Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Greșeala lui Grouchy, ”gafa” lui Johannis

Autor: | | 2 Comentarii | 2159 Vizualizari

Pe 18 iunie s-au născut Sir Paul McCartney, Isabella Rosselini, Miklos Horthy, Gheorghi Dimitrov, Edouard Daladier, Raffaella Cara, Ion Zubaşcu, Ştefan Preda, Ligia Macovei. Pe 19 iunie s-au născut Kathleen Turner, Paula Abdul, Salman Rushdie, Blaise Pascal, Louis Jourdan, George Călinescu, Irina Petrescu, Malvina Urşianu, Constantin Ţoiu.

În calendarul creştin ortodox fix, pe 18 iunie, sâmbătă, sunt Sfinţii: Leontie, Ipatie, Teodul şi Erasm. Sâmbăta morților. Moșii de vară.

Duminică, 19 iunie, în calendarul fix creştin este Sf. Paisie cel Mare şi Sf. Apostol Iuda, ruda, fratele Domnului, susţinătorul unuia dintre pilonii Pământului (poate, Atlas?). Românii țin sărbătoarea ca să fie feriţi de: potoape, grindină, surpături ale pământului, lovituri, bube, lupi, boale diavoleşti, dar mai ales Iuda e rău de cutremure (Th.Speranţia). Un reper foarte vechi, probabil de dinainte de geto-daci. Caracterul malefic a zilei a fost dat prin confuzia de nume cu celălat Iuda, Iuda Samarineanul, Iscariotul, arhetipul trădătorului. În calendarul creștin ortodox mobil este Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile). Cred că am pomenit de multe ori însemnătatea, semnificația și istoria sărbătorii, așa că acum o să vorbim despre altceva.

„Evenimentul Zilei” din 18 iunie 1815 a fost marea bătălie de la Waterloo. O armată pestriţă a alianţei „celor şapte” condusă de un general mediocru, ducele de Wellinghton, unii istorici spun că a fost chiar stupid, reuşeşte să învingă Marea Armată de Nord a lui Napoleon Bonaparte.

A treia încercare de unificare a Europei, din istoria cunoscută, eşuează prin forţa armelor. Nu au învins nici cei mai buni, nici cei mai puternici, nici cei mai inspiraţi, ci cei mai... norocoşi!

Am „luptat” de multe ori în bătălia de la Waterloo. În armată, la „war games” şi apoi, pe computer. Sunt multe jocuri de strategie RTS şi TTS care chiar merită să fie jucate, pentru acurateţea reconstituirii şi inteligenţa artificială decentă a bătăliei de la Waterloo. Am învins întotdeauna, pentru că am jucat de partea francezilor.

Evident, în 18 iunie 1815, Europa nu a avut noroc!

Dar dacă este să analizăm cu atenţie, nu Napoleon Bonaparte a pierdut bătălia, ci un subordonat, un general al lui. Marchizul Emmanuel de Grouchy, Mareşal şi Pair al Franţei. Are un portret la Louvre. Am stat de multe ori în faţa lui şi l-am privit în ochii de vopsea de ulei, dar care oglindeau o mare tristeţe şi resemnare!

Până şi tabloul comunică marea dezamăgire, eşecul, tristețea incapacității. După Waterloo, Grouchy s-a bătut ca un leu, dar degeaba! Nu a fost când trebuia, unde trebuia!

Dar iată faptele reale, auzite de mine la Waterloo, în Belgia de la conservatorul muzeului unde a fost comandamentul lui Napoleon.

Bonaparte încredinţase o forţă considerabilă mareşalului Grouchy, cam 33.000 de cavalerişti, veterani bine înarmaţi şi cu un moral excelent. Misiunea era să-i urmărească pe nemţi, pe prusaci şi să nu-i lase să facă joncţiune cu ceilalţi aliaţi. Pe 17 iunie Grouchy pierde contactul cu prusacii. Nu avea mobi,l sau GPS ca să vadă unde au ajuns Blucher şi Thielmann!

Pe 18 iunie 1815 la ora 11:50 Grouchy călărea încet, aiurea, spre Nord. La ora 10:00 Napoleon trimisese o ştafetă ca Grouchy să se alăture imedait corpului principal, dar, probabil, ştafeta a fost ucisă de vreun trăgător aliat singuratic. La ora 11:51 Grouchy şi tot statul său major aud o canonadă puternică, la câţiva kilometri, în vest. Trăgea artileria lui Napoleon compusă din 80 de tunuri. Ofiţerii şi-au strunit caii, vrând să o ia spre Vest. Aşa era meseria, tradiţia, tot ceea ce ştiau şi învăţaseră ei: „à la guerre, allez au son des canons” - în timp de război, mergi după bubuitul tunurilor.

Dar aici intervine dracul, cu cel mai iubit păcat al lui: vanitatea. Mareşalul Grouchy, marchiz şi Pair al Franţei pufneşte cu aroganţă: „V-am spus eu să schimbăm direcţia? Avem ordin să urmărim armata prusacă!” I se replică, cu mult respect, că numai bunul Dumnezeu ştie unde o fi Blucher cu toţi prusacii lui şi că tactica elementară de război este să meargă unde se aud tunurile, unde are loc o bătălie.

Grouchy este de neclintit şi o lume întreagă avea să plătescă zeci şi sute de ani greşeala lui prostească, făcută din aroganţă şi dispreţ al realităţii.

După cum se ştie, din istorie, prusacii ajung la Waterloo exact când a trebuit şi francezii, fără cei 33.000 de soldaţi ai lui Grouchy, sunt învinşi.

Grouchy este distrus şi caută moartea pe câmpul de onoare. Glonţul nu îl vrea. Totuşi, reuşeşte câteva mici victorii, care salvează retragerea lui Napoleon. Cu greu evită să nu fie judecat pentru înaltă trădare şi condamnat la moarte, dar este exilat în America. Restul vieţii şi l-a petrecut încercând să se justifice.

Toată această poveste spusă de un belgian la Waterloo, am văzut-o în ochii unui tablou pictat în ulei, din Louvre.

Mi-am amintit de greșeala fatală a lui Grouchy cu prilejul vizitei de stat a Președintelui României în Bulgaria. Vizita parcă a fost luată dintr-un film cu proști, cu Stan și Bran. Aș fi râs cu lacrimi, dacă nu ar fi fost vorba despre România și dacă ceea ce cred eu, așa este, o să plângem cu toții cu lacrimi de sânge.

Ori vizita a fost expresia amatorismului și a incompetenței la cel mai înalt nivel, ori am încurcat-o cu toții, de la Herr Johannis la pustnicul neînsemnat pe care-l văd dimineața în oglindă. De la Centrală mi se spune că totul a fost pregătit cum trebuie și că Herr Johannis a spus ceea ce se convenise. Vedeți, dragi lupi, padawni și hobbiți când se întâlnesc doi șefi mari, mai înainte funcționarii superiori de la externe și nu numai, din cele două țări se întâlnesc și fac scenariile. Mai țin minte cum se derulau astfel de ”comisii mixte”. Al meu o să spună că este interesat de stabilirea unor relații economice privilegiate, ce o să spună al tău? Diplomații străini băgau nasul în documentele lor și după ceva timp spuneau: Al meu o să fie de acord că schimburile comerciale nu sunt la nivelul capacității și prieteniei dintre cele două țări, ce o să replice al tău? Al meu o să spună că poate oferi, la preț prietenesc, utilaje petroliere, tractoare și construcții de locuințe, ce o să spună al tău? Al meu o să întrebe ce înseamnă preț prietenesc. Și scenariile cu ”al meu, al tău” se derulau ore, zile, chiar săptămâni. Când cei doi mari șefi se întâlneau, pipa păcii fusese fumată deja și ei doar mimau pentru presă.

Dacă este așa și sunt convins că și de data asta nu a ieșit Herr Johannis ca și comisarul comunist cu mauserul în fața frontului, atunci avem o mare problemă. Coroborată cu întărirea flancului de Nord de către o divizie americană de prestigiu, modulată între Polonia și Țările Baltice, echipată cu arme și echipament de ultimă oră între care se disting noile protecții balistice și exoscheletele pentru arme antitanc. Pe noi ne apără patru sute de bulgari! E ceva putred și nu în Danemarca. De când fac spume spunând că trebuie să cumpărăm arme, să avem o armată puternică. Vorbire în vânt!

Cred, că, din nou, am intrat pe un șervețel. Ce o fi scriind pe acesta, o să vedem, că cel scris de Churchill la Ialta și aprobat de Stalin, România 90% Rusia, 10% Occident - mi-a mâncat viața și cei mai frumoși ani ai tinereții. Pentru că am baraka, cam știu ce scrie pe bilețelul cel nou, dar nu îmi place deloc, deloc.

Dar, întotdeaună, trebuie să faci ceea ce este corect, legal, profesional, tradiţional, conform cu realiatea, chiar dacă un ordin din trecut spune altfel! Altfel, păţeşti ca şi Grouchy!

Până când reflectaţi la pilda mea, vă las să citiţi horoscopul meu de weekendul de Rusalii - pentru că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC În weekend poţi primi o veste, sau o informaţie care iți face placere. Mica vacanță de Rusalii este un prilej de excursii și drumeție. Un pic-nic la munte, sau o baie la mare, tu alegi! Sâmbăta seara, o veste nu prea grozavă. Eşti sănătos şi ai putere de muncă, dar te apasa grijile legate de familie. Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale in cursul zilei de duminica. Şi o petrecere drăguţă la un Geamăn care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, sau la un eveniment public. Duminică mai este şi o zi excelentă pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la iarbă verde, sau mici plimbări prin magazine. Un weekend normal!

TAUR De Rusalii poți să-ţi satisfaci o mică, dar vinovată dorinţă, cum ar fi o ciocolată în plină cură de slăbire. Dar, nu lua partea materială prea în serios, suntem doar niște călători. . Sâmbătă: aspecte favorabile deciziilor importante de genul - fac sau nu fac curăţenie în toată casa şi asta pentru că programul de duminică este deja stabilit. De asemenea, sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul spectacolelor si vizitelor pe care le puteţi face. O persoana nesuferită iţi stă ca un spin in deget, asta duminică, de Rusalii, poate la masa de prânz, aşa incât procedează aşa cum se cuvine: poarta-te ca şi când nu ar exista! Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut.

GEMENI În weekend, Rusaliile şi puterea verii te ajuta să-ţi înțelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitățile. Este o perioadă de reflecţie în care este bine să-ți cercetezi sufletul. O informaţie de ultimă oră te avantajează, dar verifică prin prietenii de încredere. Perioada de timp a acestui weekend este numai buna pentru inceperea unui mic concediu sau a unei vacante. Asta daca ai terminat cu obsesiile tale, sau alte griji şi „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioadă. Sambata este o zi placuta care se poate termina intr-o petrecere, sau la ziua de naştere a unui cozodiacal. Duminică, un drum, dar cu profit. Weekendul este sub semnul vitezei. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce iti doresti, de fapt. Nu ai timp! Asa timpul trece repede, confiscat de distracție și sărbători!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X