Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Funcţionează astrologia?

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3533 Vizualizari

Pe 12 februarie s-au născut Abraham Lincoln, Charles Darwin, Franco Zeffirelli, Alexandru Davila, Otilia Cazimir, Ioan Ovidiu Sabău, Isaac Peltz, Valeriu Gorunescu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Meletie, Antonie şi Hristea.

Nimic în "kalendar", dar nimic!

Mai mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi îmi puneţi întrebări diverse despre astrologie. O întrebare revine mereu: cum, de ce, funcţionează astrologia?

Partizanii şi adversarii astrologiei s-au înfruntat de-a lungul istoriei; şi în prezent încrucişează argumente şi ipoteze. Însă s-a petrecut o schimbare esenţială: în prezent cîmpul bătăliei s-a mutat din domeniul filozofic, în care pur şi simplu adversarii astrologiei negau principiile astrologice, în domeniul tehnicilor utilizate. Pentru că orice om cu bun simţ, apropiindu-se fără prejudecăţi sau fanatism de astrologie, a realizat minunata ei capacitate de a antrena, de a rafina şi îmbogăţi gândirea omenească. Şi de faptul că, sub forma unei ştiinţe sociale moderne, dă rezultate, dă speranţă, sfaturi bune şi evaluări ale posibilităţilor.

Sub diferite forme: “Macrocosmosul influenţează Microcosmosul”, “Facă-se voia Ta, precum în Cer aşa şi pre Pămînt”, “cum este în cer, sus, aşa este şi pe pămînt” principiul de bază al astrologiei a intrat în viaţa zilnică.

Dar CUM funcţionează, CARE este mecanismul astrologiei? În decursul timpului s-au dat mai multe explicaţii, dar nici una dintre ele, pentru mine, nu s-a dovedit a fi cea corespunzătoare şi deci nu le vom menţiona aici. Ceea ce este cert, este că, la fel ca şi curentul electric şi energia atomică, despre care, de asemenea, nu ştim chiar totul (dar asta nu ne împiedică să le folosim) - deci, la fel ca şi alte domenii care nu au explicate pe deplin modul de acţionare - astrologia funcţionează!

Că Soarele este sursa energiei care a creat şi întreţinut viaţa pe Pămînt - acesta este un lucru pe deplin cunoscut şi acceptat. De asemenea statisticile medicale au făcut public faptul că există o legătură între ciclul activităţii solare şi frevenţa accidentelor cardio-vasculare. Anumite ritmuri biologice sînt vizibil influenţate de Soare, ritmurile circadiene ale organismului uman: variaţia temperaturii corporale, succesiunea stării de veghe şi de somn, activitatea rinichilor etc. De asemenea ouăle fertilizate răspund la ciclul solar. Micuţele şi simpaticele rozătoare cunoscute sub numele de hamsteri respectă, în condiţii normale, ciclul solar. Puşi în condiţii speciale, fără lumină naturală, îşi reajustează ciclul activităţii zilnice la perioada mai lungă a zilei lunare. Că Luna provoacă mareele apelor oceanelor şi mărilor - este de asemenea un fapt cunoscut şi acceptat. La fel de cunoscut este faptul că la Lună plină creşte incidenţa unor crize nervoase, isterice. Probabil că mai puţin cunoscut este faptul că o anumită specie de crab oceanic îşi schimbă culoarea după fazele Lunii; iar că scoicile, care îşi închid şi deschid valvele în funcţie, se părea, de flux şi reflux, transportate la mii de kilometri de locul de origine, în condiţii de laborator şi-au schimbat ritmul activităţii, după trecerea Lunii la meridianul respectiv. Multe nevertebrate îşi reglează ritmul după ciclul Lunii - viermii Palele viridis şi Planaria, aricii de mare etc.

Fără nici o îndoială, există o legătură între perioada fazelor lunare şi ciclul menstrual feminin. Un om de ştiinţă american, doctorul Dewan, pe la jumătatea secolului trecut, a reuşit să normalizeze ciclul mai multor femei, convingîndu-le să lase în dormitor o lumină aprinsă noaptea, timp de trei nopţi, începînd cu a 14-a zi a ciclului - becul aprins fiind un simulacru de Lună plină. Tratamentul a dat o reuşită interesantă, dar nu întotdeauna.

Exemplele anterioare au fost date cu scopul de a se stabili o apropiere faţă de faptul că planetele, luminariile, influenţează, într-un fel sau altul, viaţa de pe Pămînt.

Şi celelalte planete (în astrologie şi Soarele şi Luna se numesc planete, uneori luminarii) ale sistemului solar au o oarecare importanţă asupra vieţii omului de pe Pămînt - ne-o demonstrează cercetările publicate de soţii Francoise şi Michel Gauquelin, prin anii 60’. Aceste cercetări, folosind metode statistice şi ale calculului probabilităţilor, au luat în considerare datele a peste 27.000 persoane, născute între anii 1794 şi 1945, cu mare preponderenţă pentru ultima perioadă de timp. Datele au fost recoltate din diverse ţări vest-europene: 12.000 din Franţa, 7.000 din Italia, 3.000 din Germania, 3.000 din Belgia şi 2.000 din Olanda. Dintre cele 27.000 de date, 16.000 aparţineau unor personalităţi cunoscute care au reuşit în viaţă, în profesie, iar 11.000 de date aparţineau unor persoane medii, care nu s-au ilustrat prin nimic deosebit. Studiul a urmărit, printre altele, stabilirea unei legături între o anumită dispunere a planetelor în horoscopul nativ şi reuşita în viaţă, în profesie.

Rezultatele au fost spectaculoase:

- la cei 3.647 de oameni de ştiinţă şi medici de renume, s-a constatat un procent ridicat de horoscoape native avînd pe Saturn şi Marte în unghiul ascendentului sau la culminaţie. Probabilitatea ca acest lucru să fie o simplă întîmplare a fost calculată ca fiind 1:500 000.

- la cei 3.438 de militari de carieră, personalităţi cunoscute, ofiţeri superiori, generali, Jupiter şi Marte se găseau în momentul naşterii fie la orizontul estic, în jurul ascendentului, fie în mijlocul cerului şi aceasta într-un procentaj destul de însemnat, încît şansa ca acesta să fie de domeniul hazardului a fost calculată ca fiind mai mică de 1 la un milion.

- la cei 2.088 de sportivi de renume, campioni, planeta Marte se afla la ascedent sau la culminaţie, într-o statistică surprinzătoare, 452 de cazuri în loc de 358, cît ar fi fost media, ceea ce lasă întîmplării numai o şansă la cinci milioane.

- la cei 1.352 de scriitori cunoscuţi, Luna este la ascendent, sau la culminaţie în 292 de cazuri în loc de 225; hazardul este 1:100 000.

Exemplele pot continua, reuşita actorilor şi a jurnaliştii pare a fi indicată de Jupiter, a politicienilor de Lună şi Jupiter etc.

De remarcat este faptul că la “datele martor”, ale celor care nu au reuşit mai mult decît mulţumitor în viaţă, în profesie, nu s-a evidenţiat o configuraţie specială a planetelor.

Cu toate că, iniţial, soţii Gauquelin au afirmat că au descoperit un principiu nou, care contrazice tradiţia astrologică, ei nu au făcut, după cum spunea celebrul André Barbault, care a consacrat studiului astrologiei peste 40 ani, decît să confirme nişte lucruri stabilite de foarte mult timp şi menţionate încă de acum două mii de ani. Astfel, în “Tetrabiblos”, poate cea mai importantă lucrare scrisă despre astrologie, alcătuită de Claudius Ptolomeu în primul secol, putem găsi în Cartea a IV-a, capitolul 4 - “Despre profesiuni”: “Stăpînul profesiei se găseşte în relaţie cu poziţia Soarelui şi în semnul mijlocului Cerului. Trebuie să luăm în consideraţie planeta care, fiind cea mai apropiată de Soare, răsare dimineaţa înaintea lui, şi planeta care este la M.I. (Mijlocul Cerului).”

Din aceeaşi lucrare: “ Cînd planetele sînt în unghiuri, ele dau nativului o minunată putere şi imperiul lumii. Dacă nu există nici o planetă în unghiuri (adică în jurul ascendentului, descendentului, M. C. şi I. C.) el (nativul) va fi fără strălucire şi nu va putea să ocupe poziţii importante”. (Cartea a IV-a, capitolul 3 - “Despre demnităţi”.) Ptolemeu asocia planeta Marte cu reuşita “prin intermediul armelor”. Saturn cu “gîndirea profundă”, Jupiter cu “arta de a guverna”.

Evident, statistica farncezilor din secolul XX verifică teoria făcută în secolul I.

Astrologia nu trebuie inventată, ci doar învăţată!

Astrologia este o mantică divinatorie matematică - spune Gwenc’hlan Le Scouezec, Marele Druid, în seria sa celebră de ştiinţe ezoterice,  “L’Encyclopédie de la divination” apărută în anul 1963,  introducînd doi noi termeni, primul din grecescul “mantikon” - a prezice, iar al doilea din latină, “divinatio” sau mai precis din “divina agere” - a duce la îndeplinire (un act divin). Sigur, se referă mai ales la pretenţiile scrierilor biblice care explicau că astrologia, împreună cu alte ştiinţe, a fost adusă pe Pământ de către îngerii căzuţi. Deci, astrologia este de provenienţă divină. De unde au luat oare îngerii cunoaşterea, înainte să vină în picaj spre Terra, că le cam plăceau pământencele? Evident, de la Dumnezeu!

Bun, mi-a făcut mare plăcere să vă răspund la nedumeririle domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi! Vedeţi, am mereu marele regret că nu i-am întrebat suficient pe Corneliu Mănescu, pe Mircea Eliade, pe Sorin Ciulli, pe Bedâ Laleh Singh, sau pe profesorii mei lama din Tibet, sau pe tutorele meu în ale astrologiei, Derek Parker. Pentru mine timpul întrebărilor a trecut, al domniilor voastre abia începe. Profitaţi, cât este momentul potrivit şi stelele binevoitoare, pentru că, nu-i aşa, mâine este întotdeauna, în definitiv, o altă zi!  

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate