Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. "Fericitul Augustin se lamentează!"

Autor: | | 0 Comentarii | 3405 Vizualizari

Pe 13 noiembrie s-au născut fericitul Augustin, Pelagius, Robert Louis Stevenson, John Hammond, Whoopi Goldberg, Ioana Crăciunescu, Gheorghe Mulţescu, Ştefan Covaci, Teodora Ungureanu.

În calendar este Sf. Ierarh Ioan Hrisostomul, Gura lui Dumnezeu, Gură de Aur, iar în „kalendar” Mărtinul cel Mare, Ziua Lupului, Gădinetele.

Lăsatul de sec pentru postul Crăciunului însemna în familia mea mare petrecere, cu toţi finii, cu mâncăruri alese şi ţuică din anul acela. Aşa era la români, familia însemna totul, iar familia era patria cea mică, după cum patria era familia cea mare. Mulţumesc lui Dumnezeu că am trăit în dragoste şi înţelegere şi ştiu ce înseamnă astfel de lucruri!

Se zice şi marele Bogdan Petriceicu Hasdeu aminteşte de această istorie veche, populară, ei bine se spune că episcopi şi sfinţi părinţi s-au adunat la un mare consiliu ca să mai pună păcate pe capul oamenilor, să mai născocească ceva ca să ţină prostimea sub ascultare şi să le ia banii.

Şi, nici mai mult, nici mai puţin, i-a tăiat capul pe vlădici să facă dogmă şi canon că "tăt ce gândeşte omul să hie păcat mare"!  Apăi toţi episcopii erau bucuroşi nevoie mare şi îşi frecau mîinile grăsuţe, mai puţin Sf. Ioan. Care a zis sus şi tare că: "este un lucru prostesc şi neplăcut Domnului!"

Ca să demonstreze acest lucru după logica veche, a grecului Aristotel, a poruncit să se facă o masă îmbelşugată.

Pe când se aflau toţi la masă şi aşteptau bucatele, la ordinul lui Sf. Ioan au venit vase acoperite cu capace şi au fost aşezate în faţa fiecărui mesean.  Apoi, slujitorii au luat capacele şi camera s-a umplut de aburii îmbietori, cu mirosul de mâncare bună şi bine făcută.

Imediat, Sf. Ioan a poruncit să se ia vasele cu mâncare şi să se ducă de acolo, că au mâncat! Sf. părinţi, înghiţind în sec, au zis: "Pentru ce zici, Ioane, că am mâncat, când noi numai le-am mirosit?" Dară Sf. Ioan a zâmbit: "Apăi omu numai că gândeşte, de ce să hie păcat?"

Atunci toţi au zis deodată: "Gura ta de aur să hie, Ioane, că mare dreptate ai!"

Dar episcopii nu s-au potolit şi când Ioan nu era atent şi ocupat cu alte lucruri de ale lui Iisus, au trecut la slujbă cum este şi în ziua de astăzi: „Doamne iartă greşelile făcute cu voie, sau fără de voie, cu fapta, cu GÂNDUL!”

Apoi tot poporul zice că Ioan Hrisostomul s-a mâniat tare pe viclenia episcopilor şi i-a lăsat în plata Domnului, plecând pe insula Patmos, unde a scris Apocalipsa, ca pedeapsă şi ameninţare pentru episcopii cei trufaşi şi mincinoşi!

Un gromovnic de secol XVIII din bibliotecă familiei spune, cu litere chirilice: „Apăi ce gospodar nu s-a întocmit cu cele ale casei, ale gurii şi ale vitelor până la Martinul cel Mare, acela se numeşte leneş şi va muri de foame şi frig în iarna ce va să vie”.

Oare noi suntem pregătiţi pentru iarnă? Pentru acest oribil anotimp, considerat de nordici, oameni care se pricep, izbucnirea pe pământ a Infernului. Iarăşi autorităţile o să fie prinse „pe neaşteptate” de viscolul sau căderile masive de zăpadă!

Dar suntem pregătiţi pentru iarna vrajbei noastre? Viaţa noastră devine o greşeală imensă. Greşeala, eroarea, devine regulă. Aşa că mă tem... pentru voi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

Eu, la cei peste opt sute de ani pe care îi am, atâta mi-a dat un calcul pe net, un test, privind ceea ce ştiu şi ceea ce am făcut, nu mai mi-e frică de moarte, nu mi-a fost niciodată, ci o aştept ca pe o izbăvire şi un nou început, pregătindu-mă de înălţare în pustnicie şi asceză, cu speranţa că se va lua în consideraţie faptul că am refuzat întotdeauna banul, îmbogăţirea, m-am mulţumit cu puţin şi am ajutat, din sărăcia mea, pe cine am putut. Şi altele, pe care educaţia din familie şi zecile de ţări pe unde am fost, cu obiceiurile lor, au făcut să devină filosofia mea, modul meu de viaţă. Eu vă doresc pace, sănătate şi properitate... aceste lucruri sunt pe agenda fiecăruia şi încerc cu sfaturile şi pildele mele să vă aduc mai aproape de... pace, sănătate şi prosperitate!

Dar, mă uit cu dezgust şi teamă, teamă pentru voi, la păsările astea de pradă, la animalele (Iliescu a avut dreptate!) care vor să vă conducă, să vă fure munca, să vă controleze viaţa şi gândurile.

„Întotdeauna au ajuns conducători oameni răi, agresivi, mândri, fără morală şi etică, fără cultură, unii nici nu ştiu să citească bine, călcători pe cadavre, la propriu şi figurat, mincinoşi, curvari, necinstiţi, hoţi, aventurieri, necredincioşi. Singura lor „calitate” este că pun la pământ în senat şi joacă pe „cadavrul politic” al adversarului, care nu a reuşit să fie la fel de rău, parşiv, mincinos, curvar, necinstit... Întotdeauna răul cel mai mare, abisul, nimicul, haosul, entropia maximă - devine şef, conducător, rege, împărat!

Şi mai credeţi că aceasta este cea mai bună dintre lumi, lumea, Cetatea lui Dumnezeu? Doamne, de ce nu-mi dai o putere mare, să îndrept relele oamenilor?”

Nu, nu sunt gândurile mele, (aş fi vrut eu să fiu autorul original!) ci lamentările Sfântului sau Fericitului Augustin, depinde pe ce parte a creştinătăţii te afli. Marele Augustin, urmaşul lui Ambrozie, modelul meu de viaţă dintre clerici, pe care îl pomenim astăzi!

BERBEC   Există un procent important de încăpăţânare în caracterul tău zodiacal, dar astăzi trebuie să fii mai flexibil, mai diplomat, încearcă să convingi prin paşi mici, încet, pe rând, dar sigur!

Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi discuţii sterile. Pe de altă parte apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

TAUR   O zi cam monotonă, de genul celor de care, mai târziu, nu-ţi mai aduci aminte. Nu-ţi adormi vigilinţa, fii prudent, sau ţi se poate întâmpla ceva de care să-ţi aduci aminte foarte mult timp!

Fii prudent! Nu eşti deloc mulţumit! Dar, deloc... dacă eşti întrebat de motivul nemulţumirii tale, nu ştii ce să răspunzi. Eşti nemulţumit fundamental, prin definiţie! Astăzi trebuie să laşi loc printre nemulţumirile tale şi politeţei şi respectului faţă de cei dragi, din familie.

GEMENI   Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, iar tu te simţi bine, pentru că ai renunţat la ironii şi la vorbăria fără rost. Creezi pace şi lumină în jurul tau şi de aceea eşti acceptat şi lăudat!

Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor. Realizări pe care îţi place să le exgerezi, oricum, în lumea asta rea nimeni nu o să te laude! Decât cei care chiar ţin la tine!

RAC  Nu te poţi concentra, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate la cumpărături, cu o prietenă, poate la stilist. Seară plăcută, poate la un film nou, sau acasă, la o vorbă cu cei dragi.

Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani şi fericire. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine, cotidianul nostru cel  balcanic.

LEU   Eşti avantajat de Mercur, în toane bune. Dacă ai de negociat, bănci, leasing etc. dar şi relaţii umane, atunci azi trebuie să îndrăzneşti, să insişti. Norocul este de partea îndrăzneţilor!

Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti avantajat, poate şi norocos, dar nu la jocurile aranjate de la cazinouri şi loterii. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, mici îmbunătăţiri pe bani puţini.  Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. 

FECIOARĂ   Vrei sa pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru că aparenţele contează, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Joi, 13, e o zi densă şi fără avantaje mari pentru tine.

Informaţiile contradictorii pe care le primeşti astăzi îţi crează unele probleme. Aşa ca ai ce rezolva! Perioada zilei de astăzi te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. O veste din presă pare să te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt, însă, aspectate favorabil.

BALANŢĂ  Domeniile favorizate sunt cele ale familiei, relaţiilor sentimentale, cele defavorizate privesc sectorul financiar, banii. Vorba proverbului: cine are noroc la dragoste, nu are noroc la bani!

Lasa motoarele mai incet, esti foarte stresat si nu te odihnesti suficient din cauza grijilor. Mai lasa grijile şi în seama altora. Banii vin şi se duc, asta este soarta lor, dar sănătatea ta nu are preţ.

SCORPION   Ai ceva de sărbătorit, stelele au fost bune cu tine, aşa că s-au hotărît să pună capăt unei zile de efort şi-ti îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te vei distra foarte bine!

Poate este ziua ta de naştere! Dacă nu, ştii vorba veche: „două bătăi strică, nu două petreceri!” Cum spuneam, poate este ziua ta de naştere, poate nu, dar oricum este în plaja de două săptămâni! Astăzi îti place mult să povesteşti amintiri celor din jur. Este o zi propice pentru rememorarea lucrurilor vesele, certe, benefice, pentru că ai mare nevoie de certitudini.

SĂGETĂTOR   Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că e vorba despre sărbătorile de iarnă, Crăciunul, dar, după veştile primite, trebuie neapărat să-ţi faci proiecte în ce direcţie o ia cariera ta!

Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

CAPRICORN  Informaţiile primite, din presă, net au o latură economică şi una sentimentală, depinde numai de tine să analizezi foloasele care te avantajează. Siguranţa personală este scopul tău în viaţă!

Incepi ziua cu greutate si o sa tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale sau personale. Care nu iti fac nici o placere… cum ar fi, de exemplu, să duci la fisc tot felul de hârtii aiurea ca să-ţi ia banii munciţi! Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze!

VĂRSĂTOR   Se pare că ai ceva linişte, dar pe seară poţi să întâlneşti o opoziţie din partea celor din jurul tău. Ideile tale nu sunt foarte populare. Poate că ai exagerat un pic, mai gândeşte-te!

Cineva iti exploateaza buna credinţă prefacandu-se foarte neajutorat. Nu este de loc asa, nu te lasa pacalit, viitorul iti va demonstara asta! Nu te simti in stare sa spui un anumit adevar şi sa scapi de presiune. Daca nu te hotarasti mai repede, o sa ai probleme şi nu cu vremea ci cu vremurile!

PEŞTI  Astăzi poţi să rezolvi problemele profesionale, sau sentimentale, fără să te laşi intimidat sau deranjat de bruiajul cotidian. Nu amesteca plăcutul cu utilul, activitatea cu distracţia!

Ca esti un tip de treaba s-a constatat de mult. Desi planeaza aupra ta un usor aer de neincredere. Ar fi cazul astăzi sa dovedesti ceea ce poti! Sigur, în domeniul relaţiilor umane. Nu uita că mai ales acum, mai mult ca niciodată, loialitatea este calitatea cea mai apreciată. Nu dezamăgi!
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate