Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor: Eu sunt ascultat, tu eşti ascultat, noi suntem ascultaţi

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3565 Vizualizari

Pe 18 martie s-au născut Edgar Cayce, Nicolai Rimsky-Korsakov, Rudolf Diesel, Luc Besson, Ion Finteşteanu, Horia Moculescu, Valeriu Ananaia, Ionel Drâmbă. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Chiril, Trofim şi Evcarpion. Nimic în „Kalendar”, după Alexii, ţăranii se cam apucau de treburile primăverii!

„Evenimentul Zilei” din 18 martie 1949 – ia fiinţă NATO, prin tratatul semnat de SUA, Marea Britanie şi alte şapte ţări europene din Occident.

Este interesant de văzut cum se va comporta NATO în situaţia prezentă internaţională, foarte delicată. În istorie, întotdeauna, cei mari şi puternici s-au înţeles pe seama şi teritoriile celor mici, fără să se ţină seama vreodată de tratate şi alianţe, de garanţii şi promisiuni patetice!

Pe de altă parte gurile rele de la Quantico şi Langley spun că NATO este ca Vrăjitorul din Oz. Bun numai ca să sperie, dar, la o adică...

Armele, muniţiile, echipamentul militar sunt foarte diverse în NATO, fiecare ţară semnatară s-a echipat cum a putut, sau cum au dictat afacerile şi comisioanele. Sunt prea multe tipuri diferite de blindate grele, prea multe tipuri de artilerie, autopurtată sau remorcată, prea multe tipuri de modele de arme de infanterie şi peste o duzină de tipuri de calibre, de diferite tipuri de muniţie, foarte departe de standardizarea unitară cerută de un război modern. „Racul, broasca şi cu barza pleacă la război”, spunea, într-un cerc restrâns, generalul cu patru stele Phil Breedlove, despre capacitatea NATO de a face faţă unei provocări serioase. Probabil, că de aceea, NATO nici nu a plecat la război! Iată, Phil a fost înlocuit, în cadrul unui proces mai larg de înţelegeri şi acorduri, între cei mari şi muşchiuloşi. 

La noi, dar şi în lume, sunt multe discuţii asupra ascultării conversaţiilor de tip telefonic, dintre persoane. Încă de la început, când la Washington se instalaseră doar 30 de telefoane, prin anul 1890, a fost angajată la centrala telefonică o fată frumuşică, „centralistă”. Foarte drăguţă cu colegele, avea însă o curiozitate: stătea tot timpul cu căştile pe urechi, asculta discuţiile diverşilor cetăţeni. Fata, pe nume Nancy Arabella Williams, a fost prima ascultătoare profesionistă de convorbiri telefonice, era agent special FBI.

Şi acum mă uit cu plăcere la filmele „detective story” de pe la mijlocul secolului trecut, în care dispozitivul de ascultat era o pastilă misterioasă introdusă în receptorul telefonului.

Tehnologia a avansat mult, dar şi răutatea umană. Autorităţile sunt puse în faţa unor probleme greu de depăşit. Teroriştii, sau răufăcătorii oarecare, nu respectă nicio lege, nicio reglementare, în pregătirea şi comiterea fărădelegilor, chiar a crimelor. În schimb autorităţile trebuie să respecte legile „by the book, and on the numbers” după cum notează „Ozy”. De cele mai multe ori criminalii sunt mai bine echipaţi, tehnologic vorbind, decât cei puşi să apere cetăţenii cinstiţi.

Iată câteva ştiri de la UE, ştiţi că miercurea primesc prin curier cartea de telefon, „European Survey”:

Ascultarile judiciare efectuate in Franta, prin platforma conceputa de Thales au fost intrerupte 24 de ore pentru mentenanta, situatie foarte neplacuta pentru companie. Platforma sa de interceptari de siguranta a trecut printr-o saptamana de perturbari la inceputul lui martie si chiar printr-o oprire completa pe 4 si 5 martie. Cauza pare sa fie atacarea sistemului printr-n virus necunoscut. Ministerul francez de Justitie a anuntat ca totusi, interceptarile nu au fost intrerupte si nu au fost pierdute date. De fapt, potrivit “Liberation”, intre 1500-1800 de ascultari au fost intrerupte, punand politia si jandarmeria in alerta. Un angajat al Sigurantei Interne(SCSI) a declarat ca in permanenta sunt probleme cu sistemul de ascultare, fie probleme tehnice de circulatie a datelor, fie sistemul se blocheaza si devine inaccesibil. In timpul ascultarilor telefonice in timp real, se observa un decalaj de cateva minute care poate modifica total receptia, s-a plans Cristophe Rouget de la Sindicatul cadrelor din siguranta interna (SCSI), intr-o declaratie pentru AFP. Sistemul este conceput in asa fel, incat toate listele de apeluri, identificarile de numere, cat si cele 50 000 de ascultari telefonice autorizate de judecatori in cadrul anchetelor,  trebuie sa treaca prin respectiva platforma. Dar, la peste trei ani de la lansare, micile societati care controlau piata inainte, continua sa asigure trei sferturi dintre interceptari. “Sistemul introdus de Thales nu inspira incredere anchetatorilor”, spun analistii. Lansat in 2008, proiectul de centralizare a ascultarilor judiciare din Franta avea doua obiective: sa evite fraudele si sa diminueze costurile, ceea ce, nu numai ca nu s-a intamplat, dar factura initiala de 17 milioane de euro e explodat! Potrivit ultimului raport senatorial, unitatea de ascultari judiciare ar trebui sa beneficieze in 2016 de 7 milioane de euro din credite, aducand costurile totale la 140 de milioane de euro. Grupul Thales care comercializeaza in special solutii de securitate cibernetica se afla in imposibilitatea de a-si face cunoscute problemele, clasate drept “confidentiale”.

Sursă online: http://www.lesechos.fr/politique-societe/societe/021765063461-les-ecoutes-judiciaires-suspendues-pendant-24-heures-pour-des-problemes-techniques-1206861.php?oQMs33aDP5MlLyxv.99#xtor=EPR-12-%5Btech_medias%5D-20160315-%5BProv_%5D-1981731%402 

Cea mai mare aplicatie de mesagerie instantanee din lume, WhatsApp, detinuta de Facebook refuza sa sprijine FBI.  Desi exista o decizie judiciara pentru ascultarile telefonice, comunicatiile sunt cifrate in totalitate, astfel incat pentru administratie este imposibil sa se initieze o investigatie pe baza supravegherii conversatiilor. Dar nici WhatsApp, nici departamentul de justitie nu comenteaza pentru moment informatiile. Totusi, dupa ultimele comentarii, se pare ca in cazul WhatsApp nu ar fi vorba despre o chestiune legata de terrorism. Criticata de la bun inceput pentru lipsa sa de fiabilitate, aplicatia WhatsApp s-a extins foarte mult. The New York Times scrie ca problema WhatsApp ar putea fi mai importanta decat cea a telefoanelor criptate, pentru ca se va afla in centrul ascultarilor electronice pe viitor. Or, Edward Snowden dezvaluise deja faptul ca aproape toate societatile din Silicon Valley erau implicate, colaborand cu justitia si dand prea putina atentie  respectarii vietii private. Astfel ca astazi, companiile sunt impinse sa adopte o postura de garant al sigurantei utilizatorilor. WhatsApp cripteaza chiar si propriile mesaje cu TextSecure, o aplicatie laudata de Snowden. Dar, pentru justitia americana aceasta bresa trebuie inchisa rapid, deoarece aplicatia folosita de aproape un milliard de utilizatori nu poate fi lasata la voia intamplarii. Daca justitia va castiga in cazul Apple, va castiga sigur si in cazul Whats App, indica un analist. Astfel incat, administratia americana se pregateste sa lanseze noi legi referitoare la ascultarile telefonice, legi neschimbate de pe vremea cand comunicatiile se faceau pe liniile fixe, foarte usor accesibile ascultarilor.

Sursă online: http://www.lesechos.fr/tech-medias/hightech/021764823075-chiffrement-apres-apple-la-justice-americaine-pourrait-sinteresser-a-whatsapp-1206846.php?zZdWUc3lEtF16uzL.99#xtor=EPR-12-%5Btech_medias%5D-20160315-%5BProv_%5D-1981731%402

În lume sunt ascultate permanent peste cinci sute de milioane de persoane spune „Amnesty International”. Majoritatea, procentual, în China şi Coreea de Nord. Gurile rele spun că în Coreea de Nord sunt ascultate şi înregistrate TOATE convorbirile telefonice, cu dispozitive fixe sau mobile, internet, orice comunicaţie la distanţă, de fapt.

Bun, îi înţeleg pe activiştii care protestează împotriva violării dreptului la viaţă privată, dar o logică elementara, A=B, B=C, deci A=C te duce cu gândul că se avantajează criminalii. Ca orice, mai puţin Dumnezeu, este foarte discutabil. Cred că pe călugărul Cristian, sau pe doctoriţa Alice, nu-i ascultă nimeni, nu au de ce, sunt nişte depresivi inofensivi. Ca ei sunt multe milioane!

În prezent întrecerea dintre terorişti, răufăcători şi organele legale este ca o cursă între un african ager şi atletic şi un bătrânel european, legat de picioare. Oare s-a reuşit oprirea unui act terorist, adevărat, până acum? Vă spun eu: NU! 

Trebuie găsite legi noi, democratice, care să protejeze poporul, pe cei cinstiţi şi să fie în conformitate cu progresul tehnologic. Aici se va vedea dacă cei aleşi de noi îşi merită mulţii bani încasaţi şi pensiile grase.

Gândiţi-vă bine, deja aţi ales prost şi acest lucru vă izbeşte deja pe fiecare dintre domniile vostre, ca şi grebla călcată pe dinţi. Sărăciţi şi nu ştiţi de ce, vă este greu şi vă întebaţi, vă este rău şi nu ştiţi de ce?

Observatorii străini spun că în România de acum domneşte aceiaşi stare de grevă spontană, de nesimţire şi dezinteres ca în anul 1989. Lipsa de speranţă, deziluzia adâncă, epuizarea posibilităţilor, sunt cauzele care îmbolnăvesc un popor, rău de tot!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate