Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. După 30 de ani, Cernobâl, o bombă atomică cu ceas

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3503 Vizualizari

Pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir.

Pe 26 aprilie în calendarul creștin ortodox fix sunt Sfinții: Vasile din Amasia, Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă). În calendarul mobil este Sfânta și Marea Marți. Denie. Nimic în ”Kalendar”.

Telefonul sună prelung și alarmant. Bărbatul trezit din somn, este ora 05:14, ora Moscovei, își spune că a făcut bine că s-a culcat în camera de lucru, altfel telefonul ar fi trezit-o și pe soția lui. Telefonul este cel ”scurt”. Cel care ridică receptorul este Mihail Sergheevici Gorbaciov, liderul sovieticilor, iar cel care îl deranjează este Viktor Mikhailovici Cebricov, unul dintre șefii KGB, cel însărcinat cu siguranța internă, pus chiar de el, de Gorbaciov. Unul dintre oamenii lui. Cebricov este un om cultivat, foarte inteligent, cu maniere, are o diplomă de inginer luată pe bune. Își cere scuze și apoi varsă informația: în Ucraina, la Pripiat, a avut loc o explozie la centrala nucleară. O parte a centralei nu mai este, sunt mulți morți și răniți. Gorbaciov îi cere un raport scris, complet, până la ora zece. Apoi îi spune: vezi că sunt ucraineinii tăi, (Cebricov era ucrainian) trebuie să vezi dacă este neglijență, sau sabotaj. Sau, o intervenție străină, completează Cebricov.

Cam în același timp, nu departe de apele rusești, apare din adîncuri, în Marea Baltică, turnul unui submarin supersecret, un submarin NATO, care făcea, în fiecare noapte, măsurători și supraveghea traficul aerian și naval, în curtea navală a sovieticilor. Măsurătorile sunt făcute, specialiștii coboară în laborator, pentru analize. Când, deodată unul dintre ei scoate un strigăt de uimire, proba de aer este de 47 de ori mai radioactivă decît obișnuit, iar pe suprafața apei, în probe, sunt particule microscopice de grafit radioactiv. Submarinul mai iese odată la suprafață ca să repete analizele. Se confirmă. Căpitanul submarinului ia legătura cu șefii lui, probabil niște amirali, cu statul major NATO și raportează. I se ordonă să treacă la starea de alarmă și să facă analize din oră în oră.

Pe 26 aprilie 1986 eu eram în expediție, pe undeva, prin Pakistan, în deșert, aproape de Mohenjo Daro. Aveam să aflu de explozia de la Cernobâl in noptea de 28 spre 29 aprilie, de la VOA. Apoi cînd am revenit în Dubai, pe 7 mai, unde era o ambasadă a României, am reușit să aflu ce se întâmpla acasă, în țară.

Ce să vă spun dragi, lupi, padawani și hobbiți au pierit mulți oameni nevinovați, au pierit cu zile. Secretomania și paranoia tipic sovietică, cărora le-a căzut victimă și Mihail Sergheevici, a făcut ca URSS să nu anunțe imediat explozia atomică de la Cernobâl, orașul Pripiat. 

Sunt energetician, destul de mult timp am făcut parte din colectivul care derula contractul CANDU, am vizitat peste o duzină de centrale atomice, în Europa, State și Canada. În cazul unui incident, sau accident atomic, când ești expus la radiații este esențial să faci injecțiile și tratamentul de decontaminare cît mai repede posibil. Imediat, dacă se poate. Secundele sunt prețioase. Cînd intram într-o centrală atomică întotdeauna ni se făcea un instructaj, ni se dădea un indicator de radiații și ni se arăta drumul cel mai scurt către cabinetul medical, unde erau dozele de salvare.

Sovieticii nu au anunțat internațional, imediat, catastrofa. Gurile rele spun că dacă nu era submarinul cel șiret și niște măsurători făcute de suedezi ar fi tăcut și astăzi. Sunt vinovați de multe morți suspecte, de cancer fulminant, în toată Europa. Poate au fost și ei victimele sistemului birocratic, al raportelor pe cale ierarhică. Iar Mihail Sergheevici a văzut doar jocul politic, faptul că ar fi putut să-i facă să demisioneze pe unii și pe alții din prezidiul suprem, pe ucrainieni, în special. Așa cum Herr Johannis a văzut în tragedia de la Colectiv doar pretextul politic ca să scape de Victor-Viorel. Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți, am fost printre ei, îi cunosc, cine ajunge așa de sus calcă peste cadavre, nu mai sunt oameni de omenie, devin animale politice, fiare de pradă. Nimic nu-i mai oprește, nimic nu le mișcă inimile de piatră, nimic nu-i impresionează!

Din presă o să aflați date, cît de radiați suntem, ce alimente au fost compromise, cîți morți, câte cazuri de cancer, pe țări, detalii la minut despre defășurarea accidentului nuclear soldat cu o exploxie atomică, etc - după treizeci de ani.

Dar ceea ce nu vi se spune, este, că, Cernobîl este o bombă cu ceas, poate să mai cauzeze un dezastru. Sarcofagul de beton, făcut la repezeală, care trebuia să oprească radiațiile, se fisurează zi de zi. Ceea ce nu vi se spune, este că în interior, în măruntaiele pămîntului poate că are loc o reacție, un sindrom chinezesc. Care este un proces de adunare laolată a combustibilului nuclear, din cauza temperaturii și a presiunii, substanță aflată într-o stare ciudată, mai mult lichidă. Cînd va ajunge la masa critică și la puritatea necesară, sidromul chinezesc va poate produce cea mai mare explozie atomică din istoria omenirii. Teoria sindromului chinezesc spune că substanța radioactivă va atinge temperaturi greu de imaginat și va coborî gravitațional, spre centrul Pămîntului. Dacă va întâlni condițiile necesare, de ceea ce se tem savanții, va fi bumul cel mare. Pământul va înceta să mai existe.

Ca să stăpânească cât de cât răspândirea radiațiilor s-a hotărît construirea unui al doilea sarcofag, din metal. Trebuia început în anul 2005, dar nu a fost posibil din cauza dificultăților economice. Construcția a început în anul 2010 și trebuia terminată până în anul 2013. Nu a fost terminată nici până în ziua de astăzi, când expiră viața, ca construcție, a primului sarcofag de beton, cel făcut repede și de mîntuială. Sarcofagul neterminat este un sarcofag din metal, construit în afara centralei, și va fi adus pe poziție pe șine de cale ferată, acoperind aproape complet centrala blestemată. Nu știu dacă servește la ceva, poate doar să ofere garanția ca s-a făcut tot ceea ce este omenește posibil. S-au cheltuit sute de miliarde de dolari, URSS a dat faliment din această cauză.        

Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți iresponsabilitatea liderilor politici întrece orice limite. Mai peste tot au făcut centrale atomice. Peste tot au fost catastrofe îngrozitoare, explozii atomice în zone populate. Peste tot au murit oameni nevinovați. Fukushima Daiichi este ultimul exemplu.

De vină sunt oamenii politici. Știți ce înseamnă o centrală nucleară civilă? Un laborator industrial unde se poate obține, în timp, cantitatea de substanță radioactivă necesară pentru o bombă atomică. Restul este ipocrizie.

Toate dispozitivele atomice sunt statistice. Sunt supuse nedeterminării lui Heisenberg. În sensul că o bombă atomică poate să nu explodeze când este detonată, s-a întîmplat, de ce credeți că au făcut atâtea experiențe militarii și savanții iresponsabili. Sau, o centrală pașnică, care nu face decît să polueze radioactiv, să producă deșeuri de care nu știi cum să scapi, ei bine o astfel de centrală ”sigură” prevăzută cu nu știu câte sisteme de siguranță, poate să-ți explodeze, din senin. Dispozitivele atomice sunt probabilistice, stohastice, o învață orice student.

Singura apărare în cazul acestui mare pericol care ne amenință este renunțarea la centralele atomice. Țările care chiar au grijă de cetățenii lor au interzis prin lege energia  atomică pe teritoriul lor: Austria, Norvegia, Elveția și mai sunt și alte țări, nu mi le amintesc acum. Sunt atâtea alte surse nepoluante și sigure de producere a energiei. Dar, maimuțele războinice vor să aibă bomba atomică! De ce credeți că Iranul, mama și tatăl petrolului și ale gazelor naturale vrea centrală nucleară? Nu au energie, săracii de popi musulmani? Lîngă Abadan stă țițeiul în bălți, poți să-l iei cu găleata!

Nu, nu sunt ecologist, dar cei care mă cunosc mă consideră un om responsabil. Nu pot să stau și să tac ca prostul, cînd văd că lumea, lumea mea, se duce dracului!

Haideți că m-am enervat și nu vreau să iau ”Tylenol” așa că o să mă duc să văd un film de colecție ”The China Sydrom”, un film din anul 1979 cu Jane Fonda, Jack Lemmon și Michael Douglas. Și dacă mai am timp, o să joc un nivel din STALKER Call of Pripyat, un game FPS care amintește, prin atmosferă, de celebrul film ”Stalker” al lui Tarkovski. Un joc horror despre Cernobâl făcut de ucrainieni. Au umor!

Ascultați ce vă spun, suntem la punctul de unde nu mai există întoarcere, chiar dacă mâine este un fenomen astronomic, adică este, în definitiv, o altă zi!    

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate