Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom Profesor. Divanul Persan. Cum o să piardă Robert Negoiţă alegerile

Autor: | | 0 Comentarii | 2730 Vizualizari

Pe 25 aprilie s-au născut: Oliver Cromwell, Giugliemo Marconi, Ella Fitzgerald, AL Pacino, Vladimir Jirinovsky, Bjorn Ulvaeus (ABBA), Lia Manoliu, iar pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir.

În calendarul creştin ortodox pe 25 aprilie sunt Sfinţii: Ap. şi Ev. Marcu, Vasile din Poiana Mărului, iar pe 26 aprilie: Vasile din Amasia, Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă).

După sărbătorirea vânătorilor, a războinicilor, a cailor, după „Paştele Cailor” iată o nouă sărbătoare a animalelor, pe 25 aprilie,  “Marcu Boilor”. Dar oare de ce aveau strămoşii noştri, de exemplu dacii, atâtea sărbători, ţinute cu străşnicie, în care nu se lucra? Simplu, ei nu aveau concediu plătit! Zilele de odihnă erau repartizate corect şi natural, ţinând seama de ritmurile agricole şi pastorale. Dacă nu era de lucru, atunci era sărbătoare! Nu erau mai puţine zile de odihnă decât acordă capitalismul victorios, ba chiar mai multe. Dar, în prezent s-a făcut o afacere şi din concediul tău, de exemplu! Cineva îţi ia banii, repede-repede! Ia gândeşte-te!

Mi-aţi cerut o nouă poveste, ascult şi mă supun şi luaţi aminte la pilda auzită de mine la un foc de noapte, în deşert nopţile sunt reci, undeva în Orient, pe Drumul Mătăsii:

Măreţul şah al Persiei, Nader, era un om cinstit şi iubitor de lucruri frumoase. Nu era războinic şi trufaş, îşi iubea poporul şi era iubit de popor. Aşa că poporul o ducea bine şi era mândru de podurile, drumurile, grădinile, moscheile şi palatele construite la porunca şahului. Mâncare se mai găsea, jocuri şi miracole erau organizate săptămânal, războaie nu prea ducea elegantul şah, deci totul era spre binele şi bunăstarea mulţimii. O mulţime de bebeluşi râdeau fericiţi la soare şi după privirea preafrumoaselor persane, o nouă generaţie de prunci urma să apară. Poporul se simţea în siguranţă şi apărat: era vremea păcii, a iubirii şi a copiilor, a poeziei şi a dansului.

Fiecare Paradis are, însă, şarpele lui. Isfahanul, capitala, lui Nader avea un mare duşman – un urmaş al vechii dinastii, pe nume Marduz, care complota din Uzbekistan şi apoi din măreţul Samarkand, nestemata Orientului. Multe au avut de suferit, atât Nader cât şi poporul persan – năvăliri ale hoardelor sălbatice, pretenţii ale vecinilor, caravane atacate şi negustoria pusă în primejdie. 

Până într-o zi, când la curtea lui Nader s-a prezentat bogatul negustor Ohanez, lumea zicea că era puţin mai mult armean. Cu acest Ohanez, staroste al Bazarului, era altă poveste. Şahul Nader se cam supărase pe el pentru că Ohanez se pusese stăpân pe Drumul Mătăsii, controla pe toţi negustorii ce, cum şi cât să vândă, ba mai şi spusese că poate oricând cu banii lui să-şi cumpere satrapia vreunei provincii. Aşa că Ohanez nemulţumise pe mulţi negustori şi pe multe bărbi lungi şi albe – deh, aşa-i în afaceri!

Dar Ohanez avea gândirea limpede şi pragmatică. „Prealuminate, lasă-mă pe mine să rezolv cu nesuferitul de Marduz !” – i-a spus el şahului. „Şi ce doreşti în schimb ?” – i-a răspuns, cam într-o dungă, încă nedumerit, şahul Nader. „Iertarea măriei tale şi reguli clare pentru Bazar !” a răspuns smerit Ohanez. Asta este altă poveste, cu „regulile pentru Bazar” şi Timpul, acest mare duşman al omului, poate odată şi odată să-mi permită să istorisesc şi acea poveste plină de înţelesuri şi învăţăminte. 

Nader, brusc interesat, i-a poruncit bogatului negustor să facă cum crede, dar să nu facă mai rău.

Iar Ohanez nu a năimit asasini de la Bătrânul din Munte şi nu a tocmit oşteni încercaţi de la kazahi, ci a angajat, pe bani mulţi, pe cei mai rapizi soli din Orient, pe cele mai frumoase curtizane de la curtea Mogulului, pe cei mai buni astrologi din îndepărtatul Egipt şi pe cei mai inspiraţi poeţi din Bagdad.

Cum a făcut Ohanez, asta este taina lui, dar duşmanii lui Nader au început să se ciomăgească între ei, hoardele de uzbeci şi afgani să se mai ducă şi aiurea, nu numai în bogata Persie, iar duşmanul Marduz a devenit brusc un mare susţinător al Imperiului Persan, „leagănul strămoşilor săi”.

Dară Ohanez a primit iertarea şahului, iar cu „regulile pentru Bazar” – ei, asta este altă poveste !

Pilda este pe înţelsul oricărui bazargiu sau derviş. Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine – iar până la urmă rămâne doar rezultatul. Căci, nu schelele conteză, ci casa care rămâne!  Orice are regula ei. Până şi duelul are regulile lui, şi execuţiile publice. Nerespectarea regulilor sau lipsa lor aduce dezastru. Asta... până după ce ai pus mâna pe bani – regulile îi împiedică pe ceilalţi să  ţi-i ia!

Morala nr. 1: Dacă cineva s-a recunoscut în pildă... este foarte bine!

Morala nr. 2: Dacă nu ai un „Ohanez” – cumpără-ţi!

Morala nr. 3: Decât să ne ciomăgim, mai bine un cântec vesel să cântăm!

Mi-am amintit de povestea şahului Nader, a lui Marduz şi a iscusitului Ohanez, pentru că, prin pustnicia mea din Prahova, au trecut vecini cu ştiri din Bucureşti. Cu maşinile plină de căţei să-i scoată la aer, să fugă şi ei şi să se joace, săracele animale! Pentru că în marele parc IOR din sectorul 3 persecutarea oamenilor însoţiţi de animăluţe a atins cote de Ev Mediu, mi se povesteşte.

Există în acel parc nişte clovni de miliţieni, supraponderali, pentru că se plimbă în „papamobile” în maşinuţe electrice, care terorizează, în special pe femeile în vârstă, fără apărare care au nenorocul să le iasă în cale, însoţite de căţei. O femeie de 75 de ani a primit peste zece amenzi, spun vecinii mei!

Gurile rele spun că miliţienii au fost tocmiţi chiar de primarul Robert Negoiţă, căruia îi raportează prin SMS câte amenzi au dat zilnic. De aceea îi numesc miliţieni! Nu sunt poliţişti, în niciun caz, pentru că nu protejeză şi apără populaţia, nu o îndrumă şi ajută, ci o amendează, uneori furişindu-se ca nişte infractori!

Se pare că lucrurile o să se organizeze un pic, duminica trecută primarul Robert Negoiţă a promis că o să ofere „insula”, o să o amenajeze pentru căţei, dar deocamdată totul este la fel de enervant şi necorespunzător în parcul IOR şi în mai tot sectorul 3, în ceea ce priveşte gestionarea nevoilor cetăţenilor, cu sau fără căţei.

Nu zic nu, nu dau cu piatra, în general Robert Negoiţă s-a dovedit un gospodar bun, un primar inspirat, a făcut mai multe lucrări. Fără lucrări, de unde comision, nu? Acum aud că are pretenţii la Primăria Generală a Capitalei. Nu o să aibă nicio şansă, nici măcar să devină primar în localitatea din Prahova submontană de unde provine neamul lui, dacă nu rezolvă convenabil problemele cetăţenilor cu animăluţe.

Dacă nu se ştie, comunitatea iubitorilor de animale este foarte puternică şi bine organizată, mai bine decât comunitatea gay. Au un sistem de comunicare excelent, probabil ca în „101 dalmaţieni”  (sic!) au legături internaţionale şi nu iartă. Primarul Berlinului, al Washingtonului şi cel din Kyoto sunt trofee ale iubitorilor de animale, în istorie. Primari, care au făcut aceiaşi greşeală ca şi Robert Negoiţă.

Luând măsuri drastice, de Ev Mediu împotriva celor care au în familie un animăluţ, ţi-i faci duşmani pe viaţă. Acest lucru nu înseamnă că ceilalţi îţi sunt favorabili. Din contră „iubitorii de animale” sunt vocali şi convingători şi ceilalţi, care nu au animăluţe, abia aşteaptă ca să dea un vot negativ, caracteristic românilor.

Dar nu mă supăr, şi o să vă povestesc un banc adevărat pe care l-am auzit şi eu pe când eram director în Primărie pe vremea lui Ciorbea la capitală şi a lui Sorin Paliga, la sectorul 3.

Emilian Protopopescu, Pache, primarul de bună aducerea aminte al Bucureştilor, a primit în audienţă o delegaţie de tineri sportivi, care cereau să se organizeze alei speciale pentru căţei, pentru că nu pot alerga prin Cişmigii din cauza patrupedelor. Pache s-a uitat lung la ei şi le-a spus: „Măi băieţi, parcurile din Bucureşti au fost făcute ca să-şi plimbe boieroaicele căţeluşii, nu să fugă ţăranii prin ele. Dar vă înţeleg - şi eu am fost tânăr şi cu sânge fierbinte, o să vă construiesc nişte stadioane!”

Nu mai sunt astăzi primari ca Pache!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate