Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom Profesor. Divanul Persan. Cum o să piardă Robert Negoiţă alegerile

Autor: | | 0 Comentarii | 2725 Vizualizari

Pe 25 aprilie s-au născut: Oliver Cromwell, Giugliemo Marconi, Ella Fitzgerald, AL Pacino, Vladimir Jirinovsky, Bjorn Ulvaeus (ABBA), Lia Manoliu, iar pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir.

În calendarul creştin ortodox pe 25 aprilie sunt Sfinţii: Ap. şi Ev. Marcu, Vasile din Poiana Mărului, iar pe 26 aprilie: Vasile din Amasia, Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă).

După sărbătorirea vânătorilor, a războinicilor, a cailor, după „Paştele Cailor” iată o nouă sărbătoare a animalelor, pe 25 aprilie,  “Marcu Boilor”. Dar oare de ce aveau strămoşii noştri, de exemplu dacii, atâtea sărbători, ţinute cu străşnicie, în care nu se lucra? Simplu, ei nu aveau concediu plătit! Zilele de odihnă erau repartizate corect şi natural, ţinând seama de ritmurile agricole şi pastorale. Dacă nu era de lucru, atunci era sărbătoare! Nu erau mai puţine zile de odihnă decât acordă capitalismul victorios, ba chiar mai multe. Dar, în prezent s-a făcut o afacere şi din concediul tău, de exemplu! Cineva îţi ia banii, repede-repede! Ia gândeşte-te!

Mi-aţi cerut o nouă poveste, ascult şi mă supun şi luaţi aminte la pilda auzită de mine la un foc de noapte, în deşert nopţile sunt reci, undeva în Orient, pe Drumul Mătăsii:

Măreţul şah al Persiei, Nader, era un om cinstit şi iubitor de lucruri frumoase. Nu era războinic şi trufaş, îşi iubea poporul şi era iubit de popor. Aşa că poporul o ducea bine şi era mândru de podurile, drumurile, grădinile, moscheile şi palatele construite la porunca şahului. Mâncare se mai găsea, jocuri şi miracole erau organizate săptămânal, războaie nu prea ducea elegantul şah, deci totul era spre binele şi bunăstarea mulţimii. O mulţime de bebeluşi râdeau fericiţi la soare şi după privirea preafrumoaselor persane, o nouă generaţie de prunci urma să apară. Poporul se simţea în siguranţă şi apărat: era vremea păcii, a iubirii şi a copiilor, a poeziei şi a dansului.

Fiecare Paradis are, însă, şarpele lui. Isfahanul, capitala, lui Nader avea un mare duşman – un urmaş al vechii dinastii, pe nume Marduz, care complota din Uzbekistan şi apoi din măreţul Samarkand, nestemata Orientului. Multe au avut de suferit, atât Nader cât şi poporul persan – năvăliri ale hoardelor sălbatice, pretenţii ale vecinilor, caravane atacate şi negustoria pusă în primejdie. 

Până într-o zi, când la curtea lui Nader s-a prezentat bogatul negustor Ohanez, lumea zicea că era puţin mai mult armean. Cu acest Ohanez, staroste al Bazarului, era altă poveste. Şahul Nader se cam supărase pe el pentru că Ohanez se pusese stăpân pe Drumul Mătăsii, controla pe toţi negustorii ce, cum şi cât să vândă, ba mai şi spusese că poate oricând cu banii lui să-şi cumpere satrapia vreunei provincii. Aşa că Ohanez nemulţumise pe mulţi negustori şi pe multe bărbi lungi şi albe – deh, aşa-i în afaceri!

Dar Ohanez avea gândirea limpede şi pragmatică. „Prealuminate, lasă-mă pe mine să rezolv cu nesuferitul de Marduz !” – i-a spus el şahului. „Şi ce doreşti în schimb ?” – i-a răspuns, cam într-o dungă, încă nedumerit, şahul Nader. „Iertarea măriei tale şi reguli clare pentru Bazar !” a răspuns smerit Ohanez. Asta este altă poveste, cu „regulile pentru Bazar” şi Timpul, acest mare duşman al omului, poate odată şi odată să-mi permită să istorisesc şi acea poveste plină de înţelesuri şi învăţăminte. 

Nader, brusc interesat, i-a poruncit bogatului negustor să facă cum crede, dar să nu facă mai rău.

Iar Ohanez nu a năimit asasini de la Bătrânul din Munte şi nu a tocmit oşteni încercaţi de la kazahi, ci a angajat, pe bani mulţi, pe cei mai rapizi soli din Orient, pe cele mai frumoase curtizane de la curtea Mogulului, pe cei mai buni astrologi din îndepărtatul Egipt şi pe cei mai inspiraţi poeţi din Bagdad.

Cum a făcut Ohanez, asta este taina lui, dar duşmanii lui Nader au început să se ciomăgească între ei, hoardele de uzbeci şi afgani să se mai ducă şi aiurea, nu numai în bogata Persie, iar duşmanul Marduz a devenit brusc un mare susţinător al Imperiului Persan, „leagănul strămoşilor săi”.

Dară Ohanez a primit iertarea şahului, iar cu „regulile pentru Bazar” – ei, asta este altă poveste !

Pilda este pe înţelsul oricărui bazargiu sau derviş. Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine – iar până la urmă rămâne doar rezultatul. Căci, nu schelele conteză, ci casa care rămâne!  Orice are regula ei. Până şi duelul are regulile lui, şi execuţiile publice. Nerespectarea regulilor sau lipsa lor aduce dezastru. Asta... până după ce ai pus mâna pe bani – regulile îi împiedică pe ceilalţi să  ţi-i ia!

Morala nr. 1: Dacă cineva s-a recunoscut în pildă... este foarte bine!

Morala nr. 2: Dacă nu ai un „Ohanez” – cumpără-ţi!

Morala nr. 3: Decât să ne ciomăgim, mai bine un cântec vesel să cântăm!

Mi-am amintit de povestea şahului Nader, a lui Marduz şi a iscusitului Ohanez, pentru că, prin pustnicia mea din Prahova, au trecut vecini cu ştiri din Bucureşti. Cu maşinile plină de căţei să-i scoată la aer, să fugă şi ei şi să se joace, săracele animale! Pentru că în marele parc IOR din sectorul 3 persecutarea oamenilor însoţiţi de animăluţe a atins cote de Ev Mediu, mi se povesteşte.

Există în acel parc nişte clovni de miliţieni, supraponderali, pentru că se plimbă în „papamobile” în maşinuţe electrice, care terorizează, în special pe femeile în vârstă, fără apărare care au nenorocul să le iasă în cale, însoţite de căţei. O femeie de 75 de ani a primit peste zece amenzi, spun vecinii mei!

Gurile rele spun că miliţienii au fost tocmiţi chiar de primarul Robert Negoiţă, căruia îi raportează prin SMS câte amenzi au dat zilnic. De aceea îi numesc miliţieni! Nu sunt poliţişti, în niciun caz, pentru că nu protejeză şi apără populaţia, nu o îndrumă şi ajută, ci o amendează, uneori furişindu-se ca nişte infractori!

Se pare că lucrurile o să se organizeze un pic, duminica trecută primarul Robert Negoiţă a promis că o să ofere „insula”, o să o amenajeze pentru căţei, dar deocamdată totul este la fel de enervant şi necorespunzător în parcul IOR şi în mai tot sectorul 3, în ceea ce priveşte gestionarea nevoilor cetăţenilor, cu sau fără căţei.

Nu zic nu, nu dau cu piatra, în general Robert Negoiţă s-a dovedit un gospodar bun, un primar inspirat, a făcut mai multe lucrări. Fără lucrări, de unde comision, nu? Acum aud că are pretenţii la Primăria Generală a Capitalei. Nu o să aibă nicio şansă, nici măcar să devină primar în localitatea din Prahova submontană de unde provine neamul lui, dacă nu rezolvă convenabil problemele cetăţenilor cu animăluţe.

Dacă nu se ştie, comunitatea iubitorilor de animale este foarte puternică şi bine organizată, mai bine decât comunitatea gay. Au un sistem de comunicare excelent, probabil ca în „101 dalmaţieni”  (sic!) au legături internaţionale şi nu iartă. Primarul Berlinului, al Washingtonului şi cel din Kyoto sunt trofee ale iubitorilor de animale, în istorie. Primari, care au făcut aceiaşi greşeală ca şi Robert Negoiţă.

Luând măsuri drastice, de Ev Mediu împotriva celor care au în familie un animăluţ, ţi-i faci duşmani pe viaţă. Acest lucru nu înseamnă că ceilalţi îţi sunt favorabili. Din contră „iubitorii de animale” sunt vocali şi convingători şi ceilalţi, care nu au animăluţe, abia aşteaptă ca să dea un vot negativ, caracteristic românilor.

Dar nu mă supăr, şi o să vă povestesc un banc adevărat pe care l-am auzit şi eu pe când eram director în Primărie pe vremea lui Ciorbea la capitală şi a lui Sorin Paliga, la sectorul 3.

Emilian Protopopescu, Pache, primarul de bună aducerea aminte al Bucureştilor, a primit în audienţă o delegaţie de tineri sportivi, care cereau să se organizeze alei speciale pentru căţei, pentru că nu pot alerga prin Cişmigii din cauza patrupedelor. Pache s-a uitat lung la ei şi le-a spus: „Măi băieţi, parcurile din Bucureşti au fost făcute ca să-şi plimbe boieroaicele căţeluşii, nu să fugă ţăranii prin ele. Dar vă înţeleg - şi eu am fost tânăr şi cu sânge fierbinte, o să vă construiesc nişte stadioane!”

Nu mai sunt astăzi primari ca Pache!

BERBEC  Sâmbătă ai probleme. Financiare, ca toată lumea, nu îţi ajung banii. Iar au scumpit produsele! Duminică, vrei să fii lăsat în pace, nu ai chef de discuţiile şi spălarea creierului de la tv.

Sambata este o zi placuta care se termina intr-o petrecere sau la o zi de naştere a unui nativ din Taur. Duminică, un drum, dar cu profit.  Weekendul este sub semnul vitezei. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce iti doresti, de fapt. Nu ai timp! Aşa timpul trece repede, confiscat de grijile cotidiene!

TAUR    În acest weekend lucrurile nu par să iasă după cum te-ai gândit şi le-ai potrivit! Greşeală de proiectare! Aliniază-te la comandamentele vieţii, nu ai încotro, fii realist şi pragmatic!

Sambată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă - sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet.  Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara, te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua ta de naştere, sau a vreunui prieten, tot din Taur.

GEMENI    Sâmbătă, ai nevoie de sprijin. Ai intrat în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale de modernizare a casei. Muncă multă în acest weekend, dar este pentru tine!

Weekendul acesta trezeşte o bruscă dorinţă de excursii şi călătorii, pentru procentul din zodie care nu are de lucru acasă. Venus face aspecte favorabile cu zodia. Foloseşte perioada ca să-ţi lămureşti problemele de amor sau să începi alte cuceriri.  Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acest weekend ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec.

RAC   Activităţile tale din acest weekend îţi pot oferi echilibrul şi calmul de care ai atâta nevoie. Îndreaptă-te către îndeletniciri care nu presupun spirit de competiţe, „provocări”, „pariuri”!

Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, bine aspectată, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Conjunctura te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminică. Poti sa intalnesti o persoană deosebită şi întâlnirile îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

LEU  Atenţie la deciziile importante, la cumpărături, de exemplu. Cu Soarele, protectorul tău, bine aspectat, ziua îţi e favorabilă, probabil la distracţii şi relaxare. Asta se face în weekend!

Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei constata ca nu ai cui sa-i ceri ajutorul.  Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta – aşa, pur ideatic!  La fel, este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată; numai aşa poţi evita un mic, dar bine organizat, incident sentimental. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes, cel putin în acest weekend !   

FECIOARĂ    Adevărul înseamnă mult pentru tine în weekendul aceasta. Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile toată perioada, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub zodii de pământ şi apă.

Cu ceva  planete binevoitoare, ei bine, aceasta configuratie face ca perioda în discuţie să fie benefică.  Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – în special sâmbătă.  Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei.  Acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi - te vei simţi foarte bine in compania lor!  Un weekend uşor obositoar, dar foarte plăcut, până la urmă. Seară de duminică deosebită, în compania celor dragi.

BALANŢA  Influenţele primăverii îţi amplifică intuiţia. Weekendul prilejuieşte nişte oferte tentante în domeniul sentimental. E o perioadă bună ca să te distrezi şi să te bucuri de relaxare!

Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi petreceri. Sau cumpărături pentru petreceri, pentru ca ceea ce cumperi in acest weekend va face mare placere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru sâmbătă seara. Sâmbătă, este un bun prilej pentru nativii şi nativele din Balanţă să călătorească şi/sau să înceapă o scurtă excursie. Pentru cei care, dintr-un motiv sau altul nu pot pleca de acasă, perspectiva se îmbunătăţeşte într-un mod spectaculos!

SCORPION   În weekend intelectul e bine aspectat aşa încât poţi să te implici în lucruri care necesită o anumită fineţe a gândirii: puzzle, cuvinte încrucişate, jocuri logice PC. Nu întârzia, nu amâna!

Stelele fixe si vremea dar si vremurile, puternice prin schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie. Duminică, din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine  aspectate. Norocul este în acest weekend prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole fără să faci nici un efort.

SĂGETĂTOR  Nu trebuie să te minţi spunând tot timpul că o să fie bine, bine, bine. Gândirea pozitivă nu înseamnă să te înşeli cu bună ştiinţă. În acest weekend o să vezi şi de ce, ai un bun exemplu!

Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O mică nerealizare, sau un eşec minor care te pune pe gânduri, asta sâmbată. Un weekend bun în toate, mai puţin la bani. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante. Nu  împrumuta bani, nu lua cu imprumut, ocoleşte cazinourile şi casele de pariuri. Realizezi că o schimbare este necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe.

CAPRICORN   Weekendul este o perioadă cu risc. Nu-ţi place! Poţi să ai mici probleme cu sănătatea, atenţie la răceli, dureri de genuchi, căzături şi alergii!  Dar, o veste bună, poate duminică seara.

Perioada îţi este favorabilă. Sâmbătă  face să-ţi crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Primeşti o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau ai o întâlnire neanunţată cu o personă dragă.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.  Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar.  Asta inseamna ca trebuie sa faci o cheltuiala neprevazuta! 

VĂRSĂTOR  Păstrează pentru tine opiniile tale, nu discuta. Nu vrei să şochezi pe nimeni din jurul tău, nu? Comportă-te convenţional şi de ce nu, ipocrit. Asta vrea lumea de la tine în acest weekend!

Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere de zi de naştere a vreunei prietene sau prietend din Taur.

PEŞTI   În privinţa legăturilor sentimentale, mediocru aspectate, în aceast weekend, trebuie doar să alegi. Poţi să o faci cu ochii închişi! Tot aia e. Limitează cheltuielile la strictul necesar!

Weekendul este favorabil lucrurilor importante pentru tine. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi, însă, că oamenii de succes nu sunt obosiţi! Nu par că sunt obosiţi.  Nu ai frică, pastreaza speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate