Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Divanul persan. Baturii din Samarkand

Autor: | | 0 Comentarii | 2738 Vizualizari

Pe 29 mai s-au născut John F. Kennedy, Bob Hope, T.H. White, Isaac Albeniz, Latoya Jackson, Iannis Xenakis, Şerban Rădulescu-Zoner, Ionel Fernic, Anişoara Odeanu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Teodosia, Olivian şi Alexandru. Dezlegare la peşte.

Zi fastă. În "kalendarul" dinainte de daci, calendarul vechi, al vânătorilor, păstorilor şi agricultorilor era o zi de pauză parţială: se pregăteau merindele pentru câmp, se spălau rufele şi se pregăteau uneltele. Însă nu se lucra la câmp, pentru ritmul natural şi respectarea interdicţiilor, pedepsite în caz de nesupunere cu trăsnet şi compromiterea spicului de grâu, care altfel nu rodea, nu făcea bob.

În ţara râului Mara, în Maramureş, se spune că lupii şi mai ales Lupul Şchiop cu ceilalţi şase Filipi pândesc la izvoare ca să aducă binecuvântarea Maicii Domnului celui mai vrednic, sau celei mai harnice, care venea mai întâi să ia apă. Un motiv european foarte vechi pe care îl regăsim, satanizat, tocmai în Sudul Franţei, în legenda fiarei de la Gevaudan.

Nu se mai ştie cum se numea această antică sărbătoare minoră, dar savantul Sorin Paliga este de părere că era foarte veche, din vremea cabirilor sau a pelasgilor. Era, aproape sigur, o sărbătoare feminină a fertilităţii, „rodul bobului”, poate a zeiţei Kotys sau Kybele, peste care creştinismul a aşternut cu multă înţelepciune şi spre păstrarea înţelesului şi a continuităţii, o sfântă-fecioară, Cuv. Mc. Teodosia.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, tema mea islamică de ieri a stârnit multe pasiuni. O să răspund, pe îndelete, fiecăruia dintre domniile voastre. Dar nu pot să nu zâmbesc la reacţia comică a unora dintre voi. Menţionez: „Domnule profesor, noi nu o sa ne islamizam niciodata! Sa renuntam la mici, la fripturica de purcel, la bere şi să îmbrobodim femeile? Cine-i prostul ăla? Şi apoi islamul ia, nu dă!”

Continui cu ce începusem ieri, pentru că şi ieri a fost o altă zi! Şi vă răspund la multele dumneavoastră întrebări care se pot cuprinde într-o singură întrebare: „cum face dom’ profesor horoscopul?”

Am mai răspuns la această întrebare, dar am mai spus că îmi face plăcere să lămuresc lucrurile. Dar, după bunul obicei din Orient, unde am petrecut prea mulţi ani ca să nu prind unele tabieturi, să vă spun o pildă. Ascultaţi, citiţi adică şi luaţi aminte!

În măreţul oraş Samarkand, nestemata Orientului, trăiau doi baturi, viteji adică. Meşteri neîntrecuţi în ale armelor şi chiar mai mult, în făurirea lor. Erau nişte ostaşi şi fierari desăvârşiţi. Mereu erau, amândoi, întrecându-se, în fruntea oastei care apăra oraşul de hoţii djeta, adică din pustiu, sau de alte triburi năvălitoare, că mulţi râvneau la bogatul oraş.

Când, într-o zi, din ţinutul leopardului de zăpadă, a venit o caravană condusă de cea mai frumoasă fată care a călcat vreodată în Samarkand. Ce zic eu călcat, că parcă plutea. Era înaltă şi subţire, blondă şi cu ochi albaştrii. Mereu zâmbea, iar când cânta, nici privighetoare nu mai îndrăznea să-şi înalţe trilurile. Se spunea că ar fi fost fata unui foarte bogat negustor din ţara roxolanilor. Era o prinţesă a negustorilor, o prinţesă războinică. Era îmbrăcată numai în piele fină de căprior, de culoare neagră şi avea la cingătoare două săbii lungi şi înguste cumpărate de ea de la capătul pământului, dintr-o insulă mare cu războinici ciudaţi, cu ochii mici şi oblici. Năpraznice şemşiruri, adică săbii, dar şi fata se mişca ca fulgerul!

Şi cum altfel, cei doi ostaşi cad îndrăgostiţi de mândra fată!

Dar erau prieteni şi fraţi de sânge. Jurăminte înfricoşate erau pe ochii, pe inima şi pe sufletul lor, făcute în miez de noapte la întretăierea a trei drumuri.

Aşa că au făcut o prinsoare, ca să vadă cine să-i facă curte frumoasei străine. La următoarea alarmă a santinelei de pe ziduri, chemare la arme contra cine ştie cărui năvălitor, ei, baturii, urmau să facă fiecare câte un şemşir, o sabie de luptă, adică, şi să plece cu ea la bătălie. Cine ar fi avut mai multe victorii cu sabia făurită, a aceluia să fie fata!

Zis şi făcut! Când marele clopot al Samarkandului a vestit năvala hoţilor din pustiu, cei doi fierari s-au apucat să facă câte o sabie. Au luat multe sârme de diferite metale, le-au răsucit, apoi le-au pus la forjă să se înroşească, apoi le-au bătut cu barosul până când a ieşit un şemşir cum trebuia. Repede şi-au pus zalele, au încălecat şi au plecat la bătălia care abia începuse.

Dar nu au avut noroc. Abia dacă începuseră lupta că noile lor săbii se spărseseră în bucăţi. În graba lor, uitaseră să le călească! Au avut noroc că au scăpat cu viaţă, numai pentru că ceilalţi ostaşi le-au sărit în ajutor. Dar tot au fost răniţi. Au zăcut vreo două săptămâni cu fierbinţeali. Când s-au făcut mai bine au aflat că frumoasa străină plecase, nu se ştie încotro, cu caravana de cămile a tatălui ei.

De atunci a rămas vorba: „Ce-am avut şi ce-am pierdut!” Iar cei doi baturi din Samarkand au făcut haz de necaz şi au rămas de pildă până în ziua de astăzi!

Morala nr. 1: Graba strică treaba. Horoscopul îl fac încet, cu grijă şi pe îndelete, uneori stelele nu spun multe, alteori vorbesc mult, în multe ore, uneori şi o zi întreagă.

Morala nr. 2: Nu este niciun secret. Toată lumea ştia (ei, acum s-a uitat)  cum se făceau săbiile de Damasc, sau mult mai bunele şemşiruri persane de Zangian. Tot aşa, nu este niciun secret în horoscopul meu. Folosesc metoda astrologiei creştine a episcopului Pierre d’Ailly şi cheile de interpretare ale papei Urban.

Morala nr. 3: O ştiţi deja, iar nu este niciun secret, mâine, în definitiv este o altă zi!

 

BERBEC   Evită activităţile care nu sunt absolut necesare. Puţină pauză nu strică, pentru ca repaosul are şi el virtuţile lui. Zi favorabilă corespondenţei, scrie, vorbeşte, socializează, comunică!

Ca să fie totul simetric, în echilibru, astăzi te enerveză atitudinea infantilă şi capriciile cuiva din anturaj. Pe plan financiar sunt nişte oferte seducătoare care te-au cam ameţit de cap – nu trebuie să le dai curs! Nu lua decizii sub imperiul momentului, a dorinţei iraţionale. Pe plan emoţional, contrar reticenţelor tale, ai o gama largă, pastelată, de trăiri şi sentimente puternice.

TAUR   O veste bună sau profitabilă. Una din zilele favorabile pregătirii unor proiecte.  Poziţia lui Venus, protectoarea zodiei, a lui Marte şi a Lunii indică succes şi pe plan sentimental.

Selectivitatea şi intuiţia ta sunt la valori pozitive, aproape de maximum. Acest lucru îţi permite să foloseşti bunele oportunităţi, mai ales în domeniul social. Pe plan sentimental, astăzi, ai posibilitatea să te debarasezi de o prejudecată, o frână care era un fel de blocaj mental. Talentele de diplomat, pe care poţi să le foloseşti astăzi cu succes, te ajută, pe seară, să te simţi bine şi echilibrat.

GEMENI   Evită disensiunile cu partenerii de afaceri, cu cei din jur, în general şi transformă-le în propuneri de afaceri şi proiecte pentru viitor. Eşti maestru la vorbe, trebuie să reuşeşti!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate