Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom' Profesor. Divanul persan. Baturii din Samarkand

Autor: | | 0 Comentarii | 2734 Vizualizari

Pe 29 mai s-au născut John F. Kennedy, Bob Hope, T.H. White, Isaac Albeniz, Latoya Jackson, Iannis Xenakis, Şerban Rădulescu-Zoner, Ionel Fernic, Anişoara Odeanu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Teodosia, Olivian şi Alexandru. Dezlegare la peşte.

Zi fastă. În "kalendarul" dinainte de daci, calendarul vechi, al vânătorilor, păstorilor şi agricultorilor era o zi de pauză parţială: se pregăteau merindele pentru câmp, se spălau rufele şi se pregăteau uneltele. Însă nu se lucra la câmp, pentru ritmul natural şi respectarea interdicţiilor, pedepsite în caz de nesupunere cu trăsnet şi compromiterea spicului de grâu, care altfel nu rodea, nu făcea bob.

În ţara râului Mara, în Maramureş, se spune că lupii şi mai ales Lupul Şchiop cu ceilalţi şase Filipi pândesc la izvoare ca să aducă binecuvântarea Maicii Domnului celui mai vrednic, sau celei mai harnice, care venea mai întâi să ia apă. Un motiv european foarte vechi pe care îl regăsim, satanizat, tocmai în Sudul Franţei, în legenda fiarei de la Gevaudan.

Nu se mai ştie cum se numea această antică sărbătoare minoră, dar savantul Sorin Paliga este de părere că era foarte veche, din vremea cabirilor sau a pelasgilor. Era, aproape sigur, o sărbătoare feminină a fertilităţii, „rodul bobului”, poate a zeiţei Kotys sau Kybele, peste care creştinismul a aşternut cu multă înţelepciune şi spre păstrarea înţelesului şi a continuităţii, o sfântă-fecioară, Cuv. Mc. Teodosia.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, tema mea islamică de ieri a stârnit multe pasiuni. O să răspund, pe îndelete, fiecăruia dintre domniile voastre. Dar nu pot să nu zâmbesc la reacţia comică a unora dintre voi. Menţionez: „Domnule profesor, noi nu o sa ne islamizam niciodata! Sa renuntam la mici, la fripturica de purcel, la bere şi să îmbrobodim femeile? Cine-i prostul ăla? Şi apoi islamul ia, nu dă!”

Continui cu ce începusem ieri, pentru că şi ieri a fost o altă zi! Şi vă răspund la multele dumneavoastră întrebări care se pot cuprinde într-o singură întrebare: „cum face dom’ profesor horoscopul?”

Am mai răspuns la această întrebare, dar am mai spus că îmi face plăcere să lămuresc lucrurile. Dar, după bunul obicei din Orient, unde am petrecut prea mulţi ani ca să nu prind unele tabieturi, să vă spun o pildă. Ascultaţi, citiţi adică şi luaţi aminte!

În măreţul oraş Samarkand, nestemata Orientului, trăiau doi baturi, viteji adică. Meşteri neîntrecuţi în ale armelor şi chiar mai mult, în făurirea lor. Erau nişte ostaşi şi fierari desăvârşiţi. Mereu erau, amândoi, întrecându-se, în fruntea oastei care apăra oraşul de hoţii djeta, adică din pustiu, sau de alte triburi năvălitoare, că mulţi râvneau la bogatul oraş.

Când, într-o zi, din ţinutul leopardului de zăpadă, a venit o caravană condusă de cea mai frumoasă fată care a călcat vreodată în Samarkand. Ce zic eu călcat, că parcă plutea. Era înaltă şi subţire, blondă şi cu ochi albaştrii. Mereu zâmbea, iar când cânta, nici privighetoare nu mai îndrăznea să-şi înalţe trilurile. Se spunea că ar fi fost fata unui foarte bogat negustor din ţara roxolanilor. Era o prinţesă a negustorilor, o prinţesă războinică. Era îmbrăcată numai în piele fină de căprior, de culoare neagră şi avea la cingătoare două săbii lungi şi înguste cumpărate de ea de la capătul pământului, dintr-o insulă mare cu războinici ciudaţi, cu ochii mici şi oblici. Năpraznice şemşiruri, adică săbii, dar şi fata se mişca ca fulgerul!

Şi cum altfel, cei doi ostaşi cad îndrăgostiţi de mândra fată!

Dar erau prieteni şi fraţi de sânge. Jurăminte înfricoşate erau pe ochii, pe inima şi pe sufletul lor, făcute în miez de noapte la întretăierea a trei drumuri.

Aşa că au făcut o prinsoare, ca să vadă cine să-i facă curte frumoasei străine. La următoarea alarmă a santinelei de pe ziduri, chemare la arme contra cine ştie cărui năvălitor, ei, baturii, urmau să facă fiecare câte un şemşir, o sabie de luptă, adică, şi să plece cu ea la bătălie. Cine ar fi avut mai multe victorii cu sabia făurită, a aceluia să fie fata!

Zis şi făcut! Când marele clopot al Samarkandului a vestit năvala hoţilor din pustiu, cei doi fierari s-au apucat să facă câte o sabie. Au luat multe sârme de diferite metale, le-au răsucit, apoi le-au pus la forjă să se înroşească, apoi le-au bătut cu barosul până când a ieşit un şemşir cum trebuia. Repede şi-au pus zalele, au încălecat şi au plecat la bătălia care abia începuse.

Dar nu au avut noroc. Abia dacă începuseră lupta că noile lor săbii se spărseseră în bucăţi. În graba lor, uitaseră să le călească! Au avut noroc că au scăpat cu viaţă, numai pentru că ceilalţi ostaşi le-au sărit în ajutor. Dar tot au fost răniţi. Au zăcut vreo două săptămâni cu fierbinţeali. Când s-au făcut mai bine au aflat că frumoasa străină plecase, nu se ştie încotro, cu caravana de cămile a tatălui ei.

De atunci a rămas vorba: „Ce-am avut şi ce-am pierdut!” Iar cei doi baturi din Samarkand au făcut haz de necaz şi au rămas de pildă până în ziua de astăzi!

Morala nr. 1: Graba strică treaba. Horoscopul îl fac încet, cu grijă şi pe îndelete, uneori stelele nu spun multe, alteori vorbesc mult, în multe ore, uneori şi o zi întreagă.

Morala nr. 2: Nu este niciun secret. Toată lumea ştia (ei, acum s-a uitat)  cum se făceau săbiile de Damasc, sau mult mai bunele şemşiruri persane de Zangian. Tot aşa, nu este niciun secret în horoscopul meu. Folosesc metoda astrologiei creştine a episcopului Pierre d’Ailly şi cheile de interpretare ale papei Urban.

Morala nr. 3: O ştiţi deja, iar nu este niciun secret, mâine, în definitiv este o altă zi!

BERBEC   Evită activităţile care nu sunt absolut necesare. Puţină pauză nu strică, pentru ca repaosul are şi el virtuţile lui. Zi favorabilă corespondenţei, scrie, vorbeşte, socializează, comunică!

Ca să fie totul simetric, în echilibru, astăzi te enerveză atitudinea infantilă şi capriciile cuiva din anturaj. Pe plan financiar sunt nişte oferte seducătoare care te-au cam ameţit de cap – nu trebuie să le dai curs! Nu lua decizii sub imperiul momentului, a dorinţei iraţionale. Pe plan emoţional, contrar reticenţelor tale, ai o gama largă, pastelată, de trăiri şi sentimente puternice.

TAUR   O veste bună sau profitabilă. Una din zilele favorabile pregătirii unor proiecte.  Poziţia lui Venus, protectoarea zodiei, a lui Marte şi a Lunii indică succes şi pe plan sentimental.

Selectivitatea şi intuiţia ta sunt la valori pozitive, aproape de maximum. Acest lucru îţi permite să foloseşti bunele oportunităţi, mai ales în domeniul social. Pe plan sentimental, astăzi, ai posibilitatea să te debarasezi de o prejudecată, o frână care era un fel de blocaj mental. Talentele de diplomat, pe care poţi să le foloseşti astăzi cu succes, te ajută, pe seară, să te simţi bine şi echilibrat.

GEMENI   Evită disensiunile cu partenerii de afaceri, cu cei din jur, în general şi transformă-le în propuneri de afaceri şi proiecte pentru viitor. Eşti maestru la vorbe, trebuie să reuşeşti!

Zi favorabilă corespondenţei, scrie e-mail-uri, poate demodatele scrisori şi ilustrate, socializează pe net, vorbeşte cu cei dragi, cu cei din jurul tău, comunică, în general. Acea parte excesivă din natura zodiei se ilustrează astăzi din plin. Trebuie să îţi măsori cuvintele şi să te stăpâneşti cât poţi. Pe de altă parte viaţa ta particulară te oboseşte mai mult decât crezi. Evită tensiunile şi conflictele printr-o atitudine prudentă şi defensivă.

RAC  Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent, absenţa înseamnă dezaprobare.

Dimineaţa, la orele de program, te concentrezi greu la munca ta. Visurile îţi par mai importante şi este dificil să te reîntorci la realitatea cotidiană şi monotonă. Este momentul să te ocupi de imaginea ta profesională, de „legenda” pe care trebuie să o construieşti. Foloseşte acestă zi când imaginaţia îţi zburdă ca să profiţi şi să obţii ceva palpabil. Pe plan sentimental, contrar obiceiului tău defensiv, astăzi eşti foarte curajos, chiar îndrăzneţ.

LEU  Lasă lucrurile să se petreacă natural, de la sine. Nu interveni, nici măcar cu un sfat. Cu un zâmbet, da! Azi este una dintre zilele acelea când intervenţia ta strică mai mult decât ajută.

Nu lua decizii importante. La serviciu, birou, fabrică, şcoală, în fine, pe unde îţi petreci jumătate din zi şi uneori chiar toată ziua, astăzi trebuie să joci rolul de „mama răniţilor”. Se fac restructurări, s-au încurcat lucrurile, necazuri, probleme care îngrijorează personalul. Nu uita că şi tu eşti în aceiaşi situaţie. Pe tine cine te alină, cine îţi bandajează sufletul? Gândeşte-te şi la tine şi odihneşte-te. Relaxeză-te seara, poate la un film bun, poate la un concert, poate cu o carte bună. Pregăteşte-te de mica vacanţă de Rusalii!

FECIOARĂ  O zi obositoare şi aglomerată.  Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Relaxeză-te seara, poate la un film nou, poate muzică bună.

Anumite amintiri, nu prea plăcute, din trecutul recent, te bântuie astăzi. Nu amesteca merele cu perele, nu trăi astăzi în trecut. Nu uita că orice eveniment are doza lui de învăţăminte, că orice eşec poate pregăti un succes viitor. Nu sta izolat, nu sta singur, mai ales pe seară. Strânge-ţi familia sau prietenii în jurul tău, poate la un ceai, poate la o îngheţată, după gust, şi spune-le ce ai pe suflet, aşa cum îţi convine mai bine, varianta ta, adică. O să te simţi mult mai bine!

BALANŢĂ  Fereşte-te să iei decizii bazându-te numai pe informaţiile aduse de cei care „îţi cântă în strună”.  Ar trebui să primeşti veşti bune despre nişte bani. Sau măcar o informaţie onorabilă.

Fereşte-te să iei decizii bazându-te numai pe informaţiile aduse de cei care „îţi cântă în strună”.  De asemenea, ar trebui să primeşti veşti bune despre nişte bani. Sau măcar o informaţie onorabilă. Pentru rezolvarea unor situaţii în domeniul profesional trebuie să dai dovadă de mai multă obiectivitate, să ai o perspectivă mai largă a problemei urmărite. Uneori, specializarea prea îngust nu serveşte scopului. Pe de altă parte ziua de astăzi este favorabilă domeniului sănătăţii, a tratamentelor, a tratamentelor cometice, a îngrijirii sănătăţii, în general.

SCORPION   O zi mai puţin favorabilă în ceea ce priveşte munca. Seara o poţi petrece în mijlocul familiei şi a prietenilor reflectând asupra modului cum ultimele evenimente influenţează viaţa ta.

Se pare că nicio lovitură grea, niciun complot financiar nu vizează banii tăi. Poate unde sunt prea puţini. Te-ai descurcat întotdeaună, o să treci şi peste obstacolul acesta. La serviciu, sau unde activezi, este o atmosferă cam neplăcută, probabil din cauze meteorologice – reflectezi. Nici tu nu ai gânduri mai roze, aşa că fă-ţi o cafea fierbinte şi înmiresmată care te face să te gândeşti la locuri exotice, unde, crezi tu, totul este facil şi plăcut. Seara o poţi petrece în mijlocul familiei şi a prietenilor reflectând asupra modului cum ultimele evenimente influenţează viaţa ta.

SĂGETĂTOR   Evită deciziile care duc la schimbări majore. Nu judeca cu asprime colegii sau prietenii. Unele lucruri sau persoane pot întîrzia din cauze obiective, din cauza condiţiilor meteorologice.

Trebuie să colaborezi şi să comunici mai mult. Poţi găsi sprijin fiabil şi peren în anturajul tău, trebuie doar să-l ceri. Pe plan sentimental liberalismul tău îţi conferă coordonatele necesare unei libertăţi de expresie şi de mişcare. Dar, uneori, nu ţi se mai răspunde la salut. Eşti într-o uşoara pierdere de energie. Supravegheaza-ti sănătatea şi in special alimentaţia. Mâncarea naturala, fructele, mierea şi ceaiurile din planete iti refac vitalitatea! Vezi de mica vacanţă de Rusalii!

CAPRICORN Eşti într-o uşoara pierdere de energie. Supraveghează-ţi sănătatea şi în special alimentaţia. Mâncarea naturală, fructele, mierea şi ceaiurile din planete iţi pot reface vitalitatea!

Punctualitatea este politeţea regilor – ai auzit uneori acest proverb, mai ales când erai tu în întârziere. Tragi concluzia că nu poţi deveni rege. Nici nu îţi doreai prea tare, dar totuşi trebuie să ajungi la timp, când ai convenit o întâlnire, o oră fixă. Este respectul pe care îl datorezi celuilalt sau celorlaţi parteneri de întâlnire. Evită deciziile care duc la schimbări majore. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective, însă. De exemplu, din cauza condiţiilor nefavorabile meteorologice. Trebuie să te distanţezi de probleme, să nu mai iei totul foarte personal – este modul indicat ca să treci la o perioadă mai agreabilă.

VĂRSĂTOR  Ai probleme de rezolvat în activitatea ta.  Abordarea sistematică a situaţiei îţi furnizeaza datele necesare rezolvarii. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp.

Ai oarece probleme de rezolvat, la serviciu sau la şcoala, unde îţi desfăşori activitatea.  Abordarea sistematica a situatiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii şi colegii. Pe de altă parte nu degeaba ai experimentat arta de a te face indispensabil în cercul anturajului tău. Acum poţi primi imediat ajutor.  Pe plan sentimentali astăzi poţi stabili noi coordonate sau poţi să-ţi exprimi mai uşor aspiraţiile tale. Nu te risipi pe mai multe direcţii, nu fugi după doi iepuri, concentrează-te pe un singur lucu, odată!

PEŞTI   Ai nevoie de certitudini. Ca să te simţi în siguranţă trebuie să te simţi puternic. Ca sa ai „putere” trebuie să ştii multe şi să ai un perfect echilibru interior. Fii mai calm, mai „zen”!

Este o zi plină, densă, cu multe „provocări”. Dar şi cu multe posibile realizări şi succese. Problema ta este cea a siguranţei, a succesului asigurat din pornire. Nu prea îţi place să rişti.  Fii mai filosof, mai „zen” că nu o să primeşti bastone în cap, după cum fac maeştrii zen cu discipolii care nu se pot concentra. Nici tu nu o să primeşti nimic, dacă nu poţi focaliza şi pierzi zilele unele după altele. Şi apoi dai vina pe rechin!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate