Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Desenele animate, un posibil pericol

Radu Ştefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3803 Vizualizari

Pe 14 ianuarie s-au născut Albert Schweitzer, Faye Dunaway, Giulio Andreotti, Caterina Valente, Pierre Loti, Dimitrie Bolintineanu, Mihai Brediceanu, Benedict Gănescu, Victor Socaciu, Mihai Isbăşescu, Călin Popescu-Tăriceanu. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Mucenici din Sinai şi Rait şi Sf. Nina.

În “kalendar” iarăşi o sărbătoare veche, veche ca lumea - nimeni nu mai ştie cum se mai numeşte şi cum se ţine. Era un prilej de previziuni, de magie oraculară. Observarea cerului era importantă, probabil o moştenire de la augurii romani. Sau de la daci, de la Zamolxe, pe care Herodot îl creditează cu ştiinţa interpretării semnelor ceului, învăţată în Egipt şi/sau de la Pitagora. 

Se mai ştie doar că dacă plouă sau ninge, e ceaţă sau alt fenomen meteo nefavorabil, preţurile vor creşte, “grâul se va scumpi” spune gromovnicul.

“Despre vreme: În 14 ianuarie de va fi senin, anul va fi bun. De va fi tulburat, boală în dobitoace. De va fi ploaie se vesteşte scumpete.” (Olteanu, CPR, 2001, pag. 53, după CRP, 1944, pag. 6)

Peste sărbătoarea veche europeană oraculară de interes general, vreun consiliu ecleziastic a aşternut tot o sărbătoare colectivă, un exemplu de pioşenie şi de credinţă, Cuvioşii Părinţi ucişi în Sinai şi Rait. Mircea Eliade îmi spunea că a studiat aceste corespondenţe dintre sărbătorile vechi şi cele creştine, legătura dintre religia europeană şi cea orientală. Din nefericire nu a mai avut timp să-şi strângă gândurile într-un nou volum. Sau, nu a mai avut chef! Sunt multe taine despre aceste lucruri, dar, “să nu tulburăm apele” cum spunea Profesorul!

"Evenimentul Zilei" din 14 ianuarie 1938 a fost proiecţia simultană în 38 de oraşe principale din SUA, la ora 20,00 EST, a filmului "Snow White and the Seven Dwarfs", primul lung metraj tehnicolor de desene animate. Bineînţeles, opera marelui Walt Disney. La sfârşitul filmului, în fiecare sală arhiplină, aceiaşi reacţie: câteva momente de tăcere, ca şi când publicul ar fi savurat în continuare încântarea produsă de capodoperă şi să parcurgă drumul din ţara fanteziei în viaţa normală - şi apoi - aplauze, aplauze şi urale zeci de minute!

Analizez desenele animate de la jumătatea secolului XX, produs al moralei mic burgheze: excepţional desenate, frumoase, făcute pentru a plăcea, pentru a trezi emoţie artistică, cu un umor care te făcea să râzi în hohote. Muzică bună şi umor de calitate. Scopul lor era să te simţi bine!

Analizez desenele animate din prezent, manga, anime, etc produs schizoid din Orientul îndepărtat: desen sumar, proporţii anormale, subiecte schematice, primitive, dar foarte agresive, multă, foarte multă violenţă şi cruzime nemotivate, emanaţie a spiritului asiatic şi a unui mod de viaţă străin, ciudat, de neacceptat pentru un om civilizat. Scopul lor este să spele creierul, să rupă copiii de realitate şi să inducă frica nemotivată!

Mai mult, ritmul acţiunii în desenele animate contemporane este foarte rapid, drăcesc şi obişnuieşte copiii, care sunt abandonaţi în faţa televizoarelor care difuzează pe multe canale, dedicate, asemenea orori, ei bine, obişnuieşte copiii cu un ritm al vizualizări mult mai rapid decât viaţa normală. Astfel copiii îşi pierd interesul pentru "vizualizarea" vieţii. Acelaşi rezultat se obţine în cazul jocurilor pe computer, care şi ele au un ritm foarte rapid. 

Copiii care sunt expuşi la astfel de pericole, mai mult de cinci ore pe zi, îşi pierd interesul pentru viaţa normală, reală, care, pentru ei, se petrece prea lent!

După cum arată studiul de la Harvard, din care am citat, produsul multor sociologi, pedagogi şi psihologi infantili, studiu comandat de Guvernul SUA prin Surgeon General, copiii lăsaţi multe ore în faţa micului ecran sau a monitoarelor îşi pierd interesul pentru educaţie, pentru învăţătură, familie, în general, pentru o viaţă normală. Când cresc, devin nişte ciudaţi, antisociali, care se adaptează cu greu şi multe pilule. 

Aşa era fraza din raportul respectiv, să interpretăm că respectivii subiecţi devin drogaţi, sau necesită medicamentaţie alopată? Probabil, că ambele situaţii, raportul este foarte bine făcut, de nişte oameni, nişte profesionişti care se cam joacă cu creierele şi gândurile celor din jurul lor.

"Ritmul desenelor animate şi al jocurilor pe computer este prea rapid, sunt un pericol pentru copii! Fără a discuta despre violenţa indusă şi despre alienarea copiilor." este concluzia Surgeon General al Statelor Unite, Vice Admiral Vivek H. Murthy!

Încă un pericol, să-l adăugăm pe lista lungă, lungă, a primejdiilor cotidiene, mâine, poate va apărea un nou pericol, pentru că nu-i aşa, mâine este o altă zi!

 

BERBEC  Dimineaţa trebuie neapărat să-ţi stăpâneşti furia şi agresivitatea în faţa prostiei şi a relei voinţe. Primeşti un premiu pentru atitudinea pozitivă: o veste bună, poate, mai pe seară. Azi lasă-te în voia micilor plăceri ale vieţii! Mici cumpărături, o prăjitură, cafea scumpă. Nu o să faci din asta o regulă, dar dacă vrei să fii respectat, trebuie să te respecţi tu primul! Nu lua şi nu da bani cu împrumut, speculaţiile financiare nu sunt bine aspectate. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Mai pe seară trebuie să-ţi respecţi promisiunile făcute mai înainte.

TAUR   Poţi aborda domeniul material, situaţiile urgente, problemele cotidiene. Lasă cumpărăturile mai mari pentru perioada de solduri, de discounturi, perioadă care începe, probabil, în curând. Dimineaţa ai un umor negru! Prostia şi nesimţirea celor din jur ating cote patologice şi nu ai altceva de făcut decât să faci haz de necaz! Dar nu duce problemele acasă, în cuplu, familie! Carisma ta este la maximum, aşa că poţi avea rezultate favorabile in tot ceea ce inseamna convingere şi cucerire. Sigur, dacă te interesează astăzi domeniul. Totuşi, ai o problema cu o femeie, sau de genul feminin, de orice gen şi convingere ai fi! 

GEMENI   Trebuie să filtrezi prin raţiune informaţiile care te asalteaza astăzi. Majoritatea nu te interesează, uită-le! False sau trunchiate, unele date te pot face să iei decizii greşite, atenţie! Dispui astăzi de o mare energie, însă nu o risipi făcând pe  berbecul de asalt în faţa obstacolelor! Ocoleşte-le! Fii deştept şi nu uita marea lege: "natura găseşte întotdeauna o soluţie"! O veste sau o întâlnire iti face mare plăcere. Este timpul potrivit să sa te gandesti cum sa finalizezi în condiţii bune afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus şi a lui Mercur indică prieteni noi şi petreceri reuşite, dar nu prea ai timp de aşa ceva, bineînţeles!

RAC    Ambianţa zilei de astăzi este plăcută şi relativ liniştită. Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, decât la spitalul de urgenţe! Îţi place confortul material şi spiritual, armonia! Astăzi ai o oportunitate să petreci momente plăcute în compania unor oameni care îţi înţeleg problemele. Încearcă să obţii sprijinul lor! Domeniul favorizat este cel sentimental, aşa că uită-te bine, poate întâlneşti pe cineva, cumva, undeva.  Pe seară poate la un film nou. Revin nişte proiecte sau idei din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Alianţele sunt bune daca poţi să le controlezi în mod eficient.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate