Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. David Lynch împlineşte 70 de ani

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3515 Vizualizari

Pe 20 ianuarie s-au născut Federico Fellini, David Lynch, Eugene Sue, Aurel Ţicleanu, Ion Frunzetti, Vasile Băran. Tradiţional, pe 20 ianuarie este Sf. Eftimie cel Mare. Eftimie, cel cu numele care în greceşte înseamnă „veselie” toate supărările sfintelor Biserici le aducea întru veselie. „Numele şi l-a primit cu făgăduinţa de sus, căci, pe când părinţii lui se rugau să aibă fii, glas de sus a venit spunându-le să se bucure şi să fie cu voie bună”. Vieţile Sfinţilor, după Mineie, pagina 232.

 

Sf. Eftimie se ţine ca să rodească pomii. Ce frumos!

Originar creştinismul era o mişcare revoluţionară de tineret, veselă şi entuziastă. Chiar şi Iisus glumeşte câteodată, pildele cu albii colţi ai căţelului şi cu cămila care trebuia să treacă printr-o bortă de ac, dar şi altele, sunt ecouri ale înţelepciunii şi al umorului adevărului bucuros pe care îl mărturisea. Apoi iubirea, adevărul, dreptatea, cinstea, onoarea nu sunt deloc triste, ci înalţă omul şi îl fac bucuros şi optimist. Sigur, veselie, dar cu măsură!

Apoi dogma a intrat pe mâna călugărilor Evului Mediu, cei cu aciditate gastrică şi figuri lugubre. Şi a ieşit, ce a ieşit!

Lupul Şchiop doarme, cu un ochi închis şi unul treaz, pe cetină de brad, sau urmăreşte pe tinerii lupi în ritualul complicat al nunţii. Peste două-trei luni se vor naşte puii cei frumoşi, dar curajoşi, iar lupul Şchiop trebuie să-i prezinte pe fiecare în parte Sfinţilor Andrei şi Petru. Numai ei ştiu să recunoască care dintre pui va fi un Lup de Foc, pentru că la început toţi puii sunt la fel, la fel de frumoşi şi jucăuşi. 

Astăzi David Keith Lynch împlineşte 70 de ani. Să-i urăm: „Happy Birthday and Many Happy Returns of the Day!”

A primit trei, sau chiar patru Oscaruri, dar nu asta este important pentru mine. Este un artist al generaţiei mele, care foloseşte limbajul, simbolurile şi valorile de un anumit tip, al generaţiei mele, spun, din nou. Simboluri pe care le înţeleg, îmi sunt familiare. Generaţia Pink Floyd, Woodstock, yoga, meditaţie transcedentală, Hari-Krishna, magie, hippy, LSD, filme SF, suprarealismul, respingerea sistemului şi a războiului - o generaţie care preţuia cărţile şi învăţătura, dar respingea sistemul de învăţământ şi de aceea nu a putut fi uşor manipulată de politic. Mai mult, generaţia mea a fost prima care s-a dezinteresat şi s-a decuplat de la politic. Aşa s-a evitat hecatomba celui de al treilea război mondial, cel puţin până acum, când, iată, generaţia mea, încă, nu se predă!      

Lynch, practicant permanent al meditaţiei transcedentale, a încercat să transmită, prin operele sale cinematografice, literare, muzicale, prin picturile sale fabuloase - trăirile sale, experienţa lui suprarealistă. Mulţi chemaţi, dar puţini au înţeles operele sale. A debutat cu un horror suprarealist, „Eraserhead” în anul 1977. Un succes rapid şi complet. Urmează „The Elephant Man” în 1980, un film despre care criticii nu au avut suficiente laude. 

„Dune”, realizat în 1984, un SF grandios, o ecranizare-cult a lui Frank Herbert, un film-simbol care mi-a plăcut enorm, a fost, însă, o catastrofă financiară. Lumea nu a acceptat filmul elitist, plin de simboluri şi de trăiri ezoterice, în care cei mai nobili şi mai dispuşi la scrificiu câştigă, în cele din urmă. „Twin Peaks” şi apoi „Fire, walk with me” au fost mai comerciale, s-au bucurat de succes, cu toate că sunt plasate într-un univers suprarealist, cu trimiteri către multe teme misterioase, oculte, iniţiatice. 

David Lynch când face ceva, atunci face complet, „lucrul bine făcut”. Scenarist şi regizor, s-a înconjurat de camermani cu acelaşi „unghi de vedere”, a viziunii lui. Muzica – ei bine, muzica, din filmele lui este desosebită, să ne amintim de compoziţiile lui Angelo Badalamenti, o muzică misterioasă, melancolică, bolnavă de amintiri imposibil de povestit, dar plină de promisiuni încă neonorate. Sau de tema profeţiei de la începutul filmului „Dune”, muzica datorată altui iniţiat, Brian Eno. 

Bun, lista filmelor lui este lungă. Republica Franceză i-a acordat Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer, iar „The Guardian” scria recent că este "the most important director of this era". Un artist, un om complet: regizor, scenarist, producător, actor, cântăreţ şi compozitor de muzică, autor de literatură, pictor inspirat.

Nu este întâmplător faptul că, din anul 2002, David Lynch s-a dedicat exclusiv netului, ca fiind media cea mai promiţătoare. A lansat pe net mai multe producţii şi reface, cu un succes moderat (mie nu prea îmi place, dar să mai vedem)  „Twin Peaks”. 

Fundaţia lui, „David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace” începând din anul 2005, încearcă să ofere elevilor şi studenţilor această unealtă puternică, care este gândirea, meditataţia transcedentală, ca o cale a creţiei şi a păcii. 

Acum vreo patruzeci de ani am trecut şi eu prin perioada mediataţiei transcedentale. Un lucru foarte bun, dar nu suficient pentru mine. Iată, am găsit, ca mulţi alţii înaintea mea, soluţia finală în pustnicia mea în rodaj, neptică şi isihastă, aici, în Prahova submontană. Cu un dram de folclor, şamanism, că nu este natura degeaba în jur şi pădurea ştie poveşti tulburătoare, ca să nu mai pomenesc de Lupul Şchiop, pe care îl văd mereu cu coada ochiului, când stau la gura focului, împreună cu călugărul Cristian şi vrăjitoarea Măturoaia şi vorbim multe, câte în Lună şi în stele! 

  

BERBEC     Astăzi poţi primi o veste, sau o informaţie, care iţi face placere. Unii Berbeci pot primi veşti bune de la părinţi, copii, sau de la rude, în legătură cu o aniversare, sau un eveniment. Sună-ţi prietenii, aşa, să vezi ce mai fac! Nici o configuraţie negativă si nici o grijă importantă. Este una din zilele acelea când viaţa poate fi ca un parc de distracţii. Azinoapte ai avut un vis pe care nu ţi-l mai aminteşti prea bine. Nu ai teamă, totul va fi bine, cu happy-end, ca în filmele vechi americane!   TAUR   Conjunctura arată că trebuie sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, pentru că se pare că nu te poţi descurca singur. Mai bine mai târziu, decât prea târziu, sau, niciodată! Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, astfel vei arde energia negativă şi te vei relaxa. Şi mai bârfeşti şi tu puţin şi vezi ce se mai poartă. Mai puţin tutun, mai puţină cafea, mai puţin alcool, dar nu renunţa total, pentru că plăcerile vieţii sunt aşa de puţine şi rare!   GEMENI   Poţi să-ţi satisfaci o mică, dar (ne)vinovată dorinţă, cum ar fi ţigaretă într-un local public, la o cafea. Este cazul să te gândeşti dacă este cazul să aplici planul „B”. Ai un plan „B”? Dacă nu ai, fă-ţi! Azi toată lumea te iubeşte şi te laudă. Ai şi nişte bani de încasat, aşa că poţi pleca pe seară la cumpărături sau la distracţie. O zi care pare excelenta pentru tine. Sau pentru unul dintre Gemeni. Niciodată amândoi nu pot fi mulţumiţi, pentru că unul este muritor, iar celălat este imortal. La serviciu este linişte, îti prieşte orice discuţie la o cafea şi faci planuri de viitor cu colegii şi chiar cu şeful, pentru iarna asta capricioasă şi pentru primăvara cea dorită.   RAC  Azi armonia care îţi place atât de mult te ajuta să-ţi înţelegi mai exact propria personalitate şi calităţile. Este o zi de reflecţie în care e bine să te limitezi la activităţile obişnuite. Cauta cu grija prilejurile sa te afirmi profesional, pentru ca stelele te avantajeaza spre o rapida ascensiune pe scara sociala. Vesti bune pe care nu prea le mai aşteptati, dar la care mai sperai. Lumea spune că speranţa moare ultima. Adevărul este că nu moare niciodată, pentru că a rămas pe fundul Cutii Pandorei, acolo unde tot ce este, este pentru veşnicie. Mici sau mai mari favoruri din partea anturajului. Mulţumeşte-le, frumos!

LEU   Norocul îţi este astăzi prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole şi dificultati fără să faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ţi doreşti, este mare haos în Univers! Configuratiile celeste sunt favorabile, mai puţin în domeniul familiei. Cu tact şi calm poţi evita discuţiile mai tăioase. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. Pe total o zi bunicică, în special pentru rezolvarea lucrărilor urgente la serviciu. Stelele favorizeaza o seara relaxanta şi odihnitoare. Deci, o seara placută, chiar dacă este la fel cu celelalte. Relaxează-te înainte să adormi şi gîndeşte-te la lucruri frumoase şi la amintiri plăcute!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate