Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Dacă Mihai Eminescu ar fi fost... britanic?

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3387 Vizualizari

Pe 15 ianuarie s-au născut Ioana d’Arc, Moliere, Martin Luther King, Gamal Abdul Nasser, Aristotel Onassis, Lloyd Bridges, Sa’ud Ibn Abdul, Boris Cazacu, Pavel Codiţă, Valeriu Cristea şi... Mihai Eminescu.

O zi neutră. Mai toate planetele (în astrologia clasică şi luminariile, Soarele şi Luna, se numesc tot planete) sunt într-o emisferă a zodiacului, de la Berbec la Scorpion. Numai Jupiter, retrograd, este în Fecioară, în afara acestei configuraţii celeste. Multe aspecte, cinci trine (trigoane) contra a patru cuadraturi. Luna este în creştere prin Berbec, luminată 29%.

Mă întreb adesea, dragi prieteni, şi vă propun şi domniilor voastre următoarea temă de meditaţie: de ce nu au devenit poeţii zei? Homer de ce nu a fost ridicat în ceruri şi pus între constelaţii, cum se făcea pe atunci, în antichitate?

Medicii au pe zeul Esculap, de ce nu ar avea şi poeţii pe zeul Eminescu? Ştefan cel Mare a fost făcut Sfânt cu toate păcatele lumeşti pe care le ştim cu toţii. Eminescu de ce nu poate fi sanctificat? Bogaţi şi săraci. Voievodul a făcut mânăstiri şi biserici, pentru că avea bani din jefuirea boierilor şi a răzeşilor. Eminescu, săracul nostru, a făcut cea mai mare Biserică posibilă a neamului nostru, prin opera sa, ne-a dat o limbă şi un suflet naţional!

Saint Exupery avea dreptate: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu poţi să vezi bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi”!

Dar, doream, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să vă antrenez într-un joc. Se numeşte „Dar, dacă...”. L-am jucat prin Orient, acolo distracţiile se refugiau în spatele zidurilor înalte ale caselor particulare, distracţiile publice erau puţine şi acelea numai religioase. Aşa că jucam multă Canastă şi multe jocuri printre care şi „Dar, dacă...”. Un joc de societate. Unul dintre participanţi punea o întrebare: „Dar, dacă, nu se inventa roata?” Iar ceilalţi, pe rând spuneau repercusiunile acestei ipoteze: „Nu ar exista automobile!” „Nu ar exista ceasuri!” etc etc

De ziua culturii naţionale, de aniversarea zilei de naştere al lui Mihai Eminescu vă propun să jucam acest joc.

„Dar, dacă, Eminescu ar fi fost... britanic?”

Şi o să încep tot eu. Cu o biografie fantastică. Michael, britanicul, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în familia unui esquire. A făcut şcoala la Eton şi studii literare şi de drept la Cambridge. Încă din perioada Eton şi-a dovedit geniul literar, scria frumos, versifica uşor şi surprinzător într-o limbă engleză a secolului XIX. Debutul l-a făcut la 16 ani, într-o revistă literară „Devon Poetry”. Până la 22 de ani, când a terminat Cambridge, a publicat trei volume de versuri, o piesă de teatru şi a scris un imn. Drepturile de autor şi unele pământuri ale familiei închiriate pentru dezvoltări imobiliare i-au asigurat tânărului Michael o rentă apreciabilă, care i-a oferit independenţa financiară. În anul 1874 Michael face o călătorie în India. În următorii trei ani scrie patru volume de versuri şi un jurnal de călătorie.  Criticii sunt extaziaţi: „Shakespeare este depăşit, să ne închinăm la noua stea a limbii engleze!” Michael a făcut ceea ce trebuia făcut. A dat Marii Britanii o limbă modernă! Succese după succese, volum după volum. Averea îi creşte apreciabil, urmare drepturilor de autor din toată lumea, aşa că îşi permite să cumpere un cotidian, un oarecare „Times”. Într-un an „Times” ajunge la tirajul de trei milione de exemplare zilnic, cu distribuţie în tot Commonwelthul şi în State. Politicienii îl curtează pe Michael. Devine, în anul 1889, membru al partidului conservator şi în anul următor intră în Parlament. Cuvântările lui, dintre care una în versuri, fac ocolul Terrei. Ca urmare, în anul 1900, la împlinirea vârstei de 50, de ani este înobilat. În dragoste, după o primă iubire neîmpărtăşită (de aceea a plecat în India, ca să uite) se căsătoreşte cu o fată frumoasă şi bogată, o scoţiană din clanul Campbell, care îi face trei copii, unul mai frumos ca altul. Băieţi.

Michael are o activitate jurnalistică excepţională, încercând să oprească, să prevină declanşarea Primului Război mondial. Poezia lui „Long life to peace” este cea mai rostită din lume, chiar înaintea Crezului. Creştini, musulmani, budişti sau şintoişti recită mereu această poezie nemuritoare, cel mai frumos lucru care a fost scris vreodată.

Michael se săvârşeşte din viaţă la vârsta de 83 de ani, înconjurat de un mic clan, urmaşii lui, care îi recitau versurile. Ultimile lui cuvinte au fost: „Tăcere, acum începe misterul, adevărata poezie!”

Toate acestea au fost doar un joc, dacă Mihai Eminescu ar fi fost britanic! Aceasta ar fi fost viaţa pe care o merita.

Dar, se pare că puţini au viaţa pe care o merită! Destin, liber arbitru, şansă, noroc, coincidenţe, întâmplare? Toate acestea la un loc şi niciuna dintre ele. Le-am studiat pe toate şi mai mult decât orice astrologia şi tot stau să mă întreb, pentru că nu-mi explic un adevăr simplu: de ce mâine este, în definitiv, mereu şi mereu, o altă zi?        

BERBEC  Eşti foarte hotărât să abordezi o problemă personală, dar nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie pentru această decizie importantă. Nu te grăbi, astăzi trebuie să te mai gândeşti! O dimineaţă agitată şi obositoare care te lasă chiar pe tine, campionul rapidităţii, fără suflu. Astăzi nu te enerva in mod disproportionat şi inutil. Este o problemă de bani, bani mai puţini decât te aşteptai. Pe care trebuia să-i primeşti sau ţi-ai făcut iluzia că o să-i primeşti. În orice caz nu ai nici un motiv să dai pe afară de fericire. Dar nici nu exagera!

TAUR   Eşti obligat să dai dovadă de calm şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: astăzi trebuie să rezolvi situaţiile singur! Esti obosit si nu prea ai chef de discutii. Cu nimeni. Mai bine fa-ti ordine in hartii sau in foldere. O sa gasesti ceva ce iti va da o idee grozava! În ceea ce priveşte sănătatea stelele te averizează că bei prea puţine lichide. Nu uita că o apă de bună calitate este cheia sănătăţii şi a unei vieţi lungi. Nu lăsa pe nimeni, chiar bine intenţionat, să facă pe mediatorul în problemele tale sentimentale sau de familie.

GEMENI   Ai de câştigat ceva, poate în registrul sentimental, dar  depinde de tine să ai succes şi să nu dai naştere la bârfe. Reuşita este aproape sigura, condiţile sunt însă răbdarea şi discreţia. Pe de altă parte eşti cuprins de un fel de armonie interioră care îţi place şi eşti gata să spui cele mai mari ironii, sau să judeci cinic pe oricine. Configuraţia astrală arată că este momentul potrivit pentru consolidarea situaţiei tale financiare şi profesionale. Nu ezita!

RAC  Evită împrumuturile de bani, nu risca cheltuind mai mult decât trebuie, în această perioadă nu ai venituri mari. Totuşi o veste bună, sau o surpriză plăcută din partea anturajului apropiat. Ziua de azi se desfasoara cu viteza pe repede inainte, dar tu nu trebuie sa pierzi din vedere niste amanunte si atitudini care iti pot folosi.  Ai dori ceva deosebit, o schimbare care sa-ti lumineze sufletul. Orice, numai sa ieşi din respingatorul cenuşiu cotidian. Un film sau o carte buna iti pot schimba in bine starea psihica! În a doua parte a zilei primeşti unele informaţii care te pot avantaja.  

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate