Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Crestomaţie, tehnici de divinaţie şi mantici matematice

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3513 Vizualizari

Pe 22 ianuarie s-au născut Byron, Rasputin, Francis Bacon, D.W.Griffith, Serghei Eisenstein, U Than, Camelia Dăscălescu, George Motoi, Ecaterina Szabo, Mihai Negulescu.

Iarăşi o zi fără conotaţii importante tradiţionale, nimic în „Kalendar” - fără sfinţi importanţi, de aceea, în calendarul creştin ortodox. Doar Sfinţii Timotei şi Anastasie Persul.

Începusem să vă listez, ieri, diversele procedee de “prezicere” a viitorului, aşa cum ne-au fost predate la cursul de “Crestomaţie, tehnici de divinaţie şi mantici matematice”. După cum am stabilit ieri, continuăm cu litera “I”. Acum trebuie să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că nu am pomenit nici jumătate din lista de la curs. Din motive tehnice, nu mai înţeleg ce am scris, pentru că luam notiţele în engleză, franceză, farsi, hindi şi urdu, sau pur şi simplu, nu găsesc că este cazul să pomenesc respectivele tehnici.

Iată, continuarea:

Ichtiomanţia foloseşte observarea peştilor pentru a stabili şansele. Un peşte care se mişcă de la stînga la dreapta este un semn bun. De asemenea, dacă “sare” şi produce unde pe suprafaţa apei care ajung pînă la ţărm, în dreptul persoanei în cauză. Observarea unui peşte mort ce pluteşte pe suprafaţa apei, este în mod cert, semn de mare primejdie şi nenorocire.

Lampadomanţia studiază forma şi modul în care ard lumînările, făcliile şi beţişoarele impregnate. Dacă flacăra este dreaptă, fără fum, este un semn bun. O altă metodă este de a recita rar alfabetul şi a nota literele pentru care flacăra pîlpîie - apoi cu literele respective se formulează prezicerea.

Libanomanţia foloseşte tămîia pentru a determina şansele bune sau rele. Dacă fumul se ridică drept este un semn bun. Dacă se împarte în mai multe şuviţe, este semn de dezbinare şi nenorocire.

Litomanţia utilizează pietrele preţioase şi semipreţioase. În forma modernă, mai multe pietre divers colorate sînt amestecate pe o suprafaţă plană. Culoarea care străluceşte în lumină (care trebuie să fie monocromică şi dintr-o singură sursă) determină prezicerea. Verde înseamnă realizarea speranţei. Albastru: noroc, în curînd. Roşu: fericire în dragoste, sau căsătorie. Galben: dezastru sau nenorocire. Violet: este semnul unei perioade triste. Negru sau gri: nenoroc.

Meteoromanţia foloseşte mai multe liste pentru interpretarea căderii meteoriţilor, prezicerea făcîndu-se în funcţie de direcţia, luminozitatea şi culoarea meteoritului. Astfel, un meteor care se mişcă pe cer de la est la vest, cu o lumină albă este un semn bun.

Metoposcopia este metoda de determinare a caracterului persoanei prin analizarea liniilor frunţii. S-a stabilit o corespondenţă între diferitele linii şi planetele astrologice.

Molibdomanţia face preziceri bazîndu-se pe interpretarea zgomotelor făcute de metalele topite, în special de plumb.

Micomanţia studiază comportarea şobolanilor şi a şoriceilor, distrugerile pe care le fac şi felul în care chiţăie.

Numerologia, o metodă relativ veche, dar considerată în Alexandria antică mai mult un joc social, se bazează pe determinarea caracterului şi formularea de preziceri prin reducerea numelor şi datelor la cifre unitare (de la 1 la 9).

Oculomanţia face preziceri sau determină starea sănătăţii persoanei în cauză, după aspectul ochilor şi în special al irisului.

Oneiromanţia dispune de liste de interpretare a viselor, care într-o variantă modernă se găsesc în ziare sau în cărţi. Sigur, este mare deosebire între “Cheia visurilor sau cinci cărţi de interpretare a visurilor, reveriilor şi viziunilor” lucrare scrisă de Artemidor din Efes în secolul I, de o valoare deosebită şi ceea ce avem în prezent la îndemînă.

Onomantica se referă la numele de persoană, stabilind pe baza sensului ascuns sau comun şi a corespondenţei cu un semn zodiacal, şansele favorabile sau nefavorabile.

Onihomanţia şi Oniomanţia sînt înrudite cu Chiromanţia, luînd în considerare pentru alcătuirea unei preziceri - unghiile persoanei în cauză, petele şi forma lor.

Omanţia şi Loscopia se referă la o foarte veche metodă de prezicere, folosindu-se ouăle. Găsirea, într-o zi anume, a unui ou cu două gălbenuşuri era privită ca un semn foarte favorabil.

Ophiomanţia era, de asemenea, o antică metodă de prezicere, care se referea la observarea şerpilor. Întîlnirea cu un şarpe care venea din partea stîngă era un semn bun. Găsirea unei “piei de şarpe” semnifica noroc.

Oui-ja este o metodă de prezicere care ia în consideraţie literele indicate pe o planşetă. Persoana în cauză îşi aşează mîna pe indicatorul “oui-ja” care se poate mişca destul de uşor şi arăta literele. După o perioadă anumită, se determină mai multe litere, care constituie prezicerea.

Pegomanţia face preziceri pe baza aspectului apei izvoarelor sau a fîntînilor arteziene naturale.

Philorhodomanţia este o metodă de prezicere, folosită în Grecia antică, care constă din a pocni petalele de trandafir în podul palmei. Cu cît sunetul era mai tare, sau mai melodios - şansele erau mai favorabile.

Psicometria era metoda de a face preziceri luînd în considerare un obiect şi notînd impresia care o făcea. Prognozele se refereau la “istoria” acelui obiect, sau la posesor.

Piromanţia sau Liroscopia face preziceri observînd aspectul focului. Uneori în foc se aruncau diferite substanţe şi se nota modul în care se modifica flacăra.

Radiestezia este termenul modern sub care se întîlnesc tehnicile căutătorilor de apă, de aur, etc. Se utilizează o baghetă bifurcată, la origine din alun sau un pendul.

Rapsodomanţia este deschiderea, la întîmplare a unei cărţi de poezii, cu speranţa că strofa ce se va citi va da o idee despre şansele bune sau rele. La început erau folosiţi Psalmii lui David.

Sciomanţia este prezicerea făcută cu ajutorul spiritelor. O variantă, foarte periculoasă pentru cei neiniţiaţi, este necromanţia, prezicerea obţinută prin invocarea spiritelor celor morţi. În prezent, necromanţia face parte din metodele înaltei magii negre. “Necromanţii, spunea Raban Maur, sînt cei care, folosindu-se de anumite formule şi invocaţii magice, par a învia morţii, făcîndu-i să prevadă viitorul şi să răspundă la întrebări; pentru a-i evoca trebuie sînge, poate dintr-un cadavru. Se spune că demonilor le place sîngele” (Raban Maur, MIGNE, Lat. 110, 4, paginile 1097 - 1098).

Sideromanţia cuprinde prezicerile furnizate cu ajutorul unor fire de paie care se aşează pe tăblii de fier încinse la foc. După felul în care ard paiele, după cenuşa rămasă şi fumul care se ridică, se indică semnele bune sau rele.

Spodomanţia îşi extrage prezicerile din tăciuni şi cenuşă. Se ia în consideraţie şi zgomotul pe care îl fac tăciunii în sobă. Un ţiuit ascuţit este considerat ca un semn nefast, în schimb un zgomot în registrul grav este favorabil. Se analizează figurile care apar în cenuşă, după stingerea focului. Figurile care sînt pe fond albicios sînt considerate bune, iar cele de pe fond întunecat - rele.

Stolisomanţia ia în consideraţie îmbrăcămintea persoanelor întîlnite în drum. Se consideră nefastă întîlnirea cu un preot fără pălărie. Întîlnirea cu un militar este considerată benefică. Întîlnirea cu trei călugări, care vin din sens opus este semn de moarte sau mare nenorocire. Semn foarte bun este întîlnirea cu trei fetişcane care se ţin de mînă. La întîlnirea unui cortegiu funerar, nu se trece înaintea mortului cu nici un preţ - se pierde un an din viaţă. Dacă totuşi trebuie să se meargă mai repede decît cortegiul, trebuie neapărat să se dea de pomană, sau să se aprindă farurile maşinii în care vă aflaţi.

Sicomanţia este o foarte veche tehnică de prezicere, care provine de la druizii celţi. Procedeul constă în scrierea unor preziceri pe frunzele copacilor. Prezicerea se realizează dacă este scrisă pe frunza care se usucă ultima. O variantă modernă este scrierea prezicerilor pe mai multe bucăţi de hîrtie, care apoi se fac sul. Se consideră că se îndeplineşte ceea ce este scris pe bucata de hîrtie care se desface prima, atunci cînd sulurile sînt ţinute la aburi. Întotdeauna trebuie pusă şi o bucată de hîrtie curată - nerealizarea nici uneia dintre preziceri.

Tiromanţia este mantica făcută, considerînd modul în care se usucă bucăţile de brînză sau modul în care este tăiată de către cei aflaţi în jurul unei mese.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate