Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor: Confesiunea unui om responsabil

Radu Stefanescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3565 Vizualizari

Pe 26 noiembrie s-au născut Norbert Wiener, regina Maud, Eugen Ionesco, Stelian Olaru, Mihail Drumeş, Ivan Patzaichin, Francisc Vaştag, Ella Constantinescu, Ioana Bentoiu, Dana Ciocârlie.

Nimic în „Kalendar” iar în calendarul creştin ortodox sunt Sf. Cuvioşi Stelian Paflagonul, Alipie Stâlpnicul şi Nicon.

„Sfântul Stelian e ţinut ca să trăiască copiii mici, pentru facerea şi creşterea copiilor” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 497. 

Dar, din nefericire, ştiu dintr-o enorm de tragică experienţă proprie că nu este aşa! Religia greşeşte, adesea. Pe 26 noiembrie s-a născut fiul meu, Alexandru Stelian. Astăzi, ar fi trebuit să împlinească 35 de ani. Am murit odată cu el. După aceea am mimat viaţa, după o astfel de tragedie nu-ţi revii toată viaţa, decât dacă nu ai suflet.

Vă rog să mă iertaţi dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Nu sunt bogat ca şi Crassus, nu am ajuns preşedinte, ca să vă fac viaţa mai bună şi mai îndestulată. Până la 30 de ani mergeam pe drumul parvenirii cu o viteză care înspăimânta şi pe proprii mei părinţi. Nu ştiu de ce mă confesez astăzi, dar parcă timpul mă ajunge din urmă. Se vorbea despre mine ca despre viitorul ministru de comerţ exterior şi poate şi mai sus, aveam dosarul la cabinetul 2 şi făcusem şi Ştefan Gheorghiu pentru cadre de conducere. Eram dintr-o familie bună, foarte bun la învăţătură, zece pe linie şi zece la diplomă, aveam un IQ interesant, ştiam cinci limbi străine, aveam prieteni puternici, doar nu degeaba terminasem Liceul 24, executasem cu brio, cu notarea „excelent” toate misiunile în străinătate şi mai ales... mă întorsesem în ţară, chiar când am avut foarte mulţi bani pe mână. Nu aveam duşmani, toţi doreau să-mi fie prieteni!

Dar, s-a întâmplat nenorocirea. Am stat două zile şi două nopţi lângă proaspătul mormânt al fiului meu. Nimeni, nici frumoasa şi tânăra mea soţie, nici părinţii, nimeni nu m-a putut smulge de acolo. În a treia dimineaţă a venit Hinoveanu, şeful de la personal de la ICE-ul unde lucram. Mi-a spus, încurcat, o formulă de condoleanţe apoi a spus brusc: „Uite ce este, tovarăşe Ştefănescu, morţii cu morţii, vii cu vii! Ai lipsit două zile de la întreprindere. Te-am trecut în concediu. La ora 18 trebuie să fii pe aeroport să prinzi cursa de Alger. La şantierul Ksob lucrurile au scăpat de sub control şi numai tu poţi să le rezolvi, nu au mai primit banii de la beneficiar şi nu mai au ce mânca. E vorba de patru sute de vieţi. Muncitorii te-au cerut nominal să te duci acolo, ca să rezolvi.” 

Mi-a strecurat în mâna îngheţată paşaportul, biletul de avion şi un plic de la BRCE cu valută, diurna şi banii de drum. M-a salutat scurt şi a plecat zgribulit de frigul din cimitir. O, Doamne, ce oameni am avut ocazia să cunosc! Bătrânul cadrist Hinoveanu, pe care toată lumea din întreprindere îl înjura pentru că vâna pe întârziaţi şi pe cei care plecau din întreprindere fără bilete de voie, ei bine, omul acela, atunci, mi-a salvat viaţa. Mai târziu aveam să aflu că avusese loc o adevărată şedinţă la întreprindere, cum să facă, ce să facă, pentru mine. Au hotărât că singurul resort care mai funcţionează în creierul meu invadat de durere este cel al responsabilităţii. 

Hinoveanu, care verificase şi satul în care m-am născut, luase referinţe de la vecini şi, după cum avea să-mi spună mai târziu, mă urmărise de câteva ori ca să-mi cunoscă „obiceiurile”, ei bine, Hinoveanu i-a spus directorului şi celor strânşi acolo că rezolvă el, numai să i se aducă paşaportul meu de la direcţia consulară, să se cumpere de la TAROM un bilet de avion pentru seara acelei zile şi să se repeadă cineva la BRCE să ia valuta. Mulţumesc Hinoveanu, probabil că acum faci note de informare despre obiceiurile nedogmatice ale serafimilor, ai meriat locul din Paradis, pentru că, în stalinismul tău bine temperat, ai rămas un om!

Dar, eu nu am mai fost om! Sau, din contră... Nu m-a mai interesat cariera, banii, parvenirea, postul de ministru. Nu m-a mai interesat nimic. Din fericire aveam înţelegerea înţeleptei mele soţii care trecea printr-o depresie şi mai gravă. Apoi a început procesul de spiritualizare. Întâi yoga cu Grig Bivolaru, apoi meditaţie transcedentală, apoi extazul atonit. Tibetul, Iranul, astrologia, Bătrânul din Munte etc. Curiozitatea m-a ţinut în viaţă şi repulsia profundă faţă de sinucidere.

Parcă Bunul Dumnezeu regreta ce a făcut subordonata Lui, Moartea şi a pus pe drumul vieţii mele, de atunci, aventuri extraordinare, locuri exotice, oameni preaputernici, regi, preşedinţi, ayatolahi, secrete înfricoşate şi afaceri colosale. Nu le căutam eu, ele veneau. Am fost în 54 de ţări, în unele şi de două-trei ori. Nu plecam eu, ele veneau în întâmpinarea mea! Eu doar mă lăsam dus de inerţia simţului de responsabilitate. 

Pentru cei care se foloseau de mine, eram omul ideal! Nu mă interesau bani, nici parvenirea, nimic. Nu mă interesa să fug din ţară, nu mă interesa să fiu ministru, nu mă interesa... De aceea mi s-au dat fel de fel de misiuni imposibile, sau în care eram singurul gestionar al unor sume imense de bani. La mine funcţiona doar simţul responsabilităţii şi curiozitatea spirituală.

Am părăsit mediul marilor afaceri pentru că nu puteam să rămân ultimul responsabil într-o mare de iresponsabili. Apoi am bricolat cu energie şi multă naivitate, dar cu responsabilitate, câteva campanii electorale de răsunet, în ţară şi străinătate, alături de nume mari. După 911, intrându-se în filosofia războiului, treptat, nu am mai primt solicitări, eu fiind un om al păcii, „cu o conversaţie plăcută”, care conving prin superioritate culturală, nu ştiu să ameninţ, să mint şi să înjur. Corneliu Mănescu, Mircea Maliţa dar şi Ion Dolgu nu m-au învăţat aşa ceva.

Acum, de câţiva ani buni, m-am pustnicit, aici, în Prahova submontană, cu căţeii, aricii, pisoii, veveriţele şi păsărelele mele. Şi cu prietenii mei, vrăjitoarea Măturoaia şi călugărul Cristian. Vă scriu vouă, aici, în EVZ, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, până nu o să mai pot să bat la tastatură! Sper să vă folosescă sfaturile mele, morala mic burgheză, legendele, cinstea, patriotismul şi... responsabilitatea.

Aceasta este confesiunea mea, aşa să mă ajute Dumnezeu! 

 

BERBEC  Dimineaţa, dacă nu poţi rezolva ceva, amână!  Sigur, dacă depinde de tine şi nu este ceva obligatoriu. Uneori situaţiile se rezolvă de la sine pentru că timpul găseşte cele mai bune soluţii! În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale umflată cu aer, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Însă, daca ai ceva sentimental greu de rezolvat, incerca acum, poate va merge ca pe roate.

TAUR  Conjunctura te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti, sau informaţii. Nu te favorizează o atitudine prea serioasă, gravă, prea sobră. Fii mai vesel, după program, puţină distracţie! Fii calm şi prudent şi nu uita să te îmbraci corespunzător cu vremea de afară! Cu toate ca gândesti prin o anumita logica, te miri ca nu mai intelegi ce se intampla in jurul tau; probabil ca interesele personale primeaza. Cu siguranţă ca nu iti face nici o placere sa te implici din nou, azi, in rezolvarea unei crize, mai ales ca ştii cum se vor defasura lucrurile!   GEMENI  Promisiunea succesului îţi dă aripi şi cu toate că te-ai pregătit astăzi pentru o activitate obişnuită, veştile de ultimă oră îţi oferă motivele pentru un efort sporit, mai toată ziua! Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar.  Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.  

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate