Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Blestemul navei „Modern Express”

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3578 Vizualizari

Pe 1 februarie s-au născut John Ford, Boris Elţîn, Clark Gable, Claude Francois, Ştefan Luchian, Petru Popescu, Nicolae Breban, Aurel Calotă, I.M. Ştefan, Lucian Grigorescu, Oscar Lemnaru.

Sinaxar, în calendarul creştin ortodox este Înaintea-prăznuirii Întâmpinării Domnului. Sfântul Trifon, din părţile Frigiei, Perpetua şi Felicitas.

Tradiţional, în „Kalendar” se continuă cu prima zi, din un alt ciclu de trei zile, numit Martinii de iarnă, zi care nu este dedicată marelui plantigrad, ursul, care încă mai hiberneză câteva săptămâni, ci, din nou, lupilor.

În calendarul păstoral Sf. Trif este asimilat deseori cu Lupul Şchiop. Pentru că şi Sfântu este betegit – i s-a tăiat nasul, pentru că a fost necuvincios şi a întors-o pe Maica Domnului din drum. Gândirea populară este la fel ca la jocul acela vechi pe calculator care se numea „lemmings”. Sf. Trif este un „opritor” care o întoarce din drum pe Maica Domnului.

În această istorie găsim experienţa plină de amărăciune a omului de rând, a poporului umilit. Chiar şi atunci când avea dreptate şi făcea un lucru bun, amărâtul din popor era pedepsit pentru că nu a fost „politicos”. Nimic nou sub soare!

În calendarul agricol ziua de 1 februarie este, mai bine zis era, foarte importantă. Sf. Trifon i se conferă puteri asupra „goangelor”, insectelor dăunătoare. Dar, în primul rând este, mai bine zis a fost, o sărbătoare a viticultorilor, a viţei de vie.

Sub acest aspect Sf. Trifon este ecoul, poate chiar urmaşul zeului Dionysos, fiul marelui Zeus şi a frumoasei, dar muritoarei Semele. Obiceiurile practicate demult sunt cele ale micilor Mistere Eleusis.

Lupul Şchiop este eclipsat, sau reprezentat, de Sf. Trif cel cu nasul tăiat şi mai spun oamenii, cam nebun la cap. Nebunia a trezit în toate culturile umane un respect religios, pentru că „nebunii spun adevărul”.

Robotizarea, industrializare şi chimizarea agriculturii, viticulturii etc au salvat, poate, de la foamete, milioane de oameni. Dar aceste nobile îndeletniciri şi-au pierdut „sufletul”, s-au pierdut soiurile şi seminţele de soi. Au fost înlocuite cu monştrii de la Monsanto, care, ceea ce mănânci, nu mai ştii dacă este vegetal, sau animal! Roşii cu gene de moluscă şi ghiocel, castraveţi încrucişaţi cu nu ştiu ce gânganie, porumbul care se mişcă ca nişte tentacule, pentru că are un „caracter” cefalopodic şi alte grozăvii luate direct din Insula doctorului Moreau. Cine zice că este vegetarian, vegan, greşeşte!

Obiceiurile, practicile apotropaice s-au uitat, nu se mai practică.  Ca urmare, alimentele nu mai au gust!

Dargi lupi, padawani şi hobbiţi, vineri noapte, pe la ora trei, telefonul a sunat prelung. Trezit din somn, la fel de nemulţumit ca cele două căţeluşe care mă păzesc ca pe un rege, m-am uitat la numărul care mă chema. Din Franţa. E Jenel, iarăşi are probleme, sau Titi, sau... Răspund. „Mister Rado, nu vă mai amintiţi de mine, am fost sub comanda dumneavostră în echipajul căpitanului Saad. Acum lucrez în Franţa pe lângă prefectura maritimă. Dacă aveţi timp şi dispoziţie am vrea să faceţi parte dintr-o comisie lărgită, avem o problemă.” „Jaffar, tu eşti?” „Da, domnule secund, acum am cetăţenie franceză, de douăzeci de ani şi mă numesc Raul Lafleche, lucrez la salvări şi recuperări în golful Gironde” Bon, zic, alt gal!  Jaffar, cel pe care îl cunoscusem acum treizeci de ani, era atunci un tânăr de nici douăzeci de ani, dar foarte isteţ şi muncitor. În nici un caz nu arată ca un saudit, avea pielea albă-albă, ochii verzi şi părul roşu, probabil de aceea  s-a „naturalizat” aşa de repede în hexagon. Un marinar destoinic şi un bun căutător de comori. Acum vorbea o franceză excelentă, cu accent gascon. Cu ce pot să vă fiu de folos, îl întreb.

Aflu că este vorba despre cargoul „Modern Expres” care a suferit marţi, 26 ianuarie din cauza furtunii din Atlantic şi s-a înclinat, a făcut bandă, la tribord, cam 50 de grade. Căpitanul a ordonat „abandon ship” şi a cerut ajutor. Cei mai aproape au fost salvatorii spanioli care, destul de dificil, au reuşit să evacueze, cu helicopterele, tot echipajul format din 22 de oameni, echipaj de undeva din Indochina, sau insulele Oceanului Indian, sau Pacific. „Modern Express” este o navă foarte frumoasă, un cargo Ro-Ro, înmatriculat în Panama, cu indicativul H9DG, având o lungime de 164 de meri o lăţime maximă de 28,06 metri. Construit în 2001, cu un tonaj brut de 33.831 tone. Era în cursă, aducea lemn (preţios) din Gabon, pentru portul franţuzesc Le Havre.

Bun, îl întreb pe Jaffar, pardon, pe Raul, cu ce pot să fiu de folos de aici, din România. Domnule secund, mi se adresează francezul, credem că putem gestiona corect naufragiul şi să prindem pe „Modern Express” acum părăsită şi în derivă, la remorcă, sau să eşuăm nava pe o plajă nisipoasă din Landes în noaptea de luni spre marţi, sau marţi, 2 februarie. Sperăm că nu se va rupe în două şi că nu va capsiza, adică nu se va răsturna cu totul. Are numai 300 de tone de combustibil, ceea ce este un mare noroc, dar ne-am pregătit şi pentru depoluare.

Bun, repet, uşor enervat, la ora trei noaptea, cu ce pot să vă ajut. A urmat un moment de tăcere. O voce de lângă Raul îi spunea ceva.

Domnule secund, urmă Raul, ştiu că aveţi „baraka” - uitaţi despre ce este vorba. Credem că vasul a fost blestemat. Un vrăjitor, un voudou local, din Gabon, a dansat şi a blestemat în limba lui mai tot timpul cât lemnul a fost încărcat. Spunea că se fură bogăţiile alor lui pe un preţ de nimic, că le sunt luate spiritele strămoşilor transformaţi, acum, în arbori. Iată că blestemul s-a dezlănţuit, lemnul încărcat, cu toate că fusese fixat şi asigurat după toate normele nautice, s-a răsculat în timpul furtunii, a rupt legăturile şi a răsturnat nava. Ce să facem ca să scăpăm de blestem şi să nu avem şi noi probleme?

Sper că sfaturile mele i-au ajutat pe francezi, să vedem ce o să se întâmple, în continuare, cu nava blestemată. Parcă o văd răsturnată! Până atunci, iat-o:

 

BERBEC  Orice obligaţie devine astăzi o povară grea. Libertatea individuală este importantă pentru tine, dar onorează promisiunile făcute, toţi cei din jurul tău trebuie să fie mulţumiţi de tine. Viaţa este o continuă succesiune de imagini şi iluzii...  Ţii la “libertatea” ta şi chiar vrei să te bucuri de ea cum vrei tu - nu cum vor alţii. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, aşa că poţi avea o surpriză plăcută. Nu uita că in dragoste, ca şi în politică, este relativ uşor să caştigi increderea, dar, adesea, este extrem de greu să-ţi respecţi promisiunile făcute!

TAUR   Astăzi eşti dinamic şi convingător, trebuie să reuşeşti! Nu-l lăsa pe un bun prieten, coleg, sau rudă să se facă de râs, sau să te decepţioneze. Ia-l cu binişorul şi dă-i soluţia corectă. Experienţa acumulata, antrenamentul până la urmă, din discutiile avute in ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajeaza sa fii elocvent si sa ai ultimul cuvant. Pe de altă parte, viata ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cat ai dori. In orice caz, trebuie sa dai dovada de discretie, diplomaţie şi eleganţă. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate