Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Au căzut în Spania patru bombe atomice

Autor: | | 0 Comentarii | 2654 Vizualizari

Pe 29 iunie s-au născut Antoine de Saint-Exupery, Oriana Fallaci, William Mayo, Giacomo Leopardi, Nicolae Bălcescu, Iacob Mureşianu, Paul Enigărescu, Mac Constantinescu.

În calendarul creştin ortodox este sărbătoare mare, cu roşu: Sf. Apostoli Petru şi Pavel.

Sf. Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoare creştină suprapusă peste străbuna “înfrăţire cu lupii”, reper european din timpul demult apus al dolicocefalilor vânători şi poate şi, uneori, crescători de vite. Superstiţie: pistruiaţii trebuie neapărat să se spele pe faţă cu apă rece, la miezul nopţii, sub ameninţarea că altfel pistruii se vor înmulţi!

Despre Lupul Şchiop şi ai săi şase, ba nu, nouă Lupi de Foc v-am mai povestit, cu siguranţă, mereu și mereu, cam tot pe timpul acesta. De Petru şi Pavel, Paul, aflaţi de oriunde - varianta pentru public, care este și în manualul de religie de la școală. Adevărul, istoria spune cu totul altceva despre Petru Simon și Pavel, Paul, Saul. Poate când oi fi cu gândurile mai roz și sărăcia nu o să mă strângă atât de gât să caut prin vechi dosare. Bun, nu mă supăr, eu am ales să fiu sărac, este un jurământ, dar parcă eram mai bogat în pustnicia mea când protosinghelul Cristian era cu mine. Bine a spus, cine a spus, că valoarea unui om se dovedește și prin golul pe care îl lasă, prin lipsa lui!

La Mulţi Ani! Celor cu numele, sau derivatele numelor celor mai importanţi continuatori ai Îvăţăturii lui Iisus.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, în același timp cu Piedone, Bud Spencer, vai, ce am mai râs la filmele lui prin anii 60’ și 70’, s-a strecurat discret din viața aceasta spaniolul Antonio Ruiz. Cam de o seamă cu Piedone. Antonio a avut și el doza lui de celebritate. Ziarele spaniole și apoi cele din toată lumea l-au numit El Loco, nebunul, dar sensul era de Păcală. Haideți să vă spun o poveste, cum am citit-o și eu din colecția ”Star and Stripes”.

Totul a început cu un accident îngrozitor. ”Broken Arrows” adică un accident major implicând arme nucleare.

Iată faptele, cum au fost declasificate, după 50 de ani, în ziarul armatei americane. Pe 17 ianuarie 1966, ora GMT 5:10:26 de la o altitudine de 10.000 metri,  pe coordonatelor aproximative ale localității spaniole Palomares, aflată pe malul Mediteranei, au căzut patru bombe atomice. Trei pe uscat și a patra în mare, la vreo patru sute de metri adâncime. Două din cele trei căzute pe uscat, au explodat, încărcătura clasică, dar nu s-a inițiat reacția nucleară. Bombele erau de tipul Mk-28, bombe atomice cu hidrogen, fiecare de 75-125 de ori mai distrugătoare decât bomba de la Hiroșima.

Accidentul s-a produs la alimentarea în aer a unui bombardier strategic B-52 cu seria  58-0256 de către un KC-135 Stratotanker, un ”găzar” plin cu 40 de tone de combustibil, de kerosen. Alimentarea în aer este un procedeu dificil. S-a cam renunțat la el.

Bombardierul B-52 venea de peste ocean tocmai din Carolina de Nord de la baza aeriană Seymour Johnson la ordinul Strategic Air Command USAF.

Era perioada războiului rece, în care cele două blocuri militare, NATO și Tratatul de la Varșovia, se amenințau reciproc cu nimicirea nucleară. Se folosea tehnica ”dead man switch”, adică bombardierele și submarinele celor două părți primeau mereu ordinul de atac, anulat de la centru în ultima clipă. Dacă centrul nu mai exista, fiind distrus de inamici, bombardierele și submarinele dădeau o replică mortală părții averse. Anihilarea reciprocă!

Bombardierul B-52 de care vorbim pleca din State, zbura prin culoare internaționale peste Atlantic, intra pe deasupra Gibraltarului, se realimenta deasupra Mediteranei și ajungea deasupra Adriaticii, între Italia și Yugoslavia. Se fâția pe acolo vreo jumătate de oră, până primea ordinul de reîntoarcere la bază. Dacă nu primea ordinul, ceea ce, din fericire, nu s-a întâmplat, căpitanul și secundul băgau simultan două chei într-un mic seif de bord și scoteau de acolo un plic în care era ținta de bombardat. După poziția lor, putea să fie și Bucureștii. Bombardierele care vizau URSS, Polonia, Germania de Est veneau peste Polul Nord.

Pe 17 ianuarie 1966 Dumnezeu nu I-a iubit pe americani, titrau ziarele britanice. Cele două imense avioane s-au ciocnit în aer tancul petrolier aerian a explodat imediat ucigând pe loc cei patru membri ai echipajului, B-52 având blindaj, a suportat mai bine explozia, dar s-a dezintegrat și el în câteva minute. Din fericire s-au putut salva patru din cei șapte membri ai echipajului.

Pe pământ, la Palomares, se părea că iadul s-a mutat acolo. Bucăți din avioane cădeau peste tot și bomboana pe colivă și o bombă nucleară intactă lungă de șapte metri. Din fericire rămășițele nu au lovit pe nimeni, oameni sau vite. Dar cele două bombe care explodaseră, clasic, împrăștiaseră cam trei kilograme de plutoniu radioactiv în zonă. Toate terenurile erau radioactive, mai puțin cel al lui El Loco, care avea cam 33.000 metri pătrați, vecini cu marea. Teren plus o plajă excepțională lată de vreo cincizeci de metri, la flux. Trei hectare, nu e glumă, o să spuneți. Este, pentru că Antonio Ruiz, la fel, ca toți ceilalți de pe acolo cultiva numai roșii. Și din recolta lor trebuia să trăiască un an întreg. Rămăsese singur, părinții se săvârșiseră, frații și surorile plecaseră la oraș. El Loco nu era nebun de loc, avea actele în regulă pentru terenul lui, la fiecare rudă care pleca, îi lua acceptul că renunță la proprietate.

A doua zi după accident, Palomares este invadat de militari americani în costume de protecție albe și cu contoare Geiger-Muller. Toți de pe acolo sunt radioactivi mai puțin El Loco. El râde și spune glume. Nu a mai fost asa de încântat când americanii au început să scotă teancuri de dolari ca să se revanșeze față de spanioli. Vin și savanții care decretează că stratul superior de pământ este compromis, este radioactiv. El Loco încearcă să intre și el la coada celor recompensați de americani, dar este scos afară de ureche de catre ”alcalde” primarul din Palomares, o rudă mai îndepărată: ”El Loco, mulțumește-I lui Dumnezeu că nenorocirea asta te-a ocolit, tu nu ești radioactiv și nici pământul tău!” ”Da, spune Antonio, dar este o oportunitate!”

Urmare sentinței savanților, militarii americanii decopertează pământul din zonă până la o adâncime de un metru și îl evacuează. Gurile rele zic că l-au dus în America la studiu. Toți își smulg părul, mai puțin El Loco, Antonio Ruiz. La el pe proprietate nu au intrat buldozerele, pământul nu era radiaoctiv.

De ce își smulgeau toți părul? Pentru că se decopertase exact stratul vegetal, în care pot să crească legumele. Americanii sunt informați și bagă din nou mână în buzunar. Cumpără terenurile radioactive la un preț de zece ori mai mare decât al pieții. Și oferă proprietarilor câte o pensie viageră, echivalentul dublu al prețului celei mai bune recolte de roșii avută. Toată lumea este mulțumită, mai puțin El Loco, care nu a vândut terenul pentru că nu i se ceruse. Dar și el începe să zâmbeacă când apare noua recolta de roșii. Singura din Palomares. Nu se știe de ce, eu bănuiesc că din cauza radiațiilor foarte slabe, roșiile s-au dezvoltat cu o repeziciune fantastică la dimensiuni uriașe. Nu, nu erau fade, sau găunoase, erau roșii obișnuite, dar mult mai mari ca deobicei.

El Loco zâmbește și își încarcă bătrâna lui camionetă cu recolta, și pleacă direct la piața centrală din Madrid. Acolo stârnește uimirea tuturor: el vinde ”Tomatomicos”, roșii atomice, la prețul de un dolar kilogramul. Este arestat, doar spaniolii știu pentru ce, dar eliberat imediat la intervenția consului american. Care și cumpără toată recolta, pentru patru mii de dolari, o avere la acea dată.

El Loco zâmbește din nou, cu banii primiți își repară casa și cumpără un sistem de irigație și o nouă camionetă. Dar, în jurul lui încep să apară resorturi turistice. Sutele de jurnaliști și fotografi veniți în zonă au făcut Palomaresului o reclamă binemeritată. Este un loc încântător și povestea cu accidentul și radioactivitatea atrăgea turiștii cu miile și zecile de mii. Lui Antonoio promotorii de imobiliare îi fac oferte după oferte. Singurul loc care nu era radioactiv și cu o plajă splendidă! Spanioli, germani, portughezi, francezi, italieni. Nu, mulțumesc pentru bunăvoință, îi aștept pe americani, noi cei din Palomares am făcut întotdeauna afaceri bune cu ei, răspundea El Loco. Care american, vine în cele din urmă. Este fostul consul de la Madrid. Trimis cu o misiune specială. Dintr-o ”eroare regretabilă” pământul de la Palomares, stratul superficial fusese aruncat în ocean de un căpitan de vas paranoic care vedea radiații la tot pasul. Americanii ar fi plătit oricât ca să intre în posesia singurului loc din Palomares afectat cât de cât de accident, dar nedecoperat. Cât, întreabă americanul? 99 de dolari pe metrul pătrat, spune zâmbind, El Loco, crezi că eu nu știu de ce vă trebuie pământul meu? El Loco poate că era ”nebun” dar nu era prost - să ceară dublu decât prețul unui metru pătrat din centrul Madridului. Consulul nici nu clipește, erau banii contribuabililor, nu ai lui, așa că întreabă dacă spaniolul vrea un ordin de plată, sau cash. La bancă, spune calm El Loco. După taxe și impozite Antonio Ruiz rămâne cu aproape trei milioane de dolari. Jumătate îi investește cu mare inteligență, acțiuni la metroul britanc, la căile ferate belgiene și în petrol. Își cumpără o proprietate, la malul mării, în Antile. Cu toate că este bogat și trăiește ca un prinț, o cultivă cu roșii. De ce? Răspunsul l-a dat unui ziarist britanic: știi, am văzut că pe aici zboară avioane la mare altitudine, niciodată nu ești pregătit suficient!

Și eu am pus niște răsaduri de roșii, nu multe, vreo cincizeci, vorba lui El Loco, nu se știe niciodată. Singurul lucru de care sunt absolut sigur este că mâine este, în definitiv, o altă zi!     

BERBEC  Mereu îngrijorat, mereu pe grabă. Stop! Ai o zi favorabilă, în care poți să te gândești cum să te organizezi ca să-ți mărești calitatea și confortul vieții tale. Ocupă-te puțin și de tine! O perioadă din nou puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Dupa ce ai decretat ca ocupi primele trei locuri la inteligenta, frumusete si profesionalism, trebuie sa te uiti si cati bani ai in buzunar! In acestă zi de vineri, înainte de o scurtă vacanţă conjuncturală, trebuie sa lupti din greu ca sa-ti aperi convingerile si ideile tale, dar nu duci lipsa nici de argumente nici de inspiratie. Primesti sau faci vizite. Seara te poţi găsi într-o colectivitate favorabilă care, până la urmă, îţi  aprobă ideile.  Călătoriile sunt din nou bine aspectate. Trebuie să-ţi afirmi autoritatea şi într-o problemă de familie, sau/şi o situaţie cu un prieten.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate