Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor: Astrologia şi teoria haosului

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3514 Vizualizari

Pe 27 noiembrie s-au născut Alexander Dubcek, Jimi Hendrix, Bruce Lee, Anders Celsius, Vito Genovese, Dina Cocea, Liviu Rebreanu, Nicolae Manolescu, Vasile Voiculescu, Aron Pumnul, Grigore Antipa, Nina Cassian.

Nimic în "Kalendar" iar în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Iacob Persul, Natanail şi Pinufrie, fiind zi de post.

Mai este şi Black Friday, singura şi originala, adică vinerea de după Thanksgiving. Restul este „luna cadourilor” cum botezaseră comuniştii Crăciunul!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, m-am cam săturat plenar de jihadişti, Daesh, ruşi, turci, cioloşi şi alte OZN-uri. Nu ştiu cine vrea să vă sperie, să vă bage teroarea în suflet, mai bine şi mai eficient decât toţi teroriştii musulmani din lume. Nu ştiu cine vă toarnă venin în inimă, cine, sprea marea nedumerire a analiştilor de la Langley, doreşte neapărat un conflict, din care România, evident, nu poate să iasă decât învinsă şi împărţită la masa tratativelor dintre marile puteri (a mai păţit-o şi altă dată), după teoria lui Hungtington.

Aşa că fiind datele acestea, în care prostimea se uită cu milioanele la un înger căzut în China (sic) şi ocoleşte cu prudenţă ignorantă fabuloasele articole ale lui Sever Voinescu şi ale lui Andrei Pleşu, deci cu această premiză o să mă baricadez în faţa prostiei, a vulgarităţii şi a violenţei în subiectul atât de drag mie: astrologia!

Teoria haosului – sună ameninţător, chiar satanic, nu-i aşa? Nu este nici măcar anarhia totală a Universului! De fapt, este departe de aşa ceva! Teoria haosului a apărut prin anii 70’ ca urmare a teoriei relativităţii (1905), dar şi a mecanicii cuantice a lui Max Planck şi a teoriei nedeterminării, principiul incertitudinii, al lui Heisenberg. Bun, să nu-mi pomeniţi de sadicul de Schrödinger! Cum şi-a permis să bage o pisicuţă într-o cutie?!!! Şi apoi să spună că era atât vie, cât şi moartă?  Ei, glumeam şi eu, dar este evident că austriacul putea să găsescă alt exemplu, fără pisici, care să nu mă ultragieze!

Teoria haosului este, foarte simplist, vulgarizat la mazimum, „efectul fluturelui”. O bătaie din aripi a unui fluture din Amazon poate provoca un urgan în Atlantic! Aţi văzut „The Sound of Thunder” un film SF mai vechi? Mai bună ilustrare artistică a teoriei haosului nu există!

Teoria haosului enunţă că lucrurile, fiinţele, Universul, Pluriversul nu sunt fixe, nu sunt eterne, nu se comportă mereu la fel, legile şi constantele universale sunt în continuă schimbare.

Iată, în Sistemul Solar, toate planetele se învârtesc pe oribita lor de la Est către Vest, este mişcarea generală a galaxiei. Toate planetele? Fals! Venus şi Uranus se învârtesc de la Vest către Est! De ce? Bunul Dumnezeu ştie! Oamenii, astronomii, aceste maimuţe nechibzuite care doresc să aibă o explicaţie pentru tot şi toate, au spus că, probabil, cele două planete au fost lovite de corpuri cereşti care le-au schimbat direcţia de rotaţie. Cine a inventat explicaţia asta nu a fost un om de ştiinţă. Energia colosală care ar fi trebuit ca să se schimbe direcţia de rotaţie a unei planete, învingând inerţia gigantică, prin şoc mecanic tangenţial, ar fi transformat respectiva planetă şi corpul invadator în vapori şi într-un milion de asteroizi. 

Alt exemplu, care l-a făcut pe celebrul Newton să renunţe la cariera ştiinţifică. Luna. S-ar crede că prietena cea mai bună al Pământului, care ne urmează ca o căţeluşă răsfăţată, are o mişcare studiată şi stabilită. Nici pe departe! Nici astăzi, cu cele mai mari radiotelescoape şi cu gigantice computere nu s-au putut stabili mişcările Lunii, ca determinate şi previzibile. Traiectoria cosmică a Lunii este aşa de complexă, că nimeni nu o poate predetermina şi nu este înţeleasă complet nici în ziua de astăzi. 

În astrologie, aşa cum este acceptat de comunitatea de astăzi, vorbim de minimum: 12 semne zodiacale, de 12 case, de două luminarii şi de 8 planete. În total, 32 de variabile care interacţionează unele cu altele în cele mai variate şi complexe feluri! Începeţi să realizaţi, dragi lupi, padawani şi hobiţi de ce teoria haosului, a incertitudinii, se ilustrează şi prin astrologie!

Astrologia este nedeterministă. Nu se pot lua în calcul toate variabilele care acţionează asupra unui nativ.

De exemplu, să luăm cazul unei persoane care solicită sfatul unui astrolog. Persoana respectivă, de obicei o femeie, se duce la cabinetul astrologului şi îi spune problema sa. Îi pune, de fapt, o întrebare. Astrologul, dacă este un profesionist şi nu un şarlatan, calculează tema astrală nativă, sau orară, după caz. Apoi o interpretează şi îi spune varianta sa de răspuns. Daca femeia întreabă dacă se potriveşte cu un bărbat, astrologul face DOUĂ teme astrale şi calculul de compatibilitate. 

Cute, but wrong! Astrograma şi/sau interpretarea pot conţine bătaia din aripi a fluturelui, care să ducă la un răspuns greşit. Sigur, cu experienţa, cu vârsta, inteligenţa, cultura, cunoştiinţele şi respectabilitatea astrologului, şansele de inexactitate se reduc mult. 

Dar, din punctul de vedere al teorie haosului, ar trebui făcute şi temele astrale ale părinţilor, ale fraţilor şi surorilor, ale prietenilor, ţării respective, continentului, ale preşedintelui în exerciţiu, ale primului iubit, ale învăţătorului şi a şoferului de taxiu care a adus-o pe nativă la cabinet! Şi încă multe, multe alte teme. Ar trebui făcute temele astrale alte tuturor factorilor care acţionează într-un fel, sau altul, asupra nativei respective! 

Vă daţi seama, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că aşa ceva nu se poate. Din cauza necunoşterii tuturor factorilor!

Dar cum se exprimă caracterul incert al astrologiei? Prin cuvinte. După cum spunea Alfred Korzybski, fondatorul semanticii generale: “cuvântul căţel nu muşcă!” Aşa că nu o să se întâmple nimic grav dacă adăugăm astrologiei caracterul inceritudinii prin cuvintele poate, probabil, statistic, s-ar putea, este posibil, nu este exclus etc etc. Aceste cuvinte, locuţiuni, dacă vreţi să verificaţi, sunt folosite pe scară largă de astrologi din Occident şi cele două maluri ale Atlanticului. Sigur, de către cei serioşi, de cei care contează, autori de cărţi de referinţă şi cei care practică astrologia ştiinţifică, nu cine ştie ce superstiţii din Orient.

Nu, nu este o nouă şcoală în astrologie, ci redescoperirea astrologiei antice. Istorici moderni ai astrologiei se bazează pe vechi descoperiri arheologice şi pe izvoarele antice, în care se spune că astrologia, împreună cu alte ştiinţe şi cu focul au fost aduse pământenilor de titani, care le furaseră de la zei, din Olimp. Aceste informaţii pot duce la ipoteza că astrologia provine de la o civilzaţie extraterestră, sau de la una pământeană, anterioară nouă. Un fel de meteorologie socială, care oferea suport şi speranţă miliardelor de fiinţe gânditoare. Astrologia poate să devină ceea ce a fost, probabil, o ştiinţă socială pozitivă, nicidecum exactă, precisă. Pentru că acum, în prezent, a găsit nivelul tehnologic necesar prin apariţia computerelor performante şi a comunicaţiilor globale.

O să mai continui pe subiect, acum, dacă am luat-o pe drumul astrologiei, nu ştiu cine mă mai poate abate. Dacă aveţi o nelămurire, sau ceva de comentat, puteţi folosi cu încredere adresa mea de email dom.profesor@gmail.com. După cum ştiţi, ignor cu desăvârşire comentariile de pe forum, eu, personal, nu intru niciodată pe un forum, găsesc neelegat să te expui ca într-un tren de dimineaţa de navetişti care vorbesc toţi laolaltă cu voce tare şi nu se cunosc între ei. Pe net este mereu întuneric, niciodată nu ştii cu cine vorbeşti, iar eticheta de familie mă obligă, de două sute de ani, să vorbesc numai cu persoane care se recomandă! Comic, nu, poate, dar este regula mea numărul opt! 

Haideţi, haideţi, mă duc să văd un film cu Hercule Poirot, nu cu David Suchet, ci cu Peter Ustinov. Aşa o să treacă noaptea mai uşor, aici, în Prahova submontană, ninge cu fulgi mari, iar în sobă am pus un butuc de gutui care a înmiresmat toată casa, gândindu-mă, că, noaptea este lungă, dar totuşi am speranţa că mâine este, absolut sigur şi fără nicio nedeterminare, o altă zi! 

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate