Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Armele Apocalipsei

Autor: | | 0 Comentarii | 3198 Vizualizari

Pe 28 martie s-au născut: Raphael, Fra Bartolomeo, Sf. Tereza de Avila, Aristide Briand, Dick Bogarde, Maxim Gorki, Emeric Ienei, Victor Tulbure, Laura Badea, iar pe 29 martie s-au născut: John Tyler, John Major, Lavrenti Pavlovici Beria, Sam Walton, Vangelis, Teofilio Stevenson, Virgil Carianopol, Constanţea Buzea, Caius Iacob, Elena Farago.

În calendarul creştin ortodox pe 28 martie sunt Sfinţii: Ilarion cel Nou şi Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni. este a cincea sâmbătă de post. Pomenirea morţilor. Dezlegare la ulei şi vin.

Duminică sunt sfinţii: Marcu al Aretuselor, Chiril,diaconul, Iona şi Varahisie.

În "kalendarul" de la daci nimic de menţionat, nimic de pomenit, lumea muncea pe atunci.

Se poate spune că prin intrarea armatelor Arabiei Saudite în Yemen începe o etapă nouă, a întrebărilor despre ce arme vor fi folosite în următorul război. Un studiu destinat Pentagonului se ocupă de aceast problemă.

Prin evul mediu timpuriu şi întîmplător, imaginaţia unui meseriaş dublată de experienţa luptelor au creat, prin Elveţia sau Franţa de astăzi, o armă redutabilă:  arbaleta.  Eleganta şi puternica armă permitea unui ţopîrlan nespălat să străpungă, prin platoşa veneţiană, un nobil cavaler. Şi aceasta de la două aruncături de piatră. Ce vremuri, nobile paladin, unde o să ajungem ?!  Şi aşa, puternicii vremii i-au sărăcit pe săraci şi mai mult ca să nu aibă resurse şi unelte să-şi facă arbalete.  

 

Au trecut poate mai mult de o mie de ani, dar superputerile secolului XXI se comportă la fel ca nobilii Evului Mediu. Limitează accesul celorlalte ţări la tehnologiile de vîrf pretextând că ţinerea celorlalţi în mizerie se face în numele unui ideal superior.  Această ideologie politică şi militară se numeşte “rogue states” .  Premiza este existenţa unui stat, sau a mai multor state care nu respectă regulile jocului şi îşi bazează existenţa pe violenţă şi arbitrar.  Statul bandit sau rebel  dispune de o forţă armată foarte performantă constituită adesea din mercenari.  “Fenomenul, notează sociologul francez Michel Klen, este în curs de a lua o dimensiune îngrijorătoare în numeroase state din Orientul Mijlociu şi Apropiat, America Latină, în Africa şi în anumite republici ale exURSS, în particular în Caucaz”.  Nici Asia sau Orientul Îndepărtat nu sunt scutite de acest fenomen unde miliţiile, organizaţiile paramilitare sau pur şi simplu bande înarmate iau locul dezorganizatelor forţe militare guvernamentale. Este de văzut dacă acest fenomen al statului rebel atrage disoluţia propriului stat şi sucombarea într-o serie de războaie civile sau răfuieli între bande, sau din contră, apare un intrus, un stat puternic, pretendent la puterea regională, care pune sub semnul întrebării poziţia liderilor actuali.  În orice caz viitorul imediat şi îndepărtat este al armatei de profesionişti.   Numai o forţă antrenată, eficace şi performantă poate opune o replică adecvată unor rogue states.  O armată de profesionişti costă mai puţin şi este mult mai eficientă.

Dar care sunt armele viitoarei Apocalipse ?  

Ţările bogate, industrializate, au mai multe direcţii de dezvoltare : armele radiante, scuturile colective energetice şi războiul informatic.  Armele radiante sau raza morţii au făcut deliciul mai multor cărţi şi filme de SF.  Să ne amintim numai de clasicul roman „Războiul Lumilor” al lui H.G. Wells : „În cîteva clipe, pe cîmp nu se mai afla, după cît putuse să vadă soldatul, nici o fiinţă vie, şi ardeau toate tufişurile şi copacii care nu se transformaseră mai dinainte în schelete carbonizate. Cavaleriştii se aflau pe drum, dincolo de curbura terenului, şi el n-a putut să vadă ce li se întîmplase. A auzit puştile pocnind cîtva timp, pînă se liniştiră. La început colosul cruţă gara din Woking şi grupul de case din jurul ei; apoi, într-o clipă raza arzătoare fu îndreptată asupra lor şi oraşul deveni un morman de ruine în flăcări.  Atunci monstrul stinse raza arzătoare şi, întorcînd spatele artileristului, se îndreptă către pădurile fumegînde de pini, care adăposteau cel de al treilea cilindru.”  

 

Ei bine, raza arzătoare există şi are indicativul militar HLAPB, adică heavy laser and plasma beam.   Într-o variantă sofisticată echipează seria de sateliţi implicaţi în „Star Wars”, adică iniţiativa de apărare strategică.  Deocamdată raza morţii, în serie standard terestră,  este produsă de o armă montată pe un tank care cîntăreşte 55 de tone şi costă 180 milioane de dolari.  Varianta terestră este eficientă împotriva blindatelor sau a fortificaţiilor doar sub cinci sute de metri, spre nemulţumirea militarilor. Deoarece costă aşa de mult, contabilii Pentagonului au pus raza morţii pe lista de aşteptare.   Tot pe lista de aşteptare este şi scutul colectiv deflector energetic.  Această armă defensivă este un cîmp electromagnetic produs după modelul la scară planetară a brîielor de radiaţie ale Pământului cunoscute sub denumirea de centurile Van Allen.  Aceste centuri de radiaţii conţin, prinse într-o capcană electromagnetică, particule cu o energie extrem de mare. Orice rachetă care încercă să treacă prin centurile Van Allen îşi distruge aparatura electronică şi se încălzeşte apreciabil.  SUA, Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană au capacitatea de a produce scuturi energetice de un milion de ori mai puternice decît centurile de radiaţii ale Terei.  Aceasta conferă o apărare eficientă  împotriv rachetelor balistice purtătoare de încărcături convenţionale sau atomice.  Din nou proiectul este posibil, dar este mult prea scump : costă 18 milioane de dolari pentru kilometrul pătrat şi ora de scut energetic.  Dacă ar fi să protejeze toată suprafaţa SUA, cîmpul deflector ar costa pentru o zi bugetul Statelor Unite pe 500 de ani.  

Războiul informatic este şi mai de domeniul SF.  Specialiştii de la Pentagon admit faptul că războiul secolului XXI va avea o componentă informatică mai mult decît consistentă.  Mai toate calculatoarele personale din lume sunt dotate cu procesoare americane sau chinezeşti.  Nu este imposibi ca aceste procesoare să fie executate astfel încît să răspundă unei comenzi date prin unde radio şi să blocheze calculatorul respectiv, sau să ruleze un program predeterminat; aceasta în cazul în care sistemele respective s-ar afla în posesia unui stat inamic.  De asemenea se poate prin Internet, sau prin activarea unei componente hardware, declanşa un virus informatic, care să anihileze sau să deregleze PC-urile armatei adverse. Mai mult, de la înălţimea olimpiană a sateliţilor de comunicaţii, sau chiar dintr-un banal avion stratosferic se pot emite imagini şi sunete care să înlocuiască programele pe calculatoare sau obişnuitele rubrici ale televiziunii statului vizat.  Cît despre mesajele subliminale acestea sunt atît de folosite, încît psihicul uman pare că nu mai reacţionează. În ceea ce priveşte obţinerea informaţiilor, în prezent se poate citi la mare distanţă documente elaborate sau stocate pe un PC, interceptînd undele radio emise de capul de lectură al hard disk-ului, de monitor, sau de claviatură. Pe de altă parte performanţele sateliţilor spioni au atins o acurateţe şi claritate greu de imaginat. „Astăzi, în martie 2015, pot să aflu ce marcă de ţigare fumează un pescar aflat sub podul Operei din Sydney; aceasta, aflîndu-mă în faţa unui monitor la Langley” – a declarat un fost ofiţer de informaţii al CIA.

Ţările sărace ameninţă cu armele de distrugere în masă – chimice şi biologice.

Arma chimică a fost inventată de germani şi folosită cu succes pentru prima dată în 1917 în cursul bătăliei de la Ypres, în Belgia.  Această armă este imprecisă şi la cheremul curenţilor de aer. În bătălia amintită au pierit şi cîţiva nemţi, victime ale propriilor chimişti, pentru că, la un moment dat, vîntul a bătut dinspre tranşeele francezilor.  Nu este mare filozofie să faci gaze de luptă.  În general compuşii chimici ţin de domeniul agroalimentar sau de cel farmaceutic obişnuit.  Cum  arată, de altfel, Guy Penne, raportorul comisiei senatoriale franceze pentru afaceri externe şi apărare : „În această proliferare accelerată factorul Nord-Sud joacă un rol important. Posibilitatea dublei utilizări, civile şi militare, a numeroşilor compuşi ai armelor chimice constituie un element major al răspîndirii acestor arme şi o dificultate foarte mare în a cunoaşte cu certitudine aria răspîndirii reale şi riscurile respective.”   

Această proliferare a armelor chimice nu este numai în sfera armatelor guvernamentale, ci, din nefericire, atinge tot mai mult sfera terorismului. Să ne amintim de atacul cu gaz  sarin dintr-un metrou în Tokyo, în anul 1995.  Războiul ocult sau subteran dus de diferite fracţiuni, ostile oricăror influenţe exterioare, animate sau poluate de diferite ideologii, religii, secte, grupuri etnice sau mafiote este compatibil cu utilizarea bombelor cu ceas, sau a gazelor de luptă.

Dacă arma chimică pare la îndemăna oricui, nu acelaşi lucru se întîmplă cu arma biologică.  Zvonurile spun că s-au produs arme biologice atît de precise, selective şi performante că, de exeplu, un virus mutant al gripei malteze poate ataca numai bărbaţii între 35 şi 60 de ani, cu ochi căprui, cu o greutate sub 80 de kilograme şi avînd grupa sanguină AB.  La începutul anilor 60’ numai cinci ţări deţineau arme biologice.   În anul 2015 sunt 21 de ţări care au în arsenalele lor microbi dresaţi.

Cu toate că încă din 1993 s-a semnat, de mai toate statele,  Convenţia internaţională prin care se interzicea producerea, folosirea şi exportul armelor chimice şi biologice – pericolul nu este deloc minor.  Armele se pot interzice, dar nu se pot dezinventa.  Aici intervine responsabilitatea şi etica omului de ştiinţă care a inventat bomba atomică, armele biologice şi chimice, ingineria genetică, transplanturile, clonarea,  experienţele pe subiecţi umani neanunţaţi, etc. Dar aceasta este din altă poveste.  Să ne punem toate speranţele în contabili – poate vor decreta că războiul este prea scump, că este prea scump să fim iresponsabili ...

BERBEC  În weekend poţi fi mai clar şi poate mai concis în comunicare. Situaţia te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti, informaţii. Analizează cu atenţie, reţine doar ce te interesează!

În weekend ai şansa să primeşti un dar neaşteptat, care iţi schimba starea de spirit. Esti conciliant şi nu mai mai doreşti confruntări din care să ieşi învingător. Poate fi ziua de naştere? Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi, bănci... Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu veşti bune de la partenerii sau rude de la mare distanţă.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: horoscop, zodii, astreStirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate