Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Ultimul român din România...

Autor: | | 0 Comentarii | 2699 Vizualizari

Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberc, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda.

Tradiţional, pe 29 septembrie: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

Perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva, când se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mihai, iarna este aproape, se spunea în popor.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, mi-e sufletul greu! Am dus la aeroport ultima familie cu care eram legaţi prin tainele nunţii şi ale botezului. Soţia mea şi cu mine am cununat şi apoi am botezat de câte ori am putut, dar cu o parte din fini am rămas apropiaţi, am fost mereu lângă ei, cu un ajutor, sau cu un sfat, sper că bun. Pentru asta sunt naşii!

De Paşte şi de Crăciun când finii vin la naşi, era la mine acasă mare sărbătoare şi mare petrecere. Împrumutam mese şi scaune de la vecini!

Lucia, Victor şi cu fetiţele lor Maya şi Mia au plecat în Canada! Definitiv! Victor este cetăţean canadian şi aşa emigarea familiei s-a aprobat cam în nouă luni, cât trebuie să aduci o nouă viaţă pe lume, pentru că simpatica lor familie începe o viaţă nouă.

De acum, sărbătorile vor fi mai triste! Nimeni nu o să-mi mai treacă pragul. Nu mai am fini şi fine în România!

Am observat că, în prezent, din România nu mai emigrează cei săraci, emigranţii economici. A fost vremea lor, dar a trecut!

În prezent pleacă din ţară, definitiv, familii relativ înstărite, cu copii mici. Motivul lor îl ştiu din proprie experienţă, de la finii mei. Vor să ofere copiilor o şansă în viaţă, şansă interzisă în colonia care a devenit România.

În ultimii doi ani am asistat la plecarea definitivă din ţară, cu acte în regulă, cu toate aprobările, a peste treizeci de familii cu copii mici. Şi asta numai cei din jurul meu. Doctori, informaticieni, arhitecţi, bancheri, ingineri. Toţi cu studii superioare, toţi cu o situaţie materială peste medie.

Toţi mi-au spus că le este greu să înceapă încă odată, într-o ţară străină, dar o fac numai pentru copii. Una este să fii cetăţean al Statelor, Canadei sau al Austraiei şi alta a umbrei care a ajuns România, trădată şi furată de toţi. Ba vreo două-trei viitoare mămici s-au grăbit să plece ca să nască pe teritoriul Statelor.

Finii mei au plecat, marea majoritate, în State. Apoi în Canada şi doi în Australia, iar unul în Noua Zeelandă.

Emigranţii cu dare de mână nu mai au încredere în Europa, în destinul Uniunii Europene.

Viaţa mea devine din ce în ce mai grea. O să râdeţi, dar fiecare familie de fini care emigrează definitiv îmi lasă câte o problemă de rezolvat, doar sunt naşul, „il capo di tutti capi”. Un apartament de vândut, un părinte bolnav de supravegheat, un proces de câştigat, o datorie de recuperat, o firmă de lichidat etc etc.

În timp ce românii emigrează, România se umple de ţigani, chinezi, unguri, sirieni, somalezi, vietnamezi, egipteni, ucrainieni şi alte lifte fără număr. Timpul marilor migraţii asiatice a revenit! Nu ştiu pe unde am văzut că o statistică arată că la nivelul anului 2075, altă statistică, mai drastică, avansează anul 2050, România nu va mai fi locuită de români.

Nu o să trăiesc până atunci, dar o să rămân, cu siguranţă, ultimul român din România!

BERBEC    Lunea aceasta îţi regăseşti echilibrul şi bucuria de a trăi. Pentru că eşti mai optimist, primeşti unele veşti bune şi te întâlneşti cu oameni interesanţi. Onorează promisiunile făcute!

Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte, numără până la zece, respiră adânc - şi totul (poate) se rezolvă. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.

TAUR  Astăzi supraveghează cu atenţie cheltuielile. Superstiţia spune că nu este bine să scoţi lunea bani din buzunar! Nu lua decizii importante. Relaxeză-te pe seară, poate la un film nou.

Nu te lăsa dus de nas de intrigi şi bârfe! Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperia astazi va face mare placere celei dragi. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta.

GEMENI   În viaţă, în munca ta, evită activităţile care nu sunt absolut necesare. Dacă faci o analiză obiectivă poţi să fii uimit de câte faci şi cumperi fără să-ţi fie necesare. Mai multă cumpătare!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate