Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Zeelandia, încă un continent scufundat. Unde a ajuns un trauler din flota lui Băse

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8398 Vizualizari

HOROSCOP Este izbitor sentimentul general al nostalgiei după pierderea unor locuri frumoase, a unei fericite perfecţiuni posedate odată de umanitate. Acest lucru trezeşte ideea că unii dintre noi poartă în subconştientul lor o speranţă de multe ori pe punctul de a se împlini, şi tot de atîtea ori dezamăgită, speranţă că undeva, cîndva, poate exista un continent al păcii şi al belşugului, al frumuseţii şi al dreptăţii, acolo unde noi, sărmane fiinţe care suntem, putem fi fericite.

HOROSCOP Pe 2 octombrie s-au născut Mohandas Gandhi, Graham Greene, Sir Edward William Ramsay, Groucho Marx, Sting, Romina Power, Ciprian Porumbescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gheorghe Gruia, Miron Radu Paraschivescu, Paul Goma, Francisc Hossu-Longin.

În calendarul creştin-ortodox pe 2 octombrie sunt Sfinţii Ciprian şi Iustina, nimic în „Kalendar”.

HOROSCOP „Este izbitor sentimentul general al nostalgiei după pierderea unor locuri frumoase, a unei fericite perfecţiuni posedate odată de umanitate. Acest lucru trezeşte ideea că unii dintre noi poartă în subconştientul lor o speranţă de multe ori pe punctul de a se împlini, şi tot de atîtea ori dezamăgită, speranţă că undeva, cîndva, poate exista un continent al păcii şi al belşugului, al frumuseţii şi al dreptăţii, acolo unde noi, sărmane fiinţe care suntem, putem fi fericite.”, spune scriitorul L. Sprague de Camp în celebra sa carte ”Lost continents – The Antlantis theme”.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, poate vă mai amintiți că eram surprins de faptul că prietenul meu de la Observatorul Mauna Kea nu mai mi-a răspun la apeluri. Surprins și îngrijorat. De obicei mi se răspunde imediat la telefon, de către cei care mă cunosc.

Dar, în weekend am aflat motivul. Prietenul meu hawaian fusese într-o expediție. Un astronom care a participat la explorarea unui continent scufundat. Ciudat, nu?

Timp de nouă săptămâni, oameni de știință din 12 țări au participat la explorări submarine, foraje de mare adâncime, pentru a descifra tainele unui continent scufundat.

Atlantida, Mu, Gondwana – cât s-a scris pe tema lor! Iată cu un nou continent scufundat, poate într-o noapte, Zeelandia, concureză la celebritate. Zeelandia este situată în estul Australiei și a avut acum 80 de milioane de ani o suprafață apropiată de cea a Australiei de astăzi. Noua Zeelandă este tot ce a mai rămas din continentul scufundat la 1.250 de metri adâncime.

HOROSCOP 32 de oameni de știință au fost îmbarcați pe vasul științific pentru foraje submarine JOIDES Resolution. JOIDES însemnând Joint Oceanographic Institutions for Deep Earth Sampling.

Savanții au efectuat șase foraje de adâncime și au scos carote, mostre de pământ submarin de o lungime (mostrele se află în țevile speciale de foraj) de 2.500 de metri.

HOROSCOP După cum au declarat șefii expediției, profesorii Gerald Dickens de la Universitatea Rice din Houston, Texas și Rupert Sutherland de la Universitatea Victoria, din Wellington, Noua Zeelandă, acum 80 de milioane de ani Zeelandia era un continent plin de viață, de plante și animale. Din probele colectate în cele nouă săptămâni s-au evidențiat până acum peste 8.000 de specimene diverse, de la polen la rămășițe de animale mari. S-au identificat câteva sute de fosile.

HOROSCOP Părerea oamenilor de știință este că Zeelandia s-a scufundat brusc în urma unei catastrofe vulcanice și seismice.

HOROSCOP Acum urmează partea senzațională povestită de prietenul meu. Vasul JOIDES Resolution nu a fost singur în explorare. L-a însoțit și ajutat în momentele grele un fost trauler, unul mare, sub pavilion liberian, converit în vas științific, înțesat de electronice pentru supraveghere submarină. Traulerul avea și un mic batiscaf, care a făcut extraordinare fotografii submarine, clasificate, mi-a spus prietenul meu. El nici nu le-a văzut.

Vasul științific cel misterios era plin de japonezi. Foarte politicoși și gata să ajute cu orice pe oamenii de știință. Gurile rele spun că ar fi vasul unei celebre și misterioase organizații din arhipelag. Yakuza. Tot gurile rele spun că actualul Yamaguchi-gumi, ramura Yakuza cea mai onorabilă, care practică vechea onoare și nu se ocupă cu drogurile, are o obsesie cu scufundarea Japoniei. Să ne amintim că Yamaguchi-gumi, după cutremurul catastrofal de la Kobe a ajutat mult populația cu bani, asistență medicală, adăposturi, chiar și cu un helicopter.

HOROSCOP Asistând-i pe oamenii de știință de pe JOIDES Resolution, japonezii au beneficiat și de rezultatele muncii lor, de concluziile științifice, de teoriile privind scufundarea bruscă a Zeelandiei acum 80 de milioane de ani. Pentru că ceea ce s-a întâmplat Zeelandiei acum milioane de ani se poate întâmpla Japoniei, acum, oricând, sunt cam pe aceiași fractură a Cercului de Foc al Pacificului.

HOROSCOP Dar prietenul meu mai mi-a spus ceva, de am rămas perplex, vorba politicienilor. Vasul japonezilor fusese odată un vas românesc, un trauler mare de vreo sută de metri lungime, din flota de pescuit oceanic. Prietenul meu a fost de mai multe ori pe fostul trauler, astăzi un vas științific oceanografic, elegant, alb ca o lebădă. Mărturie erau instrucțiunile, în limba română, ștanțate în metal, în mai multe locuri, pompele LCC, făcute la Aversa București. De exemplu, pe vanele cele mari este scris ”închis-deschis”, pe românește. Probabil, m-am gândit eu, este un vas din flota lui Băse, trecut din mână în mână, până a ajuns la japonezi. Să fie vorba de misteriosul trauler Parâng dispărut într-o noapte de la locul de ancorare? Yakuza și Băse, ce întâmplare ciudată!

Într-adevăr, ce întorsătura neașteptată a destinului, dar să ne bazăm pe faptul sigur că mâine este o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Este luni și ai vrea să înţelegi de ce nu ai spor în ceea ce faci. Poate nu colaborezi cu cine trebuie, poate nu îţi pui în valoare potenţialul, nu ai chef de muncă. Sau, pentru că e luni! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe pentru activități de toamnă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X