Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Vineri, 13. Victor Sandu, directorul de cinematograf │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10796 Vizualizari

HOROSCOP L-am cunoscut pe Victor Sandu prin anii 60. Era directorul unui cinematograf modest, pe șoseau Ștefan cel Mare, pe partea cealaltă decât Clubul Dinamo. O sală lungă și curățică, care mirosea mereu vag a petrosin, fără balcon, aparatul de proiecție și sonorul erau vechi, dar încă bunicele. Nu mai știu cum se numea cinematograful acela, dărâmat ca să facă loc blocurilor. Își mai amintește cineva?

 

 

 

 

HOROSCOP  Pe 13 octombrie s-au născut Yves Montand, Margaret Thatcher, Nana Mouskouri, Alexandru Andrieş, G.M. Zamfirescu.

 

În calendarul creștin-ortodox este Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Sfinții Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie. Nimic în ”Kalendar”.

 

Astăzi, 13 octombrie, îl pomenim pe francezul Yves Montand. L-am întâlnit, la Paris, prin anii 60-70’. Un tip înalt şi încântător, ciolănos, cu nas mare de francez şi cu gesturi de gal sută la sută. Cel mai francez dintre francezi, cel care a sedus-o pe Marilyn Monroe (gurile rele zic că nici nu era prea greu) era, însă... italian! Sunt mai mulți actori francezi din vechea gardă, anii de aur, care sunt de origine italiană. Să ne amintim doar de Lino Ventura și de Jean-Paul Belmondo. Dar, în schimb, Brigitte Bardot și Alain Delon sunt foarte francezi! 

 

Yves Montand a fost implicat în marea politică discretă. Iacobin şi mason de grad înalt în Marele Orient, a făcut şi a desfăcut multe. L-a sprijinit pe De Gaulle şi apoi pe Mitterand. Nu conta culoarea politică, ci omul, dacă era, sau nu, prietenul lui! Gurile rele spun că aşa cum Frank Sinatra a fost “The Godfather” la Hollywood, nimic nu mişca în arta, actoria și muzica franceză, fără binecuvîntarea lui Yves Montand, “Le Parrain”!

 

Pentru mine rămâne actorul de neuitat din “The Wages of Fear” un film de artă, alb-negru, din 1953, şi apoi marele “Z” din 1969 sub regia ilustrului Costa Gavras. Şi şarmantul şansonetist, “Sous le ciel de Paris”!

 

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Dar altceva doream să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți.

 

HOROSCOP  Este, vineri, 13! Aici intervine o muzică lugubră, gen film horror și se aude un râs diavolesc. Asta este vestea rea. Veste bună este că vineri 13, nu va mai fi în anul 2017, iar în anul 2018 doar în lunile aprilie și iulie.

 

Superstiție, sigur că da! Dar, pentru orice eventualitate vineri, 13, eu nu o să sparg lemne, nu o să tai crengile uscate, nu o să bat cuie, nu o să spăl rufe, nu o să dau cu aspiratorul, nu o să mă cațăr pe scară, nu o să… nu o să fac nimic!  Așa nu o să am nimic de regretat, doar necazurile pe care mi le fac alții, pentru că nu știu dacă ați observat, dar necazurile ți le fac întotdeauna alții!

 

HOROSCOP  Asta și pentru că noptea trecută am avut un vis. Eram bine merci cu Vineri prin orașul meu, se întuneca, când, din o străduță lăturalnică, din partea stângă, Vineri era în dreapta mea, apare Victor Sandu îmbrăcat într-un costum alb cu borsalino pe cap și ducând o tavă.

 

Cine este Victor Sandu? Un personaj pitoresc al Bucureștilor de altădată. Director de cinematograf. Prieten bun, dar bun, cu tatăl meu. Niciodată nu am știut exact ce îi lega, dar cred că era vorba de război. Odată când discutau în contradictoriu, Victor Sandu i-a spus tatălui meu: ”… domnule locotenent, cu tot respectul, nu aveți dreptate!” Exista o subordonare a lui Victor Sandu către tatăl meu. Mă duce gândul că Victor Sandu o fi fost în război unul dintre mecanicii tatălui meu, pilotul pe avioane de asalt FW-190. Victor avea talente de mecanic, repara orice.

 

L-am cunoscut pe Victor Sandu prin anii 60. Era directorul unui cinematograf modest, pe șoseau Ștefan cel Mare, pe partea cealaltă, decât Clubul Dinamo. O sală lungă și curățică, care mirosea mereu vag a petrosin, fără balcon, aparatul de proiecție și sonorul erau vechi dar încă își făceu bine treaba. Nu mai știu cum se numea cinematograful acela, dărâmat ca să facă loc blocurilor. Își mai amintește cineva? Scrieți-mi la dom.profesor@gmail.com.

 

 

HOROSCOP  Acolo am văzut ”Cântărețul Mexican”, toate filmele cu Luis Mariano și Sarita Montiel, filmele rusești de război, cele cu Caterina Valente și Vico Torriani. Dar, așa cum vă spuneam, cinematograful a fost dărâmat și Victor Sandu numit director la cinematograful Republica, de pe bulevard, Scala, al doilea în ordinea importanței, din țară. Primul fiind vasul amiral al cinematografiei românești, Patria, ARO cum i se spunea popular.

 

Tot în aceiași perioadă tata făcea parte din Consiliul Culturii și ne-am mutat din Obor, pe Popa Petre, în centru. Făceam exact 12 minute de acasă până la cinematograful lui Victor Sandu. Mereu mă duceam la el, pentru că omul acesta a fost o enciclopedie a cinematografiei mondiale. Știa pe dinafară toate filmele, din perioada mută și până atunci, anii 60-70, când au fost turnate, actorii, regizorii, întâmplări mondene, tot, tot, tot…

 

HOROSCOP  Așa am realizat că o sală de cinematograf era o afacere bună, foarte profitabilă, dacă era bine gospodărită. Și Victor Sandu se pricepea la toate, repara instalațiile, aparatul de proiecție, amplificatorul cu lămpi, ușile forțate de mulțimea care stătea la coadă ore întregi pentru un bilet, făcea oranjadă minunată pentru bufetul cinematografului, se ocupa de reclamă, iar afișele de la Scala erau întotdeauna cele mai îmbietoare.

 

HOROSCOP  În anul 1989 în București erau 87 de cinematografe și trei săli polivalente, care se puteau transforma în cinematograf. Iată situația descrisă de Andreea Bujor, într-un articol mai vechi, care numără doar 5 (cinci) cinematografe în Bucrești și reproduce declarația președintelui sindicatului România Film, Maria Bikfalvi: "Toţi politicienii care au fost la putere după '89, indiferent de culoare politică, ne-au mai luat câte un cinematograf. Toţi le-au vrut. De fiecare dată, şi nu exagerez spunând asta, cinematografele treceau din subordinea noastră în subordinea unei primării de sector şi primăria le dădea unor persoane fizice sau juridice. În 2007-2008 s-au dat 100 de cinematografe care au ajuns pe mâinile unor indivizi, unii mai dubioși, alții mai puțin. S-au vândut, s-au prăduit, problema este că nimeni nu răspunde de aceste fapte. Din 874 de cinematografe, câte erau înainte de 1989, mai sunt 29 funcţionale, 161 închiriate. La nivelul Bucureștiului erau 87 și au mai rămas 5. În fiecare an s-a mai luat câte puțin din acest patrimoniu. Țin să precizez că noi nu am primit și nu primim niciun ban de la Ministerul Culturii".

Pentru că am uitat să vă spun ce-mi spunea în vis directorul de cinematograf Victor Sandu, întinzându-ne o tavă cu pahare: ”Luați o oranjadă, să vă mai trageți sufletul. Ați văzut câte se întâmplă?”

Vedeți câte se întâmplă, aveți ochi să vedeți lucrurile importante, nu bruiajul pervers? Bună întrebare într-o zi de vineri, 13!

HOROSCOP  Am mai multe teme de aprofundat, de documentat. De exemplu despre ieșirea SUA și a Israelului din UNESCO, organizație ONU controlată copios de musulmani și condusă de o bulgăroiacă care a scris o singură carte: UNESCO and the World of Islam. În cea mai coruptă țară din UE, oficiala bulgăroaică se pare că are a doua avere din țară. De unde atâția bani, nu cumva de la prietenii ei musulmani pe care îi avantajează evident sifonând către ei banii organizației internaționale? Așa că trebuie să sun pe cineva la Sofia și pe altcineva la Plovdiv. Dar, tare mă tem că am dreptate.

Apoi cineva de peste ocean, un prieten bun, la care țin mult, mi-a pus o întrebare: de la ce număr și în ce condiții o minoritate poate deveni o națiune, care sunt criteriile și condițiile unui stat național modern. O întrebare foarte importantă și actuală. Așa că am de lucru, dar tot o să mai văd un film, generația mea a fost crescută cu pâine caldă și filme, așa că nu fac excepție. Nu știu ce o să aleg, poate o să revăd un film pe care l-am văzut prima dată la cinematograful lui Victor Sandu.

Doar să nu uităm că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Cortegiul funerar a ajuns la Patriarhie. Bat clopotele în toată ţara 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE

Articole salvate