Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP. UNESCO: Guvernele statelor și jurnaliștii pot lua măsuri drastice și eficiente pentru a contracara "fake news"

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8341 Vizualizari

HOROSCOP Directorul UNESCO a subliniat caracterul distinct al știrilor false într-un ecosistem toxic mai larg, care se auto-alimentează și care include trollingul și agresiunea media. El a subliniat specificitatea acestora sa ca fiind "un conținut fabricat care pleacă de la știri autentice care se transformă în alte fapte". Mass-media ar trebui să-și sporească credibilitatea, prin evidențierea mărcilor fiabile, a jurnaliștilor onești și a radiodifuzorilor publici, a propus Berger.

HOROSCOP Pe 14 septembrie s-au născut Alexander von Humboldt, Michael Haydn, Margaret Sanger, Dida Drăgan, Iosif Conta, Costache Conachi, Horia Bernea.

În calendarul creştin-ortodox este Înălţarea Sf. Cruci.

14 septembrie, tradiţional, sărbătoare mare, post negru, Ziua Crucii, în “Kalendar” - este Ziua Şarpelui.

Această zi din mijlocul lui septembrie, în preajma echinocţiului de toamnă, simbolizeză momentul când pământul “se închide” la apropierea iernii, închizând spre protecţie toate insectele şi animalele târâtoare cu sânge rece. De Ziua Şarpelui nimănui nu-i este permis să omoare şerpi, sub pedeapsa morţii certe în următorul an de zile.

HOROSCOP Se pare că este un obicei ce vine de multe mii de ani, poate de zeci de mii de ani. Pe când şarpele nu era “cel rău” după o credință orientală, semită, ci model de înţelepciune şi de prudenţă. În tradiţia roxolanilor, popor antic insuficient studiat, dar care se pare că a avut o oarecare influenţă în teritoriu actual la României, mai ales în est și Dobrogea, era un “tată-şarpe” un arhetip, un totem tribal. Şarpele era venerat în Dobrogea, iar statuia ce se găseşte la Muzeul Arheologic din Constanţa (dacă o mai fi acolo) este mărturie. Nu, nu este Glykon, este o confuzie generală, dar regretabilă. Basil (Vasile) Canarache, rudă cu noi prin alianță, împreună cu tatăl meu, pe atunci șeful muzeelor din România, știau exact despre ce și cum este vorba, i-am auzit vorbind, dar așa cum închid gura pentru multe, o s-o fac și pentru șarpele nostru. Pentru că așa trebuie.

Se pare că din alianţa uniunii de triburi ale şarpelui cu marele trib al lupului au rezultat geto-dacii, care aveau ca şi carte de vizită stegul lor: capul de lup cu corp de şarpe!

Se începe culesul viilor. Este ultima noapte în care se mai pot culege buruieni de leac. De acum încolo plantele îşi pierd puterea magică, aşteptând primăvara spre încărcare cu energie. Sursă: Olteanu, Speranția, Pamfile.

Dar, iată o știre primită în curierul de la Bruxelles, este prima, nu am avut timp să parcurg tot materialul, destul de consistent.

HOROSCOP Guvernele statelor și jurnaliștii pot lua măsuri drastice și eficiente pentru a contracara "fake news".

Membrii Parlamentului European au audiat sugestiile UNESCO în legătură cu problema știrilor false, la o conferință din 6 septembrie 2017. Directorul UNESCO pentru libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-mediei, Guy Berger a prezentat 15 posibile puncte de acțiune pentru a contracara ceea ce el a numit "armele neîncrederii". Europarlamentarul Tanja Fajon, președintele Grupului de lucru pentru extremism al PE, a deschis evenimentul, iar președintele Grupului de Lucru Digital Europe, Josef Weidenholzer, l-a încheiat. Petra Kammervert, președintele Comisiei pentru cultură și educație, a prezentat o perspectivă din partea Parlamentului. Berger și-a bazat contribuția pe concluziile colocviului "Jurnalismul la răscruce " al UNESCO, organizat la începutul acestui an, care a subliniat gravitatea dezinformării și discreditarea deliberată a mass-mediei profesionale.

El a remarcat că jurnaliștii au fost uneori provocați cu "știri false" pe care le preluau fără să le analizeze, astfel încât povestirile lor erau total false. Directorul UNESCO a subliniat caracterul distinct al știrilor false într-un ecosistem toxic mai larg, care se auto-alimentează și care include trollingul și agresiunea. El a subliniat specificitatea acestora sa ca fiind "un conținut fabricat care pleacă de la știri autentice care se transformă în alte fapte". Mass-media ar trebui să-și sporească credibilitatea, prin evidențierea mărcilor fiabile, a jurnaliștilor onești și a radiodifuzorilor publici, a propus Berger. Pregătirea corespunzătoare a jurnaliștilor ar putea îmbunătăți mediatizarea evenimentelor.

"Mass-media ar trebui să evite, de asemenea, publicitatea care propagă povești false, să fie mai transparentă cu privire la proprietatea asupra mijloacelor media și la înclinațiile politice care pot falsifica mesajul", a spus directorul. "În plus, chiar jurnaliștii ar trebui să facă mai mult pentru a urmări, a dezbate și a povesti despre fenomenul știrilor false". În ceea ce privește statele, oficialul UNESCO a solicitat o monitorizare și o raportare sporită a problemei, inclusiv în ceea ce privește Obiectivul 16.10 al Dezvoltării Durabile, care pledează pentru "accesul publicului la informație și la libertățile fundamentale". Pedepsirea "știrilor false" și interzicerea anonimatului ar putea încălca astfel de libertăți, a avertizat el. Cu toate acestea, statele ar putea să protejeze mai bine jurnaliștii și, de asemenea, să acționeze în cazul în care cei care propagă știrile false au fost implicați în fraudă (abuzând de numele unor branduri de știri de renume). Incitarea la violență, sau hacking-ul ar putea merita, de asemenea, luarea unor măsuri legale împotriva unor știri false. Persoanele ale căror reputații au fost afectate de fenomen ar trebui să aducă în instanță spețe civile de defăimare împotriva făptașilor, a afirmat el.

Berger a cerut în continuare o mai mare transparență cu privire la activitățile proprii ale guvernelor statelor în operațiunile de informare sub acoperire și a pus un accent deosebit pe importanța intensificării eforturilor guvernelor de integrare a media și a alfabetizării informaționale în sistemele naționale de educație.

http://fr.unesco.org/node/276567

HOROSCOP Problema ”fake news”, a prostiei, vulgarității și a răutății care caracterizează marea majoritate mass-media și rețelele sociale de astăzi va fi discutată la o mare conferință care va avea loc la începutul anului 2018, probabil la Tokyo. Vor participa șefi de state și de guverne, Mark Zuckerberg și ca invitat de onoare și moderator Rupert Murdoch, dacă sănătatea îi va permite, la 86 de ani mai are și momente proaste. Ceea ce nu îl împiedică să fie activ și reactiv. Reacțiile lui la jurnalismul contemporan sunt edificataore. Se spune că, citind un articol despre Donald Trump, evident ”fake news”, a izbucnit: ”Eu am inventat presa de scandal, are regulile ei, dar ceea ce scrie aici, a spus bătând cu dosul palmii în ziar, este o răutate și o prostie, nu este jurnalistică!”

HOROSCOP Vă rog să mă scuzați, dragii mei lupi, padawani și hobbiți, am păcătuit. Am încriminat, de mai multe ori, presa de stânga. Ori, stânga este onorabilă și constructivă, pe lângă ce se petrece în mass-media actuală. Este, doar, o presă isterică și anarhistă. În primul rând cea din Statele Unite. Și, de acolo, se infectează toată presa mondială. Bun, cea rusească nu trebuia să se infecteze, avea, de la sovietici, mai multe boli și mai grave.

Să informezi corect și cinstit cititorul. Să-i dai informații care să-i folosească, să-i faci viața mai bună, să încerci să-l ajuți în zbaterea și munca lui zilnică, poate să-i descrețești fruntea cu o glumă, să fii prietenul lui. Acesta este crezul meu, acesta a fost crezul Semănătorilor.

Și ce se întâmplă astăzi? Domnește o răutate în mass-media pe care nu o înțeleg. Poate unde numărul oamenilor răi l-a întrecut pe cel al oamenilor buni în anul 1992, 7.500 de la Facerea Lumii, după cum afirmă inițiații că a spus Sf. Calinic de la Cernica.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, vă conjur, nu mai citiți știrile rele, nu vă uitați la tv cu catastrofe, accidente, cutremure etc. Evitați răul. Altfel, vă îmbolnăviți, psihic și fizic. Răul din mass-media provoacă frică, tristețe, îngrijorare și disperare și de aici toate bolile de inimă și psihice.

Vă umpleți de rău, de vulgaritate, în loc să folosiți timpul pentru informații folositoare, de exemplu rețete de gătit, mie, o tipă, Jamila, îmi trimite mereu noi rețete culinare.

HOROSCOP Aceste lucruri și altele de mare taină și mirare mi le-a spus starețul Dionisie, atonitul, călugăr învățat și cu har, acum, vai, ce mulți ani s-au făcut! Dacă vreți mai multe instrucțiuni sunt gata să vi le ofer, scrieți-mi la dom.profesor@gmail.com.

Acum cred că o să mă uit la episodul doi din ”The Orville” este cu Seth MacFarlane, primul episod mi-a plăcut foarte mult, a fost duminică, așa că am obținut de la un nepot care lucrează în industrie, următorul episod, cu promisiuni solemne, cross my heart and hope to die, că o să mă uit numai eu la episod. Futile, vorba lui Borg din Star Trek, cine să se mai uite la serial în pustnicia mea? Poate cățeii, ei sunt amatori de filme!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 15:41 Iohannis, între suspendare și demitere. Editorial de Horia ALEXANDRESCU 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 13:57 Sondajul BOMBĂ care o pune pe jar pe Kovesi. Câţi români o detestă? 11:48 Gata, KOVESI ŞI-A LUAT LA REVEDERE! Reacţia şefei DNA după ieşirea de la CSM a generat NEWS ALERT ÎN JUSTIŢIE. Reacţii-bombă! 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:11 Judecătoarea Cristina Tarcea a NEGAT că a fost în vilele de protocol ale SRI 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:34 Condamnații penal pot fi miniștri după reabilitare. Decizia senatorilor. NEWS ALERT în politică 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news 09:44 Dragnea TAIE în CARNE VIE. L-A CONCEDIAT! Victimele SCANDALULUI Halep-Firea se înmulțesc 09:40 Scenariu inedit post-1989: PSD îl va suspenda pe Iohannis după care îl va reînscăuna la Cotroceni 17:36 Simona Halep a inflamat SPIRITELE în Parlament. Scandalul momentului a atins un nou NIVEL 15:49 Pentru că „#rezistenții sunt corecți cu idealuri înalte, Angela Gheorghiu va da banii înapoi PG pentru construcţia unei GRĂDINIŢE” 15:33 Becali L-A NIMICIT PE DRAGNEA cu un ATAC FEROCE. Lecţie de strategie şi pentru Firea. CARE VOR FI URMĂRILE? 14:50 Fisură la vârf? O VOCE GREA DIN PSD şi-a prezentat scuzele pentru UN ATAC MURDAR, care a avut-o în prim-plan pe Halep

Articole salvate