Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Sfaturile starețului Dionisie de la Colciu, atonitul cel înțelept și de bună aducere aminte din Lavra Vatopedului

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8560 Vizualizari

HOROSCOP Lasă televizorul, nu vezi că vor să schimonosească firea omului. Cei mari și tari se vede treabă ca au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ceea ce spun și fac, introduc răutatea în omenire. Dar de ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, mai mult, să distrugă și tot ce-i omenesc, normal, bun.

HOROSCOP Pe 6 octombrie s-au născut Thor Heyerdahl, Le Corbusier, Carole Lombard, Petre Ţuţea, Mihai Drăgănescu, Vasilica Tastaman, Alexandru Cazaban, Ion Pas, Ion Sălişteanu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sf. Ap. Toma şi Erotiid. Nimic în "Kalendar"!

HOROSCOP  Pare o zi lipsită de importanţă, dar nu este chiar aşa, pe 6 octombrie îl pomenim pe Sf. Apostol Toma. Din punctul meu de vedere cel mai interesant dintre cei doisprezece ucenici aleşi. Raţionalul Toma, care aplica logica lui Aristotel, este prototipul omului de ştiinţă, cel căruia trebuia să i se spună şi să i se arate, s ca să înţeleagă. Că acest lucru i-a fost plăcut Domnului, nu mai este nicio îndoială, doar bunul Iisus se oboseşte să-i demonstreze, să-i arate, să-l călăuzească, pe curiosul ucenic. Pentru că despre asta era vorba, curiozitate şi dorinţa de a ştii, nu despre necredinţă, cum au spus unii proşti mai târziu.

HOROSCOP  "Toma Necredinciosul"? - hai să fim serioşi, Toma a lăsat totul şi a urmat pe Iisus, credinţa lui era mare şi vie, dar mereu Îl întreba, de ce este aşa, de ce aia, de ce cealaltă... Iar Iisus zâmbea cu înţelegere şi îi explica, pe cât putea Toma să înţeleagă! Să ne amintim eforturile făcute de Iisus ca să-l convingă pe Toma. Se spune că există o Scriptură, o Evanghelie scrisă de Apostolul Toma, dar eu nu cred! Până când nu o să mi se demonstreze, clar și istoric, cu dovezi, cum a apărut brusc aceasta Evanghelie taman în secolul al XIX-lea! Mă constitui într-un urmaș al Apostolului Toma!

"Crede şi nu cerceta" nu este din Învăţătura lui Iisus! Şi, în general, din nicio învăţătură, religioasă, ştiinţifică, sau magică!

Să nu cercetezi, să nu ştii... ce bine şi comod pentru cei care vor să te exploateze, să se folosescă de tine! Ce folositor pentru proști și leneși!

HOROSCOP  Vorbind despre Învățătura lui Iisus nu pot să nu vorbesc, cu umilința, despre învățătura starețului Dionisie Ignat de la Colciu, atonitul de bună și înțeleaptă amintire. M-am hotărât să vă fac părtași din sfaturile lui, sunt multe și de mare înțelepciune.

HOROSCOP  Constantine, așa îmi spunea bunul stareț Dionisie, dacă vrei să-ți spun ce știu, să știi că nu o să-ți spun nimic. Eu nu știu nimic, sunt doar oglinda celor spuse de Iisus.  Baba, psihu mu, insistam, am nevoie de adevăr și îndrumare.

Da’ de ce de la mine, clipea ștrengărește din ochi, starețul, aud că ai adus o scrisoare de taină de la Catolicosul armean din Isfahan. Ba mai ești și nepotul episcopului Roman, ai avea îndrumători mai de vază decât un amărât de călugăr. Baba, insistam, ucenicul alege maestrul, așa cum un cățel de pripas se ia după un om bun, îl alege de stăpân.

HOROSCOP  Niciodată bunul stareț Dionisie nu mi-a spus că mă învață ceva. Dar, dacă mă uit la carnetele pline de scris febril, scriam când mă intorceam, ca să nu uit, în hotelul lui George, ”Imperial”, astăzi ”Electra Metropolis” de pe lângă piața Syntagma, multe și de luare aminte sunt sfaturile bunului stareț Dionisie.

Constantine, te-ai îngrășat, nu mănânci cum trebuie. Mănâncă ca grecii. Brânză de capră, kefir, măsline, salată, vinete, napi, pește, un pahar de vin... lasă mezelurile și cârnații pentru dușmanii tăi. Ține postul, fără să exagerezi, ești un om muncitor, care are nevoie de energie, nu un suflet de călugăr care se duce doar de la biserică la chilie.

Constantine, rupe ziua în două, dacă poți și munca îți permite. Nu mânca mult la prânz. Apoi, după o oră de la masă un somnișor de o oră-două te face să poți sta până târziu în noapte. Nu ai văzut că cei din jurul Mediteranei, italienii, grecii, spaniolii, ba chiar și evreii respectă cu sfințenie siesta, pauza, somnul de la prânz.

Constantine, când intri în casa ta, în chilie pentru mine, lasă toate grijile. Pe prag lasă treburile serviciului, afară, în fața ușii dușmăniile și invidiile. Intră în casă ca un soț pentru femeia ta și ca un tată pentru copiii tăi, nu ca un slujbaș enervat și frustrat. Sărută-i pe fiecare în parte și găsește o vorbă bună, o laudă pentru fiecare dintre ei. Păstrază-ți și apără-ți familia ortodoxă, nu vezi că este ținta atacurilor vrășmașului și a creaturilor lui! Iubește ca să fii iubit, păzește dragostea de Iisus și de oameni!

Constantine, nu te judec pentru astrologia ta, ai învățat-o în Persia, acolo de unde au început multe. Mi-ai spus că astrologia ta este creștină, făcută de un cardinal francez care a refuzat să fie papă. Lucrul ăsta m-a făcut să fiu cu luare aminte. Iată, un papistaș smerit și cu umilință, poate și învățătura lui este bună. Cine renunță la vanitate, la mândrie, nu poate să fie decât un om înțelept. Mai mi-ai spus că astrologia te face să te cunoști mai bine, calitățile și defectele. Dacă este așa, ai binecuvântarea mea, doar și Aristotel a spus cunoaștere de sine este începutul înțelepciunii.

Constantine, mi-ai spus sfaturile doctorului Focșăneanu din Atena, despre igienă și alimentație. Are multă dreptate, așa spun și călugării mai vechi, de aici, din Sf Muntele Athos. Mai adaug că, întotdeauna, înainte de a le îmbrăca și când te schimbi în hainele de casă, hainele, toate, trebuie scuturate foarte bine. Praful este un dușman periculos, iar în țările pe unde te duci se poate strecura și o gânganie.

Constantine, lasă televizorul, nu vezi că vor să schimonosească firea omului. Cei mari și tari se vede treabă ca au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ceea ce spun și fac, introduc răutatea în omenire. Dar de ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, mai mult, să distrugă și tot ce-i omenesc, normal, bun.”

HOROSCOP  De ce îmi spunea bunul stareț, Constantin? Pentru că mă cheamă Costin-Radu Ștefănescu. Costin în cinstea și amintirea unchiului meu, medicul filosof, chirurg în WW2, un nume purtat și de serdarul Costin Ștefănescu, la începutul secolului XIX, strămoșul meu. Așa că starețul Dionisie s-a cam burzuluit, Costin, ce nume e ăsta, franțuzesc? Aici, pe Sf. Munte te cheamă Constantin, este un nume bun, creștin-ortodox, al unui împărat care a creștinat imperiul roman, înseamnă ”cel puternic, constant”.

HOROSCOP  O să mai revin cu sfaturile starețului Dionisie, sunt multe, nici nu știu ce să aleg, cu ce să încep, cu ce să continui, cuprinse în două carnete, am fost de vreo nouă ori la Sf Munte Athos, în perioada 1983-1993.

Doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                         

                                                           ⃰     ⃰     ⃰

HOROSCOP

BERBEC  Ai posibilitatea să discuţi despre ideile tale. Mai mult, poţi să obţii ajutor şi sprijin pentru proiectele, interesele tale. Fii diplomat şi lasă impresia că "toţi vor avea de câştigat"! Cumpăra-ti lucrul acela la care râvnești de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu, aproape sigur, nu o sa mai iți poți permite. Poate este un cadou pentru tine, ceva ce îți doreai de mult! Cine ştie mai bine decât tu însuţi, ce dar îţi doreşti, de fapt...

HOROSCOP

TAUR  Intuiţia îţi şopteşte la ureche ce să faci! Urmează-i sfatul, pentru că nu prea ai de ales... Nimic nou! Totul este în mişcare, dar "ce e val, ca valul trece, nu spera şi nu ai teamă!" Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei, să cauți formule alchimice  sau cine știe ce inginerie! Banii siguri se fac simplu, muncind! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

HOROSCOP

GEMENI   Trebuie să fii foarte atent la cheltuieli. Dacă este cazul, la depozite bancare, conturi, rate, carduri, investiţii, dividente, rente, dobânzi - la toată nenorocirea asta financiar-bancară! Şi nu uita sfatul meu: nu amesteca utilul cu plăcutul. Steaua Vega îţi indică astăzi o zi de vineri în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile de familie cât şi în afaceri. Astăzi nu trebuie să faci nicio plată, să nu cheltuieşti decât pentru strictul necesar. Şi încă un sfat: astăzi, vineri, nu se dă cu aspiratorul chiar dacă este mizerie în casă!

HOROSCOP

RAC  Atitudinea ta pacifistă te face popular la serviciu. Nu-ţi fie frică de virajele pe care destinul le pune azi pe drumul tău! Realizezi că viaţa îţi dă ce îţi trebuie, nu ceea ce îţi doreşti! Fericiti fie făcătorii de pace, iar astazi o sa te numeri si tu printre ei, pentru ca aplanezi cu multa diplomatie un conflict din anturaj. Nu că ai avea un talent anume, dar astăzi eşti la momentul potrivit în locul potrivit. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. Ca să-ţi impui punctul de vedere personal trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patimă, atunci lipsa de argumente nu se prea observa.

HOROSCOP

LEU    Eşti într-o permanentă căutare, fără să poţi defini exact când se va termina activitatea. De fapt, pe măsură ce cauţi, descoperi adevăruri care îţi deschid alte piste de investigaţie. Succes! Nu te lasa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să legi noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la răceli, la umezeală. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Sănătatea este buna, banii – constant. Pe total o zi buna!

HOROSCOP

FECIOARĂ  Nu prea ai darul oratoriei, astăzi. Mai mult, poţi să faci unele remarci care să nu fie bine primite de anturaj. Sfatul stelelor: zâmbeşte mult şi vorbeşte foarte puţin! Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada ai ceva noroc. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi o viaţă socială mai densă, mai reuşită. Astăzi este o zi foarte prielnică profesiei, meseriei, activităţii tale. Fecioarele şi flăcăii care dau probe de lucru sau interviuri sunt avantajati de astre. Sigur examenul poate fi şi in bucatarie, pentru o cină selectă în doi, sau patru dacă socotești şi pisica şi căţeluşul, dar neapărat după ce studiezi cartea de bucate.  

HOROSCOP

BALANŢĂ  Relaţiile tale cu anturajul nu sunt prea armonioase, dar numai astăzi! Totuşi, ai reperat pe cineva care îţi place şi încerci să ieşi în evidenţă! Inventează ceva, poți să agăți și cu poezii de Eminescu! Din nou, ce vrei, viaţa se repetă din lipsa de imaginaţie, ai acelaşi gen de probleme în dragoste, sau la serviciu, pe care ai jurat să nu le mai ai niciodată! Nu pune la inimă bârfele şi vorbele in doi peri, mai ales daca provin de la bărbaţii din anturajul tau - ai aspecte negative in zodiile masculine. Daca vrei să începi o relaţie, atunci astăzi este ziua. Spune-i orice, păstrează iniţiativa, ţine-i atenţia concentrată pe tine şi... poate ai succes!

HOROSCOP

SCORPION   O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată. Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt azi armonioase, dar nu şi cu cele din semne de apă şi pământ. Arta de a face avere are două căi: să câştigi mult şi să consumi puţin. Confucius spunea că ţăranul chinez este un om fericit şi sănătos pentru că este modest şi harnic. Pe atunci nu existau bănci. Astăzi, pe seară, stelele spun să-ţi oferi o distracţie, poate la un club plăcut, neapărat care nu ia foc, sau poate la un spectacol sau concert. Cultura nu intră în economie.

HOROSCOP

SĂGETĂTOR    Dimineaţa începe târziu, nu ai chef de serviciu, de muncă, iar atmosfera de anotimp incert te trage la distracţie, dans şi... mult somn! Trebuie să-ţi “aeriseşti” stilul de viaţă, să ai un orizont de vedere în ceea ce faci! Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor veni, totuşi, este adevărat că nu la valoarea pe care o speri. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, un camarad pe care te poţi bizui. Initiativele astazi se ilustreaza prin absenţă – nu ai o zi excelenta in ceea ce priveste originalitatea gândirii şi vrei să te plictiseşti singur, nu în grup!

HOROSCOP

CAPRICORN  Luna îți provoacă sentimente complexe. Regreţi şi ai speranţă, în acelaşi timp. Se pare că prezentul te îngrijorează, de aceea te refugiezi în trecut şi viitor! Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii tai sunt foarte ocupati. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare, cu aplicaţie directă la bugetul familiei tale, sau a buzunarului tău. 

HOROSCOP

VĂRSĂTOR   O zi obişnuită de vineri în care lucrurile şi evenimentele se înşiră, cuminţi, cum trebuie! Nu primeşti nicio veste. Este de bine, înseamnă că totul este normal! Nu pleca la drum lung! Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o destinație de distracție nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat.  Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Puţin sport nu ar strica: sală, bazin, poate chiar o sauna, sau măcar plimbări în aer curat.

HOROSCOP

PEŞTI    Domeniul dragostei e bine aspectat. Relaţiile sociale sunt bine văzute de Lună. Întăreşte-ţi propria viziune sentimentală şi eliberează-te de influenţele exterioare! Nu îţi face procese de conştiinţă inutile. Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună. Doar nu eşti propriul duşman ca să-ţi faci singur rău? Apoi datele s-au schimbat şi hotărârea nu ţi-a mai părut cea mai bună. Totuşi, te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasă, dar încă plăcută, însă se pare că presiunea atmosferică variază mult.

HOROSCOP
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate