Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Sfaturile starețului Dionisie de la Colciu, atonitul cel înțelept și de bună aducere aminte din Lavra Vatopedului

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8601 Vizualizari

HOROSCOP Lasă televizorul, nu vezi că vor să schimonosească firea omului. Cei mari și tari se vede treabă ca au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ceea ce spun și fac, introduc răutatea în omenire. Dar de ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, mai mult, să distrugă și tot ce-i omenesc, normal, bun.

HOROSCOP Pe 6 octombrie s-au născut Thor Heyerdahl, Le Corbusier, Carole Lombard, Petre Ţuţea, Mihai Drăgănescu, Vasilica Tastaman, Alexandru Cazaban, Ion Pas, Ion Sălişteanu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sf. Ap. Toma şi Erotiid. Nimic în "Kalendar"!

HOROSCOP Pare o zi lipsită de importanţă, dar nu este chiar aşa, pe 6 octombrie îl pomenim pe Sf. Apostol Toma. Din punctul meu de vedere cel mai interesant dintre cei doisprezece ucenici aleşi. Raţionalul Toma, care aplica logica lui Aristotel, este prototipul omului de ştiinţă, cel căruia trebuia să i se spună şi să i se arate, s ca să înţeleagă. Că acest lucru i-a fost plăcut Domnului, nu mai este nicio îndoială, doar bunul Iisus se oboseşte să-i demonstreze, să-i arate, să-l călăuzească, pe curiosul ucenic. Pentru că despre asta era vorba, curiozitate şi dorinţa de a ştii, nu despre necredinţă, cum au spus unii proşti mai târziu.

HOROSCOP "Toma Necredinciosul"? - hai să fim serioşi, Toma a lăsat totul şi a urmat pe Iisus, credinţa lui era mare şi vie, dar mereu Îl întreba, de ce este aşa, de ce aia, de ce cealaltă... Iar Iisus zâmbea cu înţelegere şi îi explica, pe cât putea Toma să înţeleagă! Să ne amintim eforturile făcute de Iisus ca să-l convingă pe Toma. Se spune că există o Scriptură, o Evanghelie scrisă de Apostolul Toma, dar eu nu cred! Până când nu o să mi se demonstreze, clar și istoric, cu dovezi, cum a apărut brusc aceasta Evanghelie taman în secolul al XIX-lea! Mă constitui într-un urmaș al Apostolului Toma!

"Crede şi nu cerceta" nu este din Învăţătura lui Iisus! Şi, în general, din nicio învăţătură, religioasă, ştiinţifică, sau magică!

Să nu cercetezi, să nu ştii... ce bine şi comod pentru cei care vor să te exploateze, să se folosescă de tine! Ce folositor pentru proști și leneși!

HOROSCOP Vorbind despre Învățătura lui Iisus nu pot să nu vorbesc, cu umilința, despre învățătura starețului Dionisie Ignat de la Colciu, atonitul de bună și înțeleaptă amintire. M-am hotărât să vă fac părtași din sfaturile lui, sunt multe și de mare înțelepciune.

HOROSCOP Constantine, așa îmi spunea bunul stareț Dionisie, dacă vrei să-ți spun ce știu, să știi că nu o să-ți spun nimic. Eu nu știu nimic, sunt doar oglinda celor spuse de Iisus. Baba, psihu mu, insistam, am nevoie de adevăr și îndrumare.

Da’ de ce de la mine, clipea ștrengărește din ochi, starețul, aud că ai adus o scrisoare de taină de la Catolicosul armean din Isfahan. Ba mai ești și nepotul episcopului Roman, ai avea îndrumători mai de vază decât un amărât de călugăr. Baba, insistam, ucenicul alege maestrul, așa cum un cățel de pripas se ia după un om bun, îl alege de stăpân.

HOROSCOP Niciodată bunul stareț Dionisie nu mi-a spus că mă învață ceva. Dar, dacă mă uit la carnetele pline de scris febril, scriam când mă intorceam, ca să nu uit, în hotelul lui George, ”Imperial”, astăzi ”Electra Metropolis” de pe lângă piața Syntagma, multe și de luare aminte sunt sfaturile bunului stareț Dionisie.

Constantine, te-ai îngrășat, nu mănânci cum trebuie. Mănâncă ca grecii. Brânză de capră, kefir, măsline, salată, vinete, napi, pește, un pahar de vin... lasă mezelurile și cârnații pentru dușmanii tăi. Ține postul, fără să exagerezi, ești un om muncitor, care are nevoie de energie, nu un suflet de călugăr care se duce doar de la biserică la chilie.

Constantine, rupe ziua în două, dacă poți și munca îți permite. Nu mânca mult la prânz. Apoi, după o oră de la masă un somnișor de o oră-două te face să poți sta până târziu în noapte. Nu ai văzut că cei din jurul Mediteranei, italienii, grecii, spaniolii, ba chiar și evreii respectă cu sfințenie siesta, pauza, somnul de la prânz.

Constantine, când intri în casa ta, în chilie pentru mine, lasă toate grijile. Pe prag lasă treburile serviciului, afară, în fața ușii dușmăniile și invidiile. Intră în casă ca un soț pentru femeia ta și ca un tată pentru copiii tăi, nu ca un slujbaș enervat și frustrat. Sărută-i pe fiecare în parte și găsește o vorbă bună, o laudă pentru fiecare dintre ei. Păstrază-ți și apără-ți familia ortodoxă, nu vezi că este ținta atacurilor vrășmașului și a creaturilor lui! Iubește ca să fii iubit, păzește dragostea de Iisus și de oameni!

Constantine, nu te judec pentru astrologia ta, ai învățat-o în Persia, acolo de unde au început multe. Mi-ai spus că astrologia ta este creștină, făcută de un cardinal francez care a refuzat să fie papă. Lucrul ăsta m-a făcut să fiu cu luare aminte. Iată, un papistaș smerit și cu umilință, poate și învățătura lui este bună. Cine renunță la vanitate, la mândrie, nu poate să fie decât un om înțelept. Mai mi-ai spus că astrologia te face să te cunoști mai bine, calitățile și defectele. Dacă este așa, ai binecuvântarea mea, doar și Aristotel a spus cunoaștere de sine este începutul înțelepciunii.

Constantine, mi-ai spus sfaturile doctorului Focșăneanu din Atena, despre igienă și alimentație. Are multă dreptate, așa spun și călugării mai vechi, de aici, din Sf Muntele Athos. Mai adaug că, întotdeauna, înainte de a le îmbrăca și când te schimbi în hainele de casă, hainele, toate, trebuie scuturate foarte bine. Praful este un dușman periculos, iar în țările pe unde te duci se poate strecura și o gânganie.

Constantine, lasă televizorul, nu vezi că vor să schimonosească firea omului. Cei mari și tari se vede treabă ca au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ceea ce spun și fac, introduc răutatea în omenire. Dar de ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, mai mult, să distrugă și tot ce-i omenesc, normal, bun.”

HOROSCOP De ce îmi spunea bunul stareț, Constantin? Pentru că mă cheamă Costin-Radu Ștefănescu. Costin în cinstea și amintirea unchiului meu, medicul filosof, chirurg în WW2, un nume purtat și de serdarul Costin Ștefănescu, la începutul secolului XIX, strămoșul meu. Așa că starețul Dionisie s-a cam burzuluit, Costin, ce nume e ăsta, franțuzesc? Aici, pe Sf. Munte te cheamă Constantin, este un nume bun, creștin-ortodox, al unui împărat care a creștinat imperiul roman, înseamnă ”cel puternic, constant”.

HOROSCOP O să mai revin cu sfaturile starețului Dionisie, sunt multe, nici nu știu ce să aleg, cu ce să încep, cu ce să continui, cuprinse în două carnete, am fost de vreo nouă ori la Sf Munte Athos, în perioada 1983-1993.

Doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Ai posibilitatea să discuţi despre ideile tale. Mai mult, poţi să obţii ajutor şi sprijin pentru proiectele, interesele tale. Fii diplomat şi lasă impresia că "toţi vor avea de câştigat"! Cumpăra-ti lucrul acela la care râvnești de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu, aproape sigur, nu o sa mai iți poți permite. Poate este un cadou pentru tine, ceva ce îți doreai de mult! Cine ştie mai bine decât tu însuţi, ce dar îţi doreşti, de fapt...

HOROSCOP

TAUR Intuiţia îţi şopteşte la ureche ce să faci! Urmează-i sfatul, pentru că nu prea ai de ales... Nimic nou! Totul este în mişcare, dar "ce e val, ca valul trece, nu spera şi nu ai teamă!" Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei, să cauți formule alchimice sau cine știe ce inginerie! Banii siguri se fac simplu, muncind! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X