Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor a publicat un articol referitor la modul în care jurnaliștii pot detecta supravegherea electronică.

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8524 Vizualizari

HOROSCOP Supravegherea se desfășoară la scară largă, prin urmărirea generală a jurnaliștilor și a conținuturilor pe care aceștia le publică. Mai recent, ei sunt supravegheați și electronic, în încercarea de a urmări desfășurarea unor investigații. Uneori supravegherea este percepută ca ceva normal. Jurnaliștii se pot adapta și pot accepta supravegherea ca un risc nedorit, dar inevitabil în profesia lor.

HOROSCOP Pe 26 septembrie s-au născut George Gershwin, Ivan Pavlov, Olivia Newton-John, Ştefan Dobay, Dan Botta, Ion Crăciunescu, Ion M. Dumitru, Adrian Porumboiu.

HOROSCOP Pe 26 septembrie, în calendarul creştin ortodox, este Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan. Sf. Voievod Neagoe Basarab, Dreptul Ghedeon.

HOROSCOP În "Kalendar", tradiţional, continuă Filipii de toamnă, Berbecarii, până pe 28 septembrie. Un şir de sărbători dedicate lupilor, după cum spuneam altădată, românii au nu mai puţin de 42 sau 54 de sărbători anuale legate de lupi. Trebuie să însemne ceva…

Primind curierul de la Bruxelles ceva mai târziu decât obișnuit, am ales o informație pentru domniile voastre:

HOROSCOP Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor a publicat un articol referitor la modul în care jurnaliștii pot detecta supravegherea electronică. Jurnaliștii care lucrează în medii din țări aflate sub conducerea unor regimuri autoritare, sau nu, se află, adeseori, sub supraveghere electronică. Uneori, supravegherea se desfășoară la scară largă, prin urmărirea generală a jurnaliștilor și a conținuturilor pe care aceștia le publică. Mai recent, ei sunt supravegheați și electronic, în încercarea de a urmări desfășurarea unor investigații. Uneori supravegherea este percepută ca ceva normal. Jurnaliștii se pot adapta și pot accepta supravegherea ca un risc nedorit, dar inevitabil în profesia lor. În acest fel lucrează sub presiune jurnaliști din Pakistan, din America Latină și din alte zone. În alte cazuri, un jurnalist poate alege să lupte împotriva supravegherii electronice. La urma urmei, aceasta ar putea reprezenta un risc de securitate pentru ei și pentru sursele lor și este, de fapt, un atac împotriva libertății presei și a libertății de exprimare. Întrebarea cheie este: dacă un jurnalist dorește să combată supravegherea electronică, ce ar trebui să știe despre aceasta? În primul rând, ar trebui să raporteze autorităților oficiale și să solicite sprijin din partea altor colegi, dar și a unor organizații cum sunt: Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Reporteri Fără Frontiere, Rory Peck Trust, Freedom House sau Articolul 19. Iată și câteva sfaturi practice: jurnaliștii trebuie sa-și protejeze toate dispozitivele: calculatoare, telefon mobil, tablete, cu software antivirus, criptare hard disk și parole puternice.

Cea mai obișnuită modalitate prin care companiile private, guvernele abuzive și grupurile criminale efectuează supravegherea electronică este să infecteze dispozitivele prin intermediul phishing-ului. Acestea sunt mesaje electronice care sosesc prin e-mail, text sau mesagerie instant și care nu trebuie deschise. Monitorizați-vă datele, se mai spune în articol. Verificați dacă a existat o creștere bruscă a utilizării datelor. Când software-ul de supraveghere este activ, acesta vă filtrează datele pentru a extrage fotografii, mesaje, contacte, videoclipuri și metadate. Performanța slabă a bateriei laptopului este un indicator ce poate arăta că există un program nedorit care funcționeză și consumă energia dispozitivului. Verificați dacă bateria dispozitivului dvs. utilizează mai multă energie decât de obicei atunci când este conectat la internet. Monitorizați temperatura dispozitivului: dacă nu utilizați dispozitivul și este mai cald decât de obicei, acesta poate fi un alt indicator al prezenței unui program rău intenționat. O acțiune preventivă este resetarea dispozitivului. Dacă credeți că dispozitivul dvs. mobil este infectat, creați copii de rezervă pentru datele dvs. și efectuați o resetare de hard pentru a reveni la setările din fabrică. O altă indicație se referă la necesitatea criptării comunicațiilor. Alte detalii se pot găsi pe adresa de mai jos, în articolul scris de jurnalistul mexican de investigații Jorge Luis Sierra, expert în siguranță digitală.

https://ijnet.org/en/blog/how-journalists-can-detect-electronic-surveillance

HOROSCOP După cum observați, dragi lupi, padawani și hobbiți se dau sfaturi elementare, în articol sunt chiar bine organizate, pe capitole.

Având în vedere că mă pricep un pic la computere, pot să spun că sfaturile sunt bune, dar un jurnalist nu poate contracara un agent pregătit ani de zile să-l spioneze electronic. Nu există sistem, criptare, chiar în 128, parolă, parolă-frază etc care să nu poată fi descifrate. Există un singur sistem sigur: ”citește și arde”, bunul bilețel cu date, care nu ajunge niciodată pe net, decât dacă ești așa de prost și îl scanezi și apoi îl pui pe Facebook!!!

HOROSCOP Dacă aveți cont Facebook, nu mai există spațiu privat, sau secrete. Totul este public, mai mult, FB a fost proiectat pentru culegerea de date personale, idiotul de Zuckerberg a făcut o avere imensă, nemeritată, sifonând datele domniilor voastre, preferințe, gusturi, obiceiuri, destinații turistice… cui trebuie, cui plătește mai mult!

HOROSCOP Personal am mai multe linii sigure prin care vorbesc pe un fel de Skype, cu sursele mele. Netul de la Telekom il folosesc ca sa ma uit la filme, sa descarc muzică, să mă uit la sport, la magazine online și la situri porno. Dacă nu faci cele de mai sus, bărbat fiind, un progrămel oarecare poate chiar ”Carnivore” sau alte versiuni actualizate te ia în primire și te spionează, pentru că ești ciudat. Nu am niciun antivirus, antivirușii sunt cei mai mari spioni. Odată pe lună, formatez SSD-ul și reinstalez amărâtul ăsta de Windows 8.1, pentru care am licență, de la un fin, știți domniile voastre. Abia am reușit să scap de Windows 10 cea mai mare dobitocie posibilă, după pantofii cu vârful ascuțit.

Pe laptopul pe care lucrez nu există legătură cu internetul și lucrez numai pe baterie. Există metode care te spionează prin rețeaua de curent electric, dar nu cred că cineva își bate capul cu mine, ceea ce știu, scriu repede aici, la EVZ. Doar să aștepte miezul nopții!

Bun, nu am nimic de ascuns, dar nu îmi place să se uite cineva peste umărul meu când lucrez. În definitiv, de ce nu umblă vara femeile absolut goale? Din același motiv pentru care jurnaliștii nu vor să fie spionați! Puțină decență, domnilor spioni!

HOROSCOP Dacă tot am vorbit de spioni, mă duc să văd un film cu Bond, James Bond, sigur, numai cu Sean Connery. Restul versiunilor sunt imitații ieftine, iar ultimile 007 sunt infantile și rudimentare rău de tot, m-a pufnit râsul, nici nu am putut să mă uit până la sfârșit.

Sau, să mai descarc ceva filme, sigur ”The Orville” episodul 3, sau ceva cu Donnie Yen, îmi place stilul lui. Apoi o s-o visez pe Vineri, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X