Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

HOROSCOP. Pilda despre Shahul Nader și Prințul Vahid cel Frumos. Basarabia nu a respins cultura rusă, cum au făcut mândrele Țări Baltice. Gemenii nu sunt atenți, Balanțele au o zi densă

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3083 Vizualizari

Pe 2 decembrie s-au născut Maria Callas, Nicos Kazantzakis, Gerorges Seurat, Jean Troisgros, Cella Delavrancea, Cornel Fugaru, Dan Atanasiu, Nicolae Labiş.

Nimic important în calendarul creştin ortodox, Avacum, Miropa şi Solomon din Efes.  Linişte şi în "Kalendar"...

Probabil că vă gândiţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, geto-dacii, după trei zile de petrecere de Anul Nou, aveau capul greu şi gura amară...

Nici pomeneală, dacii mâncau... bine, dar cu măsură, nu erau ca porcii de romani care vărsau cât puteau la banchetul transformat în orgie! Sigur, beau un pic cam mult, Deceneu le-a dat foc la vii ca să-i ţină treji, dar viţa lor de vie producea un vin miraculos, superior celui de astăzi.

Să ne amintim că Phyloxera vastratix, alt cadou american, la pachet cu sifilisul și tutunul, a distrus viţa de vie autohtonă care a trebuit înlocuită cu butaşi americani, dar mult inferiori. O afacere tip Monsanto!

Mă minunez de acest asasin în serie, Monsanto, după cum îl caracteriza bunul doctor Mercola. Monsanto se bucură în România de o linişte suspectă, cumpărată cu bani mulţi, probabil. Mai are şi reclamă la Radioul public. La Antena Satelor, radioul pe care-l prind pe unde lungi. Cu reclame se cumpără tăcerea!

Mulți dintre corespodenții mei m-au felicitat cu ocazia Zilei Naționale a României și le mulțumesc mult, le mulțumesc din suflet. Le-am răspuns, fiecăruia, dar dacă am sărit pe cineva, să mă ierte, îi mulțumesc acum!

Unii dintre corespondenții mei, basarabeni, mă întreabă de ce consider că momentul propice pentru revenirea Basarabiei la țara de unde fusese smulsă, ca provincie, a trecut. Întrebarea mi-a reamintit o pildă spusă de înțeleptul sufi al cărui ucenic umil eram.

Pilda persană a Shahului Nader și a Prințului tadjic Vahid cel Frumos. Șahul Persiei, Nader, era bogat cum numai în povești se mai spune. De fapt, realitatea depășește de multe ori ficțiunea. Vahid-e-Manssur, adică ”cel frumos” era un prinț tadjic, care susținea sus și tare că are pretenții la bogățiile Persiei, o bunică de a lui fusese curtezana șahului Persiei. Vahid arăta tare bine, era înalt, roșcat, cu fața albă și ochii verzi, cea mai bună dovadă a pretențiilor lui că s-ar trage din stirpea regală persană. Era un bărbat frumos. De aceea i se spunea Vahid cel Frumos. Calitățile sale bune se opreau la înfățișare. Era un tâlhar de pustiu dovedit și un dreptcredincios foarte îndoielnic. Dar viclean și șiret ca și Șeitan, diavolul, în mitologia persană. Ca să ajungă să cucerească Persia a făcut multe frății și alianțe cu triburile mai mult sau mai puțin civilizate ale tadjicilor, bakhtarilor, bașkirilor, afghanilor, iugurilor și kazahilor. La toți le promitea jefuirea bogatului Isfahan, capitala de atunci a Persiei, orașul plin de aur și bogății. Vremea trecea și mulți dintre dubioșii aliați murmurau mai încet sau mai tare în barba hirsută: ”bine, bine o să cucerim Persia, dar până atunci am vrea și noi un semn din mila prințului Vahid, o pungă cu galbeni, niște arme și armăsari!” Semnele nu veneau, că nu aveau de unde, prințul Vahid cel Frumos, era frumos nu și bogat. Dorea să devină bogat! Așa că ”aliații” se duceau să jefuiască caravanele din pustiu, ca să aibă ocupație și să nu moară de foame.

Totuși Vahid cel Frumos a convins câteva triburi să atace Persia. Atacurile au fost repede retezate de destoinicii războinici persani, urmașii Nemuritorilor. Zidurile orașelor persane s-au împodobit cu țestele răufăcătorilor, puse în suliți, ca luare aminte și năpraznică pedeapsă și amenințare.

De la un timp, văzând că nu poate pe calea armelor, Vahid cel Frumos a început să umble cu vrăjitori din Samarkand și șamani din valea Hunza, doar o afla punctul slab al lui Nader și cum să cucerească Persia.

Aflând ce face Vahid, prin spioni de nădejdie, Shahul Nader nu s-a lăsat nici el. A angajat un vestit și înțelept cititor în stele din Șiraz, ca să-i spune ce și cum să facă. Au trecut ca vântul zilele, apoi săptămânile, lunile. A trecut un an de zile și învățatul sufi nu mai cobora din muntele pe care se suise ca să-și facă observațiile și să aibă liniștea meditației.

Într-o bună zi, sătul de așteptare, shahul Nader a spus: ”dacă nu vine Mahomed la munte, atunci vine muntele la Mahomed!” Și însoțit de o ceată de oșteni tari s-a dus pe munte să-l caute pe filosoful sufi. Când l-a găsit, acesta i-a înmânat un pergament făcut sul, spunându-i: ”Prea Luminate, aici găsești răspunsurile la întrebările și necazurile tale cu necredinciosul prinț Vahid!” Shahul Nader s-a mirat tare și a întrebat de ce nu a primit mai demult soluția. Astrologul a zâmbit și a spus: ”Lumina dreptcredincioșilor, nu aveai nevoie de ea, nu era timpul potrivit, când ți-a trebuit, ai venit aici!” Shahul Persiei a zâmbit în fața înțelepciunii astrologului și l-a răsplătit însutit și înmiit. Istoria nu a menționat ce cuprindea pergamentul, dar brusc și dintr-o dată Vahid a devenit cel mai bun prieten al Persiei, fără a mai avea pretenții. Ba, așa se pare că a câștigat mai mult, devenind un om bogat, după cum arată și mausoleul lui, astăzi o ruină în pustiu.

Pilda, înțelepciune sufică, ne spune că este un timp potrivit pentru tot și toate. După cum timpul potrivit pentru revenirea Basarabiei la țara de unde fusese smulsă a fost august 1991. Până atunci Basarabia nu s-a declarat niciodată stat independent și suveran. A fost o provinicie în componența Moldovei, a Principatelor Unite, apoi a României.

Nu mai revin asupra greșelii imense istorice de recunoaștere, a clasei politice românești, internațională, a secesiunii unei provincii istorice a României. The damage was done! Eu recunosc viitorul, când îl văd, iar Basarabia se îndepărtează de România, în mod evident. Independența, recunoscută în mod idiot de clasa noastră politică, ca să nu spun altfel, a creat o pătură de parveniți și o clasă politică dubioasă, care împreună, sunt enorm intereste în păstrarea statului secesionist Moldova. Omul de rând gândește cum i s-a spus, că mai bine suge de la două oi, de la România și de la Rusia. În Basarabia nu există o respingere a culturii sovietice și rusești după cum a fost în vajnicile Țări Baltice. Tinerii basarabeni discută aproape numai în limba rusă, iar cultura, literatura, muzica și arta rusă sunt la mare preț. Uitați-vă pe rețelele sociale! Se adresează în română doar cei care doresc să facă studii, sau să plece în UE, cei care vor să sugă de la oaia românească. Dar când ies în oraș, vorbesc tot în limba rusă!

Am ascultat cu interes și multă atenție raportul lui Herr Johannis după ședința CSAT în care se stipula ca strategie integrarea Moldovei în UE. Și numărul de soldați din trupele coloniale. Tataie, dacă nu ați mișcat când trebuia, acum este ca proverbul acela vechi: ”câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia!” O să se integreze Basarabia, pardon, Republica Moldova, în UE la Sfântul Așteaptă, după Turcia lui Erdogan! Sau, când o vrea Moscova, dacă nu cumva se integrează și ea. Adică poate UE se integrează în Federația Rusă! Glumă sau nu, o să trăim și o să vedem.

Ce-i de făcut? Măi băieți și fetițe, v-am spus de o mie de ori! Cumpărați arme, cineva îmi scria că a plâns când a văzut patrula de F-16 și că am avut dreptate - arme și alte arme. Gardă Națională. Helicoptere Apache, tancuri Leopard, tunuri Oerlikon, rachete cât cuprinde. Ca Polonia. Atunci Basarabia o să moară de dorința să se unească cu țara, pentru că, întotdeauna, are dreptate doar cel mai puternic!

Cred că trebuie să fim mai realiști și de ce nu, mai cinici, atâta timp cât la Chișinău Mihai Eminescu este declarat moldovean. O să se unească Basarabia cu țara, dacă ne declarăm toți românii moldoveni? Bună întrebare!

Nu știu dacă pustnicia mea o să se declare moldovenească, nu am consultat canisa, dar ”democrația” nu este prezentă pe aici, m-a ferit Dumnezeu. Hai să vedem ce o să mai aducă pisica mâine, doar este, în definitiv, o altă zi!  

BERBEC   Se apropie sărbătorile, sfârșitul anului - în această mică vacanță e momentul unui bilanţ personal. Ce ai făcut, ce mai ai de făcut, câţi bani îţi trebuie, ce faci de Crăciun și de Revelion… Climatul astrologic general este favorabil. Dacă reuşeşti să-ţi stăpâneşti nerăbdarea şi elanul, dinamica ta prodigioasă, ei bine, în acest caz ai numai de câştigat. După cum bine ştii „graba strică treaba”! Sentimental este bine să navighezi un pic pe axa timpului, să iei în considerare ultimele luni, sigur dacă nu au fost de vacanţă, şi să decelezi oportunităţile pe care nu le-ai văzut atunci, sau le-ai desconsiderat.

TAUR   Dacă eşti hotărât să iei o decizie personală, mai bine lasă pentru mâine dimineaţă. Modestia şi prudenţa nu au omorât pe nimeni şi cum se spune, drumul de o mie de leghe începe cu un pas! Climatul astrologic este dinamic, te favorizează în domeniul social să găseşti înţelegerea de care ai atâta nevoie. Trebuie doar să ştii să te opreşti în această cursă către recunoaşterea identităţii proprii şi să nu te oboseşti peste măsură. Este momentul să redecorezi, sau măcar să te ocupi, să te gândeşti, la „cuibuşorul tău de nebunii”. Iarna calendaristică, iată, a venit fără să-ţi ceară voie! Pe plan financiar este mometul unei hotărâri importante, pe care trebuie să o iei repede, fără să mai tragi de timp!

GEMENI   Nu eşti atent la ceea ce se petrece în jurul tău. Ai câteva idei care te obsedează! Coboară din Olimp şi explică calm şi frumos partenerilor, familiei, celor dragi, despre ceea ce e vorba! Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. Pe plan general nu sunt recomandate călătoriile lungi, mai ales cu masina, sau autobuzul – evident de ce! Sprijinul îl găseşti tot la familia ta de acasă, probabil că este vorba de mâncare caldă! Primeşti câteva telefoane, ai câteva prilejuri  bune de afirmare şi de rotunjire a buzunarelor  - nu trebuie să le scapi pentru că se apropie Moş Nicolae, Crăciunul, cheltuielile cu Revelionul şi ai nevoie de mai mulţi bani. 

RAC   Ai nevoie de multă energie şi... curaj, e o zi densă în domeniul sentimental! Celibatar fiind, primeşti unele propuneri, în duo, ai parte de înţelegere şi acceptarea unor atitudini ale tale. Evită orice decizie luată  în stare emotivă. Nu începe proiecte noi, noi acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece, aproape cu siguranţă, poți fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe aspecte minor benefice te influenţează astăzi, însă. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil! La un moment dat lucrurile îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie. Ia o mică pauză şi apoi continuă, asta este viaţa!

LEU  Nu te înşela singur, nu-ţi face scenarii grandioase care îți imobilizează resursele, tot timpul și energia. Păstrează-ţi zâmbetul pe buze şi reprogramează toate proiectele faraonice! Sinceritatea te salvează in extremis în această zi. Atata timp cat Mercur face aspecte bune cu zodia ta, ai o perioadă bunicică, mai ales în comunicare. Pe plan personal ziua de astăzi te gaseşte, poate, construind ceva, în casă, la mașină, în orice caz muncind din greu la un proiect. Ceva o să iasă, unde-i muncă şi cap, trebuie să iasă!

FECIOARĂ  Limitează-te la activitățile obișnuite, poate ai zi liberă, pentru că nu stai foarte bine cu intuiția și logica socială. Nu încerca să lămurești o situație încurcată, lasă pe o zi mai bună! Sigur că este ciudat, dar dorinţa de schimbare şi marea plictiseală te fac să vorbeşti şi să cheltuieşti prea mult. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Este o perioadă propice pentru implicare sentimentală şi socială. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit. Perioada este de asemenea favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, tehnologie sau de educaţie.

BALANŢĂ  O zi densă, dar, plăcută, de aceea trece repede! Seară deosebită. Dacă eşti la drum cu cei dragi, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, iarna nu-i ca vara! Dai semne de oboseală, de oboseală cronică. Stelele îţi indică să te odihnesti si să-ţi menajezi sănătatea. Mai multă relaxare, somn suficient, puţină mâncare de calitate, evită stresul! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de una aşa-şi-aşa.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar la cumpărăturile obişnuite de vineri, poate şi de Moş Nicolae. Nu te prosti, nu te lua după... „promoţii”! 

SCORPION   Anumite informaţii te descurajeză, dar cu puţin bun simţ şi refuzând complicatiile, poți s-o scoţi la capat! Vezi de problemele tale urgente şi pregăteşte-te din timp pentru Moş Nicolae! Ziua este benefică şi aduce realizări şi noroc.  Partea materialistă a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii. O zi de trecere în care nu trebuie să faci nimic important. Dar, de fapt asta şi făceai – nimic important, distrează-te, așa ”nimic important” trece mai repede!!

SĂGETĂTOR   O zi de vacanță, pentru unii nativi şi frumoasă, cum nu ai mai avut de mult timp. Azi norocul e prietenul tau cel mai bun, care te ajută să uiţi necazurile şi să te simţi bine şi oprimist. Poţi face mici schimbări, acasă şi cumpărături la supermarket, este doar vineri, zi de cheltuială, scurte călătorii – mai curând “expediţii de aprovizionare” la mama soacră, de exemplu. O configuraţie astrală echilibrată face ca ziua de astăzi să fie şi benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni!

CAPRICORN   Stelele iti sortesc o zi bună, nu te mai doare capul şi nici genuchii, iar cu o sumă decentă poţi rezolva şi problemele pantofiorilor şi cizmuliţelor care îl aşteaptă pe Moş Nicolae! Astăzi nu intra in discuţii cu Racii sau Leii, în general cu semnele de apă şi foc, care pot să-ţi facă probleme. Pe seară te ilustrezi printr-o grijă exgerată, o protecţie necerută, arătată familiei, copiilor, părinţilor, fraţilor şi/sau surorilor, rudelor până la a treia spiţă. Nici o grijă, influenţa astrelor ţine numai astăzi! Evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi?! Trebuie să poţi!

VĂRSĂTOR   Dacă ai luat o hotărâre, vinerea aceasta ţine-te de ea! De fapt, o veste primită te face să speri intr-o posibilă îmbunătăţirea a situaţiei financiare, dar nu te grăbi să cheltuiești! Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci. Ameninţările crizei şi ale politizării excesive prilejuită de campania electorală vor arunca  în aer preţurile, în continuare şi cumpărăturile necesare sărbătorilor de iarnă sunt un bun prilej pentru scumpiri. Cumpăra acum, mâine îţi va fi din ce în ce mai greu, aproape imposibil! Dar nici nu te lăsa cuprins de boala cumpărăturilor cu orice preţ!

PEŞTI   O zi favorabilă, în sensul că trebuie să te limitezi la activităţile obişnuite, care nu pot să-ți facă surprize neplăcute. Te gândeşti la sărbători şi te hotărăşti să-l ajuţi pe Moş Nicolae!  Timpul proiectelor a trecut, acum trebuie să realizezi ce ţi-ai propus cu tenacitate şi fără a ţine cont de comentariile din jur. Combină farmecul personal cu tactul şi calmul necesar şi poţi obţine acordul, aprobarea de care ai atâta nevoie.  Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Pe seară nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau... modă. Lucruri efemere care nu lasă nici măcar o urmă, o pată, în trecerea timpului.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate