Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Omar Khayyam, vizirul Nezam al-Melik și Bătrânul din Munte. Gemenii examinează situația, Capricornii primesc vești │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8560 Vizualizari

HOROSCOP Tradiția populară, folclorul, este la noi în România de o frumuseţe și înțelepciune fără seamăn. Ziua de 25 iulie era dedicată „somnului morţii” sărbătoare veche, probabil, dacă nu cu siguranță, chiar din neolitic. Dacii, lupii adică, ştiau multe despre tainele morţii. Nu se temeau deloc de ea, tocmai pentru că îi ştiau secretele şi se bucurau când unul dintre ei pleca în lumea lui Zamolxe.

HOROSCOP Pe 25 iulie s-au născut Omar Khayyam, Thomas Eakins, Arthur James Balfour, David Belasco, Walter Brennan, Ion Alexe, Mihai Codreanu, Theodor Grigoriu, Petre Grant, Nagy Imre, Varujan Vosganian.

Pe 25 iulie calendarul creştin ortodox aminteşte de Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfinţii Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic. Sf. Olimpiada şi Eupraxia.

Tradiția populară, folclorul, este la noi în România de o frumuseţe și înțelepciune fără seamăn.

HOROSCOP Iata, ziua de 25 iulie este dedicată „somnului morţii” sărbătoare veche, probabil, dacă nu cu siguranță, chiar din neolitic. Dacii, lupii adică, ştiau multe despre tainele morţii. Nu se temeau deloc de ea, tocmai pentru că îi ştiau secretele şi se bucurau când unul dintre ei pleca la Zamolxe.

Coloniştii greci au adus contribuția lor, cultul lui Thanatos, frumosul, dar temutul zeu al morţii. Creştinismul a preluat motivul suprapunând Adormirea Sf. Ana. „Cel care lucrează în această zi pot să cadă în somn şi să doarmă trei zile sau chiar o săptămână” (Pamfile, 1997, pagina 138).

Tot astăzi se ducea de mâncare, în pădure, lupilor, sub ochiul atent al Lupului Şchiop şi al Filipilor, ca să se pecetluiască legământul cu ei, strămoşii totemici, ca să nu atace turmele, ciobanii şi pădurarii. (Speranţia).

Despre ai noştri lupi o să mai avem multe de spus, pentru că sunt nu mai puţin decât 54 de sărbători ale lupilor într-un singur an.

HOROSCOP Dar astăzi este singura zi în care îl pomenim pe Omar Khayyam, marele poet, matematician, filozof, astrolog. Să știți, dragi lupi, padawani și hobbiți că de fiecare 25 iulie o să vă povestesc cele ce urmează. Puțin schimbate de fiecare dată, că doar a mai trecut un an, am mai învățat ceva.

Mai întâi să avem o mică discuție asupra timpului. Asupra datei nașterii marelui poet. Wikipedia, această sumă a erorilor noastre, dă ca dată a nașterii 18 mai 1048. Este greșit, ca mai tot ce este pe net, nu s-a trnsformat corect calendarul persan kajar, în pahlavi, apoi în cel iulian, apoi gregorian. Imensul ”Webster’s Biographical Dictionary” o lucrare savanta, de peste două mii de pagini, nu dă nicio data a nașterii, spune doar că se crede că Khayyam a încetat din viață în anul 1123. Gary Goldschneider dă ca zi a nașterii lui Omar, în clasica sa lucrare ”The Secret Language of Birthdays” ziua de 25 iulie. Bine face, așa este, doar am fost la mausoleuol lui Khayyam din Nishapur! Omar a fost cu siguranță un Leu, nu un Taur. Și mereu, când o să fie 25 iulie, cât m-o mai ține Dumnezeu, o să-l amintesc în această zi a zodiei Leului, pe Omar Khayyam. O lumină a Orientului, foarte popular şi în Occident. Tradus, adaptat, în 87 de limbi.

Khayyam a edificat limba persană, farsi, în secolul XI. Numele lui Omar Khayyam, catrenele lui, rubbayatele, citate din opera lui m-au urmărit în toată Asia. Am învăţat la Madrasse Omar Khayyam! Aşa că nu o să vă supăraţi dacă astăzi o să vă spun, din nou și mereu, o poveste cu Omar Khayyam, una din multele pe care le ştiu:

HOROSCOP Prin secolul XI, în Persia s-au întâlnit trei flăcăi : Omar Khayyam, Nezam al-Melik şi Hassan Sabbah. După vechiul obicei al zoroastrienilor, mândrii adoratori ai focului, cei trei adolescenţi chiar dacă erau musulmani şiiţi, învăţăcei la Bişapur, au făcut jurăminte înfricoşate pecetluite cu sânge, noaptea, la o răscruce de trei drumuri. Pe vremea aceea islamul era mai înțelegător, mai tolerant, mai înțelept, cu fața către algebră, dans și poezie.

Cei trei au jurat să rămână veşnic prieteni şi să se ajute între ei, mai ales dacă unul va ajunge la rang înalt şi la bogăţii nemăsurate.

Norocul şi intrigile bine aranjate l-au slujit pe Nezam al-Melik, numit în farsi pahlavi ol-Molok, care a ajuns puternicul şi bogatul vizir al Persiei.

Într-o bună zi, în faţa sa s-a arătat vechiul său prieten din copilărie, Omar, care i-a adus aminte de jurămintele făcute. „Ascult şi mă supun!” a spus preaputernicul vizir la auzul parolei secrete pe care numai ei trei o ştiau. „Cârmuirea satrapiei Nişapurului şi a toate pământurile, oamenii şi animalele sunt ale tale, dragul meu Omar Khayyam şi îţi aparţin în vecii vecilor!” a spus zâmbind, vizirul.

Omar a mulţumit prietenului său, dar a refuzat cinstea cu eleganţă: „Preaputernice, eu nu mă gândesc la putere, porunci şi oprelişti faţă de popor. Eu sunt un filozof, poet şi matematician. Porunceşte să-mi dea o simbrie în fiecare an!” Iar vizirul a dat poruncă, înscrisă în pergamentele cancelariei persane şi respectată până la stingerea ultimului descendent al familiei lui Omar Khayyam, ca imensa sumă de zece mii de dinari (cam două milioane de euro, astăzi) să fie rentă anuală.

HOROSCOP Scăpat de grijile zilnice, Omar Khayyam a devenit cel mai mare poet, matematician, filozof şi astrolog al timpului său. După cum se observa în secolul XIV, în „Istoria înţelepţilor” al lui al-Quifti : „Omar al-Khayyam, imamul Khorsandului, cel mai învăţat al timpului său, care preda ştiinţa şi filozofia grecilor şi care îndemna la cunoaşterea vieţii prin curăţirea pornirilor trupeşti, întru puritatea sufletului, şi care porunceşte să se respecte obligatoriu relaţiile ideale dintre oameni potrivit principiilor vechi greceşti !” Khayyam la rugămintea prietenul lui, vizirul, numit și Sultan Malik Shah, Jalal-al-Din, calculează și edifică un nou calendar persan, valabil și astăzi. Scrie și publică prima lucrare de algebră în persană. Face observații ale cerului și publică niște efemeride, tabele astrologice, celebre și astăzi, ”Ziji Malikshahi”. Dar este celebru în toată lumea pentru nenumăratele catrene, rubbaiate, în care primul, al doilea și al patrulea vers rimează. Cu tot respectul pentru traducători, care au trudit din greu să adapteze catrenele, dar doar în persană, în farsi, realizezi adevărata dimensiune a geniului poetic al lui Omar. Parcă simți parfumul trandafirilor de Shiraz, gustul vinului rubiniu și atingerea catifelată a preafrumoaselor fete. Este o magie a cuvântului, a ritmului și a imaginii sugerate. Să vă mai spun că Omar Khayyam a compus primele melodii de dragoste persane?

Omar a mai avut un rol, care i-a cerut multă diplomaţie şi mult timp. Cel de al treilea prieten, Hassan Sabbah devenise Bătrânul din Munte, căpetenia Haşişimilor, temuţii asasini ismaieliţi din celebra fortăreaţă Alamut, fiind astfel o ameninţare potenţială pentru ordinea de drept, adică pentru prietenul cel puternic şi bogat, vizirul Nezam al-Melik. Multe legende dar şi istorii adevărate s-au ţesut în jurul Bătrânului din Munte.

Adevărul este că mândrii şi nărvaşii persani nu şi-au iertat niciodată că au fost cuceriţi de câteva triburi sălbatice de arabi şi islamizaţi cu forţa. Au vrut mereu să fie diferiţi, altceva, să se delimiteze de arabi. Secta ismaieliţilor a Bătrânului din Munte a focalizat energiile naţionale şi dorinţa de libertate. S-a bucurat de o mare popularitate şi a fost susţinută cu bani, arme şi oameni.

Hassan era divinizat de popor. Cuvintele lui s-au păstrat. "De ce trebuie să moară o sută de mii de oameni pe câmpul de bătălie? Nu este mai bine să trimit un asasin, un haşişim, care să ia gâtul regelui duşmanilor? În cel mai rău caz pierd un om, dar am câştigat bătălia! Daţi-mi mijloace ca să vă salvez viaţa!" Şi i se dăde, i se dădea, i se dădea...

HOROSCOP Fortăreaţa de la Alamut devenise, prin fortificaţiile ridicate, imposibil de cucerit, iar cu banii şi oamenii pe care i-a primit Hassan şi-a ridicat o armată de fanatici. A adunat din toată Asia orfani, copiii condamnaţi de soartă şi i-a crescut ca pe proprii copii, în lux şi dragoste. Şi cu mult opiu, darul macului. Dar copiii, apoi tinerii, făceau zece ore de antrenament războinic pe zi.

Au devenit călugării "buida" un fel de "shaolin". Inflexibili, fanatici, credincioşi Bătrânului până la moarte, gata să moară în orice secundă. Soldaţii perfecţi, arme mortale de neoprit!

Istoria persană a consemnat evenimente de necrezut. Au intrat în legendă. Numai doisprezece călugări buida au respins o armată de 50.000 de arabi trimisă de califul din Bagdad. Apoi cei doisprezece buida l-au asasinat şi pe calif! Asta, în numai trei săptămâni. Şi cei doisprezece, fără o zgârietură, s-au întors umili şi speriaţi la Alamud, cerându-şi scuze, ploconiţi în faţa Bătrânului că... le-a luat prea mult timp!

Frica supremă, terorismul adevărat, cel care te urmăreşte în fiecare moment, de nu poţi să te bucuri, să mănânci, să trăieşti, nici să dormi o secundă, a fost inventat de Bătrânul din Munte. Sigur, în acele timpuri teroarea era adresată califilor, generalilor, şefilor, regilor, împăraţilor. Teroarea, în acele timpuri, apăra pe oamenii de rând, pe săraci, pe orfan şi pe văduvă.

Acum, în prezent, este invers! Numai poporul este terorizat, mor numai oameni de rând. Şi-au cumpărat ticăloșii cei bogaţi şi puternici imunitatea, în decursul secolelor? Sau, nu cumva, sunt complici la actele de terorism? Bune întrebări...

Bătrânul din Munte a avut o alianţă trecătoare şi cu Cavalerii Cruciaţi pe care i-a ajutat să cucerească Ierusalimul. Filozofia şi tehnicile spirituale ale Bătrânului au stat la baza formării Ordinului Cavalerilor Templieri. În timpul lui Hassan Sabbah ismaeliţii controlau, în ascuns sau pe faţă, un teritoriu de la Cairo până în India.

HOROSCOP În arhiva Ordinului ezoteric al Bătrânului din Munte s-au păstrat scrisorile dintre Omar Khayyam şi al-Melik pe de o parte şi Omar Khayyam şi Hassan Sabbah, pe de altă parte, foştii buni prieteni.

Cum să mai te cred, frate, şi să am încredere în tine, că vizirul al-Melik doreşte că se împace cu mine. Eu am spus de nenumărate ori că sunt gata să mă împac cu el şi să-i recunosc puterea şi suzeranitatea. Dar nici nu am primit bine scrisoarea ta, dragă poete, cînd au venit oştenii lui al-Melik cu ordin să-mi ia gâtul, dar numai vitejia haşişimilor şi inundaţiile trimise de Allah, mărit fie în Mila Lui, mi-au salvat capul! Spune-mi, dar, în horoscoapele tale nu se găseşte o cale de împăcare şi dacă este aşa, ar fi bine ca vizirul să-şi ţină promisiunile! Eu, așa cum se cuvine, mai îmi cer odată iertare și mă înclin în fața vizirului. Oare o să-mi dea iertarea cerută?” scria Hassan.

Răspunsul lui Omar Khayyam a fost în catrenele sale nemuritoare :

„Chiar şi bătrân m-a prins în lanţ iubirea

Şi cupa-n mână mi-a ucis căirea

S-a sfâşiat veşmîntul pe care

Mi l-a ţesut cu grija ei gândirea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X