Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Librăriile nu mor, ca și Jeana, se transformă! În epoca ”tablet-dependent culture” cărțile trăiesc o nouă viață.

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7977 Vizualizari

HOROSCOP Este o tendință mondială, spune Lorraine Shanley, de la Publishing Trends, în condițiile în care economia mondială se îndreaptă către servicii și consum on-line, în timp ce cartea reprezintă un produs material. Peste această penurie intelectuală se mai așează și anarhiștii, ecologiștii cei rătăciți, care susțin că trebuie să renunțăm la cărțile materiale, pentru că așa o să salvăm pădurile. Nu contează că 90% din cărțile actuale se fac din hârtie și carton reciclat, din trestie și chiar din alge.

HOROSCOP Pe 18 septembrie s-au născut împăratul Traian, Greta Garbo, Cesare Borgia, Leon Foucault, Kwame Nkrumah, Maria Şindilaru, Dumitru Pasima, Andrei Oişteanu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Eumenie din Gortina, Ariadna şi Castor.

Nimic în „Kalendar”.

HOROSCOP "Evenimentul Zilei" din 18 septembrie 1851 a fost apariţia primului număr din prestigiosul "New York Times". În plus, pe 18 septembrie 1866 a fost menţionat pentru prima dată numele fictivului detectiv particular Nick Carter într-o nuvelă numită "Odd Detective Pupil" scrisă de John Coryell şi publicată în "New York Weekly".

De atunci, din 1866 şi până astăzi, în anul de graţie 2017 de la nașterea Domnului și 7525 de la facerea Lumii, au apărut 1.123 de detectivi particulari, diverse romane, diverşi autori. Dar toate aveau ceva în comun: numele, de fiecare data detectivul se numea Nick Carter! (Sursă „Book of Days”, pagina 464)

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, poate vă mai amintiți de filmul ”You’ve Got Mail” cu Tom Hanks și Meg Ryan, despre o librărie clasică din Manhattan care dă faliment din cauza concurenței unui super-shop nou deschis. Nu este ficțiune, s-a repetat de mii de ori pe teritoriul Statelor și de sute de mii de ori în lume, raportează Barnes & Noble, cel mai mare lanț de librării din SUA. Mai ales independenții au avut de suferit.

HOROSCOP Îmi amintesc cu regret și duioșie de drumurile mele din copilărie și adolescență, care neapărat treceau prin toate marile librării și anticariate din București, concentrate, pe atunci, în centru. Îmi amintesc de cozile lungi care se formau în așteptarea punerii în vânzare a unei cărți dorite. Am stat la coadă patru ore pentru un volum de versuri al lui Nichita Stănescu.

Ceea ce s-a întâmplat în lume s-a întâmplat și în România. În condițiile prostirii programate a populației, cărțile au devenit inamicul public numărul unu. În prezent, în anul 2017, nu mai există nici 9% din spațiul destinat cărții, care era în anul 1989. Librăriile și bibliotecile s-au transformat în cârciumi sau case de pariuri, de asta are nevoie o populație cu 11% analfabeți și 26% analfabeți ”second degree”. Și cu cazier în proporție de 38%.

HOROSCOP Dar aceasta este o tendință mondială, spune Lorraine Shanley, de la Publishing Trends, în condițiile în care economia mondială se îndreaptă către servicii și consum on-line, în timp ce cartea reprezintă un produs material. Peste această penurie intelectuală se mai așează și anarhiștii, ecologiștii cei rătăciți, care susțin că trebuie să renunțăm la cărțile materiale, pentru că așa o să salvăm pădurile. Nu contează că 90% din cărțile actuale se fac din hârtie și carton reciclat, din trestie și chiar din alge.

Totuși, librăriile nu se predau, nu mor, se transformă. Oferă o cafea bună, o muzică pe care o preferi, un scaun care te masează în timp ce răsfoiești o carte și mai ales un serviciu profesional. De exemplu, am intrat în Sterling, Virginia, într-un bookshop mare, în centru. Având eu ”baraka” am observat că sunt privit. Hait, și-au dat seama că sunt român și ei cred că o să șutesc o carte, am gândit, țigănește. Doamna între două vârste cu ochelari, care mă supraveghea, a dispărut un moment și a revenit cu o carte pe care mi-a întins-o cu un zâmbet. ”Draga prietene, cred că așa ceva cauți” mi-a spus doamna cu ochelari. M-am bâlbâit de plăcere, era pe aproape și i-am spus ce caut. M-a dus la raftul respectiv… și atât. Ce diferență față de modestul ”Pot să vă ajut cu ceva?” practicat în România, care de fapt alungă clientul, niciun om nu se declară neajutorat, adică nu știe ce vrea.

HOROSCOP Ceea ce este de precizat este că manualele, cărțile profesionale, sunt cam la același nivel de vânzare. Cred că niciun student la medicină nu o să învețe procedurile de pe Youtube, ci o să cumpere Mayo Clinic Books, cel puțin în State.

Este bun netul, dar nu înlocuiește, doar completează. Și-ar închpui, măcar, un rabin să citească Tora după tabletă? După cum eu aș socoti un sacrilegiu înlocuirea Bibliei mele sfințite la Mânăstirea Sinaia, singura care ține ritul atonit, atât de drag mie, cu cine știe ce pagină de pe net.

HOROSCOP O să luăm o pauză, în weekend am primit niște vizite de mare mirare și ceea ce mi-au spus a fost și de mai mare mirare, așa că trebuie să mă documentez un pic. Cărți, manuale, eciclopedii, monografii. Sigur, unele se găsesc și pe net, de exemplu la www.archive.org, dar nimic nu se compară cu deschiderea și răsfoirea unei cărți. Este un ritual simplu, dacă știi să citești. Nu. Nu să citești, ci să înțelegi, acesta este sensul!

Cuprins de îndoială ca și Toma, că se mai poate face ceva, cumva, am totuși speranța că mâine ceva-ceva o să ne aducă pisica, doar este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Astăzi poţi să pui la punct cu multă abilitate pe cei care îţi invadează teritoriul fizic, sau psihic, se bagă în sufletul tău, pentru că ai un umor acid, o ironie fină, mai rar pentru tine. Astăzi eşti mai puţin ambiţios şi încăpăţânat decât de obicei şi pari chiar mulţumit de situaţia ta actuală şi de ceea ce ţi se întâmplă. Trebuie să-ţi clarifici astăzi exact legăturile cu oamenii tăi, familie sau anturaj şi cu partenerii de afaceri sau colegii de serviciu. Aceasta te poate ajuta foarte mult în „folosirea” lor cât mai eficient posibil.

HOROSCOP

TAUR Toată lumea îţi spune că ai multe calităţi și un potențial mare. Trebuie să te foloseşti de aceste abilități atunci când trebuie, la momentul potrivit şi astăzi este una dintre acele zile. Trebuie să începi să faci unele cerneri, unele trieri, să verifici cine îţi este loaial şi cine nu! Clarificare care trebuie făcută doar pentru scopurile tale şi uzul tău personal, în nici un caz să nu apară că eşti într-un proces de catalogare. Graba şi enervarea nu au fost niciodată productive. Nici astăzi. Trebuie să dai dovadă de tact, calm şi diplomaţie.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X