Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Lammas. Termenul de valabilitate, sau cum este furat consumatorul │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9898 Vizualizari

HOROSCOP Luna august începe de marți, ziua lui Marte-Ares, zeul războiului. Un început de lună dinamic, mai toți corporatiștii pleacă în concedii, dar luna nu continuă la fel de pașnic. Conjunctura arată multe evenimente negative, catastrofe aviatice și/sau navale, conflicte, acte violente etc.

 

HOROSCOP  În calendarul creştin-ortodox este Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei.

 

 

HOROSCOP  Carl Gustav Jung spunea că multe arhetipuri sunt atânc ascunse în subconştientul colectiv, al rasei, al europenilor, în speţă. Uneori, chiar deseori, ecouri ajung în conştient fără ca respectivul să aibă un motiv logic, sau să-şi oferă o explicaţie...

 

O vechea sărbătoare europeană legată de agricultură, de noua recoltă, dar şi de vânătoare a luat la noi multiple forme: Ziua Macaveilor, Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Paştele Viţeilor, Macoveii stupilor. Probabil că sărbătoarea este aşa de veche că provine din timpurile când la noi vânătorii erau mult mai numeroşi decât crescătorii de vite sau exoticii, pe atunci, agricultori!

 

Doar un exemplu: se mănâncă miere lângă un nuc ca să fii ferit de agresivitatea urşilor, aflaţi de acum în perioada de împerechere.

 

În "Kalendar", pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, "Lammas". Pomenită şi de Shakespeare în "Romeo şi Julieta", în actul întâi: "Come Lammas Eve at night shall she be fourteen." De aici putem trage concluzia că Julieta era născută în zodia Leului.

 

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din limba celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la "la masă" pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

 

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!” spune o lege nescrisă . Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

 

HOROSCOP Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. La noi în țară, aproape geografic, la Vest de meridianul de 26 de grade Est. Cam din secolul VII-VI și până în secolul III, înainte de Hristos. Or fi fost agatârșii o populație de sorginte celtică? Sau agatârșii au fost urmașii primilor locuitori ai Europei, dolicocefalii cei civilizați? Undeva, între sutele de mii de înscriasuri, sau în altă parte, în depozitul vreunui muzeu de arheologie, probabil că se află răspunsul.

 

Ceea ce se mai știe este că sărbătorile vechi europene urmau cele patru portaluri cosmice de putere: solstițiile și echinocțiurile. Da, dar celții mai au adăugat, exact la 40 de zile după ele, niște sărbători considerate ale spiritului.

 

După solstițiul de vară, la 40 de zile, este Lammas, ziua când se începe recoltarea. Celții, vechii europeni, secerau cât secerau, până pe la mijlocul zilei. Apoi făceau niște cununi urișe din spice de grâu și le aduceau acasă, purtate pe cap. Acasă, după ce se alegeau grăunțele și se măcinau între două pietre, o mică moară casnică, din cele care s-au găsit mereu în săpăturile arheologice, stăpâna casei punea în cuptor prima pâine nouă de an. Se cocea pe la asfințitul Soarelui. Pentru că, uneori, coptul a durat mai mult, s-au aprins focuri mari ca o imitație a soarelui. Tradiția cerea ca pâinea să fie gata în aceiași zi.

 

HOROSCOP  Când era gata, femeia îi dădea pâinea bărbatului, într-o țesătură frumoasă, identică cu cea folosită la prezentarea primului prunc băiat, urmașul războinicului și cel care îi va purta armele, la nevoie.

 

Bărbatul lua pâinea și spunea o formulă. Nu se mai știe ce și cum, apoi o rupea cu mâinile și o împărțea la cei ai casei, dar și la vecini. Era strict interzis să se folosescă cuțitul, sau altceva la împărțitul pâinii de Lammas. Pe lângă pâinea nouă se bea vinul roșu de vară, făcut din fructe de pădure.

 

HOROSCOP   Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este complet originală! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos, în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali. Aceasta este o altă poveste pe care o s-o istorisesc altădată.

 

HOROSCOP Dar, altceva doream să vă istorisesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. O teorie a conspirației. Un raport, foarte hush-hush al Federal Trade Comission către executiv. Care a poposit pe biroul președintelui Barack Hussein Obama în toamna anului 2016. O carte frumos legată de vreo mie de pagini și varianta electronică într-un flash pen, cum cere procedura federală. A intrat în biroul oval și nu s-a mai auzit nimic de raport. Cei care întocmiseră raportul lucraseră din greu mai mult de zece ani. Bun, fuseseră foarte bine plătiți, dar ceea ce descoperiseră ei, concluziile raportului, cerea intervenția energică a președintelui SUA. A trecut timpul, repede mai trece și semnatarii raportului au întrebat timid, pe Donald Trump, actualul președinte, dacă o să ia el măsurile cuvenite.

 

HOROSCOP  ”Ce măsuri, care raport?” a fost reacția președintelui. Cu foarte multă grijă i s-a povestit. Niciodată figura mobilă a președintelui SUA nu a arătat mai multă uimire și perplexitate. Donald Trump a început scandalul zilnic. De data aceasta avea dreptate. Raportul dispăruse din Casa Albă ca și când nu fusese niciodată acolo. Semnatarii raportului au arătat numărul de înregistrare din registrul electronic al Casei Albe. La acea poziție era o cerere de decorare a unui militar din Afghanistan. Nici urmă de raport. Conform birocrației federale prezidențiale raportul misterios nu existase niciodată. Totul lua aspectul unei glume proaste, sau a unui roman SF. Sau, Kafka!

 

 

HOROSCOP Donald Trump s-a făcut portocaliu, dar s-a stăpânit și a spus că îi trebuie un digest de două pagini al raportului. L-a primit.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți știți ce scrie în cele două pagini, rodul a zece ani de teste și experimentări? Mai întâi să vă spun cum se numea raportul, dar nu știu. Știu numai puțin din ceea ce conțineau cele două pagini date electronic lui Donald Trump.

 

Dovada, după ce s-au testat 23.576 de produse luate aleatoriu de pe piață, timp de zece ani, că termenul de valabilitate al unor produse de consum public era mai scurt, sau mult mai scurt, decât cel real, testat în laboratoare.  

 

O măsură bună pentru protecția consumatorului, o să spuneți și o să greșiți. Pentru că termenul de garanție, de valabilitate scurt, de exemplu la produsele farmaceutice, era folosit numai în ideea de a vinde mai mult. Nimeni nu folosește un produs farmaceutic expirat, evident. De exemplu, raportul arăta, că, în timp, comunele aspirine și-au scăzut ca prin farmec timpul de valabilitate, de la zece ani, la doi ani, fără nicio schimbare în formula chimică. Rezultă că, omul de rând, consumatorul, este furat de cinci ori.

 

Este aceiași situație ca în cazul organismelor modificate genetic, sau a vaccinurilor. Corporațiile, multinaționalele, impun legi ca să poată vinde mai mult, să aibă profituri cât mai mari. Nimeni nu se gândește la interesul, sau sănătatea omului de rând, ci doar la bani.

 

Raportul arăta că există și produse calculate, proiectate din fabrică, să se strice exact după termenul de garanție, este cazul multor bunuri de consum tehnice, electro-casnice, de exemplu. Dar acest lucru îl știți demult, dragi lupi, padawani și hobbiți.

 

Și eu știu și după ce mi-a stricat mâncarea mea și a cățeilor, am aruncat frigiderul străin și pompos într-o râpă, să-l ia țiganii cu fier vechi de acolo, și am pus în funcțiune două frigidere românești ”Arctic”, cu compresoare Thomson, vechi de peste 30 de ani. Erau în magazie, printre vechituri. Funcționează excelent, dacă dau la maxim am minus zece grade în tot frigiderul. Nu consumă mult, dacă ești harnic. Tot secretul este să le dezgheți manual, cât mai des, gheața să nu depășescă o jumătate de centimetru pe congelator.

 

HOROSCOP  Revenind la Casa Albă, după ce a citit sumarul raportului, Donald Trump s-a făcut din nou portocaliu. ”Și ce trebuie să facă președintele Statelor Unite?” a întrebat el. Încă o întrebare bună, la care nu a răspuns nimeni.

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:51 „Dumnezeu mi-a dat dreptate!” SCHIMBARE DRAMATICĂ în cazul lui Mircea Cosma. ŞOC PENTRU DNA! Judecătorii au acceptat probe 21:00 De ce-l apără președintele României pe procurorul interlop Portocală, zis și Zdreanță. România lui Cristoiu 16:53 „DUMNEZEII” DE LA DNA PLOIEȘTI. După Onea și Portocală, a intrat în acțiune și Giluela Deaconu! Cum se fabrică INSTANT UN DOSAR 13:13 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Cine este al 4-lea procuror din înregistrările lui Cosma și cui i s-a mai pregătit UN DOSAR 07:10 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 22:38 Alte NEREGULI INCREDIBILE la DNA Ploieşti! Vlad Cosma a explicat CUM ERA INSTRUIT să fie consecvent. REACŢIA JUDECĂTORILOR, de neuitat 22:24 Teribilul ROL FALS JUCAT de Dragnea şi CAMUFLAJUL din spatele REVOCĂRII ŞEFEI DNA. Se ştie deja DECIZIA LUI TOADER pentru Kovesi 20:18 STENOGRAME EXPLOZIVE cu procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru și un PERSONAJ CELEBRU. Un nou scandal în Justiţie 20:08 Laura Codruţa Kovesi, din nou la ATAC. Ce planuri are ŞEFA DNA? Breaking News! 18:36 VIOLENȚE la protestul din fața DNA. Mălin Bot, o nouă încăierare cu jandarmii! Informații de ultimă oră! 18:23 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Kovesi A MINȚIT ÎNCĂ O DATĂ. Documentul care o incriminează 14:28 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 11:13 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 11:08 Laura Codruţa Kovesi, în centrul unui NOU SCANDAL. Inspecţia Judiciară efectuează VERIFICĂRI. News Alert 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală”

Articole salvate