Editura Evenimentul si Capital

Dracul, Doamne, păzește, nu face aceiași răutate în aceiași zi a anului. Teoria greșelii. Horoscop

Radu ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11706 Vizualizari

Horoscop Sâmbătă, 3 martie, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă. În “Kalendar”, pe 4 martie este a patra babă, pe nume Ileana, sau Lia. Dacă este timp frumos şi ţi-ai ales baba această, trebuie să ştii că vei fi plăcut tot anul, va fi armonie şi belşug în familie!

Horoscop Pe 3 martie s-au născut Alexander Graham Bell, George Pullman, Şalom Aleihem, Georg Cantor, Jean Harlow, Diana Barrymore, Zico, Elena Densușianu-Pușcariu, Florian Potra, Ion Iliescu. Pe 4 martie s-au născut: Antonio Vivaldi, Margaret Osborne Du Pont, Miriam Makeba, Carl Baxter Collins, Chris Rea, Jim Clark, Gabriel Gafiţa.

Horoscop Nimic, nimic, nimic în vechiul "Kalendar" în tradiţia dacică şi trei Sfinţi: Eutropie, Cleonic şi Vasilisc, în ziua de 3 martie, iar în ziua de 4 martie, în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii de santinelă în eternitate: Gherasim de la Iordan, Pavel şi Iuliana sora lui.

Horoscop Dar, sâmbătă, 3 martie, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă. În calendarul folcloric pe 4 martie este a patra babă, pe nume Ileana, sau Lia. Dacă este timp frumos şi ţi-ai ales baba această, trebuie să ştii că vei fi plăcut tot anul, va fi armonie şi belşug în familie!

Horoscop Pentru generaţia mea, 4 martie poate să însemne doar un singur lucru: amintirea teribilului cutremur din 1977, de la ora 9 şi 22 de minute, seara. Cele 55 de secunde fatale, pentru mulți români!

Parcă a fost ieri! Nu aş vrea să dau curs amintirilor, sunt prea puternice şi bunul Dumnezeu mi-a dat darul și blestemul să nu uit nimic, să am memorie “cinematografică” – vă sperie destul în presă unul și altul, cu anunțuri despre cutremure, au trecut 41 de ani, hai să facem convenția că o să mai treacă 41 de ani fără să moară nimeni în cutremur! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Să vă spun, să nu vă spun… Sunt taine grele, dar o să vă spun. O să vă spun de ce NU este posibil în România un nou cutremur catastrofal, cu pierderi omenești de mii de persoane, tot pe data de 4 martie. Ne-a spus Idris Shah la cursul său despre cum trebuie să te lupți cu diavolul, Doamne, păzește! Marele înțelept sufi a spus că diavolul, Doamne, păzește, sperie și omoară lumea cu fenomenele rele, uragane, inundații etc dar mai ales cu fenomenele infernale: cutremurele și erupțiile vulcanice. Și a mai adăugat că niciodată diavolul, Doamne, păzește, nu respectă un ciclu, un calendar, nu face același lucru rău de două ori în aceiași zi a anului. Așa ar deveni previzibil și bunul Dumnezeu ar putea, în atotputernicia lui, să ia măsurile ca adversarul să nu mai facă rău.

Horoscop Așa că, dacă o să fie un cutremur în weekend, poate să fie numai din cele produse de Vladimir Vladimirovici cu jucăria lui de cuarț cu motor de rachetă. Numai în weekend are timp să se ocupe de hobbyul lui cu cutremurele… Dacă nu a pus un alt motor de rachetă, ca al lui Elon Musk, motorul principal de le Heavy Falcon, nu poate să facă cutremure mai mari de 3,9 pe scara Richter. Așa spune teoria conspirației și nu văd de ce nu ar fi așa. Stați puțin, nu este nicio legătură între diavol, Doamne, păzește și Vladimir Vladimirovici Putin! Diavolul, Doamne, păzește, nu este reales la fiecare cinci ani…

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi vă rog frumos să mă iertaţi pentru greşelile mele, cele făcute fără voie, că nu doresc să greşesc, dar gramatica este complicată, ortografia ciudată şi vocabularul se schimbă de te şi miri. Iar literele, vocalele mai ales, sunt delicioase, de aceea le și mănânc!

Horoscop Vă cer iertare pentru că, constat cu uimire, creşte entropia, în jurul meu sunt din ce în ce mai multe greşeli, lumea se prosteşte şi idiocraţie se instalează ca formă de guvernare.

O să vă mai spun odată o poveste veche, despre greşeală, o istorie trăită de mine, pentru că nu v-am mai spus de mult poveşti şi mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă certaţi că sunt leneş cu povestitul. Ascult şi mă supun!

Horoscop Mă aflam de mai mulţi ani la Teheran şi vinerile, ziua liberă musulmană, sau orice zi liberă, că multe erau sărbătorile peste ani, peste patruzeci de zile libere, le petreceam, aproape toate, în marele Bazar, probabil cel mai mare din lume. Bazarul persan este o lume. Când am ajuns în Iran, tocmai încetase din viață, la vârsta de 97, de ani un negustor, care nu ieșise niciodată din Bazar! După câţiva ani de zile eram cunoscut, învăţasem puţină farsi şi statura mea de european şi ochii albaştri nu treceau neobservaţi. Mi se spunea Rahman ben Al-Kitab. Adică “cel milostiv, fiul cărţii, cărturarul”.

Eram invitat de toţi negustorii să le calc pragul şi să bem împreună ceai înmiresmat cu o bucăţică de zahăr candel în obraz. Ştiau că sunt sărac şi nu o să cumpăr nimic, dar le lipsea o discuţie. Şi apoi dacă este un muşteriu, ba chiar unul european, poate mai intră unul, nu? Este una din legile achiziţiei. Dacă cineva ar dori să înveţe comerţ adevărat, trebuie neapărat să treacă prin “Universitatea Bazar”.

Horoscop Mă fascina aleea vânzătorilor de covoare. Cele mai superbe covoare persane din lume, de Tabriz, Mashad, Yazd, Shiraz. Nu vă puteţi închipui ce minunăţii au văzut ochii mei. Mă atrăgeu negustorii, dar și mirosul acela imposibil de definit, specific, stivele imense de covoare.

Dar mai ales negustorii, care aveau o filosofie aparte. Treptat, după ani de zile, le-am cucerit încrederea. Au început să-mi povesteasă, pentru că “hube, eram unul de al lor”. Şi eu am început “să văd” să cunosc numărul de noduri, modul de legare, fineţea lânii sau a mătăsii, modul de dărăcire, desenul folosit, locul unde fusese făcut, dacă era făcut de copii sau de femei, vopsele folosite, îndesirea artificială sau naturală.

Horoscop Plăcerea negustorilor era să-mi arate, unul câte unul, covoarele persane pe care le aveau. Doi “pesari”, băieţi de ajutor, ridicau covorul din stiva de peste un metru înălţime şi îl puneau pe un stativ, sau pur şi simplu îl etalau pe uliţă, să treacă lumea peste el. “Ei, ce zici?” mă îmbiau negustorii zâmbind prietenos. Făceam observaţii asupra culorii, desenului etc. Într-o zi am spus unui negustor “Nu ştiu ce se întâmplă, dar am observat, iata aici, la alte covoare în altă parte, un mic defect, sigur, nu se vede, dar eu se pare, că am acumulat am ceva experienţă”.

Negustorul a sărit în sus de bucurie, a zis ceva ce nu prea am înţeles, dar care era plin de Allah şi formule rituale în sonora farsi pahlavi şi m-a înfăşcat de o mână trăgându-mă după el. Pe drum, la toţi negustorii spunea cam aceiaşi formulă şi ei erau foarte încântaţi şi aruncau în noi cu orez, năut şi bucăţi mici de zahăr. Ce aveau și ei prin prăvălie. M-am liniştit!

Horoscop M-a dus la starostele breaslei. I-a povestit aşa de repede că nu am înţeles nimic. Apoi starostele, un om de anumită vârstă, dar nobil şi frumos ca din poemele lui Hafez, m-a întrebat: “Farengi”, străinule, ce ai văzut?”

I-am explicat în puţina farsi pe care o ştiam. Privirea bărbatului din faţa mea a început să zâmbească. Apoi s-a sculat de pe covorul persan, de unde stătea “turceşte” m-a strâns în braţe şi m-a sărutat ritual, de trei ori, bărbăteşte. Aşa am fost adoptat drept “bazargi”, unul dintre cei din Bazar. Mi-a folosit mult această calitate, pe care apoi o ştiau, nu ştiu cum, toţi negustorii. Starostele breaslei mi-a spus o frază care o ţin minte şi astăzi.

Ascultaţi şi luaţi aminte:

“Tot ceea ce este omenesc trebuie să aibă un mic, sau mai mare defect, numai Dumnezeu este Perfect!”

Covoarele persane aveau făcute, cu bună ştiinţă, un defect, acolo, aproape neobservat, dar ştiut de ţesător, care îşi îndeplinea jurământul, canonul ritual al breaslei, de a nu face “ceva perfect, ceva neomenesc, ceva dincolo de puterea omului”! Omul este supus greşelii! Şi trebuie să o mărturisească, să o arate, ca să fie iertat şi ca să se îndrepte!

Horoscop Tare mă tem, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, la noi, în România, în ceea ce face clasa politică și în media nu este vorba de cine ştie ce filosofie elaborată a greşelii omeneşti, ci pur şi simplu este o formă, originală, dacă vreţi, de idiocraţie: prostie, ignoranță, nesimţire, vulgaritate și egoism feroce! Iarăși, în plan general, tare mă tem că s-a instalat aceiași stare psihică colectivă de nepăsare ca înaintea loviturii de stat. Românii s-au săturat de ”democrație” le-a cam ieșit pe nas…

Nu o să intru pe Skype, nu am chef de discuții, chiar plăcute, o să iau Biblia de la Sinaia și o să mai citesc câte ceva, la gura sobei. Biblia este o bibliotecă întreagă, are 66 de cărți canonice, cine poate spune că o cunoște îndeajuns de bine?

Fără filme, fără muzică, fără nimic care mă poate distrage de la ultimul meu scop – mai ales că, mâine este, dacă vrea Dumnezeu, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

horoscop

BERBEC Conjunctura iţi indică să nu te repezi, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti, prin mobil, din presa, sau reţele sociale pot să clarifice problema. În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară în frig pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte. Sau să trăbăluieşti plenar în bucătărie pentru cele cinci feluri de mâncare pentru săptămâna viitoare. Sfatul meu este să stai cu necuvântătoarele. Animăluţele nu mint, nu trădează, nu invidiază. Au după cum bine spunea Carl Sagan o capacitate deosebită de a recunoşte binele. Iar dacă le faci rău te muşcă sau zgârie, direct şi fără bârfe pe la spate. Duminică poţi să inviţi la masă un prieten bun. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:32 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 17:06 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 15:58 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate