Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP De ce au fost scurtați de cap Constantin Brâncoveanu, fiii lui, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache?

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8414 Vizualizari

HOROSCOP Doamna Marica, soţia lui Constatin, după aventuri demne de un roman, reuşeşte să aducă în ţară în anul 1720 moaştele celor ucişi la Istanbul şi le va depune în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, fără nicio inscripție, doar pe o candelă sunt menționați Brâncovenii.

Pe 16 august s-au născut Madonna, Pierre Richard, Alexandru Agache, Filaret Barbu, Virgil Ierunca, Florin Bogardo, Gabriela Melinescu, Gelu Solomonescu, Ion Gheorghe, Ovid Crohmăliceanu.

Pe 16 august este scris în calendarul creștin-ortodox: Sf. Mahramă a Domnului. Sf. Martiri Brâncoveni şi Sf. Iosif de la Văratec.

HOROSCOP Tradiţional, în "kalendar" pe 16 august sunt Cercurile Sf. Marii, ultima zi a serbărilor Herei. În antichitate avea loc „judecata femeilor”.

Dar astăzi, 16 august, încă îi pomenim pe Sfinţii Martiri Brâncoveni Constantin Vodă şi cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache.

HOROSCOP Cu Brâncoveanu, știu eu ce știu. Ca mulți dintre cei desprinși din această viață prin violență bântuie cu bunătate și înțelepciune pe cei care, încă, mai slujesc țara, românismul.

Este vorba despre Biserica Sf. Gheorghe Nou din București. Biserica a suferit la cutremurul cel mare din martie 1977 și mi-a dat cel mai mult de furcă la întocmirea documentaţiei de consolidare. Pentru că, la îndemnul proaspătului Patriarh Iustin Moisescu şi al părintelui Neamu de la Sectorul tehnic al Patriarhiei, constituisem un colectiv de ingineri, arhitecţi şi meseriaşi care se ocupa cu întocmirea şi executarea urgentă a proiectelor de consolidare a bisericilor.

HOROSCOP Dar atunci, în vara lui 1977 s-a întâmplat o minune. Eram obosiţi şi nemîncaţi. Era noapte. Sala pusă cu dragoste de Patriarhie la dispoziţia noastră era plină de planşete, foi de calc, rigle de calcul, noile și scumpele pe atunci calculatoare electronice, aveam un ”Texas Instruments” cărţi de specialitate, tabele, şabloane, Rotring-uri şi tuşuri scumpe, tuburi de proiecte, culegeri de STAS-uri şi încă o mie de lucruri de proiectare. Toate cumpărate din banii noştri. Rămăsese doar arhitectul Gabriel Piţigoi şi cel care vă povesteşte. Ceilalţi plecaseră, erau prea obosiți, iar o parte erau ”în delegație” zidarii de la Floreşti începuseră lucru la Săftica.

Am adormit amândoi cu capul pe planşetă. Şi am avut amândoi, acelaşi vis! Se făcea că un bărbat înalt, cu faţa nobilă, cu barbă şi mustăţi, îmbrăcat în caftan domnesc se plimba în jurul Sfintei Biserici Sf. Gheorghe Nou şi ne arăta, tăcut, dar zâmbind, diferite puncte pe clădire.

HOROSCOP Ne-am trezit! Ne durea capul, tare! Ne-am uitat unul la altul şi apoi am povestit ce am visat, la început cu prudenţă, apoi... Gabi, arhitectul, a început să facă semne pe planuri, acolo unde arătase domnitorul: "da, da, aici tiranţi, aici centură de beton puternic armat, aici subfundaţie, aici injecţie cu răşină, aici ţesătură de scoabe". Şi calculul de rezistenţă, dimensionare, îl întreb! Asta este treaba ta mi-a spus liniştit arhitectul, pe vremea lui Brâncoveanu nu prea erau ingineri structuralişti!

HOROSCOP Taina este că pe atunci, în anul 1977, nu ştiam exact sigur, sigur că în subsolul, în cripta Sf. Biserici sunt ascunse moaştele Brâncovenilor. Ne spusese preotul de acolo, în mare taină, dar am crezut că este o încurajare să facem lucru bun. Da, dar Brâncoveanu, ştia că vrem să facem un lucru bun, dar oboseala şi epuizarea ne împiedicau, așa că ne-a ajutat!

Altceva doream să vă spun despre Constantin Brâncoveanu. Eu l-am înțeles. Poate pentru că este vorba de litra de sânge pe care o mai am de la Marele Clucer Dimitrie Ștefănescu, stră-strămoșul meu.

HOROSCOP Brâncoveanu îl admira până peste poate pe moldoveanul Dimitrie Cantemir. Del Chiaro este martor, dar și lucrarea recentă a regretatului savant Mihai Maxim, care a stat zeci de ani în arhivele din Istanbul, ”L'Empire Ottoman Au Nord Du Danube”. Așa că marele nostru domnitor muntean, rege, ca să fiu mai exact, a vrut să facă și el ceva pe măsura regelui moldovean. A clădit, a ridicat biserici, a inițiat un stil arhitectonic, a fost mecena pentru tipărituri și arte. Sigur că mulții lui bani proveneau din jecmăneala poporului și a boierilor. Așa era obiceiul pe atunci. Mă întreb, s-a schimbat ceva astăzi? Dar Brâncoveanu știa să înmulțească banii, avea o artă a comerțului exterior, cum se spune, modern. Cumpăra arme de la austrieci și le vindea la preț mare la tătari. Praf de pușcă de la ruși și vindea la preț dublu la turci. Alimente din Transilvania pe care le vindea armatei rusești. De trei ori. A cumpărat mai multe proprietăți în Transilvania, Veneția și… Istanbul. Avea o bancă la Veneția. A turnat monede de aur în Transilvania.

HOROSCOP În sudul Istanbulului, Constantin Brâncoveanu avea o mare fermă, unde creștea o herghelie foarte numeroasă, numai cai negri, de rasă arabă. Era principalul furnizor al ofițerilor armatei turcești. Această herghelie l-a făcut pe sultan să vadă negru. El avea monopolul furnizării cailor către armată! Așa că a hotărât moartea rivalului lui în afaceri și confiscarea marii lui averi. A fost o afacere, bani, nicidecum o problemă religioasă, de această părere a fost și Nicolae Iorga. Ca acum, cand Soros i-a tras-o multimiliardarului Beny Steinmetz. Sau cum, mai demult, Onasis i-a luat fața lui Niarchos. E foarte ușor să compromiți un om bogat, pe unul cu bani mulți! Multimiliardarii sunt ca un balon, cum îi înțepi puțin, cum se dezumflă. Știu eu ce știu.

Într-o epocă furtunoasă, unde trădarea și asasinatul erau monedă curentă, domnitorul, adică regele, Constantin Brâncoveanu a făcut o greșeală. A crezut că mita, banii și capul plecat pot rezolva orice. Avea bani de îi întorcea cu lopata, de ce nu a cumpărat o armată de mercenari din Occident? Se întreabă mulți istorici. Nu l-a dus capul, sau i-a fost frică? El a făcut ceea ce era politic corect, atunci și s-a bazat pe cuvântul și onoarea sultanului care îl făcuse domnitor pe viață.

HOROSCOP Ceea ce se întâmplă și în ziua de astăzi când orbii noștri conducători se bazează pe tratate și nu înarmează armata. Pentru că, până la urmă, nu le păsă de popor, ci doar de propria persoană. Tobele războiului se aud, bine a spus bătrânul Kissinger. Si Vis Pacem Para Bellum. Oare conducătorii noștri nu sunt doar orbi, sunt și surzi?

HOROSCOP Revenind la martirul Brâncoveanu și la ai săi, trebuie să vă spun că există o lucrare rară, pentru că a fost scoasă în foarte puține exemplare, aproape pe sub mână. Eu o am și o prețuiesc. Mihai Maxim, ”Brâncoveanu și Înalta Poartă. Documente noi din arhivele turcești” care demonstrează, fără nicio posibilitate de interpretare, că domnitorul muntean a fost victima perfidiei și a intrigilor Cantacuzinilor și a lăcomiei sultanului turc. Nu a fost vorba de religie, de trecerea la islam, niciun moment. Nimic nu ar l-ar fi scăpat pe domnitor și pe fiii lui, a fost o crimă urmată de jaf.

Pentru această descoperire istorică, probată cu documente mai presus de orice îndoială, regretatul Mihai Maxim a fost marginalizat și i s-a furat postul de la Istanbul. Ce tâmpiți, ce trepanați! Descoperirile lui Mihai Maxim, probate de documente certe, demonstrează cât de lacomi erau și sunt musulmanii, demonstrează răutatea dusă până la crimă a turcilor. Sau, tocmai asta a deranjat?

După 1711/1716 la cârma Țării Românești apar fanarioții, foștii dragomani, greci din mahalaua de lemn a Fanarului din Sudul Istanbulului. ”Cele mai mari jigodii din lume” avea să noteze călătorul spionul și autorul francez Pierre Loti. În timpul fanarioților s-a stricat definitiv ce mai era de stricat în poporul ăsta. Dar lasă că nici după loviluție, nu mi-e rușine cu ce ticăloși au apărut pe piață, noii fanarioți.

După ce au suferit martiriul pentru lăcomia cea mare a câinilor de turci care le doreau averile, trupurile creștinilor români au fost aruncate de păgânii turci în mare, iar capetele purtate în suliți prin Istanbul.

HOROSCOP Dar două caiace aşteptau. Corpurile au fost salvate de la dezonoare de greci creştini şi îngropate după datină în cimitirul creştin din insula Haliki.

Doamna Marica, soţia lui Constatin, după aventuri demne de un roman, reuşeşte să aducă în ţară, în anul 1720, moaştele celor ucişi la Istanbul şi le va depune în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, fără nicio inscripție, doar pe o candelă sunt menționați Brâncovenii.

HOROSCOP Doamne, ce aventuri, demne de cărţile lui Dumas, în timpul drumului către București cu moaștele martirilor Brâncoveni! Pentru că a fost vorba tot de muşchetari, dar muşchetari români, conduşi de marele spadasin Marin, olteanul, cel cu două pistoale de argint la brâu şi cu două spade. Olteanul era ambidextru, adică folosea la fel de bine şi mâna stângă şi pe cea dreaptă! Bătălii şi dueluri, cavalcade şi trăsuri răsturnate, împuşcături imposibile. Marin a împuşcat un şef turc, un aga, de la două sute de metri, descurajând pe ceilalţi turci să-l mai urmărească. Așa au câștigat timp, au trecut Dunărea și au ajuns la București.

Ce subiect de roman, ce subiect de film!

HOROSCOP Dar filmele românești de astăzi tratează subiecte de rahat ca să fie pe placul străinătății și să primescă premii pentru că au făcut țara românilor de râs. Nu de străini, de dușmani, mi-e frică ci de jigodiile, de cozile de topor din țară.

Acum ascult ”Silk Road Suite” a lui Kitaro. Ca să mă înseninez puțin, pentru că nu poți să nu fii încruntat în ziua martirilor Brâncoveni, apoi o să mă uit la un film. Nu știu încă la care, poate la un film al lui Sergiu Nicolaescu, elful își iubea țara, fără nicio îndoială.

Mâine o să fie o altă zi, poate mai senină, mai luminoasă, cu vești bune, există mereu speranța, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Atenție, este o situaţie obiectivă, concentrează-te, nu te grăbi şi aşa poţi găsi soluţia! Dimineaţa, fie la serviciu, fie în vacanţă, întâlneşti unele greutăţi. Eşti surprins, nu te aşteptai. Ziua de astăzi trebuie sa-ti aminteasca de vorba populara „strângeţi hora nu fiţi hoţi, că de nu, vă tai pe toţi ”. Ai mai toate planetele grele în aspecte bune, ceea ce înseamnă că vei avea un „feed back” pozitiv din partea anturajului, prietenilor şi... colegilor. Şi afacerile sunt bine aspectate, dar apare în continuare semnul acela de schimbare şi de redirecţionare spre o alta situaţie. Nu avea grijă, ai în continuare aceiaşi „ prieteni credincioşi”, dar pe total mediul se schimbă. Nu uita că numai în dragoste sunt duşmani o dată pentru totdeauna. În politica şi afaceri alianţele şi duşmăniile se schimbă în funcţie de interesul momentului. De aceea există vorba „nu este nimic personal”... Pe de altă parte, ţinând seama de „comandamentele” momentului şi evoluţiile internaţionale, există oricând posibilitatea ca „cineva” să strice jocurile de la Bucureşti – arata Mercur, Jupiter şi Marte, deci nimic nu este stabilit. In ziua in chestiune şi în continuare nu se dau lovituri grele, ci foarte grele, tu trebuie să speculezi momentul.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:28 Ludovic Orban, AUDIAT la Parchetul General. A fost chemat pentru a se constitui parte vătămată în dosarul în care a fost achitat 23:24 Dragnea: „SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI nu este o soluție, dar NU AVEM de GÂND să FIM INACTIVI” 22:10 TEXTUL DENUNȚULUI făcut de Orban împotriva premierului Dăncilă. ÎNALTĂ TRĂDARE, uzurparea funcției și DIVULGARE de informații nepublice - FOTO 16:37 Testamentul lui Corneliu Coposu a fost făcut public. DOCUMENTUL OLOGARF în TEXT. Scris într-un moment în care îşi simţea sfârşitul 15:09 CADE GUVERNUL?! Un fost ȘEF al CCR a făcut lumină în CONFLICTUL IOHANNIS - DĂNCILĂ 14:30 Războiul PSD-Iohannis, la alt nivel. Se pregătește un protest URIAȘ: Sute de MII de oameni în STRADĂ 21:17 TEHNICA LOVITURII DE STAT în România lui IOHANNIS ȘI DRAGNEA. Editorial de DAN ANDRONIC 09:41 DEZVĂLUIRILE lui LUDOVIC ORBAN. De ce i-a făcut PLÂNGERE PENALĂ premierului DĂNCILĂ 08:57 Plângerea de Înaltă Trădare - un pas din pașii de debarcare a Vioricăi Dăncilă de către Klaus Iohannis. Gândul de sâmbătă 08:31 Ludovic Orban, ATAC DUR la liderul PSD. „LIVIU DRAGNEA A INTRAT ÎN PANICĂ, îi fuge pământul de sub picioare” 08:22 Dragnea PUNE TUNURILE pe Iohannis. Plângerea lui Orban, „CONCEPUTĂ și REDACTATĂ la Cotroceni”. „Nedemocratic, BRUTAL, neconstituțional!”. Ce plan are PSD? 19:42 Fostul președinte CCR TRANȘEAZĂ plângerea penală depusă de Orban: „Sunt lucruri foarte grave! Pedeapsa este URIAȘĂ” 17:06 Siegfried Mureșan respinge ipoteza preluării Guvernului 15:29 SURPRIZĂ MAJORĂ la Cotroceni. Șeful european al lui Tăriceanu a discutat cu Iohannis modificările PSD-ALDE la legislația penală 11:42 PSD lovește din Bruxelles: Orban a insinuat că SUA sunt complice la o înaltă trădare 11:23 Gorghiu: Orban nu a consultat PNL în cazul Dăncilă 09:29 SCENARIUL PSD-ALDE pentru ZIUA Z. Ce se ÎNTÂMPLĂ în cazul SUSPENDĂRII lui Dăncilă? Tăriceanu: „Am CĂDEA într-o CAPCANĂ!” 20:24 Planul MÂRȘAV al președintelui! Ce i-a propus ÎN SECRET premierului Dăncilă. Dragnea, LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis 18:32 Dragnea este NERVOS din cauza lui Iohannis. SCENARIUL HALUCINANT al liderului PSD: „Președintele pregătește o LOVITURĂ de STAT” 15:56 Ludovic Orban a depus la Parchet o sesizare penală care îi vizează pe Dăncilă și Dragnea - UPDATE

Articole salvate