Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Dan Valentin Vizanty, ”Mon Cher”, comandorul din Aviația Regală, zboară din nou. Cum m-am plictisit de aur

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8640 Vizualizari

HOROSCOP Cei care știau să-și iubească și să-și apere țara, uneori chiar dându-și viața pentru ea. Cei care știau că țara este a lor, nu a Regelui, sau a comuniștilor, sau a lui Gheorghiu-Dej, sau a lui Ceaușescu, sau a lui Iohannis. România a fost întotdeauna a românilor, a avut întotdeauna aceleași interese și aceiași cale de urmat, conducătorii sunt efemeri și fără importanță, decât cronologică.

HOROSCOP Pe 20 octombrie s-au născut „Jolly Roll” Morton, Arthur Rimbaud, Bela Lugosi, Ivo Pogorelich, Alexandru Rosetti, Costel Constantin, Ioan Grigorescu, Ion Dichiseanu, Pompiliu Marcea, Valentin Silivestru.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Mare Mc. Artemie și Matrona. Nimic în ”Kalendar”, după Filipii de toamnă.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți acum trei ani de zile începeam o aventură care încă nu s-a sfârșit.

Găsisem printre multele pachete de cărți, dosare și documente, un carnet aparținând tatălui meu, jurnalul lui de front și scrisorile către iubita lui de atunci, soția lui mai târziu, mama mea. Într-o scrisoare se spunea că pe 11 iunie 1944 tata venise la București, de pe front (probabil cu avionul lui de luptă) ca să-l felicite pe instructorul lui de zbor, căpitanul din Aviația Regală, comandorul Dan Vizanty, ”Mon Cher”, pentru fabuloasa victorie din 10 iunie 1944 și să-i dea, cum se obișnuia pe atunci, din partea lui și a camarazilor de escadrilă, o sticlă mare de șampanie franțuzească. Am scris despre aceste lucruri, aici în EVZ.

HOROSCOP Spre marea și plăcuta mea surpriză am primit o corespondență de la fata eroului, Ana Maria Vizanti, demnă urmașă a militarului cu statură epică de legendă. Din galeria celor care spuneau ”pe aici, nu se trece!” fie că erau ruși, americani, germani sau... boșimani! Cei care știau să-și iubească și să-și apere țara, uneori chiar dându-și viața pentru ea. Cei care știau că țara este a lor, nu a Regelui, sau a comuniștilor, sau a lui Gheorghiu-Dej, sau a lui Ceaușescu, sau a lui Iohannis. România a fost întotdeauna a românilor, a avut întotdeauna aceleași interese și aceiași cale de urmat, conducătorii sunt efemeri și fără importanță, decât cronologică.

Nu am reușit să refac ritualul aducerii sticlei de șampanie, pustnicia și cei opt căței mă țin într-un dulce prizonierat. Dar este un motiv în plus să trăiesc, să prevalez, ca odată și odată să-mi fac datoria, să duc urmașei lui ”Mon Cher” simbolul prețuirii de la ”Harry” cum era numele de război al tatălui meu.

HOROSCOP Așa că nu m-am mirat când Ana Maria m-a anunțat că luni, 23 octombrie la ora 12:30, la Cercul Militar din București, Sala Rondă are loc un omagiu adus comandorului aviator Dan Vizanty, cu ocazia vernisajului expoziției foto-documentare ”Asul regăsit... la 25 de ani de la ultimul zbor”. Poate vă duceți domniile voastre, eu nu am mai fost în București de doi ani de zile și cred că nu o să mai ajung viu acolo.

Dar iată ce-mi spune Ana Maria Vizanti: Sigur, Mon Cher si Harry ne vegheaza de acolo, de sus, si sper sa fie multumiti. Si generatiile lor de caței care îi însotesc... Si mie imi pomenea tata de mascota lui din timpul razboiului, cățelul Bonzo.”

HOROSCOP Tata avea douăzeci de ani când a intrat România în război iar ”Mon Cher” treizeci. Și-au făcut datoria față de România. Și în timpul comuniștilor și-au făcut datoria față de România. Delicatul și rafinatul comandor Dan Vizanti a lucrat pe macara și alte utilaje de construcții, tata a fost muncitor la ”Pâsla” până și-a terminat studiile întrerupte din cauza războiului. Și-au făcut datoria față de România și în război și în timp de pace. Așa au fost crescuți, așa au văzut la familiile lor, în cei șapte ani de acasă.

Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți generația lui ”Mon Cher” și a lui ”Harry” a fost generația datoriei. Sunt multe de spus, multe de povestit, poate altădată, în alt timp, în altă istorie.

HOROSCOP Dar, ceea ce doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți este despre aur. În weekend a poposit la mine, pentru câteva minute, un personaj de filme de aventuri. Dorea, nici mai mult, nici mai puțin, decât să-l asist cu ceea ce știu la unele dintre afacerile lui internaționale, extrem de încurcate. Știu că nu primești bani, dar asta o să-ți facă plăcere și a scos de pe deget un inel de aur superb, masiv, de mason, cu un diamant clar și bine tăiat cam cât un bob de mazăre mare. L-am refuzat, i-am spus adevărul, că nu mai pot, că timpul m-a ajuns din urmă și i-am spus și o poveste. Cea care urmează.

HOROSCOP Aveam pe deget o verighetă, din metal auriu, prețios, când am coborât din avion pe aeroportul Mehrabad din Teheran. Trecusem ca fulgerul prin Moscova, schimbasem rapid avionul cu speranța că bagajele m-au urmat, dar avusesem timp să respir aerul înghețat, la Moscova ninsese în octombrie. Abia așteptam să ajung în Orient, la căldură. Nu eram pentru prima dată în Iran, știam istoria locurilor, de la Darius cel Mare, încoace, știam cum încercase Șahul Reza Pahlavi Aryamer să aducă tehnologie din Occident într-o lume care prefera să-și mănânce orezul cu mâna, stând pe vine. Știam că aterizam în plină revoluție islamică, într-o lume în război, o lume periculoasă și exotică.

Islamul este o lume paradoxală. O lume neagră, de femei îmbrobodite și de bărbați nerași. În același timp, magazine extraordinare prezintă rochii pastelate, foarte decoltate, pantofi și sandale de vis, costume pentru bărbați de o croială desăvârșită. Și aur, tone de aur!

HOROSCOP La Teheran aurul își pierde sensul, nu mai este un metal prețios, pentru că este prea mult. Peste tot, dar Bazarul, cel mai mare din Orient, are întâietate. Închipuiți-vă o stradă, ca Lipscani din București, care are pe ambele părți ale străzii numai magazine de aur și pietre prețioase. Altceva nu găsești acolo. Lumina de pe aleea acea din bazar este aurie, pentru că este reflectată de kilogramele de lănțișoare, diademe, brățări, inele și broșe expuse în vitrine.

Nu știu dacă există vreun obiect de folosință omenească ca să nu fie de vânzare acolo, făcut din aur. Am văzut și o suzetă pentru sugari, făcută din aur de 18 karate.

Trăiești o senzație ciudată de sațietate, poate chiar de greață, în fața atâtor tone de metal prețios. Iranienii nu au încredere în bănci, sau în bacnote. Dacă au bani, ei cumpără aur! La nunți și botezuri singurele cadouri sunt bijuteriile, aurul și pietrele prețioase. Dacă se adună mai puțin de un kilogram jumătate de aur se spune că a fost o nuntă săracă.

HOROSCOP Când, după mulți ani de zile, am plecat din Iran, aveam pe deget aceiași verighetă modestă, aurul nu mă mai interesa, îmi provoca o reacție paradoxală, de greață și revoltă. După ce văzusem tot ceea ce putea fi văzut, inclusiv tezaurul național din subsolul Băncii Markazi, unde trona un glob pământesc făcut din aur fin și încrustat cu pietre prețioase de ordinul sutelor de grame, pentru marcarea capitalelor statelor lumii.

Și aurul poate plictisi și crea o reacție adversă, pentru că obosește sufletul și pentru că realizezi, de fapt, răutatea lui.

Aurul ne umilește, ne supraviețuiește, rămânând același, chiar dacă îl luăm cu noi în pământ!

HOROSCOP I-am pus inelul cel prețios, musafirului, pe deget și l-am condus la mașina lui care costă, probabil, cât jumătate din satul meu. Era nelămurit încă, dar mi-a făcut un compliment pe care nu pot să nu-l împărtășesc: ”Domnule profesor, să știți că inima mea mi-a spus că o să mă refuzați. Vă mulțumesc pentru lecția de viață!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X