Editura Evenimentul si Capital

Horoscop Centenarul unei utopii perfecte. Știți ce înseamnă ”большевик”? Turneul lui Donald Trump în Orientul Îndepărtat

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10352 Vizualizari

Horoscop De câte ori este 7 noiembrie am sentimente complexe. Treptat, mergând acolo, în Rusia, la locul faptelor, de mai multe ori, apoi în alte zeci de locuri şi câştigând experienţă prin trecerea anilor, sentimentul s-a focalizat: îmi este milă, foarte multă milă. Şi poate, indignare şi revoltă!

Horoscop Pe 7 noiembrie s-au născut Leon Trotsky, James Cook, Marie Curie, Albert Camus, Dorina Lazăr, Mariana Mihuţ, Ion Bănuţă, Paul Georgescu.

Nimic în "kalendar", iar în calendarul creştin-ortodox: 33 de mucenci din Melitina şi Lazăr din Muntele Galison.

"Evenimentul Zilei" din 7 noiembrie 1917, adică, după calendarul vechi, iulian, 25 octombrie, a fost, evident, începutul revoluţiei bolşevice. Acum, exact o sută de ani! Centenarul unei utopii perfecte!

Horoscop De câte ori este 7 noiembrie am sentimente complexe. Treptat, mergând acolo, în Rusia, la locul faptelor, de mai multe ori, apoi în alte zeci de locuri şi câştigând experienţă prin trecerea anilor, sentimentul s-a focalizat: îmi este milă, foarte multă milă. Şi poate, indignare şi revoltă!

Milă faţă de omul simplu care a fost mereu, tot timpul, păcălit cu idealuri şi vorbe mari şi a plătit mereu şi mereu cu viaţa.

Horoscop Pe 25 octombrie/7 noiembrie 1917 a avut loc Revoluţia bolșevică din Rusia. Aşa cum a anunţat Leonid Ilici Brejnev, de la tribuna Kremlinului, pe data de 7 noiembrie 1967, de Jubileu: „La 7 noiembrie sărbătorim Revoluţia din octombrie!” ceea ce a stărnit oarece râsete, dar avea dreptate. Sigur, suna ca titlul acela din “Scânteia” pentru care editorul a primit vot de blam cu avertisment: “Ministrul Cioară s-a întors de la Moscova pe calea aerului!” Inițial am avut informația că fraza, celebră deja, a fost rostită de Nikita Sergeevici Hrușciov, dar nu a fost așa. Pentru cei tineri care nu au văzut cum se sărbătorea 7 noiembrie la Moscova, iată o înregistrare scurtă a paradei militare și a demonstrației oamenilor muncii din acea zi, 7 noiembrie 1967, Jubileul: https://www.youtube.com/watch?v=NR9cEIP43sw

Horoscop Revoluţia bolşevică... În timpul revoluţiei au murit zeci, poate sute de mii de oameni simpli. Apoi milioane, în sângerosul război civil. Pentru ce?

Horoscop Dar știți ce înseamnă ”bolșevic”, большевик”? Unul din mulțime, unul din majoritate, asta înseamnă! Nu am spus de atâtea ori că majoritatea greșește întotdeauna, mai ales dacă este păcălită? O utopie istorică, cineva și-a bătut joc de masele populare. Cel mai bun exemplu este arta și cultura proletară. Batjocura este evidentă în reprezentările umane, de obicei a unui muncitor, schematic și super-mușchiulos, o caricatură prezentată drept artă. O să mai revin asupra acestui concept al compromiterii proletculturii, din interior.

Horoscop Prin anii '90, după ce lucrasem la The Coca-Cola Company, am fost invitat, în Cipru, la un fel de „cursuri de perfecţionare”: „Accelerating services breakthrough” ţinute, timp de trei luni de zile, de un fost asistent al lui Robert McNamara, apoi la un fel de „colegiu de apărare”: „Enhanced training in Democracy and Freedom” la Preston şi Quantico. Totuşi, ţin să mărturisesc că şi cursurile, mai vechi, de managemant politic internaţional de la „Academia Ştefan Gheorgiu” nu mi-au fost de prisos, au fost superioare. Am toate diplomele, am învăţat din greu, fiţi fără grijă, acolo şi atunci nu se făcea “copy-paste”! Mă pregăteam să devin consilierul unui important personaj din Asia.

Horoscop Acolo, la studii, am aflat adevărul, pe care îl bănuiam, dar este altceva să-ţi fie prezentată “dovada” să ți se demonstreze la curs! Despre Revoluţia din Rusia cât şi despre alte „revoluţii”. Săracii oameni săraci! Sărmanii oameni! Au murit şi o să moară în continuare numai pentru interesele celor bogaţi şi puternici! Din nicio revoluţie poporul nu a ieşit câştigat cu ceva, nici măcar din cea franceză. Pentru ce au murit oameni în toate revoluţiile din lume? Pentru ca nişte oportunişti să ajungă la putere şi să instaureze un sistem mai prost, mai păcătos şi mai corupt. Iată, dacă consultăm istoria constatăm că americanii sunt pragmatici, niciuna dintre mişcările de stradă nu a ajuns la revoluţie, în schimb, mexicanii, nişte visători păguboși au avut zeci de revoluţii că la un moment dat erau mai mulţi generali decât soldaţi!

Horoscop Cât despre „loviluţia” noastră, ce să mai vorbim, se vede cu ochiul liber, nu trebuie studii aprofundate.

Horoscop Problema este dacă la Moscova o să fie paradă militară, sau nu. În mod normal nu ar trebui să fie paradă militară, Vladimir Vladimirovici Putin este orice, numai большевик”, nu! Dar în contextul actual, în care toată lumea zăngănește armele, orice este posibil. Rușii au oameni pentru armată, slavă Domnului, este coadă la recrutare-încorporare, cu tehnica militară este mai greu, sunt în urmă. Așa că nu văd să declanșeze ei un conflict cu vreo țară din NATO.

Horoscop Cu Polonia, în niciun caz, polonezii au investit mult în arme și armată și au a doua, la unele capitole prima armată din Europa. Ucraina este în curte, o problemă slavă, a fostului URSS, a făcut parte din URSS, dar acum nu face parte din NATO și UE. Cronicizarea conflictului în partea de Est a Ucrainei nu face decât să spună în fiecare zi că Rusia își susține drepturile pe care le are în zonă. Dreptul celui mai puternic. Nu o fi modern echipamentul și dotarea cu arme și armament, dar este o cantitate foarte mare. Așa i-au dovedit și pe nemți în WW2. De exemplu tancul T-34, a fost inferior Tigrului sau Panterei germane. Dar T-34 erau foarte, foarte multe...

Horoscop Personal nu cred că la Moscova o să fie paradă militară. Aș face pariu. O să fie ceva demonstrații ad-hoc, dar organizate din umbră, ca Vladimir Vladimirovici să spună, printre rânduri: ”vedeți, dacă sunt eu țar în Rusia îi țin sub control pe bolșevicii ăștia, care altfel ar mânca Europa la micul dejun...”

Dacă însă o să fie paradă militară, înseamnă că Vladimir Vladimirovici Putin a facut alianță cu Iranul, India și China și este pregătit să meargă la război.

Horoscop La celălat capăt al lumii, președintele Donald Trump face presiuni asupra Coreei de Nord printr-o vizită lungă în zonă, în Orientul Îndepărtat. Acum datele pe care le am, obținute de la turiști occidentali în zonă este că Phenianul dorește orice, numai să nu intre în război. Fac și ei pe nebunii, până acum a ținut și Unchiul Sam le-a dat cereale ca să nu moară de foame. Nu știați? Pe de altă parte cine a invadat Irakul, Siria, Panama, Grenada, Chile și încă zece state pe care nu mi le amintesc acum. Coreea de Nord? Parcă, nu!

Portocaliul Donald Trump are nevoie urgentă de un război ca să scape de atacurile interne. A fost și un film cu acest subiect, cum un război virtual, imaginar, a mărit notorietatea președintelui. Dar mă tem că lucrurile nu stau deloc bine. Trump este un bluffist celebru, așa a câștigat campania electorală. O să-i mergă cu Kim Jong-un? Probabil, sau nu, după filmul ”The Interview” faraonul coreean pare un tip cu mult umor, sau omor?

Ca să intre peste Coreea de Nord lui Donald îi trebuie mandatul ONU, așa cum a făcut Bush când a vrut să calce în picioare Irakul. Cred că de data asta Rusia și China o să uzeze de dreptul de veto și o să-i ia jucăria lui Donald. Dar, repet, el bluffează!

Horoscop Astăzi îl pomenim pe Leon Trotsky. În tinerețe, sub influența frumoșilor și teribiliștilor mei prieteni din Franța declaram că sunt trotskyst. Astăzi nu mai știu ce mai sunt, cred că doar un mic burghez fără bani, un pustnic în rodaj, cu fasoanele și obiceiurile moștenite dintr-o famile veche și numeroasă, care acum este împrăștiată în toată lumea. Am remușcări. I-am ajutat pe tinerii aceștia din familia mea să plece din țară, să-și facă un rost în State, Canada, Brazilia, Australia etc. Tineri crescuți și influențați de mine, care, poate ar fi fost necesar să rămână în țară. Ar fi participat la mișcările de protest împotriva sistemului, sunt sigur, eu i-am crescut. Așa, mulți din cei care se puteau lupta cu sistemul ticăloșit, vorba lui Băse, nu sunt în țară, și eu sunt unul dintre vinovați. Mea culpa!

Am multe păcate, dar un mare mason, care a trecut gânditor prin pustnicia mea în weekend, mi-a reamintit un principiu: ”păcatele sunt iertate, dacă nevoia este superioară!” Am fost și sunt deseori naiv, prost, uneori vanitos, dar niciodată lacom, sau iubitor de bani, niciodată hoț, sau trădător de țară. Poate că Cine măsoară, cântărește și judecă o să țină seama de toate, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X