Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Alergătorul cehoslovac Emil Zatopek, un exemplu bun pentru toate timpurile │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7877 Vizualizari

HOROSCOP Emil Zatopek a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă, a fost întrebat de ce are o figură așa de suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Sala a izbucnit în râs.

HOROSCOP  Pe 19 septembrie s-au născut cardinalul de Richelieu, Emil Zatopek, Kossuth Lajos, Jeremy Irons, Twiggy, Angela Moldovan, Marcel Breslaşu, Eugen Bădărău, Mihail Arnăutu, Ruxandra Sireteanu-Constantinescu.

Nimic în "kalendar", în calendarul creştin-ortodox, pe 19 septembrie sunt cei trei Sfinţi: Trofim, Sevatie şi Dorimedont!

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, întotdeauna, pe 19 septembrie, de acum înainte o să pomenesc pe alergătorul cehoslovac Emil Zatopek, pe care îl consider și nu sunt singurul, drept un fel de semizeu al alergătorilor, al sportivilor. Un exemplu bun. În timpul lui, anii 50’ a fost cel mai iubit sportiv - și în Est și în Vest. Un om bun, care era prieten cu toată lumea, iubit și admirat și de cei pe care îi învingea în întreceri.

Zatopek, născut în 1922, a fost cel mai bun atlet al mijlocului secolului XX pe distanţe medii. Un sportiv excepţional, un om complet, bun şi modest, foarte implicat politic şi social pentru progresul ţării sale.

Triplu olimpic la Helsinki, în 1952, unde a câştigat cursele de 5.000, 10.000 de metri şi cea mai importantă probă a Olimpiadei, maratonul! A fost supranumit „locomotiva cehească”!  Zatopek a protestat, a spus, cu modestie, că el doar a urmat modul de antrenament şi stilul marelui alergător finlandez Paavo Nurmi, „finlandezul zburător”, altă legendă a alergătorilor!

HOROSCOP   Emil a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă a fost întrebat de ce are o figură suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Sala a izbucnit în râs și în aplauze.

Colonel în armata Cehoslovaciei şi membru influent de partid, prieten cu Dubcek.  A fost unul dintre artizanii Revoluţiei de catifea, o aplicare timpurie a principiului „convergenţei sistemelor”, teorie atât de dragă celor de la Harvard. Era prea devreme în 1968.

HOROSCOP  În 1968, în august, pe 22, Cehoslovacia este ocupată de trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin România. În august 1968 a fost unul din momentele când m-am simţit foarte mândru că sunt român. Și nu a fost vorba numai de cuvântarea lui Ceaușescu. Familia mea, tata şi cu mama, au găzduit o familie de cehoslovaci, pe care evenimentele o prinsese pe litoral, ei erau din Ostrava, până au obţinut azil politic în Austria. Două luni de zile. Aceia au fost refugiaţi! Aşa se face, aşa este civilizat şi legal. Nu invadatorii musulmani de astăzi, care sunt, toţi, infractori!

HOROSCOP  Emil Zatopek, un erou naţional, este degradat în urma unui simulacru de proces, scos de către sovietici din armată şi din partid şi trimis să muncească într-o mină de uraniu, adică condamnat la o moarte dureroasă, apoi, la protestele internaţionale, este pus să sape puţuri pentru apă.

Este reabilitat de Havel, în 1990, care a spus: "Uitaţi-vă la el! Este un om bun, dar care nu a reuşit să alerge mai repede decât cei care îi dorea răul. Un cehoslovac care şi-a confundat propriul destin cu cel al ţării!"

Pleacă într-o lume mai bună în anul 2000, după o boală lungă şi grea, cancer, urmare expunerii din mina de uraniu, dar fericit, după cum declara, că ideile sale și ale generației lui au început să prindă viaţă, oarecum!

HOROSCOP  Un singur episod din viaţa lui Emil Zatopek este edificator! În 1969 Zatopek primeşte, la Praga, vizita eternului rival, marele atlet, australianul Ron Clarke, care nu reuşise să-l întreacă pe Emil Zatopek, să fie olimpic.

Era o încercare a Occidentului de a face presiuni pentru îmbunătăţirea vieţii lui Zatopek. La despărţire, la aeroport, cehul îi strecoară australianului, în secret, un obiect. „Am crezut că este un document secret” relatează Clarke. Ajuns în avionul Qantas, teritoriu australian, Ron Clarke desface plicul şi rămâne stupefiat: în micul pacheţel strălucea o Medalie Olimpică de Aur, cea de la 10.000 de metri, cu un singur bileţel „o meriţi cu prisosinţă”...

HOROSCOP   Vedeţi, dragi lupi, padawani și hobbiți, în adolescenţa mea, mic burghezia dorea să fie onorabilă, fie că era în Occident, fie în Est, la comunişti. Mic burghezia a existat şi va exista mereu, acum i se spune "clasa de mijloc". Exemplele de viaţă care se dădeau atunci tinerilor erau sportivi de talia lui Zatopek, artişti, medici, arhitecţi, muzicieni, mari scriitori. Oameni care făceau performanţă, aveau succes și o viață și o atitudine morală și etică, aduceau binele şi frumosul în viaţa lor şi a celorlalţi, vorbeau frumos și nu făceau zgomot când sorbeau supa!

Nu înţeleg de ce s-a scăzut aşa de mult nivelul exemplelor pentru tineret, în România, dar şi aiurea, direct la categoria curve şi pungaşi. Poate unde o bună parte a presei tabloidizate se identifică cu "exemplele", este vorba despre acel segment al presei isterice și anarhiste. 

Să nu mă luaţi cu "aşa vrea publicul"! Am făcut atâtea sondaje de opinie, că era să fiu şi anchetat pentru unul dintre ele! Aşa că ştiu foarte bine că publicul nu are preferinţe, este omnivor şi pasiv, consumă orice i se oferă şi face fixaţii doar pe subiectele repetate şi îngroşate la nesfârşit!

HOROSCOP  Dacă s-ar repeta mereu și mereu, de mii de ori pe zi, la tv, net şi ziare, teoria relativităţii a lui Einstein, ei bine, acestă teorie ar fi subiect de dezbatere naţională, de talk-showri nesfârşite, de păreri pe forumuri și rețele, multe, milioane, cu demonstraţii pro şi contra, cu greve de protest și cu cafteli în studiouri tv!

HOROSCOP  Acum vă rog să mă scuzați am de citit, de documentat, oaspeții mei din weekend m-au pus la treabă, dar este o chestie așa de importantă și de mare, că nu o să mă pot abține până la urmă și o să v-o spun și domniilor voastre, sigur după ce o să verific cum trebuie. Nu de la trei surse, aceia este o prostie de trepanați ca și cele trei oferte la o licitație aranjată – toate trei sursele pot să fie infectate, s-au luat una după alta și pe total este un mare ”fake news”. Altfel, o să vă spun altădată cum, nu au intrat zilele în sac, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                               

                                                    ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC  O zi favorabilă contactelor sociale profitabile, întâlnirilor fructoase. Cu toate că oboseala cronică strânsă peste vară îţi închide ochii, mai ai suficientă energie, pentru că eşti foarte motivat. Eşti inspirat în domeniul financiar. Fă un tur pe la „activele” tale. Astăzi coopereaza, dar atenţie la confesiuni. Nu te lega la cap daca nu te doare capul – capul fiind guvernat în mod tradiţional de zodia Berbecului. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astăzi, poate va face mare placere celei (celui) drag(i).

HOROSCOP

TAUR  Este momentul favorabil să explorezi noi direcţii de dezvoltare. Noile proiecte începute astăzi pot să aibă sorţi mari de reuşită. Fiecare încearcă să facă ceea ce îi place, de ce tu ai face altfel? Dimineaţa, o vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste buna, dar de care erai ca si sigur. Increderea eterna in prieteni se numeste loialitate. Astăzi verifici această vorbă veche din Orient. Din nou niste veşti aşa-şi-aşa. Odihneste-te mai mult, este necesar.  Concentreaza-te, lasă confuzia pe alta dată. Confuzie care iţi stă bine uneori. Astăzi, nu! Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung.

HOROSCOP

GEMENI   Dacă nu te pricepi, amână, nimeni nu este perfect! Nu trage tigrul de mustăți, e bine să fii precaut ca să eviţi o posibilă neplăcere, mai ales dacă eşti la serviciu. Stelele previn, nu obligă! Poate fi chiar o perioadă monotonă ca vremea de afară, vreme de croşetat pulovere sau de făcut dragoste, că bani nu ai cu siguranţă de numărat! Condiţia este să amâni tot ce pare complicat şi neconfortabil pentru mai târziu. Toată perioada zilei de astăzi, dar mai ales dimineaţa este sub semnul lui Saturn, care întârzie lucrurile, dar le face mai consistente, importante şi rezistente. Emoţiile tale sunt pastelate iar poziţia relativă dintre Venus şi Marte arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru sexul frumos, sau bănos, în funcţie de sex şi orientare sexuală.

HOROSCOP

RAC    O zi bună. În plan profesional, sau la şcoală, totul se derulează cum ai prevăzut. În domeniul sentimental sunt unele probleme pe care le ştii foarte bine, dar nu o să le rezolvi azi!  Nu lua şi nu da bani cu împrumut. Nu uita de promisiunile facute.  Astazi trebuie sa stai linistit si sa astepţi ca ziua sa treacă. Trebuie să fii tolerant şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru a evita o mica decepţie sentimentală. Rezervă ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Dacă totuşi eşti hotărît pentru o plecare, sau orice iniţiativă, este bine să amâni pe mâine dimineaţă.

HOROSCOP

LEU    E momentul unei discuţii dificile, pe care ai amânat-o mereu. Sorţii sunt favorabili, ziua e fastă, trebuie să ai curaj leonian şi să rezolvi problemele, fie sentimentale, fie profesionale. Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi.  Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii să te relaxezi. Întârzierile şi amânările te enervează teribil, dar, totuşi, nu lua nici o decizie importantă, amână până vei avea mai multe informaţii – cel puţin până mâine. Calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le fie în afaceri, fie în dragoste. Poţi să obţii un favor, fie la serviciu, fie acasă, în familie sau cuplu. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul.

HOROSCOP

FECIOARĂ   Nu lăsa timpul să treacă păgubos, fără să faci nimic. Insistă ca să reuşeşti! Ca să ai energie şi motivaţie stelele te sfătuiesc să-ţi organizezi o seară plăcută, liniştită şi relaxantă. Mai bune rezultate, ceva mai bune, în domeniul tău de activitate. Sfatul stelelor este, dacă eşti în ţară şi mai precis în capitală, să eviţi întâlnirile cu partenerii de afaceri dimineaţa, sub diferite motive. Lasă totul după ora prânzului. În schimb tot ceea ce ţine de familie, dragoste şi anturajul apropiat sunt foarte bine aspectate, toată ziua. La fel de bine aspectate sunt achiziţiile de obiecte de folosinţă îndelungată – dacă vrei să schimbi maşina, aspiratorul sau... ce vrei tu, acum este momentul.

HOROSCOP

BALANŢĂ  Ai unele rezultate bune în muncă, meserie, profesie, unde lucrezi sau înveţi. Încet şi sigur revii la o formă bună, după o vacanţă foarte frumoasă, dar foarte obositoare. Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a prudenţei şi comodităţii caracteristice zodiei.  Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar să nu te implici total. Astăzi poţi profita de o situaţie conjuncturală, şi/sau vei culege o parte din profiturile ce provin din aranjamentele altora. Fără nici o supărare, fără nici un reproş – fiecare pare că joacă pe „tabla” lui proprie fără să-i pese de ceilalţi, pentru că egoismul și interesele proprii conduc jocul!

HOROSCOP

SCORPIONUL  Prevezi spectrul unui posibil eșec, poate sentimental. Nu intra în bătălie! Retrăge-te acum şi luptă mâine! Nu-ţi epuiza resursele, replierea înţeleaptă pregătește viitorul succes! Astăzi rupe orice discutie care poate degenera in scandal cu anturajul, cunoscuti sau necunoscuti chiar, şi cu pisica pe care o intalneşti pe stradă. Asta nu inseamna sa fii defetist, ci din contra, sa dai dovada de o mare putere si chiar de impertinenta. Nu vrei să te cerţi pentru ca eşti superior, aşa că nu vrei să te cobori la certuri inutile din care numai ceilalţi vor avea de suferit! Cel puțin așa trebuie să pară!

HOROSCOP

SĂGETĂTOR   Încă de dimineaţă, ca o durere de măsea supărătoare, un mic amănunt te enervează inutil. Calmează-te, nu ai motive, familia este bine, prietenii te respectă, la serviciu este activitatea obişnuită! Îţi faci planuri peste planuri dar pâna la urma viaţa, destinul, soarta pare ca hotarăşte. Sau, mai curând, sunt hotărârile, Liberul Arbitru ale celor de care depind “soarta” noastră. După o dimineaţă plină este bine să eviţi izbucnirile emoţionale şi să te relaxezi. Nu este indicată schimbarea la care te gândeşti. Ţine-te de ce ai făcut până acum, nu te îneca ca ţiganul la mal. Ce tâmpenie şi cu schimbărilea astea de nume şi denumiri, apropo de țigani și rromi! Nimic nu mai este cum a fost la început, pentru că nimeni nu-şi mai aminteşte. Până la urmă piere şi amintirea numelor, iar fără nume se pierde stăpânirea asupra lucrurilor…LOTR.

HOROSCOP

CAPRICORN   Ai un mod de abordare direct şi îţi place să rezolvi lucrurile clar şi net, dar azi trebuie să foloseşti multă diplomaţie şi poate puţină ipocrizie. Aşa sunt timpurile, aşa sunt oamenii! Discuţiile şi izbucnirile emoţionale din cursul dimineţii pot fi evitate prin amânarea întâlnirilor programate. Ceva minor poate încurca o mulţime de lume – buturuga mică... Fă-ţi socotelile, bilanţuri şi alte delicatese care îţi arată coordonatele prezentului. Plictisitoare şi cenuşii pot fi unele zile, dacă nu sunt condimentate de intervenţiile amicilor! Nu-ţi fă planuri pe termen lung, decât ca să zăpăceşti anturajul. Uită ieri, trăieşte astăzi, mâine – mai vedem...

HOROSCOP

VĂRSĂTOR   Dă dovadă de realism şi stai cu picioarele pe pământ. Nu eşti nici invincibil, nici imortal! Astăzi nu promite nimic, nu te alătura cauzelor care duc către partea întunecată a Forţei! Emoţiile tale sunt la „vreme frumoasă”, chiar dacă vremea este capricioasă, dar ai vrea ca lucrurile să iasă mult mai uşor. Pe de altă parte simţi nevoia unui pas înapoi, a unei perspective obiective a situaţiei, concomitent cu nişte adăugiri în gama luxului, dar pertinente, în economia căminului tău. Trebuie să eviţi nerăbdarea şi graba, care mai ales astăzi, pot să-ţi facă neplăceri. Intuiţia nu este grozavă în perioada în discuţie, aşa că este bine să nu rişti şi să te limitezi la activităţile obişnuite şi la oamenii pe care îi cunoşti bine.

HOROSCOP

PEŞTI    Eşti distrat, cu capul în nori, dar eşti binedispus şi nimeni nu te poate scoate din starea aceasta. Chiar și nişte veşti mai puţin plăcute! Se deschid nişte căi noi, care îţi atrag atenţia! Sunt mai multe aspecte disarmonice, cuadraturi, care fac perioada neinteresantă. Nu te apuca de lucruri noi, mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în social-politic. Cerul Europei este un pic cam furtunos aşa că poţi să te aştepţi la un zbor cu turbulenţe, asta dacă eşti în călătorie. Dacă nu zbori, cum o să facă marea majoritate dintre Peşti, stai liniştit, că metroul nu este luat de furtună!

HOROSCOP

END
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate