Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Alergătorul cehoslovac Emil Zatopek, un exemplu bun pentru toate timpurile │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 7920 Vizualizari

HOROSCOP Emil Zatopek a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă, a fost întrebat de ce are o figură așa de suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Sala a izbucnit în râs.

HOROSCOP Pe 19 septembrie s-au născut cardinalul de Richelieu, Emil Zatopek, Kossuth Lajos, Jeremy Irons, Twiggy, Angela Moldovan, Marcel Breslaşu, Eugen Bădărău, Mihail Arnăutu, Ruxandra Sireteanu-Constantinescu.

Nimic în "kalendar", în calendarul creştin-ortodox, pe 19 septembrie sunt cei trei Sfinţi: Trofim, Sevatie şi Dorimedont!

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, întotdeauna, pe 19 septembrie, de acum înainte o să pomenesc pe alergătorul cehoslovac Emil Zatopek, pe care îl consider și nu sunt singurul, drept un fel de semizeu al alergătorilor, al sportivilor. Un exemplu bun. În timpul lui, anii 50’ a fost cel mai iubit sportiv - și în Est și în Vest. Un om bun, care era prieten cu toată lumea, iubit și admirat și de cei pe care îi învingea în întreceri.

Zatopek, născut în 1922, a fost cel mai bun atlet al mijlocului secolului XX pe distanţe medii. Un sportiv excepţional, un om complet, bun şi modest, foarte implicat politic şi social pentru progresul ţării sale.

Triplu olimpic la Helsinki, în 1952, unde a câştigat cursele de 5.000, 10.000 de metri şi cea mai importantă probă a Olimpiadei, maratonul! A fost supranumit „locomotiva cehească”! Zatopek a protestat, a spus, cu modestie, că el doar a urmat modul de antrenament şi stilul marelui alergător finlandez Paavo Nurmi, „finlandezul zburător”, altă legendă a alergătorilor!

HOROSCOP Emil a fost un sportiv inteligent şi plin de umor. Se spune că la una dintre conferinţele de presă a fost întrebat de ce are o figură suferindă, arată un efort imens, când aleargă. Emil a răspuns: „ştiţi, alergatul nu este gimnastică artistică sau dans pe patine. Şi apoi, cu cât arăt mai mult efort, cu atât sunt plătit mai bine!” Sala a izbucnit în râs și în aplauze.

Colonel în armata Cehoslovaciei şi membru influent de partid, prieten cu Dubcek. A fost unul dintre artizanii Revoluţiei de catifea, o aplicare timpurie a principiului „convergenţei sistemelor”, teorie atât de dragă celor de la Harvard. Era prea devreme în 1968.

HOROSCOP În 1968, în august, pe 22, Cehoslovacia este ocupată de trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin România. În august 1968 a fost unul din momentele când m-am simţit foarte mândru că sunt român. Și nu a fost vorba numai de cuvântarea lui Ceaușescu. Familia mea, tata şi cu mama, au găzduit o familie de cehoslovaci, pe care evenimentele o prinsese pe litoral, ei erau din Ostrava, până au obţinut azil politic în Austria. Două luni de zile. Aceia au fost refugiaţi! Aşa se face, aşa este civilizat şi legal. Nu invadatorii musulmani de astăzi, care sunt, toţi, infractori!

HOROSCOP Emil Zatopek, un erou naţional, este degradat în urma unui simulacru de proces, scos de către sovietici din armată şi din partid şi trimis să muncească într-o mină de uraniu, adică condamnat la o moarte dureroasă, apoi, la protestele internaţionale, este pus să sape puţuri pentru apă.

Este reabilitat de Havel, în 1990, care a spus: "Uitaţi-vă la el! Este un om bun, dar care nu a reuşit să alerge mai repede decât cei care îi dorea răul. Un cehoslovac care şi-a confundat propriul destin cu cel al ţării!"

Pleacă într-o lume mai bună în anul 2000, după o boală lungă şi grea, cancer, urmare expunerii din mina de uraniu, dar fericit, după cum declara, că ideile sale și ale generației lui au început să prindă viaţă, oarecum!

HOROSCOP Un singur episod din viaţa lui Emil Zatopek este edificator! În 1969 Zatopek primeşte, la Praga, vizita eternului rival, marele atlet, australianul Ron Clarke, care nu reuşise să-l întreacă pe Emil Zatopek, să fie olimpic.

Era o încercare a Occidentului de a face presiuni pentru îmbunătăţirea vieţii lui Zatopek. La despărţire, la aeroport, cehul îi strecoară australianului, în secret, un obiect. „Am crezut că este un document secret” relatează Clarke. Ajuns în avionul Qantas, teritoriu australian, Ron Clarke desface plicul şi rămâne stupefiat: în micul pacheţel strălucea o Medalie Olimpică de Aur, cea de la 10.000 de metri, cu un singur bileţel „o meriţi cu prisosinţă”...

HOROSCOP Vedeţi, dragi lupi, padawani și hobbiți, în adolescenţa mea, mic burghezia dorea să fie onorabilă, fie că era în Occident, fie în Est, la comunişti. Mic burghezia a existat şi va exista mereu, acum i se spune "clasa de mijloc". Exemplele de viaţă care se dădeau atunci tinerilor erau sportivi de talia lui Zatopek, artişti, medici, arhitecţi, muzicieni, mari scriitori. Oameni care făceau performanţă, aveau succes și o viață și o atitudine morală și etică, aduceau binele şi frumosul în viaţa lor şi a celorlalţi, vorbeau frumos și nu făceau zgomot când sorbeau supa!

Nu înţeleg de ce s-a scăzut aşa de mult nivelul exemplelor pentru tineret, în România, dar şi aiurea, direct la categoria curve şi pungaşi. Poate unde o bună parte a presei tabloidizate se identifică cu "exemplele", este vorba despre acel segment al presei isterice și anarhiste.

Să nu mă luaţi cu "aşa vrea publicul"! Am făcut atâtea sondaje de opinie, că era să fiu şi anchetat pentru unul dintre ele! Aşa că ştiu foarte bine că publicul nu are preferinţe, este omnivor şi pasiv, consumă orice i se oferă şi face fixaţii doar pe subiectele repetate şi îngroşate la nesfârşit!

HOROSCOP Dacă s-ar repeta mereu și mereu, de mii de ori pe zi, la tv, net şi ziare, teoria relativităţii a lui Einstein, ei bine, acestă teorie ar fi subiect de dezbatere naţională, de talk-showri nesfârşite, de păreri pe forumuri și rețele, multe, milioane, cu demonstraţii pro şi contra, cu greve de protest și cu cafteli în studiouri tv!

HOROSCOP Acum vă rog să mă scuzați am de citit, de documentat, oaspeții mei din weekend m-au pus la treabă, dar este o chestie așa de importantă și de mare, că nu o să mă pot abține până la urmă și o să v-o spun și domniilor voastre, sigur după ce o să verific cum trebuie. Nu de la trei surse, aceia este o prostie de trepanați ca și cele trei oferte la o licitație aranjată – toate trei sursele pot să fie infectate, s-au luat una după alta și pe total este un mare ”fake news”. Altfel, o să vă spun altădată cum, nu au intrat zilele în sac, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC O zi favorabilă contactelor sociale profitabile, întâlnirilor fructoase. Cu toate că oboseala cronică strânsă peste vară îţi închide ochii, mai ai suficientă energie, pentru că eşti foarte motivat. Eşti inspirat în domeniul financiar. Fă un tur pe la „activele” tale. Astăzi coopereaza, dar atenţie la confesiuni. Nu te lega la cap daca nu te doare capul – capul fiind guvernat în mod tradiţional de zodia Berbecului. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astăzi, poate va face mare placere celei (celui) drag(i).

HOROSCOP

TAUR Este momentul favorabil să explorezi noi direcţii de dezvoltare. Noile proiecte începute astăzi pot să aibă sorţi mari de reuşită. Fiecare încearcă să facă ceea ce îi place, de ce tu ai face altfel? Dimineaţa, o vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste buna, dar de care erai ca si sigur. Increderea eterna in prieteni se numeste loialitate. Astăzi verifici această vorbă veche din Orient. Din nou niste veşti aşa-şi-aşa. Odihneste-te mai mult, este necesar. Concentreaza-te, lasă confuzia pe alta dată. Confuzie care iţi stă bine uneori. Astăzi, nu! Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung.

HOROSCOP

GEMENI Dacă nu te pricepi, amână, nimeni nu este perfect! Nu trage tigrul de mustăți, e bine să fii precaut ca să eviţi o posibilă neplăcere, mai ales dacă eşti la serviciu. Stelele previn, nu obligă! Poate fi chiar o perioadă monotonă ca vremea de afară, vreme de croşetat pulovere sau de făcut dragoste, că bani nu ai cu siguranţă de numărat! Condiţia este să amâni tot ce pare complicat şi neconfortabil pentru mai târziu. Toată perioada zilei de astăzi, dar mai ales dimineaţa este sub semnul lui Saturn, care întârzie lucrurile, dar le face mai consistente, importante şi rezistente. Emoţiile tale sunt pastelate iar poziţia relativă dintre Venus şi Marte arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru sexul frumos, sau bănos, în funcţie de sex şi orientare sexuală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X