FRANCOIS HOLLANDE, primit cu mare fast la Casa Albă | FOTO

FRANCOIS HOLLANDE, primit cu mare fast la Casa Albă | FOTO

François Hollande a fost primit cu mare fast de soţii Obama la Casa Albă aseară, la un dineu de stat, în a doua zi a unei vizite în care cei doi preşedinţi îşi afişează buna înţelegere. Caviar de Illinois, legume din grădina primei doamne Michelle Obama, carne de vacă crescută în Colorado şi ciocolată hawaiană au făcut parte din meniul cu care a fost aşteaptat preşedintele francez la cina de gală de la Casa Albă, împodobită cu acest prilej cu aranjamente florale în stil francez.

Organizarea unei asemenea cine - care este prima în cel de-al doilea mandat al preşedintelui SUA Barack Obama - echivalează „cu pregătirea unei nunţi”, a declarat, în faţa presei, unul din responsabilii cu protocolul şi evenimentele sociale de la Casa Albă.

La cină au fost aşteptaţi 350 de invitaţi, iar plasarea lor la mese a fost modificată din cauza despărţirii lui Hollande de cea care i-a fost parteneră de viaţă, Valérie Trierwailer, şi care iniţial ar fi trebuit să-l însoţească în vizita de stat în SUA. Invitaţii au fost primiţi de Obama şi de soţia lui, Michelle, mai întâi în Salonul Albastru al Casei Albe, după care s-au deplasat în cortul uriaş instalat în grădina din aripa de sud, unde vor servi cina. Sseara s-a încheiat cu o reprezentaţie a cântăreţei newyorkeze Mary J. Blige. Meniul s-a dorit a fi un omagiu adus bucătăriei americane, cu delicii ale producătorilor şi agricultorilor autohtoni, atent selecţionate de bucătarul Cris Comerford şi de expertul în deserturi William Yosses, notează Casa Albă.

Pentru primul fel a fost ales caviarul de Illinois, însoţit de ouă de Pennsylvania şi de 12 varietăţi de cartof provenite din New York, Idaho şi California. Salata, care va fi servită dintr-un uriaş bol de sticlă, va cuprinde ridichi şi morcovi, pe un pat de salată verde, asezonate cu o vinegretă din vin roşu şi care vor fi un omagiu adus culturilor de iarnă din solarul primei doamne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Felul principal a fost friptură de vacă crescută într-o fermă familială din Greeley (Colorado), cu sos „blue cheese” din Vermont. În ce priveşte desertul, este vorba de o prăjitură din ciocolată hawaiană, cu mandarine de Florida şi îngheţată de vanilie, precum și alte dulciuri americane, ca vata de zahăr, şi o selecţie de vinuri din California, Washington şi Virginia. Pentru decorarea meselor a fost ales designerul floral al Casei Albe, Laura Dowling, care a creat aranjamente inspirate din stilul francez studiat de ea în 15 ani petrecuţi la Paris. În Salonul Albastru a fost creat un „microcosmos”, care recreează stilul francez, potrivit responsabilului reşedinţei prezidenţiale, Bill Allman.

Salonul este decorat cu canapele şi piese de mobilier în stilul parizian, comandat în 1817 de preşedintele de atunci, James Monroe. Pe unul din pereţi se află portretul preşedintelui Thomas Jefferson, care a fost ambasador în Franţa şi un mare admirator al culturii franceze - rememorat de Obama şi de Hollande ca simbol al alianţei bilaterale istorice, cu prilejul vizitei la reşedinţa sa Monticello, din Charlottesville (Virginia).