Editura Evenimentul si Capital

Harrison Ford și John Dee. 490 de ani de la nașterea lui John Dee și 75 de ani de la cea a lui Harrison Ford. Berbecii au aspecte bune, Balanțele să nu se implice emoțional │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8271 Vizualizari

Harrison Ford s-a născut acum 75 de ani, în Chicago, statul Illinois. Dar, în dimineața zilei de 13 iulie 1527, puțin înainte de răsăritul Soarelui, s-a născut la Londra, John Dee, sau Doe, care s-a ilustrat ca matematician şi astrolog la curtea regală a Marii Britanii. Ca spion al Reginei Elisabeta I, a purtat, primul, indicativul 007. Era autorizat să ucidă.

HOROSCOP Pe 13 iulie s-au născut Harrison Ford, Wole Soyinka, John Dee, Patrick Stewart, Maria Ventura, Nicolae Secăreanu, Octav Enigărescu, Ilie Cămărăşan.

În calendarul creştin-ortodox, cel ieftin, sunt: Soborul Sf. Arhanghel Gavril, Ştefan Savaitul, Golinduhia din Persia şi Sara.

Tradiţional, în ”Kalendar” încep Panteliile, „surorile” Sf. Ilie. În această perioadă, 13-27 iulie, şapte zile înainte şi şapte zile după Sf.Ilie, este punctul culminant al sărbătorilor vechi de vară. Acţionează severe interdicţii de lucru la câmp, chiar simpla prezenţă în recoltă fiind considerat un păcat. Natura trebuie lăsată în pace! Spirite ale focului, (numite în unele locuri şi Pirosiţe, de la „piros”, foc în greceşte) pot da foc holdelor dacă sunt desconsiderate!

Modern, este o perioadă numai bună pentru concedii, sau vacanţe! Perioada 15 iulie – 15 august mi se pare cea mai bună pentru concedii, ţinând cont de modificările climatice şi de mersul activităţii umane moderne, dar şi de conjunctura astrologică. După Sf. Maria, îmi pun pălăria, şi încep nunţile, botezurile şi pregătirile de şcoală!

HOROSCOP În dimineața zilei de 13 iulie 1527, puțin înainte de răsăritul Soarelui, s-a născut la Londra, John Dee, sau Doe care s-a ilustrat ca matematician şi astrolog la curtea regală a Marii Britanii. Dar John era un tip aparte de astrolog. În orice caz, nu era un şoarece de bibliotecă, cu toate că a strâns peste cinci mii de cărți de valoare, mai multe decât la Oxford. Arătos, bine făcut, era un sportiv şi un spadasin desăvîrşit şi răsfăţatul femeilor. A participat la mai multe dueluri, iar în 1555 a fost arestat şi încarcerat scurt timp pentru “vrăjitorie în mânuirea rapierei” (spada de duel). În acel an, pe continent, Nostradamus publică ”Centuriile”. Episodul duelului s-a păstrat prin procesul verbal al magistratului din Londra, se pare că John Dee mânuia așa de rapid spada de duel încât martorilor li s-a părut la un moment dat că avea două spade, nu una!

La început, a fost astrologul reginei Maria Tudor pe care a avertizat-o că “va sfîrşi printr-un dezastru şi că capul îi este în pericol”. Devine astrologul, sfătuitorul și confidentul, dar şi spionul marii regine care a fost Elisabeta I. A calculat şi a determinat ziua încoronării, de asemenea a sfătuit-o pe Elisabeta I să nu atace formidabila flotă spaniolă ”Invincibila Armada”, ci să aştepte “pentru că elementele apă şi aer vor rezolva problema” – ceea ce s-a şi întâmplat - o furtună puternică şi valuri uriaşe au distrus mare parte din corăbiile atacatoare. Episodul s-a păstrat, de asemenea. Se spune că regina l-a întâlnit pe un culoar al palatului pe John. L-a oprit să o salute ceremonios și l-a întrebat direct: spune-mi cinstit, ce să fac, să atac, sau să aștept? John Dee i-a răspuns: ca britanic v-aș spune imediat să ordonați căpitanilor atacul, dar ca astrolog și matematician, vă rog să mă lăsați, regina mea, să fac calculele!”

La ordinul reginei, John Dee a făcut horoscoape pe continent, în special la curţile poloneze şi germane, de fapt spionând şi încercînd să facă alianţe în favoarea suveranei sale. A dus şi adus răspunsul la mai multe scrisori secrete ale reginei. Este interesant că John Dee îşi semna rapoartele de spionaj către regină cu indicativul 007. Cel preluat, mai târziu, de James Bond. Pentru că John Dee era autorizat de către Regină să ucidă, în caz de nevoie. Ce putea să-i placă mai mult unui duelgiu, care își ascuțea singur spada de duel, cu îndemânare și precizie matematică?

Matematica a fost pasiunea vieţii lui John Dee. Se spune că el a tradus ”Matematica” lui Euclid în limba engleză, în anul 1570.

A murit sărac şi deznădăjduit, la 8 decembrie 1608, în casa lui din Mortlake, Surrey, după ce un şarlatan i-a furat soţia şi averea. Se spune că a fost răzbunarea târzie a spaniolilor, pe care i-a învins cu un horoscop şi două rapoarte de spionaj. De la John Dee ne-a rămas, printre altele, o lucrare de circa 350 de pagini scrisă într-un cifru perfect, ”în limba lui Enoch”, după cum spunea John Dee. Cifrul nu a putut fi spart nici astăzi, cu cele mai performante calculatoare. Se pare ca matematicianul şi astrologul englez chiar inventase, sau redescoperise o limbă moartă, cu toate regulile de flexiune şi sintaxă.

John Dee a fost modelul pentru dr. Faust, sau Prospero, al lui Shakespeare. În timpurile moderne a făcut subiectul unui roman al lui Peter Ackroyd, a unei opere și a unui joc de computer, ”Uncharted 3”. Să nu uităm melodia lui Iron Maiden, ”The Alchimist”, dedicată lui John Dee.

John Dee a fost un om complet, un personaj al Renașterii, un savant aventurier, un matematician duelgiu, un spion magician, un alchimist astrolog, unul care a vorbit cu îngerii. Oare chiar a vorbit cu îngerul Uriel? Așa se spune, iar sunt mărturii scrise că după ce a vorbit cu îngerul și a primit cele trei cadouri, John Dee parcă emitea o lumină difuză, calmă, timp de o săptămână. De la el au rămas trei lucruri ciudate: o oglindă neagră, o sferă mare și grea de cristal și un cristal misterios, o combinație geologică ciudată, poate unicat. Sunt la British Museum. Sau, erau?

HOROSCOP Mă uit la sfera de cristal care este în stânga mea, pe birou. Este uriașă, cred că are aproape 30 de centimetri în diametru și este foarte, foarte grea. Acum, când scriu desprea ea, luminițe ciudate se refractă pe suprafața ei. Parcă râde de mine! Sau, sunt farurile mașinilor care trec pe stradă? Am primt cadoul de la regretatul meu prieten Jonathan Cainer însoțită de un bilețel: ”Este sfera lui John, folosește-o!” Oare unde am pus bilețelul, dovada materială? Bună întrebare!

HOROSCOP Dar, astăzi, vreau să vorbim despre un alt mare actor, Harison Ford, care îşi sărbătoreşte pe 13 iulie ziua de naştere, astăzi împlinește 75 de ani. Să-i spunem: La Mulţi Ani!

Era, parcă, în toamna, sau începutul iarnii lui 1977. Bucureştii mai miroseau a cutremur, a moarte și moloz. Nu vreţi să ştiţi mirosul acela groaznic... Un prieten mă sună pe telefon, pe atunci erau doar telefoane fixe! El lucra în cultură, pe la minister, avea un post bun. Mă întreabă dacă vreau două invitaţii la o avanpremieră, la un film american, SF, "O nouă speranţă" pentru că vrea să ştie şi părerea mea. Sigur, că da, SF şi american, cum să nu! Am ajuns împreună cu tânăra şi frumoasa mea soţie la Sala Mică a Palatului. Acolo, ce să vezi! Miniştrii, academicieni, artişti, generali, foşti colegi de ai mei de la Liceul 24, tot Bucureştiul care conta pe atunci. Ne uităm unul la altul, ne salutăm de la distanţă şi ne ocupăm locurile.

Se face întuneric, începe filmul. De la primele acorduri ale muzicii lui John Williams mi-am dat seama că trăiesc un eveniment, că filmul acela va face epocă. Apoi l-am văzut pe Han Solo, pe Harisson Ford. Juca ca şi când mâine urma să moară. Ce plăcere, ce regal! Ce actor! De fapt toţi artiştii din film au jucat cu o furie divină, cu o dăruire fantastică în acest prim film. Ceea ce nu s-a mai întâmplat în multele serii următoare. Primul, originalul, conteză! Restul sunt... clone, ca să fim în spiritul filmului.

La sfârşit ni s-a spus să mai stăm un moment, s-au împărţit formulare de sondaj şi un pix Bic. Pixul puteam să-l oprim! Şi astăzi îl am, este pe undeva, aici, la București, sau în Virginia. Pe atunci se făceau lucruri bune, iar pixul Bic nu făcea excepție. Am scris că filmul este excepţional şi că poate da speranţă unui public strivit de tragedia cutremurului şi de pierderile suferite. Şi că nu am ştiut că toată viaţa am fost un Cavaler Jedi, chiar dacă nu am sabie laser!

Dar, în 1981, cred că eram la Bagdad, la Al Qaim, sau Mosul, în orice caz, undeva în Irak, am văzut „Indiana Jones and the Riders of the Lost Ark”. Unele dintre aventurile mele transpuse pe ecran şi jucate de Han Solo, pardon, Harrison Ford! Un film cu o reţetă minunată: un pretext legendar cultural, arabi răi, nazişti şi mai răi, un erou care cade mereu în picioare, la propriu şi o actriţă principală destul de confuză ca să nu trebuie să fie foarte frumoasă. Dar care ştia să bea, nu glumă! Deşert, Tibet, Egipt, cavalcade, şerpi, mumii, submarine şi magie!

Hana Solo şi Indiana Jones, personaje întruchipate de acelaşi actor de excepţie, Harrrison Ford care nu acceptă dubluri, îşi face singur cascadele. O să realizaţi această - când unul dintre personajele jucate de el cade de pe cal, de exemplu, este filmat din faţă, se vede clar că Harrison Ford a picat între copitele cailor sau, după caz, roţile maşinilor. Acum ceva timp, în anul 2015, a avut un accident cu un avion de vânătoare de colecţie. A avut multe accidente de aviație și nu numai! Dar, aţi văzut erou mort, vorba lui Harrison Ford! De la locul prăbuşirii a ieşit din carlingă singur, cu faţa plină de sânge, şi-a scuturat hainele, a spus o glumă, ceva cu: „Doamnelor şi domnilor, scuzaţi deranjul, parcarea era plină!” şi a părăsit şchiopătând terenul de golf pe care picase.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X