Hârjoneala ruso-turcă continuă: atacul Moscovei asupra forțelor turce în Siria | PULSUL PLANETEI

Hârjoneala ruso-turcă continuă: atacul Moscovei asupra forțelor turce în Siria | PULSUL PLANETEI

Hârjoneala și confruntările militare ruso-turce continuă, după doborârea, la 24 noiembrie 2015, a avionului de vânătoare Su-24 aparținând forțelor aeriene ruse angajate în campania aeriană a Moscovei în Siria, care traversase ilegal teritoriul turc.

 Efectele acestei ciocniri au fost unele de ruptură a relațiilor dintre Rusia și Turcia și s-au soldat cu multe confruntări diplomatice și verbale. Reconcilierea a avut loc după tentativa de lovitură militară din 15 iulie 2016, la 9 luni distanță, deși ciocniri și probleme bilaterale au mai apărut.

Mai întâi, este vorba despre atacul terorist la aeroportul din Istanbul, care a avut ca protagoniști doar resortisanți din spațiul post-sovietic, recrutați de Daesh, autointitulat Stat Islamic, speculându-se fie legătura lor cu FSB și infiltrarea lor pe teren în Siria, fie lipsa de schimburi de informații între Moscova și Ankara care a determinat imposibilitatea prevenirii atacului terorist. A urmat asasinatul ambasadorului rus la Ankara, o adevărată execuție efectuată de către un polițist turc, atac a cărui anchetă și date nu au mai fost date publicității. În fine, de Anul Nou un nou atac terorist a vizat o discotecă faimoasă din Istanbul, autorii fiind tot foști cetățeni societici trecuți prin Siria, cu conexiuni cu ramura rusă/ FSB infiltrată în Daesh Stat Islamic.

De această dată, la un moment de vârf al relațiilor bilaterale rusoturce, când Turcia a pătruns în Siria ca o a treia parte pe teren - pentru a-și apăra interesele împotriva unei regiuni contingue kurde la frontiera sa, dar și pentru a apăra culoarul sunit ce leagă Turcia de statele din Golf prin intermediul Siriei și a Iordaniei - incidentul a vizat un atac direct al Rusiei asupra clădirii în care era încartiruită trupa turcă. Forțele aeriene ruse au lansat un atac direct cu rachete asupra forțelor armate turce dislocate pe teritoriul Siriei, transmite Statul Major al Turciei. Urmare a bombardamentului, au fost uciși trei militari turci, iar 11 au fost răniți. Bombardamentul a fost lansat asupra clădirii în care se aflau forțele armate ale Turciei, situată în apropierea orașului Al-Bab, transmite Hurriyet Daily, care a citat Statul Major al Turciei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de cazurile anterioare de ciocniri, de această data președintele rus, Vladimir Putin, s-a grăbit să transmită condoleanțe președintelui turc, Recep Erdogan, în cadrul unei convorbiri telefonice ca urmare a incidentului care a condus la moartea soldaților turci. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a confirmat convorbirea și faptul că Putin și-a exprimat condoleanțele. Atacul direct se petrece în condițiile în care între cele două capitale era pus la punct un sistem de coordonare și informare în așa fel încât prezența pe teren a trupelor turce sau ruse și a intermediarilor lor sirieni era cunoscută în fiecare moment.

Președintele Putin a dat vina pentru incidentul din 9 februarie pe lipsa de coordonare. El a recunoscut că forțele aeriene ruse au lansat un bombardament direct asupra militarilor turci și că au murit și au fost răniți soldați turci în urma acestei operațiuni militare. Spre deosebire de alte momente din hârjoneala ruso-turcă, reacția Moscovei a fost promptă și ea s-a referit și la recunoașterea publică a erorii, și la asumarea atacului, urmat de scuzele directe la adresa Ankarei.

Pe de altă parte, analiști mai cârcotași continuă să pună atacul pe seama zbenguielii pe teren necoordonate și a acțiunilor Turciei neacceptate de Rusia. Se spune că atacul direct a fost un avertisment față de prezența trupelor turce și a sirienilor de opoziție, ale căror trupe le pregătesc la o distanță prea mică de Raqqa, capitala siriană a Daesh Stat Islamic. De asemenea, atacul ar reflecta nemulțumirea privind prezența prea pregnantă și vizibilă a Turciei pe teren și poziția puternică pe care o pregătește această prezență în perspectiva negocierilor de pace în Siria, acolo unde Turcia amenință să aibă linii roșii greu de depășit de ceilalți participanți. Nu întâmplător, în această perioadă se pregătește la Moscova un congres al kurzilor, incluzând reprezentanți din Turcia, Irak și Siria, inclusiv ai organizațiilor considerate teroriste de către Ankara.