Editura Evenimentul si Capital

Harcodanul şi Dornadosul. Tarzan și reactorul nuclear din Katanga. Barbecii au idei bune pentru distracții, Capricornii se îndreaptă către o perioadă de reușite │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Autor: | | 0 Comentarii | 6095 Vizualizari

Harcodanul și Dornadosul sunt numele unor cureți de aer, a unor vânturi, din Munții Apuseni. În această zile se bat două puternice spirite ale aerului, Harcodanul şi Dornadosul, fiind zile de primejdie mare, mai ales în Munţii Apuseni, inima Daciei, dar şi pe mare şi în restul ţării, pe fluvii, în oraşe, pe drumuri şi ogoare.

HOROSCOP Pe 8 iulie s-au născut John D. Rockefeller, Anjelica Huston, Sir Arthur Evans, Ferdinand von Zeppelin, Şerban Foarţă, Petre Abrudan. Pe 9 iulie s-au născut Nikola Tesla, Hassan II, Tom Hanks, Ottorino Respighi, Angela Similea, Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Marcel Budală, Daniel Iordăchioaie, Alexandru Graur.

Pe 8 iulie, sâmbătă, pomenim în calendarul creştin-ortodox pe Sf. Mare Mucenic Pricopie și mama sa Teodosia. Pricopie, ostaşul, „patronul lupilor”, cel care face să tacă cucul şi pedepseşte pe cei care nu îl respectă, adică nu respectă ritmul naturii. Mai sunt de bună amintirea astăzi și Sfinții Epictet preotul și Astion monahul.

Câteva zile înainte şi după Sf. Pricopie, sunt mari primejdii de furtuni, vijelii, averse dure de ploaie şi grindină.

HOROSCOP În această zile se bat două puternice spirite ale aerului, Harcodanul şi Dornadosul, fiind zile de primejdie mare, mai ales în Munţii Apuseni, inima Daciei, dar şi pe mare şi în restul ţării, pe fluvii, în oraşe, pe drumuri şi ogoare.

Mereu şi mereu, iată, în calendarul strămoşesc apare amintirea lupilor, totemul tribului din care ne tragem cu toţii, dacii şi romanii, împreună.

Este o creştinare a unei foarte vechi sărbători, în care Lupul Şchiop şi cei şase Filipi de Foc au rolul principal. Din nou Lupul Şchiop apare în ipostaza punitivă, de răzbunător al principiilor vechi: onoare, credinţă, responsabilitate, patriotism, hărnicie, cinste. Nerespectarea zilei, de fapt a moralei şi a eticii străbune, a Legii Strămoșești, aducea grele pedepse. "Arde piatra-n apă, dacă nu se ţine" (Speranţia)

Vechiul blestem strămoşesc "arde-te-ar focul!" se referă la acţiunile Lupilor de Foc, care provoacă, ca pedeapsă, incendii şi combustie spontană. La limita sofisticată dintre câmp şi materie, lupii de foc, "câinii lui Sf. Petru" dezlănţuie misterioase energii cosmice, care degenerează termic, până la nivelul focului.

"Neşte oameni s-au apucat să treiere grâu în ziua de Pricopie. Până seara s-au aprins paiele şi apoi au ars tot" (Speranţia)

Şi culmea pedepsei, Pricopul, sub forma unui lup, fură copiii celor care nu ţin ziua, sau păcătuiesc grav cu ceva!

Nimic în "kalendar", pe 9 iulie, în calendarul creştin-ortodox este Sfântul Pangratie.

„Evenimentul zilei” din 9 iulie 1922 a fost că Johnny Weismuller a reuşit, pentru prima dată în istorie, să înoate suta de metri sub un minut, în numai 58,6 secunde.

Tânărul de numai 18 ani, american provenit din Europa, etnic german, s-a născut la Timișoara, avea să fie celebru mai târziu prin rolul „Tarzan” din filmele de la Hollywood. Personal mă uit şi astăzi la filmele alb-negru cu Tarzan. Şi nu sunt singurul: „The best Tarzan money can buy„ a spus excentricul regizor Quentin Tarantino, despre Johnny Weismuller.

În filmele alb-negru cu Tarzan, duşmanii permanenţi erau triburile de pigmei, groteşti şi vicleni. Marele savant german Julius Lips arată, citând documente vechi portugheze, britanice şi franceze, că triburile de pitici negri, pigmeii cei perverşi, se pare că proveneau dintr-un singur areal, o zonă din Katanga. Acolo s-au mai înregistrat şi alte lucruri bizare: rinocieri pitici, maimuţe cât un pumn, vegetaţie luxuriantă, ferigi ca în Jurasic, copaci monstruoşi. Recent, savanţii au descifrat enigma: în Katanga a funcţionat, la un moment dat, la o adâncime mică sub scoarţa terestră, un reactor nuclear natural. Singurul din lume! Se ştie că Katanga este plină de uraniu, de asta s-au bătut ruşii ajutaţi de cubanezi împotriva americanilor, pentru zăcămintele de material radioactiv de acolo, asta prin anii 60’.

Ei bine, reactorul nuclear a iradiat copios fauna şi vegetaţia, obţinîndu-se mutanţi groteşti, dar viabili. Asta este istoria pigmeilor. Dacă ştia Tarzan, le inunda reactorul!

Ne oprim aici, o să continui mâine, iarăși mi s-a umplut curtea de oaspeți, în căutarea aerului curat, a răcelii nopții și a unui sfat bun. În pustnicia mea eu nu invit pe nimeni. Ați auzit, domniile voastre, de vreun anahoret care să invite musafiri? Dar vin în pustnicia mea rudele mele, finlandezii, cunoscuți și necunoscuți, fără invitație. Un sihastru nu face invitații, repet. Dacă veniți, sunteți bineveniți, dacă nu veniți este la fel, pentru mine!

Mă duc la focul de tabără, cred că cartofii s-au copt în spuză, au început să cânte ”Jean și Jeana”, au dreptate, ”Jeana nu e moartă, Jeana se transformă!”.

Așa cum și noaptea se transformă în ziua de mâine, doar este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Sâmbăta aceasta eşti un lider inspirat în ceea ce privește capitolul distracții. Ai idei bune, plăcute, pe care anturajul tău le repetă și le acceptă, ca un cor fidel din tragediile antice. Sâmbătă este o zi bună în care eşti plin de energie. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect, termină lucrurile începute. Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor. Cu toate că sunt aşa de pasionante ca nişte telenovele în care tu joci rolul principal. Utilizează orele de lumină naturală. Nu uita că loialitatea este în zilele de azi lucrul cel mai scump şi marfa cea mai rară. Duminică, mai toata ziua este bine aspectata de stele, asa ca profită ca să obții ceva favoruri sau să rezolvi unele situații. O veste buna si una nu prea, ca sa fie totul echilibrat. Abordarea sistematica a situatiei îţi furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Simţul tău practic este la înălţime, trebuie doar să-i dai curs.

TAUR Ești oarecum neatent, probabil din cauza căldurii. Deși toate problemele din ultimul timp te-au făcut să-i neglijezi pe cei pe care îi iubesti, azi iți vei putea îndrepta atitudinea. Sâmbătă iarăşi ai de gând să cucereşti pe cineva şi îţi faci iluzii că eşti cel mai deştept şi mai frumos! Dar dacă chiar este aşa? O problema veche revine in actualitate: ai greşit atunci, sau acum? Lasă analizele şi mergi mai departe! O informaţie de ultimă oră te avantajează în mod deosebit. Verifică prin prietenii apropiaţi şi de încredere. Nu promite nimic! Dar in secret poți să speri ca o sa ai succes. Duminică este o zi vesela si optimista, plina de surprize placute din partea celor dragi, mai ales din partea prietenilor, copiilor/parintilor şi a rudelor. Unii Tauri au de ales, de luat o decizie, ceea ce este foarte greu pentru nativii zodiei lente, de pământ: acţioneaza si nu vei gresi, indiferent de comentariile ulterioare ale prietenilor sau de dificultatile pe care le ai de infruntat.

GEMENI Momentele trgico-comice prin care treci astăzi se datoresc modului ciudat in care înțelegi tu banii. Nu greşeşti dacă îţi doreşti un viitor îmbelşugat, dar nu cheltui ca şi când l-ai avea. Sâmbătă este o perioadă bună pentru implicare în problemele altora, adică ceva bârfe la obiect şi intrigi suculente. O veste bună, pe seară. Configuraţia stelelor arată o perioada buna, mai ales in ceea ce priveşte sănatatea şi amorul. Luna in scadere lentă, te îndreptăţeşte să speri în rezolvarea favorabilă a problemelor tale sentimentale, sau măcar in amânarea lor. Duminică este o zi bună pentru cumpărături, întâlniri, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau mici vizite. Alege ce îţi place mai mult! Poti sa incepi sa-ti faci proiecte pentru urmatoarea perioada, următoarea săptămână. Așa trece ziua mai repede și afli ce idei au și prietenii sau membrii familiei tale. Cauta cu grija prilejurile sa te afirmi, pentru ca stelele te avantajeaza spre o rapida ascensiune pe scara socială, sigur, în cercul tău. Vești bune pe care nu prea le mai aşteptati, dar la care în secret, sperati. Mici sau mai mari favoruri din partea anturajului.

RAC Astăzi planetele iți indică o schimbare favorabilă în viaţa ta, în special geografic vorbind. Probabil că pleci la drum pentru o destinație nouă de weekend. Surprize plăcute, mai pe seară. Cumpărăturile in general şi achiziţionarea bunurilor de folosinţă indelungată in special sunt, sâmbătă, favorizate de stele. Trebuie sa te gandeşti foarte bine cum o să cheltuieşti banii albi puşi deoparte pentru zile negre, dar nu te gândeai ca acele zile negre sunt aşa de apropiate. Având in vedere lumea asta nebună, nebună, nebună ai renuntat la cura de slăbire, dar o sa regreţi amarnic la prima petrecere! Evită să te expui prea mult la Soare. Nu mai este Soarele blând de acum 50 de ani, ci unul arzător şi agresiv, pe măsura timpurilor. Duminică, acasa sau pe plajă, te intâmpină un amestec asortat de treburi urgente care asteapta hotăririle și actiunile tale energice. Insa, prudenţa si calmul trebuie să fie caracteristicile tale pentru ziua de duminică, mai ales daca mergi prin traficul aglomerat din oraş. O seară de duminică placuta, chiar daca este la fel cu celelalte, sau tocmai de aceea.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro

libertatea.ro

rtv.net

fanatik.ro

wowbiz.ro

b1.ro

cancan.ro

playtech.ro

unica.ro

dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate