Haos în Capitală. Prefectul cere societății civile să se trezească, Oprescu se gândește la dizolvarea CGMB-ului, iar aleșii generali blochează Capitala din interese politice. Consilier General: eu nu mai vin să mă uit pe pereți

Haos în Capitală. Prefectul cere societății civile să se trezească, Oprescu se gândește la dizolvarea CGMB-ului, iar aleșii generali blochează Capitala din interese politice. Consilier General: eu nu mai vin să mă uit pe pereți

În timp ce Capitala riscă să nu mai aibă bani pentru investiții, iar RADET și RATB este în colaps financiar-aleșii generali ai Capitalei blochează activitatea Municipalității de aproape trei săptămâni din orgolii politice. Mai mult, edilul-șef, Sorin Oprescu, se interesează cum poate dizolva Consiliul General. În tot acest timp, prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, ridică din umeri și speră ca societatea civilă să facă ceva.

Ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) care a fost convocată de către primarul general, Sorin Oprescu, pentru data de 30 iulie 2014, s-a transformat într-o întâlnire informală, după ce aleșii generali PSD au dat impresia că țin o ședință ordinară, deși nu aveau cvormul necesar pentru convocarea ședinței. Motivul: aleșii generali PDL, PNL și PP-DD au refuzat să participe la ședința de miercuri, invocând că în luna iulie a mai existat o ședință ordinară a CGMB-ului, pe care edilul-șef, Sorin Oprescu, a deschis-o și a avut cvorum.

În ședința, care nu a fost deschisă din lipsă de cvorum, aleșii PSD au cerut prefectului Capitalei și lui Sorin Oprescu să atace toate hotărârile votate de noua majoritate, pe motiv că noua majoritate nu au legitimitate și că au votat ilegal. Și, când au văzut că președintele Consiliului, Tudor Toma, le-a explicat că nu este așa de ușor și că instanța poate stabili cine are dreptate, aleșii PSD l-au întrebat pe prefectul Capitalei cum poate fi dizolvat CGMB.

Prefectul: Să sperăm că se trezește societatea civilă

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în timp ce Nicolae Petrovan a făcut apel la societatea civilă, în speranța că ea ar putea salva problema, acesta a ridicat neputincios din umeri și a explicat că el este defpat simplu observator în CGB, dar că va ataca în instanță cea ce va constat că s-a votat ilegal în ședințele CGMB-ului. În ceea ce privește disputele politice, acesta a refuzat să comenteze.

Aleșii PSD către secretarul general al Consiliului: Lasă-ne cu legea, zi-ne ce ne interesează

Cert este că aleșii PSD s-au enervat când au văzut că nu au cvorum și au cerut explicații secretarului general al Consiliului, pe motiv că pe lista de prezență apar și dispar consilieri generali. „Erau 56, apoi 53, apoi 51 de aleși pe lista. Nu mai înțelegem nimic. Lăsați-ne cu legea, explicați-ne cum s-a ajuns în această situație”, au strigat nervoși aleșii PSD.

Numai că, secretarul general le-a explicat că s-a ajuns în această situație penru că nu s-a respectat algortimul electoral și s-a sărit rândul celor de pe listă care erau îndreptățiți să fie aleși generali. Când au văzut că Tudor Toma nu ține cu ei, aceștia au anunța că îi vor face plângere penală.

Pieptea: Noua majoritate susține proiectele fezabile

„În data de 23 iulie 2014, Primarul General al Capitalei a convocat ședința Consiliului General pentru data de 30 iulie 2014, având aceeași ordine de zi ca a ședinței din data de 23 iulie. Precizăm, și pe această cale, că din punctul de vedere al consilierilor generali aparținând Partidului Național Liberal, ședința lunară ordinară a Consiliului General aferentă lunii iulie a avut loc în data de 23 iulie și s-a desfășurat conform tuturor prevederilor legale în vigoare”, este de părere liderul aleșilor PNL, Cornel Pieptea.

Acesta a mai explicat că  o parte dintre proiectele de hotărâre propuse de către Primarul General, printre care și transformarea RADET-ului în societate comercială, au fost susținute și votate cu sprijinul nemijlocit al Partidului Național Liberal, doar absența colegilor de la PSD făcând imposibilă adoptarea tuturor proiectelor.

„Revenind la întâlnirea de azi a Primarului General cu membri ai Consiliului General, salutăm deschiderea acestuia către dialog. Nu putem cataloga altfel întâlnirea de azi decât ca fiind informală în condițiile în care cvorumul minim necesar pentru constituirea legală a ședinței ordinare nu a fost îndeplinit. Așadar, îi solicităm domnului Sorin Oprescu să ia act de noua majoritate stabilă creată la nivelul Consiliului General al Municipiului București. Suntem convinși că, prin dialog instituțional, proiectele pentru București vor fi deblocate în cel mai scurt timp.Îl asigurăm încă o dată pe domnul Sorin Oprescu de întregul sprijin al consilierilor generali aparținând Partidului Național Liberal pentru proiectele fezabile și judicios bugetate”, a mai precizat Pieptea.

Referitor la propunerea formulată de către prefectul Capitalei, domnul Nicolae Petrovan, privind organizarea unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului General al Municipiului București, Pieptea susține că liberalii sunt dispuși să  legitimeze, prin votul cetățenilor, noua majoritate.

Ales general PSD: Eu nu mai vin la ședințe să mă uit pe pereți

Și, în timp ce o parte din aleșii generali ai Capitalei PSD îi cereau edilului-șef să facă ceva pentru a-i ajuta să preia iarăși majoritatea, iar primarul le-a explicat că ar trebui ei să se înțeleagă între ei- consilierul general, Gabriel Fătu, a anunțat că el nu mai vine la ședințe ca să se uite pe pereți. „Am plecat azi dimineață de acasă și soția m-a întrebat: ai astăzi spectacol? I-am zis că am unul la CGMB și unul în Centrul Istoric. Refuz să mai particip la ședințele în care nu facem nimic, nu se întâmplă nimic”, a replicat Fătu. Colegii lui s-au arătat nemulțumit de reacția colegului lor și ai vociferat.

Ședine de Consiliu pe culori politice

În în timp ce Capitala este blocată, din punct de vedere deciziilor ce trebuie luate de CGMB: investiții, alocare de bani, din cauză că PSD nu recunoaște noa majoritate și i-a cerut prefectului să atace tot, aleșii generali face ședințe pe culori politice. Astfel, când ședința este convocată de PSD, nu participă aleșii PDL, PNL ȘI PP-DD, iar când ședința este convocată de noua majoritate, aleșii PSD nu participă.