Editura Evenimentul si Capital

Halloween la Chișinău: Joaca de-a guvernarea pro-europeană

Iulian Chifu
Autor: | | -2 Comentarii | 515 Vizualizari

Anul ăsta m-a prins Halloween-ul la Chișinău. Așa s-a întâmplat. Mai grav e că viața politică a Republicii Moldova este ea însăși intrată într-un etern Halloween, o amestecătură ambiguă și nedefinită de jocuri politicianiste, ambiții și orgolii pe cât de mari pe cât de măruntă e țara unde toți se visează prim miniștri, președinți, sau măcar miniștri și parlamentari.

Guvernul Streleț a căzut. Al doilea guvern în nici un an. De abia prezentaseră un plan de acțiuni în domeniul reformelor și a fost demis, ca și cum cineva nu vrea dintr-adins nici un fel de reforme sau o apropiere de UE. Nu-i vorba, și unii europeni își freacă serios mâinile că au scăpat de un candidat ce-și face lecțiile serios și bate la ușa UE cu temei și legitimitate. Premierul și-a prezentat demisia și autorul loviturii de coaliție, ucenicul vrăjitor al zilelor acestea, a reînceput joaca de-a negocierea.

De ce joaca? Pentru că totul pare desprins din registrul ludic: PDM al lui Lupu și Plahotniuc se face că negociază menținând drumul pro-european, anunțat sforăitor de fostul președinte al Parlamentului și președinte de jure al partidului, înaltul domn Lupu. Însă negociază fără nici un pachet serios de oferte cu PLDM al lui Filat și Streleț, partid umilit în mod repetat. Ca și cum. în pornirea umorală de a-și distruge rivalul, singurul rămas dintre cei doi Vlazi cu forță politică și financiară a uitat că nu poți avea vreodată drept partener pe adversarul pe care după ce l-ai învins, l-ai și umilit!!!

O joacă de-a pro-europenismul steagurilor fluturânde, fără ca cineva să se uite la esență: PDM, partide autodeclarat pro-european, a votat o moțiune de cenzură cu un text profund anti-european, alături de inițiatorii PSRM(Dodon, pro-rus) și PCRM(Voronin, naționalist moldovenist). Apoi nu numai că nu există pachet de oferte, dar și PDM, alături de toți ceilalți actori, au dat năvală să cumpere voturi și deputați și să rupă din trupul PLDM, eventual să creeze pe sub mâna noua majoritate. Un comportament care prezice o majoritate mozaic, de strânsură, și alegeri anticipate curând, eventual un guvern cu perioadă de întrebuințare limitată, în orice caz fără garanții de reforme, combaterea justiției și edificarea statului de drept. Filat rămâne unicul corupt al Republicii Moldova, și asta pentru mult timp de acum încolo.

Dar vrăjitoarele și ursitoarele sunt și mai crâncene în descrierea proiectului de viitor: fac tot acest balet fără perspectivă, compromițând partide proeuropene ce au acceptat „negocierea” – PL Ghimpu și PPEM Leancă – în absența PLDM care va decide abia duminică ce este de făcut, doar pentru a spune că a încercat, dar nu a reușit în varianta pro-europeană, fapt ce obligă, nu-i așa, ca guvernarea să continue, responsabil, chiar dacă ea se va face cu stânga pro-rusă. Un comportament de forță, agresiv și în ofensivă, nicidecum înclinat spre negociere și compromis. Drumul spre pierzanie pare bătătorit.

Varianta unui guvern cu etichetă pro-europeană este cea optimistă la Chișinău. Fără conținut, doar eticheta, eventual și ceva spoială, distrugerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene prin sterilizarea Nataliei Gherman, schimbarea ei sau preluarea separată a părții de Integrare europeană pentru un minister de negociere, eventual pentru PPEM. Fără luptă împotriva corupției, aceasta având eventual având un singur destinatar, PLDM(Filat), o justiție selectivă care deja este strigată în gura mare de mulțime.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate