Editura Evenimentul si Capital

Cetățeni de onoare, condamnați penal

Mihail Vlasov
Autor: | | 11 Comentarii | 3395 Vizualizari

Dan Diaconescu, Mihail Vlasov, Liviu Dragnea sau Miron Mitrea sunt doar câțiva dintre cei care au primit titluri de fruntași ai unor orașe. Meritele lor nu au fost identificate până acum

Imediat după 1989, consiliile locale abia înființate s-au grăbit să acorde titluri de cetățean de onoare fără să se gândească prea mult la criterii. Era epoca entuziasmelor postrevoluționare, când un transport cu medicamente sau voluntariatul admirabil al vecinilor se considerau acte eroice. Nimic de zis, când Timișoara i-a acordat consulului iugoslav, Mirko Atanackovic, primul titlu de cetățean de onoare în martie 1990 pentru „curajul cu care s-a angajat din prima zi în Revoluția noastră și justelor informații difuzate în toată lumea”, titlul a fost pe deplin meritat. După 25 de ani, numele său se întâlnește, pe aceeași listă, cu numele martirilor distinși post-mortem, dar și cu numele unor vechi comuniști sau cu oameni de încredere ai Securității dați în vileag, sau nu.


FOTO: Viorel HrebenciucAmestecul e indigest pe toate listele publicate pe site-urile primăriilor de azi. Prima lege a administrației publice locale, Legea 69/1991, nu prevedea condiții de acordare a titlului, abia mai târziu, odată cu Legea 215/2001, cetățenia de onoare primește un regulament-cadru. Se stipulează că merită titlul personalități recunoscute național și internațional, care aduc prestigiu, progres și faimă localității. Adică, oameni de onoare.


FOTO: Miron MitreaCarul cu distincții

Caracalul bate tot în generozitatea cu care împarte onoarea, ambiționând să depășească în număr listele Capitalei sau ale Clujului. Până în 2013, an la care se oprește informația de pe site-ul oficial, se acordaseră deja peste 130 de titluri celor mai diverși cetățeni (Clujul e undeva pe la 180). Printre ei: Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției și turnătoare cu nume de cod „Sanda”, omul de afaceri George Păunescu, actori, sportivi, scriitori și un șir întreg de generali și fețe bisericești. Printre cărăcălenii de frunte se găsește și Dan Diaconescu, fost OTV, condamnat la 5 ani pușcărie pentru șantaj. Cum primăria a adoptat un regulament clar în 2013, „Senzaționescului” i s-ar putea retrage titlul conform art. 13-15 din regulament. Dar cine să își bată capul cu asta? Moineștiul se laudă și el cu nume prestigioase. Alături de înalții prelați Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Ioachim Băcăuanul, alături de Beatrice Veteau, președinta organizației „Farmaciști fără frontiere”, iată-l pe Viorel Hrebenciuc cetățean de onoare din 2002. Acesta avea să adauge peste ani un stufos dosar penal gloriei orașului, ca de altfel și Sergiu Sechelariu, băgat până în gât în afaceri de corupție cu Adrian Năstase și Miron Mitrea. Și aceștia au binemeritat, pe lângă dregătorii, și titluri, decorații, pupăciuni.


FOTO: Sergiu SechelariuDouă refuzuri și câteva concluzii

Dacă de „reperarea” onoarei nu se preocupă edilii (poate doar titlul lui Vlasov să fi fost suspendat până acum), nici comunitățile nu par supărate că se asociază numele localității cu numele unor infractori. Ba, mai mult, aceștia păstrează avantajele, gratuitățile, drepturile. Orașele mari sunt mai prudente, cetățenia de onoare fiind conferită unor personalități culturale sau unor străini de marcă, diplomați, universitari, sportivi și mai rar conjunctural. Ca să vezi, soarta: Sibiului i-au refuzat (sau doar amânat?) titlul doi candidați: președintele Băsescu și președintele Iohannis. Iar la Timișoara au protestat împotriva desemnărilor cu toptanul chiar revoluționarii, la aniversările de un sfert de veac. Setoși de măriri, fie ele deșarte, românii rar refuză o diplomă, un titlu, o honoris causa, o insignă, orice, indiferent de companie. O statistică empirică arată că, pe liste, cel mai frecvent se regăsesc printre cetățenii de onoare Regele Mihai, PreaFericiții și ... caricaturistul Popa’s.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate