Doi HACKERI ROMÂNI, în SPATELE unui FURT de 18 MILIOANE de dolari. Au fost EXTRĂDAȚI în SUA. Îi așteaptă judecătorii federali

Doi HACKERI ROMÂNI, în SPATELE unui FURT de 18 MILIOANE de dolari. Au fost EXTRĂDAȚI în SUA. Îi așteaptă judecătorii federali

Doi români sunt acuzați că ar fi în spatele unui furt cibernetic internațional și că ar fi intrat într-o conspirație pentru a comite furt de identitate. Li se aduc 31 de capete de acuzare, iar cei doi au fost extrădați în SUA, pentru a apărea în fața unei instanțe federale.

Teodor Laurențiu Costea, în vârstă de 41 de ani, și Robert Codruț Dumitrescu, în vârstă de 40 de ani, sunt acuzați în SUA că au instalat programe interactive de recunoaștere a vocii pe calculatoare slabe, ca parte dintr-o operațiune de înșelăciune.

Cei doi se foloseau de numele unor instituții financiare pentru a obține, prin intermediul telefonului sau calculatorului, numere de cont, PIN-uri și coduri numerice personale de la victime, conform CyberScoop.

Departamentul de Justiție din SUA a precizat, la momentul extrădării, că tacticile acestea sunt cunoscute drept „vishing” și „smishing”, adică operațiuni de înșelăciune („phising”) prin voce și mesaje telefonice.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce ar fi obținut aceste informații, hackerii le-ar fi vândut, producând o pagubă de peste 18 milioane de dolari, conform estimărilor americanilor.

Judecătorii din SUA sunt obișnuiți cu spețele în care sunt implicați hackeri din afara Statelor Unite, având mai multe astfel de cazuri în ultimele luni. Republica Cehă l-a extrădat, în martie, pe Evgheni Nikulin, care era acuzat de legături cu atacurile asupra site-urilor LinkedIn, Dropbox și Formspring.

În luna februarie, Spania îl extrăda în SUA pe hackerul rus Peter Levashov pentru lansarea unui program de tip botnet care crea un fluviu de emailuri de tip spam pentru profit.