Editura Evenimentul si Capital

Gyuri – 55 | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 1 Comentarii | 774 Vizualizari

Cu fiecare prieten care ne părăseşte, mai moare şi în noi o secundă de viaţă. Şi tot aşa, ne istovim clipă de clipă, până când, deodată, avem o revelaţie: că am rămas singuri.

 Şi că, înainte de a constata că nu ne-a mai rămas – nici nouă – decât o ultimă picătură de vieţuire, descoperim că vorbim la pereţi. Dintotdeauna, am fost sedus de momentul acela nebun, de clipa aceea stranie, ce nu ţine de Timpul pământean (fiindcă aparţine, de fapt, patrimoniului celest), în care o viaţă, un destin, un chip, un zâmbet, un om se transformă în tablou. E ţintuită pe o pagină de album cu poze. Un oracol cu amintiri dintr-un timp atât de îndepărtat, încât ai impresia că nu-ţi mai aparţine. Şi că visezi. Tocmai asta a făcut acum Gyuri Pascu. Surmontând valul de durere lăsat în sufletul fiecăruia dintre cei apropiaţi, el s-a preschimbat într-o pânză de maestru, ce se clatină nesigur pe marginea abisului. Într- o amintire fulgurantă. Care pluteşte uşor, aidoma petalei unei flori de măr. Ori ca fulgul din aripa unui înger. Plecat. Prea plecat. Drum bun, prietene!

Imaginea care-mi ţâşneşte acum în memorie nu are nimic agresiv, nimic impudic, nimic indecent. Gyuri era nu doar cel mai proaspăt sosit în grupul „Divertişilor” (de care, şi de ei, mă leagă fedeleş o eternitate de clipe împreună!), dar şi, paradoxal, cel mai serios. Cuminte. Cumsecade. Blând. Bun. Harnic (ca orice om ieşit din sămânţă rodită în mijlocul Ardealului!).

Aşadar, imaginea. Poza. Fotografia criogenată. Este Ioan Gyuri Pascu cântând la chitară… sub o chiuvetă. Într-o cameră de Costineşti de 3x3, în care încăpuserăm cum-necum 30 de oameni, claie peste grămadă. Şi, pentru că, la rugăminţile tuturor, se încumetase şi pornise mult aşteptatul recital de noapte, nu mai găsise loc decât ciucindu-se sub chiuveta din colţul camerei. În zori, el era tot acolo, sub chiuvetă, mormăind pe strune ceva melodios… Gyuri avea atunci 25 de ani. Amintirea are 30 de ani. Dar tabloul va dura o veşnicie.
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 11:10 Vanghelie, declarație BOMBĂ despre SIPA: „S-a luat pe CD-uri, exact ştiţi cum iei covrigii pe o aţă” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate