Editura Evenimentul si Capital

55 de milioane de euro, plătite la CEDO Guvernul vrea să-i ardă la buzunare pe magistraţii vinovaţi de erori judiciare

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spune că răspunderea magistraţilor este aşteptată de „întreaga societate” FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 5 Comentarii | 2088 Vizualizari

Ministerul Justiţiei pregăteşte un proiect de lege care ar putea obliga Finanţele să recupereze de la magistraţi prejudiciile rezultate din procesele pierdute de România la CEDO în urma unor grave erori judiciare ale judecătorilor şi procurorilor

Guvernul se consultă informal, până pe 15 februarie, cu CSM, ÎCCJ şi Parchetul General, pe marginea unui proiect care modifică răspunderea magistraţilor, după care va trimite legea în Parlament, ne-au relatat surse din coaliţia de guvernare.

EVZ a aflat că una dintre posibilele noutăţi este modificarea articolului 95 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia „statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare” şi „statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Guvernul ar putea să modifice sintagma “se poate îndrepta” cu sintagma “se îndreaptă”, pentru a obliga statul să facă acest lucru.

Amenzi grase la CEDO

Între 1998 şi 2016, România a plătit în urma condamnărilor la CEDO aproape 55 de milioane de euro, iar Guvernul nu a recuperat niciun leu de la judecătorul sau procurorul care a săvârşit eroarea judiciară. Finanţele s-au plâns că mai întâi CSM trebuie să constate abaterea magistratului.

„Există rea-credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane”, arată legea 303/2004. „Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual”, mai spun normele legale.

Prescripţie

O altă modificare luată în calcul de Guvern este legată de termenul de prescripţie al acţiunii de recuperare a prejudiciului adus prin eroarea judiciară, una dintre variante fiind ca prescripţia să curgă din momentul în care unei persoane i s-a admis plângerea legată de faptul că nu a avut un proces echitabil, şi nu de la data săvârşirii erorii judiciare de către magistrat.

CSM şi ÎCCJ s-au făcut arici

Plenul CSM a decis, la 12 ianuarie, că o lege a răspunderii magistraţilor ar fi „inoportună” şi inutilă pentru că legea prevede şi acum răspunderea disciplinară, penală şi civilă a magistraţilor. Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, este de acord cu o lege a răspunderii magistraţilor numai dacă se propune şi o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

Dragnea: Secţie specială de procurori

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că la pachet cu răspunderea magistraţilor, Guvernul ar trebui să ia în calcul şi protejarea judecătorilor prin înfiinţarea unei secţii speciale de procurori care să ancheteze judecătorii, astfel încât judecătorilor să nu le fie frică că procurorul căruia îi respinge rechizitoriul l-ar putea ancheta pe el ulterior. „Adică cel care este în instanță să nu fie cel care mâine îl poate judeca pe judecătorul de la care așteaptă o sentință. Am vorbit cu mai mulți oameni din sistem, care nu spun că este o idee rea”, a spus Dragnea.

Situaţia la zi

Potrivit Statutului magistraţilor, procurorii şi judecătorii răspund civil, disciplinar şi penal. Judecătorii, procurorii şi magistraţii- asistenţi pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi la domiciliu sau arestaţi preventiv numai cu încuviinţarea secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii şi procurorii mai răspund şi disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei, sancţiunile mergând până la excluderea acestora din magistratură.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate