Editura Evenimentul si Capital

55 de milioane de euro, plătite la CEDO Guvernul vrea să-i ardă la buzunare pe magistraţii vinovaţi de erori judiciare

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spune că răspunderea magistraţilor este aşteptată de „întreaga societate” FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 5 Comentarii | 2100 Vizualizari

Ministerul Justiţiei pregăteşte un proiect de lege care ar putea obliga Finanţele să recupereze de la magistraţi prejudiciile rezultate din procesele pierdute de România la CEDO în urma unor grave erori judiciare ale judecătorilor şi procurorilor

Guvernul se consultă informal, până pe 15 februarie, cu CSM, ÎCCJ şi Parchetul General, pe marginea unui proiect care modifică răspunderea magistraţilor, după care va trimite legea în Parlament, ne-au relatat surse din coaliţia de guvernare.

EVZ a aflat că una dintre posibilele noutăţi este modificarea articolului 95 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia „statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare” şi „statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Guvernul ar putea să modifice sintagma “se poate îndrepta” cu sintagma “se îndreaptă”, pentru a obliga statul să facă acest lucru.

Amenzi grase la CEDO

Între 1998 şi 2016, România a plătit în urma condamnărilor la CEDO aproape 55 de milioane de euro, iar Guvernul nu a recuperat niciun leu de la judecătorul sau procurorul care a săvârşit eroarea judiciară. Finanţele s-au plâns că mai întâi CSM trebuie să constate abaterea magistratului.

„Există rea-credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane”, arată legea 303/2004. „Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual”, mai spun normele legale.

Prescripţie

O altă modificare luată în calcul de Guvern este legată de termenul de prescripţie al acţiunii de recuperare a prejudiciului adus prin eroarea judiciară, una dintre variante fiind ca prescripţia să curgă din momentul în care unei persoane i s-a admis plângerea legată de faptul că nu a avut un proces echitabil, şi nu de la data săvârşirii erorii judiciare de către magistrat.

CSM şi ÎCCJ s-au făcut arici

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate