Editura Evenimentul si Capital

Guvernul va desecretiza stenograma ultimei şedinţe, în care a fost avizată favorabil iniţiativa senatorului Şerban Nicolae

Victor Ponta, premierul României
Autor: | | 10 Comentarii | 740 Vizualizari

Guvernul României a anunţat că va desecretiza stenograma discuţiilor din ultima şedinţă, privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare

"Având în vedere eroarea tehnică din comunicatul de presă din data de 29 octombrie a.c., pentru o transparență totală, Guvernul României va emite un act normativ în urmatoarea ședință de guvern, prin care va fi desecretizată stenograma discuțiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare", se arată pe site-ul Guvernului României.

Decizia de a desecretiza stenograma vine după ce Guvernul, la finalul şedinţei de miercuri, a anunţat că a avizat favorabil iniţiativa legislativă care sancţionează cu închisoarea dezvăluirea de informaţii din dosare penale aflate în cercetare, iar ulterior a precizat că avizul a fost, de fapt, nefavorabil.

Executivul a precizat atunci că, dintr-o "eroare tehnică", în comunicatul transmis după şedinţa de miercuri a fost anunţat că toate proiectele prezentate în şedinţă au primit aviz favorabil, deşi printre cele 37 puncte de vedere referitoare la unele proiecte legislative au fost şi unele cu aviz nefavorabil. Astfel, Guvernul a schimbat comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul care sancţionează dezvăluirea de informaţii nepublice din dosare penale aflate în cercetare, comunicând acum că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial.

Joi seară, premierul Victor Ponta a declarat că modificarea propusă de senatorul Șerban Nicolae se referă la informații nepublice, pe care presa nu ar avea voie să le posede.

„Din câte cunosc eu este vorba despre acele informații nepublice, mai departe vă rog vă adresați Ministerului Justiției, care la orice punct de vedere trebuie să consulte CSM-ul și o să răspundă dânșii. Dar eu cred că într-o societate normală, cei care dau informații din dosare sunt birourile de presă ale Parchetelor și că pentru cei care cumva dezvăluie informații nepublice, în toată Europa există sancțiuni. Presa are voie să facă ce fac toți ceilalți cetățeni ai țării. Dar dacă subtilizează informații dintr-un dosar care nu este public, atunci va răspunde”, a spus premierul.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată. În forma actuală a Codului Penal, "Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă".

Potrivit modificării propuse de Şerban Nicolae, pedeapsa pentru dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.

Senatorul Şerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate