Editura Evenimentul si Capital

Agenții economici SUSȚIN că FIRMELE MARI DE POMPE FUNEBRE vor să le pună lacătul pe ușă celor mici când Guvernul vrea să puna brățări morților

Transportul persoanelor decedate de la locul decesului și până la locul efectuării manevrelor de îngrijiri mortuare se realizează numai de către prestatorii de servicii funerare FOTO: EVZ
Autor: | | 2 Comentarii | 1087 Vizualizari

După ce proiectul a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, Guvernul a luat decizia: toate persoanele decedate vor purta o brățară la mână cu datele firmei care s-a ocupat de serviciile mortuare. Firmele mici de pompe funebre se simt amenințate

Pentru a preveni evaziunea fiscală la pompele funebre, Guvernul a decis ca fiecare persoană decedată să fie înmormântată cu o brățară la mână. Ce înseamnă asta? Firmele care se vor ocupa de serviciile mortuare vor fi obligate să treacă pe acele brățări realizate dintr-un material care nu este biodegradabil numele decedatului şi numele acestora. O astfel de brățară ar lămuri situațiile în care există sesizări ulterioare, eventual suspiciuni, din partea rudelor celui mort, cum ar fi cele legate de serviciile de îmbălsămare.

Regulile, aplicabile din noiembrie

În acest sens, firmele vor fi nevoite să cotizeze şi la un fond de garantare şi să despăgubească familiile defunctului sau defunctei în cazul în care nu îşi îndeplinesc aşa cum trebuie serviciile prestate. Mai mult, agenții economici vor fi obligați să păstreze şi să arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani. Noile reguli, anunțate încă din luna mai ca fiind pregătite, au fost avizate acum de Guvern și vor fi aplicate de la sfârșitul lunii noiembrie, însă firmele de pompe funebre nu sunt de acord. Cel puțin cele care sunt pe piață de numai câțiva ani.

Trei salariați pentru căratul mortului

„Este o lege dată de cei puternici, pentru firmele mari ca să rămână singure pe piață. Nouă, ăstora mai mici, să ne închidă gura. Vă spun sigur că vom fi nevoiți să punem lacătul pe uşă. Noi nu ne putem pune cu ei. Totul se rezumă la bani. Ca să mai putem funcționa trebuie să investim sute de mii de euro, în maşini speciale și în personal. Nu ne putem permite. E un semn clar că vor să pună monopol pe această afacere. Şi au găsit-o pe asta cu brățara morților“, ne-a declarat Laurențiu, un patron de pompe funebre din București. Guvernul s-a gândit și la cerințele minime de securitate și sănătate pentru lucrătorii firmelor de pompe funebre, astfel că îi va obliga pe angajatori să aibă în schema de personal cel puțin 3 salariați cu atribuții în transportul decedatului. Ținând cont că greutatea medie a unui adult este de 70 de kilograme, iar a unui sicriu este de 30 de kilograme, rezultă un număr de 3 angajați necesari pentru efectuarea transportului decedaților, a calculat Guvernul.

Câteva exemple din noile reguli

● Fond de garantare. Se stabilește la nivelul contravalorii a cinci ajutoare de înmormântare, cu obligativitatea majorării acestui fond în funcție de actualizările anuale ale cuantumului acestui ajutor și de realimentare în cazul plății de despăgubiri.

● O brățară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare și serviciile de tanatopraxie este obligatorie și se aplică pe mâna dreaptă a decedatului.

● Persoanele decedate din cauza unor boli contagioase vor fi depuse în sălile de ceremonii funerare numai cu avizul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, eliberat conform metodologiei de încadrare a riscului infecțios.

● Pompele funebre trebuie să aibă spațiu destinat activităților de servicii funerare de minim 40 de metri pătrați, cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor şi minim un autovehicul pentru recuperare cadavre și un autovehicul de paradă funerară.

Suprafețele de lucru din spațiul pentru îmbălsămare/ tanatopraxie vor fi dezinfectate zilnic și după fiecare manoperă realizată, cu produse biocide, avizate/autorizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista noilor miniștri din Guvernul Mihai Tudose 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate