Editura Evenimentul si Capital

După demiterea Guvernului Streleț, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a DESEMNAT pe vicepremierul liberal GHEORGHE BREGA în funcția de prim-ministru interimar / UPDATE

Cabinetul Streleț a intrat în istoria Republicii Moldova ca Executivul cu cea mai scurtă viață, nici măcar trei luni FOTO: AGERPRES
Autor: | | -3 Comentarii | 777 Vizualizari

Democrații s-au alăturat moțiunii de cenzură inițiată de socialiști și susținută de comuniști, punând capăt celei mai scurte guvernări din istoria Moldovei. După demisia de astazi al lui Valeriu Streleț, Gheorghe Brega a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Nicolae Timofti.

UPDATE. Gheorghe Brega (foto dreapta) a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Nicolae Timofti.

Prim-ministrul interimar a spus că nu poate să aibă planuri ambiţioase, din cauza restricţiilor constituţionale şi a pledat pentru urgentarea lansării unui nou Cabinet pro-european. 

"Sper la maturitate politică din partea colegilor din PLDM, sper că o să revină în Alianţă. Altă ieşire din situaţie nu există. Dacă ei nu revin, pierdem Alianţa pro-europeană", a declarat noul şef interimar al Guvernului.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a insistat că a luat independent decizia de a-l desemna pe liberalul Gheorghe Brega.

"Dl Brega va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până la depunerea jurământului de către membrii noului Guverm, care poate fi mai devreme sau mai târziu, ţinând cont de experienţa noastră", a spus Nicolae Tmofti.

Şeful statului mai speră că săptămâna viitoare va avea consultări cu fracţiunile parlamentare vizavi de desemnarea unui nou premier.

Arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, a demolat Alianța de guvernare. Confirmarea că AIE 3 nu a fost decât un castel de nisip, construit pentru a mai câștiga timp înainte de prăbușirea totală a visului european, a venit joi.

Cronica unei demiteri

Cu 65 de voturi „pentru” și doar 18 „împotrivă”, Guvernul Streleț a fost demis. Și odată cu acest vot, speranța unui viitor european a populației Moldovei a fost îngropată pentru o vreme. Cât? Asta numai istoria ne va spune!

Chișinăul arăta ieri ca un oraș sub asediu. Cordoane de forțe de ordine în jurul tuturor instituțiilor reprezentative ale puterii de stat, inclusiv al Curții de Apel, unde trebuia decisă reținerea sau judecarea în libertate a bufonului național, Renato Usatîi. În acest decor pigmentat de uniforme negre și scuturi, soarta guvernului Streleț, supus în aceeași zi unei moțiuni de cenzură inițiată de Partidul Socialist și susținută de comuniști, părea pecetluită încă de dinainte ca președintele Parlamentului, Andrian Candu, să deschidă ședința ordinară a Legislativului. În avanpremiera spectacolului de ieri, Marian Lupu, președintele PD, l-a mitraliat scurt pe premierul Valeriu Stre leț, lăsând PLDM opțiunea de a merge în continuare la braț la guvernare.

Nu s-a predat, dar a „murit”!

Dincolo de discursurile plate și demagogice ale celor care s-au „cățărat” la microfonul Parlamentului pentru a pleda pro sau contra demiterii Cabinetului Streleț, cea mai interesantă parte a dezbaterilor a constituit-o schimbul de replici dintre democrați și liberaldemocrați, care s-au acuzat reciproc de interese meschine.

Dialogul a fost întrerupt de începerea votului. Unul sec, care a consemnat debutul celei de-a treia reprize din 2015 în care Republica Moldova nu are Guvern. Cabinetul Streleț a fost demis și a intrat în istorie ca Executivul cu cea mai scurtă viață, nici măcar trei luni.

În această situație, de modul cum va reacționa PLDM depinde supraviețuirea AIE și, implicit, continuarea parcursului european al RM.

sursa: evz.md

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate