Guvernul Ponta dă alocaţia a 200.000 de copii pe CNP-uri pentru stupi

Guvernul Ponta dă alocaţia a 200.000 de copii pe CNP-uri pentru stupi

Deputatul european Rareş Niculescu a adresat Comisiei Europene o interpelare privind sprijinul acordat apicultorilor români în cadrul Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014-2016, program la care Uniunea Europeană participă la finanţarea acţiunilor cu 50% din cheltuieli.

Deputatul european arată că priorităţile şi cheltuielile prevăzute în acest Program sunt cel puţin contestabile, având în vedere faptul că un sfert din bani sunt destinaţi nu apicultorilor români, ci unui aşa-zis "sistem informatic pentru identificarea stupilor".

Mai exact, din suma totală de 44,5 milioane de lei s-au alocat aproximativ 20% - 8 milioane de lei - către ANARZ (Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie), în vederea realizării acestui sistem informatic, care presupune printre altele ca fiecărui stup să îi fie atribuit un "cod unic de identificare al stupului - cod alcătuit din maximum 13 caractere, inclusiv spaţiile".

"Este o bătaie de joc la adresa apicultorilor români, care - de bine, de rău, aşa cum pot - produc anual peste 20.000 de tone de miere, aşezând România pe un onorabil loc 4 în Uniunea Europeană. Ei merită felicitări şi sprijin! La ce alt capitol mai suntem pe un astfel de loc? Opt milioane de lei înseamnă aproape 200.000 de alocaţii pentru copii. Este o inconştienţă să arunci aceşti bani pe fereastră, pentru un iluzoriu şi inutil sistem informatic" a arătat deputatul european Rareş Niculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul european a arătat că a făcut această intervenţie la solicitarea mai multor reprezentanţi ai apicultorilor, nemulţumiţi de decizia Guvernului. Rareş Niculescu a menţionat, de asemenea, că unul dintre motivele de nemulţumire ale apicultorilor este existenţa unui sistem paralel de identificare.

"Nu se impune necesitatea implementării acestui sistem informatic la ANARZ atâta timp cât la primăriile localităţilor din ţară există Registrul Agricol, unde fiecare apicultor este obligat, prin lege, să declare numărul de familii de albine deţinut, registru care este in curs de informatizare (deci se cheltuieşte şi aici o sumă însemnată)", a reclamat unul dintre apicultorii nemulţumiţi.

"Banii din Programul apicol să meargă la apicultori, nu la profitori", a cerut deputatul european Rareş Niculescu.