Elevii din 50 de școli vor primi o masă caldă

Elevii din 50 de școli vor primi o masă caldă

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanță de urgență prin care a fost un introdus un program ce prevede acordarea unei mese calde în 50 de școli.

Suma necesară implementării programului-pilot „Masa caldă în şcoli” este de aproximativ 34 milioane lei, cu finanţare de la bugetul de stat, fiecare copil urmând a primi o masă caldă în valoare de şapte lei pe zi. „Masa caldă” va înlocui programele „Laptele şi cornul”şi „Fructele în şcoli”. Unităţile selectate include şcoli şi grădiniţe situate în medii geografice izolate sau greu accesibile, în medii sociale defavorizate (comunităţi cu grad mare de vulnerabilitate - populaţie romă, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi supuşi unor forme de abandon parental).

Nașterile, înregistrate în 30 de zile

● Tot ieri, Guvernul a decis să prelungească perioada în care pot fi înregistrate naşterile de la 15 la 30 de zile. Executivul vrea să pună astfel în practică măsura „Niciun copil fără buletin” cuprinsă în Pachetul Naţional Antisărăcie. „Astfel, părinţii şi autorităţile vor avea posibilitatea ca prin parcurgerea unor proceduri administrative să clarifice toate aspectele care interesează înregistrarea acestui eveniment la starea civilă. În principal, elemente legate de identitatea mamei, pentru că sunt foarte multe mame care nu au identitate”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Ne puteți urmări și pe Google News

● A fost adoptat și un memorandum prin care se solicită Consiliului Judeţean Cluj să transfere în administraţia Ministerului Sănătăţii un teren pentru construcția primului spital regional.

● Guvernul a adoptat o OUG prin care se prelungeşte cu doi ani posibilitatea decontării tratamentelor pentru victimele tragediei din clubul Colectiv care se tratează în străinătate.

● A fost adoptat programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Programul vizează dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi din structurile rezidenţiale de tip vechi şi transferul acestora în locuinţe protejate. Pe de altă parte, se urmăreşte prevenirea „(re)instituţionalizării” prin înfiinţarea de centre de zi în care se derulează activităţi de pregătire pentru viaţă independentă, consiliere vocaţională, terapie ocupaţională, sprijin în vederea integrării pe piaţa muncii, activităţi de socializare.