Editura Evenimentul si Capital

Taximetriștii, obligați să prezinte cazierul judiciar pentru a putea profesa

Autor: | | 0 Comentarii | 325 Vizualizari

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă potrivit căreia conducătorii de taxi trebuie să prezinte un cazier judiciar care să ateste că nu au fost condamnaţi pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, pentru trafic şi consum de droguri, contra vieţii şi integrităţii corporale.

UPDATE 17.00: Guvernul a doptat proiectul prin care conducătorii de taxi trebuie să prezinte cazierul judiciar, pentru a putea profesa. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a precizat, la Palatul Victoria, că ordonanţa pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, aprobată de Guvern, prevede că persoanele care practică profesia de taximetrist trebuie să aibă un cazier judiciar din care să rezulte că nu au fost condamnaţi pentru unele infracţiuni.

"Aceste infracţiuni sunt contra siguranţei pe drumurile publice, infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri, infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale, infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni contra patrimoniului. Deci, conducătorii de taxi trebuie să aibă un cazier care să nu conţină aceste elemente", a adăugat Suciu.

El a precizat că o altă modificare a legii este vizează impunerea de condiţii pentru certificatul de competenţă fiscală acordat managerilor de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere, care are o valabilitate de 10 ani - absolvirea unui liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la un curs şi promovarea unui examen conform normelor care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor.

"Se încearcă profesionalizarea, responsabilizarea managerilor care gestionează o asemenea activitate şi se încearcă responsabilizarea şi angajarea unor persoane cu probitate dovedită în această meserie", a explicat Suciu.

"Proiectul propus creează temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor de a reglementa, prin norme aprobate prin ordin al ministrului, existenţa şi modul de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.  De asemenea, proiectul introduce condiţia ca practicanţii profesiei de taximetrist să nu aibă menţiuni în cazierul judiciar, "fapt ce vine în sensul asigurării siguranţei cetăţeanului şi al practicării profesiei în mod onorabil şi legal".  Tot astăzi, Executivul ar putea modifica Legea privind performanţa energetică a clădirilor, mai anunţă sursa citată.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate