Editura Evenimentul si Capital

Guvernul a modificat AVIZUL inițiativei senatorului PSD Șerban Nicolae prin care se SECRETIZEAZĂ informațiile din dosarele penale. REACȚIA lui Ponta

Serban Nicolae, avocatul şi şoferul senatorului condamnat Cătălin Voicu
Autor: | | 53 Comentarii | 3259 Vizualizari

Guvernul informează că, dintr-o "eroare tehnică", în comunicatul transmis după şedinţa de miercuri a fost anunţat că toate proiectele prezentate în şedinţă au primit aviz favorabil, deşi printre cele 37 puncte de vedere referitoare la unele proiecte legislative au fost şi unele cu aviz nefavorabil.

UPDATE 2. Guvernul a schimbat comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul care sancţionează dezvăluirea de informaţii nepublice din dosare penale aflate în cercetare, comunicând acum că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial, relatează mediafax.ro.

UPDATE 1. Premierul Victor Ponta a declarat, în această seară, că modificarea propusă de senatorul Șerban Nicolae se referă la informații nepublice, pe care presa nu ar avea voie să le posede.

„Din câte cunosc eu este vorba despre acele informații nepublice, mai departe vă rog vă adresați Ministerului Justiției, care la orice punct de vedere trebuie să consulte CSM-ul și o să răspundă dânșii. Dar eu cred că într-o societate normală, cei care dau informații din dosare sunt birourile de presă ale Parchetelor și că pentru cei care cumva dezvăluie informații nepublice, în toată Europa există sancțiuni. Presa are voie să facă ce fac toți ceilalți cetățeni ai țării. Dar dacă subtilizează informații dintr-un dosar care nu este public, atunci va răspunde”, a explicat premierul.

Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată.

Ce spune prezentul Cod Penal : ”Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Ce propune Şerban Nicolae: ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

"Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani. Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penală în cursul cercetării unei cauze", mai arată propunerea legislativă.

Explicaţia senatorului PSD, Șerban Nicolae, a fost că modificarea are rolul de a clarifica prevederile Codului Penal. De precizat că Şerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Organizațiile media au cerut respingerea

Potrivit Agerpres, pe 30 septembrie, mai multe organizaţii au solicitat deputaţilor să respingă modificările aduse articolului 277 din Codul penal prin propunerea legislativă iniţiată de senatorul Şerban Nicolae, care a trecut de Camera superioară a Parlamentului prin aprobare tacită, deşi primise aviz negativ din partea Comisiei juridice. "Considerăm că modificarea art. 277 vizează direct difuzarea de către mass-media a informaţiilor din dosare şi include nejustificat jurnaliştii printre subiecţii legii, aceştia riscând pedepse cu închisoarea pentru difuzarea unor informaţii. Susţinem menţinerea variantei actuale a articolului 277, în care sunt enumerate categoriile de persoane cărora li se aplică prevederile acestui articol ('martor, expert sau interpret'). Responsabilitatea păstrării informaţiilor din dosare aparţine exclusiv persoanelor care au atribuţii în acest sens. În momentul în care astfel de informaţii ajung la presă, decizia publicării sau a nepublicării lor revine exclusiv corpului editorial, în funcţie de evaluarea proprie. Jurnaliştii au obligaţia profesională de a oferi informaţii de interes public", precizau, într-un comunicat, reprezentanţii ActiveWatch, Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Centrului pentru Jurnalism Independent.

Organizaţiile semnatare le-au cerut deputaţilor să ţină cont la vot atât de normele internaţionale la care România a aderat, cât şi de contextul naţional, în care discutarea, expunerea actelor/dosarelor de corupţie şi buna funcţionare a Justiţiei sunt de interes public major.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate