Guvernul a aprobat strategia naţională pentru sănătatea mintală a copilului

Guvernul a aprobat strategia naţională pentru sănătatea mintală a copilului

Elementul central va fi crearea unui sistem integrat medico-socio-educaţional, care să pună accentul pe persoană, nu pe pacient, şi care să asigure sprijin personalizat fiecărui copil cu astfel de probleme

Cel mai important document aprobat ieri în şedinţa de Guvern este această strategie, prin care se va încerca punerea accentului pe prevenţie, spre deosebire de sistemul public actual de servicii în acest domeniu, orientat mai mult spre curativ.

Conform calendarului, este prevăzută, din 2017, crearea și administrarea unei baze de date integrate a copiilor cu risc, pe baza informaţiilor furnizate din sistemul de sănătate, social, educație și justiție. Din 2018, sunt prevăzute acțiuni pentru formarea cadrelor didactice, a medicilor şi asistenților medicali și sociali, prin dezvoltarea modulelor de psihologie a copilului. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare pentru procurorii și judecătorii specializați în soluționarea cauzelor cu minori.

În cadrul spitalelor generale, vor fi create noi centre de sănătate mintală (de copii sau mixte).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutoare de urgență

Executivul a mai aprobat ieri acordarea unor ajutoare de urgență de peste 1 milion de lei, în sprijinul a 550 de familii și persoane singure afectate în vară de inundații, fenomene meteorologice periculoase și alunecări de teren, din diverse judeţe ale ţării. În plus, pentru a nu se depăşi ţinta de deficit bugetar, Guvernul a pus limită la împrumuturile (de la bănci, leasing financiar etc.) pe care le pot lua primăriile la suma de 1,2 miliarde lei, pentru fiecare din anii 2017, 2018 şi 2019.

Indemnizații majorate

Tot ieri, Executivul a adoptat o OUG care prevede creșterea indemnizațiillor pentru invalizi, veterani și văduve de război cu 75%. Cele trei categorii vor primi indemnizații majorate, de la 1 ianuarie 2017, după cum urmează:

● pentru invalizii de război

● marii mutilați și cei încadrați în gradul 1 de invaliditate vor primi o indemnizație de 259 de lei lunar (majorată de la 148 de lei)

● cei încadrați în gradul II de invaliditate vor primi o indemnizație de 231 de lei lunar (majorată de la 132 de lei)

● cei încadrați în gradul III de invaliditate vor primi o indemnizație de 196 de lei lunar (majorată de la 112 de lei)

● pentru veteranii de război și văduvele de război (dacă nu s-au recăsătorit), indemnizația se majorează de la 92 de lei la 161 de lei lunar.