Guvernul a adoptat programul de convergență care confirmă angajamentul de aderare la Zona Euro

Guvernul a adoptat programul de convergență care confirmă angajamentul de aderare la Zona Euro

Executivul a adoptat astăzi, printr-un memorandum, programul de convergenţă 2017 - 2020, document în care confirmă angajamentul Guvernului României de aderare la Zona Euro.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre măsurile asumate în program se numără: introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plată defalcată a TVA, aplicat în primă fază de instituţiile publice, continuarea şi în 2018 a repartizării la buget, sub formă de dividende, a minimum 90% din profitul realizat de societăţile de stat şi reducerea cu până la 10% a cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor publice.

"Măsurile suplimentare incluse în programul de convergenţă vor asigura încadrarea deficitului ESA în pragul de 3% prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere şi răspund solicitărilor reprezentanţilor Comisiei Europene. Programul de convergenţă are la bază prevederile cadrului macroeconomic actualizat pentru perioada 2017 - 2020, care prevede o creştere economică de 5,2% în anul 2017 şi o creştere medie anuală de 5,6% în perioada 2018 - 2020. Pentru perioada 2017 - 2020 estimările bugetare s-au construit plecând de la prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru 2017 - 2019 şi de la măsurile suplimentare ce urmează să fie implementate în acest an. În aceste condiţii, deficitul bugetar ESA rămâne relativ constant în anii 2017 - 2018, urmând să se ajusteze către 2% în anul 2020. Deficitul structural creşte de la 2,4% din PIB în 2016 la 3% în anul 2018, iar abaterea de la obiectivul pe termen mediu - OTM începe să se ajusteze treptat începând din anul 2019", potrivit sursei citate.

Totodată, conform comunicatului, pe întreaga perioadă de proiecţie este aşteptat ca datoria publică, potrivit metodologiei UE, să rămână sub 40% din PIB.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă, în continuare, o ancoră importantă în privinţa implementării unor politici bugetare, structurale şi instituţionale eficiente şi coerente, în vederea asigurării unei convergenţe reale (venit/ locuitor) de durată, creşterii competitivităţii economiei româneşti, reducerii disparităţilor regionale şi deficienţelor structurale. Din punctul de vedere al convergenţei reale, evaluată prin decalajele faţă de media europeană (UE-28) a produsului intern brut pe locuitor exprimat prin puterea de cumpărare, există perspectiva ca la orizontul anilor 2020 România să atingă 70% din media europeană, comparativ cu 57,1% înregistrat în anul 2015", arată Guvernul.